22-6-1941 η χιτλερική Γερμανία εισβάλλει στην ΕΣΣΔ.

Η Μάνα Πατρίδα καλεί!

22/6/1941. Η ΜΑΝΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΛΕΙ!!!!
Ξημέρωμα 22/6/1941 η χιτλερική Γερμανία ξεκινάει τον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ. Είναι η έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως πήρε την επωνυμία στη χώρα των Σοβιέτ που σήκωσε στη συνέχεια το κύριο βάρος του καταστροφικότερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας! Δεν υπάρχει πεδίο μάχης οπουδήποτε στην Ευρώπη, στην Άπω Ανατολή που να μην έβαλε την... απελευθερωτική σφραγίδα του ο μαχητής του κόκκινου στρατού! Από το φρούριο του Μπρεστ, στο δυτικότερο σημείο των συνόρων, και μετά την προώθηση των χιτλερικών ορδών που κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Σ.Ε. φθάνοντας έξω από τη Μόσχα και πλησιάζοντας στο Βόλγα στην προσπάθεια να φτάσουν στα πετρέλαια του Μπακού και της λεκάνης της Κασπίας, ο Χίτλερ αρχισε να πιστεύει ότι έγινε κυρίαρχος της Ευρώπης και του κόσμου! Χμ, έκανε το λάθος που έκανε και ο Ναπολέων 130 χρόνια νωρίτερα!
Η αδούλωτη ρωσική ψυχή που συμπαρέσυρε μαζί της τους εκπροσώπους όλων, κυριολεκτικά όλων των λαών της Σοβιετικής Ένωσης, έφερε την ανατροπή... Αρχικά στο Κουρσκ διαλύθηκε ο μύθος των ανίκητων χιτλερικών τανκς... Εκατοντάδες τα πεδία των μαχών... Και ήρθε η μάχη του Σταλινγκράντ! Εκεί έγινε το... Βατερλω του Χίτλερ! Από εκεί ξεκίνησε η απελευθερωτική πορεία αρχικά της Σοβιετικής πατρίδας, στη συνέχεια ολόκληρης της Ευρώπης! Και οι Έλληνες αντάρτες, όπως και οι λαοί της υποδουλωμένης Ευρώπης έπαιρναν θάρρος από τους μαχητές του κόκκινου στρατού. Δεκάδες ρωσικές μελωδίες έγιναν μουσικό υπόστρωμα για πολλά από τα τραγούδια της αντίστασης, «σε κάμπους και βουνά» της Ελλάδας! Η συνέχεια γνωστή! Ήρθε η κατάληψη του Βερολίνου και η πολυπόθητη μέρα της ΝΙΚΗΣ! 9 ΜΑΗ!!! ПОБЕДА!!! Η πρώτη μεγάλη παρέλαση των μαχητών του κόκκινου στρατού έγινε στη Μόσχα στις 24/6/1945!
================= 
Blogger: Όσα βιβλία κι' αν έχετε διαβάσει για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα βρείτε το παρακάτω βιβλίο μοναδικό!

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

BEEVOR ANTONY
Κωδ. Πολιτείας: 0910-0468

Εξαντλημένο στον εκδότη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας*.

- Διευκρινίσεις σχετικά με τους χρόνους αποστολής και παράδοσης.

Παρουσίαση

"Τη Ρωσία", παρατήρησε ο ποιητής Tyuchev, "δεν μπορείς να την κατανοήσεις χρησιμοποιώντας την κοινή λογική". Τη Μάχη του Στάλινγκραντ δεν μπορείς να την κατανοήσεις μετά από μια τυπική ανάλυση. Η αμιγώς στρατιωτική σπουδή μιας μάχης τέτοιου μεγέθους δεν κατορθώνει να μας μεταφέρει στην πραγματικότητα του πεδίου της μάχης, όπως ακριβώς δεν το κατάφεραν οι χάρτες του Χίτλερ στη "Φωλιά του Λύκου" στο Rastenburg, που τον είχαν απομονώσει σε έναν φανταστικό κόσμο, μακριά από τα δεινά των στρατιωτών του.
Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το γράψιμο αυτού του βιβλίου είναι να φανούν, μέσα στο πλαίσιο της συμβατικής ιστορικής διήγησης, οι εμπειρίες των στρατευμάτων και των δύο πλευρών, με τη βοήθεια ενός μεγάλου εύρους νέων πληροφοριών που προέρχονταν κυρίως από τα ρωσικά αρχεία. Η ποικιλία των πηγών παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιγραφή της πρωτοφανούς φύσης της μάχης καθώς και των συνεπειών που είχε σε όλους εκείνους που εγκλωβίστηκαν μέσα σ' αυτήν δίχως σχεδόν καμία ελπίδα να ξεφύγουν.
Ανάμεσα στις πηγές περιλαμβάνονται πολεμικά ημερολόγια, αναφορές στρατιωτικών ιερέων, προσωπικές εμπειρίες, γράμματα, ανακρίσεις Γερμανών και άλλων αιχμαλώτων από τη NKVD, προσωπικά ημερολόγια και συνεντεύξεις αυτών που συμμετείχαν. Μία από τις πιο πλούσιες πηγές του κεντρικού αρχείου του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας στο Podolsk αποτελείται από τις πολύ λεπτομερείς εκθέσεις που στέλνονταν καθημερινά από το Μέτωπο Στάλινγκραντ στον επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του Κόκκινου Στρατού στη Μόσχα, στον Aleksandr Shcherbakov. Σε αυτές περιγράφονται όχι μονάχα ηρωικές πράξεις, αλλά και "ασυνήθιστα περιστατικά" (ευφημισμός των κομισαρίων για την προδοτική συμπεριφορά), όπως λιποταξίες, προσχωρήσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, δειλία, ανικανότητα, αυτοτραυματισμοί, "αντισοβιετικές συζητήσεις" ακόμα και μέθη. 
Οι σοβιετικές αρχές εκτέλεσαν για τέτοια "περιστατικά" περίπου 13.500 από τους στρατιώτες τους στο Στάλινγκραντ - δηλαδή περισσότερους από μια ολόκληρη μεραρχία. Η κύρια πρόκληση, συνειδητοποίησα σύντομα, ήταν να επιχειρήσει κανείς να αντιπαραθέσει στην αυθεντική αυτοθυσία τόσων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, τον εξαιρετικά βίαιο εξαναγκασμό που άσκησαν τα ειδικά τμήματα της NKVD (τα οποία πολύ σύντομα πέρασαν στη δικαιοδοσία της αντικατασκοπευτικής SMERSH) εναντίον όσων δίσταζαν να πολεμήσουν. [...] (Από τον Πρόλογο του συγγραφέα)
---------------
* ψάχτε το στα παλιά. Αξίζει τον κόπο και τα χρήματά του!
 

Σχόλια