Κρίσιμα θεσμικά ερωτήματα με πολλούς αποδέκτες – Ο διακομματικός κ. Μιωνή!

Κρίσιμα ερωτήματα με πολλούς αποδέκτες προκύπτουν από τη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, την οποία ο επιχειρηματίας κατέθεσε στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά  καταγγελίες για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον. Ερωτήματα που εστιάζουν κυρίως στη θεσμική λειτουργία της όποιας κυβέρνησης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Το πρώτο από αυτά είναι η ίδια η συνάντηση του τότε υπουργού Επικρατείας, ενός υπουργού που βρισκόταν στον κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με έναν επιχειρηματία, “αμφιλεγόμενο”, ο οποίος ήδη ελεγχόταν για μια σειρά θεμάτων. Η συνάντηση έγινε στην Κύπρο, ενώ όπως προκύπτει, από τις πρώτες στιχομυθίες, ο Νίκος Παππάς βρέθηκε εκεί για ιδιωτική επίσκεψη, όχι όμως κρυφή.
Ο ίδιος ο υπουργός λέει στη συνομιλία, ότι είχε ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές της Κύπρου για την παρουσία του σε μία “βάφτιση”, προκειμένου αυτή (η παρουσία του) να μην ερμηνευτεί πολιτικά, καθώς Κύπρος βρισκόταν σε εκλογές. Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, είναι αν η συνάντηση με τον επιχειρηματία ήταν τυχαία, ή αν είχε γίνει σχετική προετοιμασία.

Κυβέρνηση στα μέτρα του 

Σοκ προκαλούν, πάντως, οι απαιτήσεις του επιχειρηματία από τον υπουργό. Ο Μιωνή, στη διάρκεια της συνομιλίας, ζητάει από τον Νίκο Παππά, και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο, να του βρει τα ονόματα των πρακτόρων του FBI που διερευνούν την δράση του. Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι όμως το γεγονός ότι, μέσα από τη συνομιλία, δείχνει να γνωρίζει όχι μόνον για την έλευση των πρακτόρων, αλλά και για την προέλευσή τους και την σύνθεση του κλιμακίου.
Ισχυρίζεται, επίσης ότι τις πληροφορίες τού τις έχει μεταφέρει ο τότε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αρμοδιότητα την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (και ειδικά τη διερεύνηση των λιστών Λαγκάρντ, Φαλτσιανί κλπ) και μετέπειτα υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Ο Μιωνή ζητά τα ονόματα για «να σκοτώσει», όπως λέει, την υπόθεση στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο Βασιλειάδης δεν μπόρεσε να τα πάρει, γιατί δεν του τα έδωσαν, αλλά και ότι συνεχίζει να τα ψάχνει.
Γενικώς, μέσα από τη συνομιλία, ο επιχειρηματίας εμφανίζεται να μπορεί να κυκλοφορεί με ιδιαίτερη άνεση μεταξύ των υπουργών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με υπηρεσίες επιφορτισμένες με την κρατική ασφάλεια, αφού εμφανίζεται να μεταφέρει κρίσεις για τον Παπαγγελόπουλο, ακόμη και του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.
Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί και η “ευκολία”, με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη “εμπιστεύεται” σήμερα τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, εισάγοντας στη Βουλή, κατά τρόπο αντιθεσμικό, όπως καταγγέλλει ο Νίκος Παππάς, «προϊόντα εγκλήματος». Η νέα ανακοίνωση του Μιωνή και κυρίως το αντίγραφο της συνομιλίας που είχε το 2016 με τον Νίκο Παππά  έχουν προκαλέσει, πάντως πολιτικό σεισμό.

"Η ατζέντα του μαγαζιού" 

Στη συνομιλία που κατέθεσε ο Μιωνή, ο Νίκος Παππάς αναφέρει ότι «ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα», η οποία «κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού», εννοώντας προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Φέρεται, επίσης, να αναφέρει ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και μάλιστα «πολλά λεφτά». Κάτι που δείχνει –πάντα κατά τη συνομιλία η οποία έγινε στις 21 Μαΐου του 2016– να αντιμετωπίζει με κατανόηση ο υπουργός σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής, αλλά όχι και την επιβολή ατζέντας στο «μαγαζί».
Στην ανακοίνωσή του πάντως, ο Μιωνή σημειώνει, ότι από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει ενόρκως, ότι «ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης». Το επαναλαμβάνει μάλιστα, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός «προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα». Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο Νίκος Παππάς «γνώριζε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του "είχαν τη δική τους ατζέντα"».
Παραλλήλως, ο Μιωνή εξηγεί ότι πήρε την απόφαση να καταγράψει τη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016 για να προστατεύσει τον εαυτό του, τους συνεργάτες του και την οικογένειά του, αλλά και για να αποδείξει, «ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας» του, τον «εκβιασμό», που όπως λέει, δεχόταν. Ο επιχειρηματίας αναφέρει επίσης ότι «δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 2016, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος με είχε εκβιάσει, ευθέως, στο γραφείο του Νίκου Παππά, ζητώντας να πληρώσω δήθεν “έξοδα” στον Ιωάννη Φιλιππάκη, όταν δεν του όφειλα τίποτα». Υποστηρίζει τέλος ότι από τη στιγμή που αρνήθηκε κατηγορηματικά να πληρώσει, σε λιγότερες από σαράντα ημέρες, συνέβησαν διάφορες ενέργειες στοχοποίησής του.

Οι καταγγελίες Μιωνή 

Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα ότι:
α) Μέσα σε 7 ημέρες, οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη, ταξίδεψαν στο Παρίσι, για να συναντήσουν για δεύτερη φορά τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να συνεχίσουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και των συνεργατών μου. Μια προκαταρκτική εξέταση, που όπως αναφέρει, ξεκίνησε από ψευδή καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη, η οποία τελικά μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο του 2019. Υποστηρίζει επίσης ότι, «στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, αξιολογήθηκε και η από 4/1/2019 έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στηρίχτηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς των μελών της εγκληματικής συμμορίας, Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα».
β) Την 23.03.2016, δεκατρείς ημέρες μετά, οι ίδιοι Εισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, παραγγέλλουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και σε βάρος του δικηγόρου μου, Σταύρου Παπασταύρου, για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.
γ) Τριάντα οκτώ ημέρες μετά την άρνησή μου να υποκύψω στον εκβιασμό, γίνεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι που διέμεναν οι υπερήλικες γονείς μου, την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, προφανώς για εκφοβισμό, από την οποία δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο.
δ) Σαράντα ημέρες μετά, "θάβεται" δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, η οποία αθώωνε τόσο εμένα όσο και τον δικηγόρο μου Σταύρο Παπασταύρου, καταρρίπτοντας τις σε βάρος μας στημένες κατηγορίες.
Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι, εξαιτίας όλων των παραπάνω «ήταν μονόδρομος η καταγραφή της συνομιλίας με τον Νίκο Παππά, ούτως ώστε να αποκαλύψω αυτά που συνέβαιναν και να προστατεύσω τον εαυτό μου και την νομιμότητα». Σημειώνει τέλος ότι είναι προς τιμήν του Νίκου Παππά το ότι «στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, συναίνεσε ρητώς στη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχητικού υλικού».

Η υπόθεση Μαρέβα 

Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς φέρεται να θίγει, για άλλη μία φορά το θέμα "να βγει να μιλήσει" ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου για την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Σημειώνει μάλιστα ότι η άρνηση του Παπασταύρου να μπει σε αυτήν την συλλογιστική «ίσως να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής, σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι «ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα αν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για όλα αυτά και τον κάλεσε να απαντήσει σήμερα.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις καταγγελλόμενες προτροπές να “μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου εναντίον της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, και σημείωσε ότι «αν όσα περιγράφονται σε αυτή την ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους».

Θύελλα αντιδράσεων 

Η ΝΔ πρότεινε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον  Σάμπυ Μιωνή, αλλά και η κατάθεση που είχε δώσει στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ο Νίκος Παππάς. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών της που μετέχουν στην Επιτροπή, «οι διάλογοι που κατέθεσε σήμερα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή διαφέρουν σημαντικά από όσα είχε πει στην επιτροπή ο κ. Παππάς». Με την πρόταση της ΝΔ συντάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν τομεάρχης Οικονομίας έκανε λόγο για «γελοίο αντιπερισπασμό της ΝΔ μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για Ράϊκου και Σαμαρά». Ο Νίκος Παππάς, αφού αναφέρθηκε σε «κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος» και σε «μαφιόζικες μεθόδους», υποστήριξε ότι όλα αυτά έρχονται «μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου και ότι η ίδια δεχόταν σε λογαριασμό της χρήματα από τη Novartis».
Ο Νίκος Παππάς ανέφερε επίσης ότι θα αποκαλυφθεί σύντομα «για ποιον δουλεύει και έναντι ποιών ανταλλαγμάτων» ο Σάμπυ Μιωνή, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο να προσκομίζονται στη Βουλή «προϊόντα εγκλήματος σε βάρος υπουργών νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι την αποκλειστική ευθύνη για αυτό την φέρει η ΝΔ, καθώς και όσοι έστησαν, όπως είπε «αυτή την ιλαροτραγωδία στην απελπισία τους να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως σκευωρία και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως αρχιτέκτονα της».
Νωρίτερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχολίασε ότι «ο Μιωνής προέβη σήμερα σε αυτή την κίνηση για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου και τον ίδιο». Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτό έγινε μετά τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος και τις αποκαλύψεις για τον σύζυγο της κ. Ράικου. «Αυτό είναι το πραγματικό κύκλωμα. Ένα διεθνές κύκλωμα που διακινεί χρήμα παγκοσμίως σε βάρος αδύναμων χωρών όπως ο Άγιος Δομίνικος και η Βόρεια Μακεδονία. Και σε αυτό ήταν πρωταγωνιστής ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού» δήλωσε ο Παπαγγελόπουλος.
================
Και μετά εδώ:






Με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε ο Νίκος Παππάς σήμερα, μόλις μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών που ειχε με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και ενώ η απομαγνητοφωνημένη συνομιλία στέλλεται στην εισαγγελία.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επίσημα οι δύο άντρες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών ενώ ο κ. Αμράνι τον ενημέρωσε για την επιτυχή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κουστούμι
Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα Israel in Greece κάτω απο τη φωτογραφία που παραθέτουμε  αναφέρονται τα εξής:
«Ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Yossi Amrani συναντήθηκε με τον κ. Νίκο Παππά. Συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρέσβης τον ενημέρωσε για την επιτυχή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ο κ. Παππάς είναι η απόδειξη της διακομματικής υποστήριξης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας».
Timely meeting with Mr. Nikos Pappas (SYRIZA party), discussing recent developments in the relationship between the two countries and briefing on the outcome of PM Mitsotakis successful visit to Israel. Mr. Nikos Pappas is a proof of the bipartisan support of Israeli-Greek relations.
=========================
Blogger:
Τώρα εσείς τι καταλάβατε από τη διαδοχή των ειδήσεων.... 


Ωραία, ο Μιωνής είναι του Σαμαρά... ο Παππάς γιατί τον συναντούσε και συνομιλούσε φιλικά μαζί του;

Η απάντηση του παρακάτω ερωτήματος στη φώτο...
Ωραία, ο Μιωνής είναι του Σαμαρά, του Παπασταύρου και όλα όσα του καταλογίζουν. Ο Παππάς γιατί τον συναντούσε και συνομιλούσε φιλικά μαζί του;
====================

Εδώ "Παππάς", εκεί "παρακράτος", παντού ο Μιωνή

Πολιτικό σεισμό, θύελλα αντιδράσεων, αλλά και σοβαρότατα ερωτήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες Μιωνή και η συνομιλία που είχε τον Μάιο του 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Η ΝΔ ζητά την αποπομπή του πρώην υπουργού από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει επέκταση του κατηγορητηρίου, κάνοντας λόγο για «μαφιόζικες ενέργειες». Άποψη, την οποία υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του από τον “Κήπο των Ηρώων” της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Εμμένοντας στην λογική ότι οι “αποκαλύψεις” του επιχειρηματία Μιωνή και οι εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διερευνά τον ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό αντίκτυπο, είναι αντιπερισπασμός, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.
Το πραγματικά μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε στα δημόσια ταμεία 37 δισεκ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχει  οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία εφιαλτική προοπτική, είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Υποστήριξε δε, στη συνέχεια, ότι ο Μητσοτάκης, βλέποντας αυτές τις εξελίξεις ανέσυρε από το συρτάρι «πρακτορίστικτες και μαφιόζικες πρακτικές», καθώς και «μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό μεγάλο σκάνδαλο».

Ή Παππάς ή ... παρακράτος

Δεν απάντησε, ωστόσο, επί της ουσίας για τα ζητήματα που προκύπτουν από την συνάντηση του κορυφαίου υπουργού του και πολύ στενού συνεργάτη του με έναν "αμφιλεγόμενο" επιχειρηματία, ο οποίος ήδη ελεγχόταν για μια σειρά θεμάτων. Μπορεί ο Νίκος Παππάς να δηλώνει κατηγορηματικά, ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεν γνώριζε τότε τίποτε για την συνάντηση, τώρα όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή έγινε. Και φυσικά όσο δεν απαντά αφήνει χώρο στην κυβέρνηση της ΝΔ να τον κατηγορεί ότι "πετάει τη μπάλλα στην κερκίδα".
Η κυβέρνηση επιμένει εξάλλου να εστιάζει στον Τσίπρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανταπαντά στον πρώην πρωθυπουργό, ότι «έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Ο κ. Πέτσας είχε αναφερθεί και νωρίτερα, στις καταγγελίες του επιχειρηματία Μιωνή, προκαλώντας, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί σχετικά με τα δημοσιεύματα για το «παρακράτος κάποιου υπουργού» του, όπως είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει, αφού «τον βάζουν στο κάδρο οι στενοί συνεργάτες του, ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Παππάς». Ο κ. Πέτσας πίεσε για μια τοποθέτηση Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να υπάρξει στην πορεία» και ότι είναι θέμα της Προανακριτικής και της Βουλής το «αν θα ασχοληθούν εκ νέου με το θέμα του κ. Παππά». Πρόσθεσε, ωστόσο ότι η Προανακριτική Επιτροπή «δεν ερευνά πολιτικές ευθύνες, αλλά ποινικές».
Η πρώτη απάντηση στον Στέλιο Πέτσα ήταν πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε από τη ΝΔ, «αφού κόπτεται τόσο πολύ», να διευρύνει «η ίδια το κατηγορητήριο και να συμπεριλάβει» σε αυτό τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Στην ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε και πάλι το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει «παράνομες ηχογραφήσεις» στη Βουλή και ότι «τις ερμηνεύει κατά το δοκούν».

Στην Eισαγγελία η συνομιλία 

Σημειώνεται, ότι στην συνομιλία που εμφάνισε τη Δευτέρα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, ο Νίκος Παππάς φέρεται να γνωρίζει, ότι ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «και η ομάδα του» έχουν «δική τους ατζέντα» και ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά». Σήμερα, Τρίτη, ο πλήρης φάκελος των στοιχείων, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας πήρε το δρόμο για την Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου ο προϊστάμενός της αναμένεται να αποφασίσει, ενδεχομένως και αύριο, για το πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί. Αν θα αποτελέσει δηλαδή το επίμαχο υλικό αντικείμενο ποινικής έρευνας και ποια θα είναι τα ερευνώμενα ζητήματα, εάν δοθεί τελικά σε εισαγγελικό λειτουργό για διερεύνηση.
Την ίδια ώρα, νομικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον πιστοποιηθεί από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου, το περιεχόμενό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανεξάρτητα αν αποκτήθηκε παράνομα ή όχι. Αρκεί να αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.
Ήδη από χθες πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνδέουν τις καταγγελίες Μιωνή με τις “αποκαλύψεις” σχετικά με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και τον σύζυγο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου. Ο πρώτος φέρεται, με βάση τις καταγγελίες, ότι έλαβε 2,6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ και ο δεύτερος, ότι ζημίωσε το δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ μόνο για το έτος 2018.

Μπλέκουν Σαμαρά 

Μάλιστα ο Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι «οι αναφορές σε “ατζέντα” και πληροφορίες για κάποιους που “κάνουν δουλειές”, προφανώς και δεν έχουν αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο», αλλά «τον κ. Σαμαρά και την παρέα του, τον κ. Μιωνή και τον κ. Παπασταύρου, που με διάφορα κόλπα έβγαζαν λεφτά από τότε». Παραλλήλως, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον επιχειρηματία για «επιλεκτική απομαγνητοφώνηση της παρανόμως καταγεγραμμένης ιδιωτικής  συνομιλίας», καθώς και για «βίαιη διαστρέβλωση των λεγομένων» του, άποψη την οποία υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Υποστηρίζει επίσης ότι «ο Σάμπυ Μιωνή, με αντάλλαγμα μάλλον τη Λάρκο, παίζει το άθλιο παιχνίδι της ΝΔ και του ίδιου του κ. Σαμαρά» και θέτει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά ερωτημάτων προς τον πρώην πρωθυπουργό, προκαλώντας τον να προσέλθει στην Προανακριτική και να τα απαντήσει.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για τον οποίο οι συνήγοροί του, Δημήτρης Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα, έχουν υποστηρίξει ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την υπόθεση Novartis τον απενοχοποιούν πλήρως, ανακαλύπτει περαιτέρω εμπλοκή της ΝΔ στις “αποκαλύψεις” Μιωνή. Συνδυάζοντας αποσπάσματα της συνομιλίας Μιωνή-Παππά με απόσπασμα των πρακτικών της εξέτασης του πρώην υπουργού από την Επιτροπή, τον περασμένο Μάρτιο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συνάγει το συμπέρασμα πως η παράνομη ηχογράφηση ήταν σε γνώση της ΝΔ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός εστιάζει στις ερωτήσεις που απηύθυνε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης στον Νίκο Παππά.

Ήξερε κάτι ο Πλεύρης;

Σύμφωνα με το απόσπασμα των πρακτικών, που παρουσίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο Πλεύρης ρωτούσε τον Παππά, αν είχε «εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;».
Ο βουλευτής της ΝΔ φέρεται μάλιστα να επέμενε, αν ο πρώην υπουργός μίλησε με κάποιον «εκτός Ελλάδας, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Κύπρο» (η συνομιλία Μιωνή-Παππά καταγράφηκε στην Κύπρο και έχει πολλές αναφορές στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ), καθώς και αν έχει πει σε κανέναν ότι προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι";» (υπάρχει επίσης σχετική αναφορά στη συνομιλία που παρουσίασε ο Μιωνή).
Με βάση τα παραπάνω, τα οποία ανέγνωσε στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάλεσε, εκ νέου, τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη να αυτοεξαιρεθεί. Οι εξόφθαλμες ομοιότητες των ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ με το περιεχόμενο της συνομιλίας Μιωνή-Παππά προκαλούν όμως νέα ερωτήματα, τα οποία υπερβαίνουν τον Θανάση Πλεύρη, καθώς πρέπει να απαντηθούν συνολικά από τη ΝΔ και την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, ακόμη και αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε πλήρη γνώση της συνομιλίας, όπως υποστηρίζει ο Παπαγγελόπουλος, δημιουργούνται υποψίες για έναν ενδεχόμενο δίαυλο επικοινωνίας με τον "αμφιλεγόμενο" επιχειρηματία.

Αντεπίθεση Παπαγγελόπουλου 

Η παρέμβαση Παπαγγελόπουλου φαίνεται να δείχνει επίσης, πως ο Μιωνή δεν θυμήθηκε ξαφνικά χθες ότι είχε κάνει κάποτε, το 2016 συγκεκριμένα, και μια συνομιλία με τον Παππά και αποφάσισε τώρα να την καταθέσει. Στην συνομιλία του με τον Νίκο Παππά, ο επιχειρηματίας δίνει την εικόνα ότι κινείται με άνεση ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με όσα υποστηρίζει ο Παπαγελόπουλος όμως, φαίνεται σαν να "διαμορφώνει" και το ερωτηματολόγιο της κατάθεσης πρώην υπουργού σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και μαλιστα παραμονές επέκτασης του κατηγορητηρίου.
Παραλλήλως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική κατηγορούν για ψευδή κατάθεση την Ελένη Ράικου. Υποστηρίζουν ότι, κατά την κατάθεσή της, απέκρυψε την ύπαρξη εγγράφου από την αλληλογραφία της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές Αρχές, το έτος 2016, στο οποίο γινόταν λόγος για χρηματισμό πολιτικού προσώπου.
Ζητούν μάλιστα να διαβιβαστεί η κατάθεσή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία της, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστηρίζει ότι «η κ. Ράικου πρέπει να διωχθεί, διότι είπε ψέματα στην επιτροπή». Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, η Ελένη Ράικου έχει καταθέσει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ότι ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας της, δεν ανέφεραν οι δικαστικές εισαγγελικές και ερευνητικές αρχές των ΗΠΑ κάτι για δωροδοκία «κυβερνητικών αξιωματούχων» από τη Novartis στην Ελλάδα.
===========================

Τα πρόσωπά μας στο καθρέφτη είναι ο Νίκος Παππάς και ο Μωυσής

Είμαστε ένας λάος που πάντα αιφνιδιάζεται από το είδωλό του 

Αιφνιδιάσθηκε λέει η κοινή γνώμη από τους διαλόγους του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Αιφνιδιάσθηκε από τις μπίζνες και τους εκβιασμούς για λεφτά που φαίνεται να παραδέχεται το Νο2 της προηγούμενης κυβέρνησης.
Aπό τον Βασίλη Μπόνιο
Αιφνιδιάσθηκε η κοινή γνώμη από το τρόπο με τον οποίο οι γαλάζιοι μπεσεμεζέδες μοίρασαν τα 20 εκατ. ευρώ.
Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αισθανόμαστε αιφνιδιασμένοι από κάτι τέτοια νταλαβέρια.
Αιφνιδιασμένοι από το αναπάντεχο που συμβαίνει σε έναν λαό που δεν έχει τις προδιαγραφές να του συμβεί κάτι τέτοιο. Χα,χα,χα…Αισθανόμαστε λέει αιφνιδιασμένοι για τη ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, των εκδοτών, των δημοσιογράφων, των διαφημιστών, των πεπετζήδων εκάστοτε συμβούλων του Μαξίμου και πάει λέγοντας.
Αισθανόμαστε διαρκώς αιφνιδιασμένοι.
Καλά ρε σεις εκεί έξω: Πως συμβαίνει να μην εξαντλείται ποτέ η σημασία του αιφνιδιασμού σ΄αυτό το κράτος με αυτόν τον λαό;
Κοιτάξτε να δείτε ποια είναι η αλήθεια: H αλήθεια είναι ότι οι κακομούτσουνοι νταλαβεριτζήδες πολιτικοί όλων των κομμάτων που ζουν στη ξακουστή Παπαδημούπολη είναι ο καθρέφτης μας.
Δύο αιώνες τώρα οι κακομούτσουνοι λαδιάρηδες πολιτικοί, οι διαβρωμένοι αστυνομικοί, οι διαπλεκόμενοι καναλάρχες, οι αιφνιδιασμένοι δημοσιογράφοι είναι ο καθρέφτης μας.
Τον εαυτό μας στέλνουμε να μας εκπροσωπήσει στη Βουλή.
Πως είναι δυνατόν να ξαφνιαζόμαστε όταν αντικρύζουμε στον καθρέφτη μας τον κακομούτσο εαυτό μας;
Μα πως είναι δυνατόν για την Τιμή των Πρίτζι να συμβαίνουν όλα αυτά;
Πως είναι δυνατόν να μας ξαφνιάζει ο αυτονόητος ελληνικός εαυτός μας δύο αιώνες τώρα;
Ξέρετε τι μπορεί να μας ξάφνιασε στις αποκαλύψεις του Σάμπυ Μιωνή;
Το γεγονός ότι υπήρξε κάποιος που ξεμπρόστιασε το αυτονόητο που κρύβαμε με ανείπωτη υποκρισία ενώ το συζητούσαμε φωναχτά στους καφενέδες.
Μας αιφνιδίασε η κίνηση ενός ανθρώπου που του έκαναν τη ζωή δύσκολη από τη πρώτη στιγμή της αποκάλυψης της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ.
Ένας Εβραίος επιχειρηματίας ήταν ότι έπρεπε για να κουμπώσουμε πάνω του όλες τις θεωρίες συνωμοσίας του κάθε παπάρα πολιτικού, πολιτικάντη και κακομούτσουνου δημοσιογράφου. Το τι δε γράφτηκε για τον Μιωνή όλα αυτά τα χρόνια.
Χύθηκαν τόνοι μελάνι. Οπως ότι πίσω από την υπάλληλό του με τα αρχικά Μ.Π κρυβόταν η Μαργαρίτα Παπανδρέου μέχρι τη πρόσφατη παπαριά σύμφωνα με την οποία τα 2 κάτι εκατ. ήταν λεφτά του Σαμαρά.
Καφενόβιες παπαριές καφενόβιων πολιτικών ενός καφενόβιου παπαροκράτους που είναι τόσο γελοίο και αυτοκαταστροφικό ώστε όταν καταφέρνει να διασωθεί από μια πανδημία επιχειρεί να μοιράσει 20 εκατ. σε σαρδανάπαλους εκδότες και δημοσιογράφους με τον τρόπο που ο Σύριζα έκανε το ίδιο με τους δικούς  του σαρδανάπαλους.
Οι σαρδανάπαλοι εκδότες και υμνητές του Κυριάκου όσο βρισκόντουσαν στην αντιπολίτευση εξαπέλυαν μύδρους κατά των σαρδανάπαλων εκδοτών και δημοσιογράφων που τάιζε ο Σύριζα. Ώσπου βρέθηκαν εκείνοι στη θέση τους και βούτηξαν με βουλιμία και με το κεφάλι στο μέλι της εξουσίας. Η πλάκα είναι ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί που άλλαξαν στρατόπεδο την νύχτα των εκλογών. Και πήγαν με τον νικητή. Στη προκειμένη περίπτωση με τους γαλάζιους.
Αιφνιδιάσθηκαν λέει από τις αποκαλύψεις για τον ρόλο κάποιων media shops με αφορμή την ξετσίπωτη καμπάνια Μένουμε Σπίτι με τον Μωυσή. Σώπα καλέ.
13 χρόνια τώρα το Κουρδιστό Πορτοκάλι τρώει πόρτα από κάτι ανυπόληπτους των media oι οποίοι έχουν γίνει ένα με την διαβόητη Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου η οποία σε καμμία περίπτωση δεν εκφράζει παρά μόνο μια χούφτα μέλη για να στηρίξουν τα μαγαζιά τους μέσα από το νταλαβέρι με τα μαγαζιά των media. Σ΄αυτό το σημείο θα μπορούσε να εκλάβει κανείς την έννοια των μαγαζιών (ποιητική αδεία) με την έννοια που τις έδωσε ο Νίκος Παππάς στον διαφωτιστικό διάλογο με τον Μιωνή.
Οι κακομούτσονοι νταλαβεριτζήδες πολιτικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι και πάει λέγοντας δεν είναι παρά μια εικόνα μιας ξιπασμένης κοινωνίας που δύο αιώνες τώρα δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα κράτος που να εμπνέει σεβασμό παρά τριγυρνάμε διαρκώς σαν επαίτες στους κουτόφραγκους.
Είμαστε σε τέτοιο βαθμό αποτυχημένος λαός αφού να σκεφθείτε ότι και οι δήθεν (η δηθενιά μας έφαγε) εναλλακτικοί ποδηλάτες φοράνε τα κολάν τους και μαζεύονται καμμιά 50αριά και κάνουν ποδήλατο στη παραλιακή, στα φονικά λιμανάκια της Βουλιαγμένης και πάει λέγοντας. Και απαιτούν από τους τρελαμένους οδηγούς να τους σεβαστούν.  Να σεβαστούν τα δικαιώματα του ποδηλάτη στη παραλιακή. Αύριο θα κάνουν τα ίδια οι skaters. Kι αυτοί θα απαιτούν να τους σέβονται οι οδηγοί νταλίκας TIR και να μην τους κάνουν τοματοπολτό.
Γι΄αυτό σας λέμε είμαστε ένας κακομούτσουνος λαός που διαρκώς ξαφνιάζεται από τις αποκαλύψεις του κακομούτσουνου εαυτού του…
========================

Σάμπυ Μιωνής>Υπόθεση Ντρέιφους και Μαρέβα Μητσοτάκη

-Ξέσπασε κυκεώνας σε βάρος μου όταν αρνήθηκα να εκβιαστώ

Με στοιχεία-βόμβα ο επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής-κεντρική photo αποκαλύπτει το πως βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η σημερινή ανακοίνωσή του στην ουσία περιγράφει μία υπόθεση με στοιχεία που παραπαίμπουν την Υπόθεση Ντρέιφους-δείτε στη συνέχεια.

Ο Ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας στη προσπάθειά του να αυτοπροστατευθεί κατέγραψε συνομιλία που είχε με τον Νίκο Παππά στην οποία ο τότε υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να λέει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει «τη δική του ατζέντα» και πως η ηγεσία της κυβέρνησης έχει στοιχεία που δείχνουν ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά».
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό στις 21 Μαΐου 2016, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά (10.3.2016) τη συνάντηση που είχαν οι Παππάς, Μιωνής και Παπαγγελόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο τελευταίος φέρεται να απαίτησε χρήματα από τον επιχειρηματία προκειμένου να διευθετήσει τις δικαστικές του εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού ο επιχειρηματίας διαθέτει ντοκουμέντα-φωτιά.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιωνής>
Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς, για άλλη μία φορά, μου ζήτησε “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, για την σύζυγο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Θεωρώ άδικο και ανήθικο να στοχοποιείται ένας αθώος και να του ζητείται, σαν αντάλλαγμα, να καταθέσει ψευδώς εναντίον άλλου αθώου προσώπου με το οποίο συνδέεται φιλικά.
Ο κ. Παπασταύρου, ασφαλώς, δεν δέχτηκε ποτέ να μπει σε αυτή τη συλλογιστική και, ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής, σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε.
Πήρα την απόφαση να καταγράψω τη συνομιλία μου με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016, για να προστατεύσω εμένα, τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου και να αποδείξω τον εκβιασμό που δεχόμουν, ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας μου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας καταλαμβάνει σχεδόν 40 σελίδες και εκτός από τις αναφορές στη δράση Παπαγγελόπουλου ο κ. Παππάς φέρεται να υπόσχεται στον κ. Μιωνή πως θα πάρει τηλέφωνο την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να διευθετήσει τις δικαστικές εκκρεμότητες του επιχειρηματία επισημαίνοντάς της ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μπόκα στο Πρώτο Θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σάμπυ Μιωνή:
Yπέβαλα, σήμερα, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αντίγραφο της συνομιλίας μου με τον πρώην Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, που έλαβε χώρα στο εξωτερικό την 21η Μαΐου 2016.
Στη συνομιλία αυτή, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στο ερώτημά μου “πώς διαβάζεις τον Παπαγγελόπουλο”, μου είπε ξεκάθαρα ότι “ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα” και ότι “ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω” ότι “κάποιοι βγάζουν λεφτά” και, μάλιστα, “πολλά λεφτά”. Επιπλέον, μου ανέφερε ότι ο Παπαγγελόπουλος “έκανε το δικό του outsourcing”.
Από την πρώτη στιγμή, κατέθεσα ενόρκως, ότι ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνω και σήμερα. Αντιθέτως, προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα. Όμως γνώριζε. Γνώριζε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του “είχαν τη δική τους ατζέντα” και “έβγαζαν πολλά λεφτά”, όπως ο ίδιος μου είπε.
Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς, για άλλη μία φορά, μου ζήτησε “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, για την σύζυγο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Θεωρώ άδικο και ανήθικο να στοχοποιείται ένας αθώος και να του ζητείται, σαν αντάλλαγμα, να καταθέσει ψευδώς εναντίον άλλου αθώου προσώπου με το οποίο συνδέεται φιλικά.
Ο κ. Παπασταύρου, ασφαλώς, δεν δέχτηκε ποτέ να μπει σε αυτή τη συλλογιστική και, ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής, σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε.
Πήρα την απόφαση να καταγράψω τη συνομιλία μου με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016, για να προστατεύσω εμένα, τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου και να αποδείξω τον εκβιασμό που δεχόμουν, ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας μου.
Δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 2016, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος με είχε εκβιάσει, ευθέως, στο γραφείο του Νίκου Παππά, ζητώντας να πληρώσω δήθεν «έξοδα» στον Ιωάννη Φιλιππάκη, όταν δεν του όφειλα τίποτα.
Από τη στιγμή που αρνήθηκα κατηγορηματικά να πληρώσω και σε λιγότερο από σαράντα ημέρες, έλαβαν χώρα, μεταξύ άλλων, τα εξής αντίποινα:
α) Μέσα σε 7 ημέρες, οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, υπό την εποπτεία της Ελ. Τουλουπάκη, ταξίδεψαν στο Παρίσι, για να συναντήσουν για δεύτερη φορά τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να συνεχίσουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και των συνεργατών μου. Προκαταρκτική εξέταση, η οποία ξεκίνησε από ψευδή καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη στον συνεργάτη του, Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, η οποία τελικά μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο του 2019, καθώς δεν προέκυψαν καν ενδείξεις τέλεσης κανενός αδικήματος, αποδεικνύοντας ότι όλα ήσαν κατασκευασμένα. Στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, αξιολογήθηκε και η από 4/1/2019 έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στηρίχτηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς των μελών της εγκληματικής συμμορίας, Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα.
β) Την 23.03.2016, δεκατρείς ημέρες μετά, οι ίδιοι Εισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, παραγγέλλουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και σε βάρος του δικηγόρου μου, Σταύρου Παπασταύρου, για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.,-
γ) Τριάντα οκτώ ημέρες μετά την άρνησή μου να υποκύψω στον εκβιασμό, γίνεται έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι που διέμεναν οι υπερήλικες γονείς μου, την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, προφανώς για εκφοβισμό, από την οποία δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο. Και τέλος,
δ) Σαράντα ημέρες μετά, “θάβεται” δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, η οποία αθώωνε τόσο εμένα όσο και τον δικηγόρο μου, Σταύρο Παπασταύρου, καταρρίπτοντας τις σε βάρος μας στημένες κατηγορίες.
Μετά από τον κυκεώνα των παραπάνω ενεργειών σε βάρος μου, όταν αρνήθηκα να εκβιαστώ, ήταν μονόδρομος για εμένα η καταγραφή της συνομιλίας μου με τον Νίκο Παππά, ούτως ώστε να αποκαλύψω αυτά που συνέβαιναν και να προστατεύσω τον εαυτό μου και την νομιμότητα. Μάλιστα, είναι προς τιμήν του Νίκου Παππά ότι, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, συναίνεσε ρητώς στη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχητικού υλικού.
Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη αυτής της πράξης μου. Θεωρώ, όμως, υποχρέωσή μου να συμβάλλω, με όλες μου τις δυνάμεις, στην τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να ξεριζωθεί οριστικά αυτό το παραδικαστικό καρκίνωμα.
Σάμπυ Μιωνής


H YΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΕΙΦΟΥΣ

Ο Άλφρεντ Ντρέιφους γεννημένος το 1859 και γόνος πλούσιας οικογένειας με εβραϊκές ρίζες σε ηλικία 23 ετών και ενώ σπούδαζε στο πολυτεχνείο αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Το 1889, σε ηλικία 30 ετών, προάχθηκε σε λοχαγό.
Η μόρφωση που είχε τον έφερε μακριά από το πεδίο της μάχης, σε μια εποχή που οι Πρώσοι απειλούσαν διαρκώς τη Γαλλία, και διορίστηκε στο υπουργείο Άμυνας. Λίγο καιρό μετά κατηγορήθηκε ότι πουλούσε στρατιωτικά μυστικά στον Γερμανό ακόλουθο και συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 1894. Στη διάρκεια της δίκης δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και υπήρξαν πολλές παρατυπίες. Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε ελλιπή στοιχεία. Ο Ντρέιφους αρνήθηκε την ενοχή του και η οικογένειά του υποστήριξε σθεναρά την αθωότητά του. Στις 22 Δεκεμβρίου 1894 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και εξορίστηκε στο Νησί του Διαβόλου στη Γαλλική Γουινέα (αποικία καταδίκων) για να εκτίσει την ποινή του.
Η κοινή γνώμη και ο γαλλικός Τύπος καλωσόρισαν την ετυμηγορία και την καταδίκη και η εφημερίδα «La Libre Parole» χρησιμοποίησε τον Ντρέιφους ως σύμβολο-παράδειγμα της προδοσίας των Γάλλων Εβραίων.
Υπήρξαν όμως πολλοί που δεν επηρεάστηκαν από το αντισημιτικό κλίμα της εποχής και ένας εξ αυτών, ο αντισυνταγματάρχης Ζορζ Πικάρ, βρήκε στοιχεία που ενέπλεκαν τον ταγματάρχη Εστερχάζι σε κατασκοπεία. Σύντομα ανακάλυψε ότι ο γραφικός χαρακτήρας σε ένα γράμμα που παρουσιάστηκε στη δίκη ως αποδεικτικό στοιχείο δεν ανήκε στον Ντρέιφους, αλλά στον Εστερχάζι. Ο Πικάρ σύντομα μετακινήθηκε από τη θέση του και πολλοί υποστήριξαν ότι η ανακάλυψή του δεν ήταν τόσο βολική για τους ανωτέρους του. Ο Εστερχάζι αντέδρασε και ο Χιούμπερτ Τζόζεφ Χένρι που ανακάλυψε το πρωτότυπο γράμμα και το απέδωσε στον Ντρέιφους έσπευσε να παραποιήσει νέα στοιχεία και να αποσιωπήσει άλλα. Όταν ο Εστερχάζι ήλθε αντιμέτωπος με το στρατιωτικό δικαστήριο αθωώθηκε και ο Πικάρ συνελήφθη. Ηδη όμως οι υποστηρικτές του Ντρέιφους είχαν αυξηθεί.
Στις 13 Ιανουαρίου 1898 ο μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά έγραψε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Aurore» (ανήκε στον Ζορζ Κλεμανσό, υποστηρικτή του Ντρέιφους και μετέπειτα πρωθυπουργό της Γαλλίας) με τον τίτλο «Κατηγορώ». Ο Ζολά κατηγόρησε τον στρατό ότι συγκάλυψε τη λανθασμένη καταδίκη του Ντρέιφους και αθώωσε τον Εστερχάζι με εντολή του υπουργείου Άμυνας. Η εφημερίδα εξαντλήθηκε, 200.000 φύλλα πουλήθηκαν εκείνη την ημέρα.
Η υπόθεση Ντρέιφους προσείλκυσε τη δημόσια προσοχή και χώρισε τη Γαλλία σε δύο αντίθετα στρατόπεδα. Η ιστορία πήγαινε πολύ πιο πέρα από την αθωότητα ή την ενοχοποίηση του Ντρέιφους. Όσοι πίστευαν ότι ο τελευταίος είναι ένοχος (αυτοί που ήταν ενάντια και στο άνοιγμα της υπόθεσης) ήταν εθνικιστές και θεωρούσαν τη διαμάχη μια προσπάθεια των εχθρών του έθνους να στιγματίσουν τον στρατό. Ήταν μια ευκαιρία για αυτούς να το εκλάβουν ως μια υπόθεση εθνικής ασφαλείας και να πολεμήσουν τους υποστηρικτές του Ντρέιφους (αυτούς που ζητούσαν την απαλλαγή του). Οι τελευταίοι ανακάλυψαν στην υπόθεση Ντρέιφους την ευκαιρία να αγωνιστούν για τις αρχές της ατομικής ελευθερίας.
Η κυβέρνηση πιέστηκε από τους εθνικιστές να οδηγήσει στο εδώλιο του δικαστηρίου τον Ζολά, ενώ αντιεβραϊκές εξεγέρσεις ξέσπασαν στην επαρχία. Η δίκη Ζολά ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου 1898, βρέθηκε ένοχος για συκοφαντία και καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 3.000 φράγκων. Σύντομα μια αίτηση που απαιτούσε την επανάληψη της δίκης Ντρέιφους υπεγράφη από 3.000 άτομα, ανάμεσά τους ο Ανατόλ Φρανς, ο Μαρσέλ Προυστ και μια στρατιά διανοουμένων.
Ο ταγματάρχης Ανρί (αυτός που απέδωσε το ενοχοποιητικό γράμμα στον Ντρέιφους) αυτοκτόνησε στο τέλος του Αυγούστου του 1898, αφού ομολόγησε τις πλαστογραφήσεις που είχε κάνει. Ο Εστερχάζι πανικόβλητος τράπηκε σε φυγή στο Βέλγιο και στο Λονδίνο. Η ομολογία του Ανρί ξεκίνησε μια νέα φάση στην υπόθεση διότι διασφάλισε την έφεση για να δικαστεί εκ νέου ο Ντρέιφους.
Τον Ιούνιο του 1899 ο Ντρέιφους ήλθε από το Νησί του Διαβόλου για τη δίκη και εμφανίστηκε μπροστά σε ένα νέο στρατιωτικό δικαστήριο στη Ρεμς (7 Αυγούστου – 9 Σεπτεμβρίου 1899). Βρέθηκε πάλι ένοχος, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σκοπό να δώσει τέλος στην υπόθεση, του απένειμε χάρη. Ο Ντρέιφους δέχθηκε την πράξη επιείκειας, αλλά διατήρησε το δικαίωμα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδείξει την αθωότητά του.
Το 1904 ξεκινά τον αγώνα του για να αποδείξει την αθωότητά του και τον Ιούλιο του 1906 το εφετείο απαλλάσσει τον Ντρέιφους και αναιρεί όλες τις προηγούμενες καταδίκες. Η Βουλή ψηφίζει νόμο με τον οποίο αποκαθιστά τον Ντρέιφους και στις 22 Ιουλίου του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Κατόπιν μικρής θητείας στον στρατό όπου πήρε το αξίωμα του ταγματάρχη, αποστρατεύθηκε. Κλήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου και ως αντισυνταγματάρχης διοίκησε μια φάλαγγα πυρομαχικών.
===================

Σχόλια