Απλές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τον Έβρο απόρθητο

Μπαλτζώης Ιωάννης
Τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας δίνουν μια επιπλέον διάσταση στο πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού σε τέτοιο βαθμό, που δε θα ήταν παράλογο να επικαλεστούμε ακόμα και το άρθρο 51, περί δικαιώματος αυτοάμυνας του Καταστατικού Χάρτου του ΟΗΕ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ιδιαίτερα για τον Έβρο εκτιμάται ότι είναι δυνατή η περιφρούρηση και η δραστική μείωση του αριθμού των εισερχομένων με τη συμπλήρωση-κατασκευή τάφρων, φρακτών, τοίχων, και λοιπών εμποδίων που θα καλύπτουν το σύνολο των χερσαίων συνόρων. Κατά συνέπεια απαιτείται η συγκρότηση και στελέχωση ισχυρού σώματος Συνοριοφυλακής, καθώς και η απόκτηση και λειτουργία μέσων αποτροπής, ελέγχου και επιτήρησης σε ικανό βάθος.
Αμφότερα, άνθρωποι και μέσα, αποτελούν το τμήμα της αμυντικής προετοιμασίας και μηχανισμού στην περιοχή των συνόρων. Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε:
  • Τοποθέτηση τσιμεντένιου τοίχου ασφαλείας και οχυρωματικού σε όλο το μήκος του τρίγωνου του Κάραγατς, ή ενίσχυση του ήδη υφισταμένου φράκτη, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει αδιαπέραστος (όπως του Ισραήλ, που μπορεί να μας βοηθήσει σε θέματα τεχνογνωσίας).
  • Προέκταση της ήδη υπαρχούσης τάφρου από το τρίγωνο του Κάραγατς και νοτιότερα, σε όσο μεγαλύτερο μήκος και ανάλογα με την εδαφική διαμόρφωση.
  • Τοποθέτηση συρματοπλέγματος (φράχτη) όπου απαιτείται σε όλο το μήκος του Έβρου ποταμού, ιδιαίτερα στους πόρους και τις διαβάσεις του ποταμού, σε συνδυασμό με έξυπνα συστήματα επιτήρησης, όπως φωτοπαγιδεύσεις, συσκευές ανίχνευσης θορύβων, κάμερες ημέρας-νυκτός, προβολείς σε υψηλούς στύλους και καθορισμένα σημεία, δυνάμεις άμεσης επέμβασης κλπ.
  • Εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών στην ελληνική πλευρά των συνόρων που περιμένουν σε προκαθορισμένα σημεία συναντήσεων τους λαθροεισερχόμενους, με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης και κατάσχεσης όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.
  • Έλεγχος όλων των δρώντων ΜΚΟ, καθόσον ορισμένες εξ αυτών έχει αποδειχθεί ότι συνεργάζονται με τα κυκλώματα των διακινητών.
  • Συμμετοχή της FRONTEX, ώστε να συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Να διδαχθούμε από το συμβάν

Θα λέγαμε ότι το περιστατικό στην περιοχή Μελισσοκομείο, θα πρέπει να μας γίνει μάθημα ορθού χειρισμού μιας κρίσης. Οι αρμόδιοι να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τις εξαιρετικές ηγεσίες των, να κάνουν την δουλειά τους (όπως πολύ καλά γνωρίζουν), ώστε η νέα προσπάθεια υβριδικού πολέμου της Τουρκίας στα σύνορά μας, να αποβεί ξανά αποτυχημένη, όπως συνέβη τον Μάρτιο στον Έβρο. Και επιτέλους η πολιτεία ας ενσκήψει να δει τα θέματα που ταλανίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Να ενσκήψει ιδιαίτερα στο θέμα της θητείας (η 9μηνη θητεία είναι κοροϊδία, δεν είμαστε Ελβετία, που έχει 300 χρόνια να πολεμήσει) και στην αύξηση του αμυντικού μας προϋπολογισμού (τουλάχιστον σε πρώτη φάση να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων). Τέλος ας αλλάξει αυτή η εθνοκτόνος πολιτική κατευνασμού, με μια νέα εθνοκεντρική αποτρεπτική στρατηγική.
Επιπλέον, ας ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας με Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, ώστε η συμμαχία αυτή να αποτελέσει το ξίφος που θα αποκόψει την αναθεωρητική-επιθετική πολιτική της Τουρκίας, που τα θέλει όλα και στοχεύει πρωτίστως στον ακρωτηριασμό της  Ελλάδος. Ειδάλλως, όπως έγραφε κάποτε και ο Παναγιώτης Κονδύλης «Οι Έλληνες όπως αντιμετωπίζουμε σήμερα την άμυνα μας, βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας».

Σχόλια