Η Γεωπολιτική της Πανδημίας του νέου Κορωνοϊού: Σύγκρουση ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ

Του Επαμεινώνδα Πανά - σ. Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
CvsU2
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, στο οποίο δείχνει την αρχή της παρακμής τους ως ηγέτιδας δύναμης.
Ένα σύνολο μεγάλων προβλημάτων των ΗΠΑ, ασφαλώς θα απαιτούσε τη μελέτη ενός πολύπλοκου συστήματος που στόχο θα είχε την ερμηνεία της πορείας που ακολουθούν οι ΗΠΑ. Η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού αναδεικνύει τα συμπτώματα της παρακμής καθώς και τους διαταρακτικούς παράγοντες που προκαλούν τη φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης.
Ποιο είναι το αντίπαλο δέος αυτή τη στιγμή για μία πιθανή ανάδειξη νέας παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης; Μπορεί η απάντηση στο ερώτημα να ενέχει μεγάλο ρίσκο, όμως αξιολογώντας ορισμένα δεδομένα, οδηγούμεθα στο ότι ο άξονας ισχύος φαίνεται να μετακινείται προς την Άπω Ανατολή και ειδικότερα στην Κίνα.
Έχουν περάσει σχεδόν περισσότερα από διακόσια χρόνια, από τότε που ο Ναπολέων Βοναπάρτης, το 1808, είχε εκφράσει μια προφητική γνώμη: «Η Κίνα είναι ένας δράκος που κοιμάται. Όταν ξυπνήσει θα ταρακουνηθεί ο κόσμος».
Η προφητική αυτή γνώμη σήμερα φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να επαληθεύεται. Αξίζουν να ληφθούν υπ’ όψιν ορισμένα δεδομένα για να καταλήξουμε στη Ναπολεόντειο εκτίμηση:
  • Η Κίνα αποτελεί παράδειγμα ενός υποδείγματος «αυταρχικού καπιταλισμού». Το κύριο γνώρισμα όλων των χωρών που εφήρμοσαν τον «αυταρχικό καπιταλισμό» ήταν οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.
Στοιχείο του «αυταρχικού καπιταλισμού» είναι ότι οι οικονομικές πολιτικές και οι πολιτικές ελευθερίες δεν αλληλοεξαρτώνται. Με άλλα λόγια τα αυταρχικό-καπιταλιστικά καθεστώτα επιβάλουν περιορισμούς στις πολιτικές δραστηριότητες και επιλέγουν ένα σύνολο οικονομικών παρεμβάσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο (21η Απριλίου 1967) ήταν ένα υπόδειγμα αυταρχικού καπιταλισμού που πέτυχε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τους οποίους ποτέ άλλοτε δεν κατάφερε καμία δημοκρατική κυβέρνηση.
Από οικονομικής άποψης ο αυταρχικός καπιταλισμός, όπως στην περίπτωση της Κίνας, υιοθετεί νέο – μερκαντιλιστικές στρατηγικές.
  • Η Κίνα, τα τελευταία 70 χρόνια, μάλιστα, διοικείται από το κομμουνιστικό κόμμα. Χαρακτηριστικό της κινεζικής πολιτικής είναι ότι δίνει προτεραιότητα στις διμερείς σχέσεις και όχι στις συμμαχίες. Μάλιστα, η πολιτική αυτή της Κίνας έχει σημαντικά ερείσματα, εάν ληφθεί υπόψη, ότι ο πλανήτης αυτήν την εποχή βιώνει καταστάσεις αβεβαιότητας και μεγάλου ρίσκου.
  • Οι εξαγωγές της Κίνας έφθασαν το 2019 στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την Κίνα πρώτη χώρα σε εξαγωγές στον κόσμο. Βασικά, το 49% των εξαγωγών της Κίνας κατευθύνθηκε στην Ασία, το 20,1% κατευθύνθηκε στη Βόρεια Αμερική, το 19,9% στην Ευρώπη, το 4,5% στην Αφρική, το 4,2% στη Λατινική Αμερική, και το 2,3% στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
  • Το 1960 το ποσοστό συμμετοχής του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν ήταν 40% (!!!), ενώ το 2000 έφθασε στο 30,91%. Το 2000 η Κίνα βρισκόταν στην 6η θέση και της οποίας η συμβολή του ΑΕΠ της στο Παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 3,65%. Το 2017 συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο το ποσοστό συμβολής του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο ΑΕΠ φθάνοντας στο 24,4%. Όμως, η Κίνα με τη δυναμική της, από την έκτη θέση το 2000, ανέβηκε στη δεύτερη με συμμετοχή της στο Παγκόσμιο ΑΕΠ να φθάνει στο 15,24%!!!
  • Δηλαδή, φαίνεται ότι ο οικονομικός ρόλος των ΗΠΑ συρρικνώνεται, ενώ αντίθετα ο οικονομικός ρόλος της Κίνας αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Μήπως αυτή η τάση είναι μία ένδειξη της φθίνουσας παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ;
Άξιο παρατηρήσεως είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια η Κίνα από μια απομονωμένη χώρα και χωρίς σημαντικές παγκόσμιες επιρροές μετετράπη χάρη στον αυταρχικό καπιταλισμό και τις πολιτικές του νέο-μερκαντιλισμού μια χώρα-πρωταγωνίστρια οικονομικά και πολιτικά στην παγκόσμια σκηνή.
Φαίνεται ότι στο μέλλον, ίσως μέχρι το 2030, η Κίνα θα καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με υψηλή τεχνολογική ανάπτυξη, με ισχυρή ναυτική δύναμη, και με διαστημική παρουσία, γεγονότα που θα της δώσουν διαστάσεις παγκόσμιας δύναμης.
Αυτές οι ενδείξεις ή οι πιθανές προβλέψεις οδηγούν πολλούς σε διατάραξη της φρόνησης.
  • Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό δεδομένο. Η εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνίας, γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ισχύ και τη φήμη μιας χώρας. Εκτός των άλλων, ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα αναπτύσσει τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες σημαντικού αριθμού ειδικευμένων ατόμων.
Εκτός από την Αριστεία και την αξιοποίηση των ταλαντούχων νέων, η εκπαίδευση αποτελεί μεγάλο μέρος της εικόνας, της προοπτικής και της δημιουργίας των καινοτόμων ιδεών μιας χώρας.
Ποιο συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε για τη «μαθητική υποδομή – προοπτική» ΗΠΑ και Κίνας;
Η ποιότητα της «μαθητικής υποδομής – προοπτικής» συνδέεται με τη μελλοντική δυναμική παραγωγής νέων επιστημόνων των δύο χωρών. Θα χρησιμοποιήσουμε εδώ τα στατιστικά δεδομένα της PISA (Programme for International Student Assessment) του OECD. Από το έτος 2000 και κάθε τρία χρόνια, ο OECD διενεργεί διαγωνισμούς σε 78 χώρες ανάμεσα στους μαθητές/μαθήτριες 15 ετών, σε τρία γνωστικά αντικείμενα: Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Κατανόηση Κειμένου. Τα αποτελέσματα του 2018 δίνονται στον Πίνακα 1:
ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Μέσος Όρος Επιδόσεων PISA 2018
Table2
Το βασικό μήνυμα των στοιχείων του Πίνακα 1 είναι ότι και στις τρεις κατηγορίες των γνωστικών πεδίων οι μαθητές/μαθήτριες  της Κίνας βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού Πίνακα. Ακόμη και μέσα στην πρώτη πεντάδα είναι πάλι  Κινέζοι μαθητές/μαθήτριες του Μακάο (Κίνα) και του Χόνγκ Κόνγκ(Κίνα).
Το 2028 οι μαθητές αυτοί θα είναι οι νέοι επιστήμονες της Κίνας και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος  στις νέες τεχνολογίες και κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όσο για τη χώρα μας, παρατηρούμε για πρώτη φορά ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει του Έλληνες μαθητές και μαθήτριες και στα τρία γνωστικά πεδία. Βέβαια και οι δύο χώρες βρίσκονται κάτω από τον Μέσο Όρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών η φοίτηση στο σχολείο, για ένα σχολικό έτος, βελτιώνει τις επιδόσεις ενός μαθητή κατά 38 μονάδες.
Έτσι, συγκρίνοντας τις μονάδες του Έλληνα μαθητή στα μαθηματικά με τις αντίστοιχες του Κινέζου, καταλήγουμε ότι ο Έλληνας 15χρονος μαθητής έχει περίπου τις γνώσεις του μέσου 12χρονου μαθητή της Κίνας.
Αλλά και ο Αμερικανός 15χρονος μαθητής έχει τις γνώσεις του μέσου 12χρονου μαθητή της Κίνας. Έτσι, παρατηρούμε τη σημαντική υστέρηση που έχουν οι μαθητές/μαθήτριες των ΗΠΑ σε σύγκριση με τους Κινέζους μαθητές/μαθήτριες.
Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί σημαντική πρόκληση και προτεραιότητα για την επίτευξη συγκριτικών μελλοντικών πλεονεκτημάτων. Σε έναν νέο κόσμο που η διαμόρφωσή του επηρεάζεται σημαντικά από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η εκπαίδευση του  Αύριο πρέπει να ενσωματώνει αυτή τη διάσταση στην εκπαιδευτική της διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  «όποιος γίνει ο ηγέτης σε αυτόν τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα γίνει και ο κυβερνήτης του κόσμου».
Οι στρατηγικές της Κίνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ως υλοποιήσιμο στόχο, το 2030, η Κίνα να καταστεί το κυρίαρχο κέντρο καινοτομιών που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Εξάλλου, παρατηρείται η συνεχιζόμενη αύξηση των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία σε τομείς, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Κβαντική Τεχνολογία, η Ρομποτική κλπ. Και το πιο καινοτόμο είναι ότι η Κίνα αρχίζει από το Δημοτικό Σχολείο την εκπαίδευση νέων ταλέντων στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο – δεδομένο που παίζει ρόλο στην προοπτική να εξελιχθεί η Κίνα σε παγκόσμια ηγέτιδα είναι και «οι σπάνιες γαίες».  Αυτή η ιστορία με τις «σπάνιες γαίες» είναι ένα πιθανό μελλοντικό μονοπάτι  που θα οδηγήσει την Κίνα στη κορυφή.
Ο όρος «σπάνιες γαίες» είναι κάπως παραπλανητικός, γιατί τα στοιχεία αυτά δεν είναι σπάνια, αλλά είναι διάσπαρτα με τη συγκέντρωσή τους σε άλλα ορυκτά.  Οπότε είναι δύσκολη η εξόρυξη αλλά και η επεξεργασία τους.  Οι «σπάνιες γαίες» αποτελούνται από 17 στοιχεία:  Σκάνδιο, ύττριο, λανθάνιο, δημήτριο, πρασεοδύμιο, νεοδύμιο, προμήθειο, σαμάριο, ευρώπιο, γαδολίνιο, τέρβιο, δυσπρόσιο, όλμιο, έρβιο, φούλιο, υτέρβιο και λουτέτσιο.
Το Σχήμα 1 δίνει μια αναπαράσταση της χρήσης των σπάνιων γαιών σε ένα αυτοκίνητο:
ΣΧΗΜΑ 1:  Αυτοκίνητο  Πλήρες  Σπανίων  Γαιών
Rare Earth3
Η ποιότητα ζωής του 21ου αιώνα εξαρτάται από τις σπάνιες γαίες αφού τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές, υβριδικά αυτοκίνητα, ιατρικές τεχνολογίες κλπ., έχουν όλα στοιχεία σπάνιων γαιών. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία των σπάνιων γαιών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η Κίνα εμφανίζεται να διαθέτει το 50% των αποθεμάτων των σπάνιων γαιών παγκοσμίως,  ενώ ταυτόχρονα έχει εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της διαμορφώνοντας τις εξαγωγικές της πολιτικές. Η Κίνα θεωρεί τις σπάνιες γαίες ως τη «βιομηχανική βιταμίνη», την «μητέρα των νέων υλικών» και τον «βιομηχανικό χρυσό».
Άλλωστε, είναι γνωστή η διακήρυξη του κινέζου ηγέτη Ντένγκ Σιάο Πίνγκ, το 1992, ότι «υπάρχει πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή και υπάρχουν σπάνιες γαίες στη Κίνα». Οι πόροι των σπάνιων γαιών είναι αυτοί που επιτρέπουν τη λειτουργική εμφάνιση των νέων τεχνολογιών. Έτσι, χωρίς στοιχεία σπάνιων γαιών γίνεται κατανοητό ότι μεγάλο μέρος της σύγχρονης τεχνολογίας του κόσμου δεν θα ήταν εφικτή.
Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά δεδομένα, με τα οποία κάποιος μπορεί να οικοδομήσει το επιχείρημα ότι ο άξονας της παγκόσμιας ηγεσίας ενδέχεται να μετακινηθεί προς την Άπω Ανατολή, τα επόμενα 10 – 15 χρόνια – εάν δεν συμβεί φυσικά κάποιο γεγονός της μορφής «μαύρου κύκνου.»
Σήμερα, λόγω της  εμφάνισης του νέου κορωνοϊού, έχει αρχίσει μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και ΚΙΝΑ.
Σε έξι μήνες (Νοέμβριο 2020), διεξάγονται οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τράμπ, εκτός από το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», έχει τοποθετήσει ως κεντρικό άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας τη στοχοποίηση της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Τράμπ ήδη σήκωσε το λάβαρο της Αντικινεζικής Πολιτικής, κατηγορώντας ευθέως τη Κίνα για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Ταυτόχρονα απειλεί ότι θα πρέπει να πληρώσει η Κίνα για τις οικονομικές συνέπειες που υπέστησαν οι ΗΠΑ διεκδικώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Με αυτόν τον τρόπο, ο Τράμπ,  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για νωθρότητα και υποχωρητικότητα απέναντι στην Κίνα.
Από τη δική της σκοπιά, η Κίνα, διαχέει στα κινεζικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  την άποψη ότι ο Τράμπ ουσιαστικά συκοφαντεί τη Κίνα, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία του να ανταποκριθεί γρήγορα στο νέο Κορωνοϊό.
Ο Πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Σένγκ Τσού, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού … ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν στον αγώνα κατά του πραγματικού ιού».
Ο Γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  Josha David Hawley, κατέθεσε πρόταση νόμου (Νόμος για τη Δικαιοσύνη για τα θύματα του Covid-19) με το σκεπτικό ότι: «…  το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) εξαπέλυσε αυτήν την επιδημία. Πρέπει να δώσει λογαριασμό στα θύματά του…  απαιτούμε διεθνή έρευνα για να μάθουμε όλη την έκταση της ζημιάς που προκάλεσε το ΚΚΚ…  και να ενισχύσουμε τους Αμερικανούς και άλλα θύματα σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις…».
Στο χορό μπήκαν και δύο δικηγορικά γραφεία.  Το ένα, το  BERMAN LAW GROUP,  στην αγωγή του ζητάει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια!!!  Το άλλο δικηγορικό γραφείο LARRY  KLAYMAN στην αγωγή του απαιτεί αποζημίωση 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Κίνα!!
 Όλα αυτά μας φέρνουν στη μνήμη μας τη περίπτωση του Αμερικανού φοιτητή Οtto Warmbier  που φυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2016 στη Βόρειο Κορέα. Η οικογένεια του Warmbier υπέβαλε μήνυση, απαιτώντας  1,05 δισεκατομμύρια δολάρια,  υποστηρίζοντας ότι ο γιός τους υπέστη βασανιστήρια από το καθεστώς του Kιμ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι κανένας ιατροδικαστής δεν διεπίστωσε στοιχεία βασανισμού, όμως το δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε ως αποζημίωση 500 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια Warmbier.
H Bόρεια Κορέα αρνήθηκε να καταβάλει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2019, κατέλαβε πειρατικά το βορειοκορεατικό εμπορικό πλοίο (Wise Honest).  Το πλοίο στη συνέχεια πωλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οικογένεια Warmbier αποζημιώθηκε.
Αναφέραμε αυτή την ιστορία όχι για να δείξουμε τη νοοτροπία της ωμής πειρατείας αλλά ότι μια επανάληψη ανάλογης πειρατείας, αλλά ότι μια πιθανή επανάληψη, ανάλογης πειρατείας σε κινεζικά πλοία θα σήμαινε μια παγκόσμια κρίση ειρήνης.
Επίσης, σε άρθρο της η Λαϊκή Ημερήσια, εφημερίδα του Πεκίνου, θέτει προς τις ΗΠΑ το ρητορικό ερώτημα:  «… Έχει αξιώσει κάποιος ζημιές για προηγούμενες επιδημίες, όπως η πανδημία Η1Ν1 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ;»
Βέβαια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  αλλά και κορυφαίοι επιστήμονες των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός είναι φυσικής προέλευσης.
Ο Πρέσβης Zhang, σε δηλώσεις του στη Μόσχα, ανέφερε ότι 5 κορυφαίοι κινεζικοί οργανισμοί έχουν συλλέξει δεδομένα με αριθμό 93 δειγμάτων γονιδιωμάτων του Covid-19.  Με απλά λόγια σημείωσε ότι ο «πατέρας» του Covid-19  είναι ο Η3, οι «παππούδες» του είναι ο Η13 και Η38 και ο «μεγάλος παππούς» του είναι ο ΜΝ-1. Ο Πρέσβης υπαινίχτηκε ότι το ίχνος του Covid-19 μπορεί να εντοπιστεί επιστημονικά και  «αργά ή γρήγορα θα έρθει η ημέρα που θα αποκαλυφθούν όλα όσα έχουν κρυφτεί».
time2
Άλλωστε, και ο Κινέζος Πρόεδρος  Σι Ζινπινγκ δήλωσε για το νέο κορωνοϊό ότι «είναι ένας δαίμονας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο δαίμονα να κρυφτεί».
Επίσης, είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η Ιταλία ήθελε να εντοπίσει τη πρώτη περίπτωση μόλυνσης του Covid-19, πραγματοποιώντας εκταφές στα θύματα της γρίπης στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη σχετική άδεια. Ο διάσημος Ιταλός καθηγητής γιατρός Giuseppe Remuzzi,  είχε δηλώσει ότι η επιδημία Covid-19 στην Ιταλία είχε αρχίσει να εξαπλώνεται πριν ακόμα εκδηλωθεί στη Κίνα!!
Πιθανόν να χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να καταλάβουμε σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την περίπτωση του νέου κορωνοϊού.
Οι Αμερικανο-κινεζικές εντάσεις κορυφώθηκαν με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού. Η αύξηση της οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης της Κίνας δημιουργεί «αναταράξεις», όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις ελίτ του χρήματος των κλειστών λεσχών (Bilderberg) και στους τραπεζίτες.
Το ίδιο το ΔΝΤ  εκτιμά ότι η μόνη χώρα που θα εμφανίσει ανάπτυξη για το 2020 θα είναι η Κίνα.
Αντίθετα, τα γεγονότα και μέσα σε μια προεκλογική περίοδο δεν είναι ευχάριστα αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας ξεπέρασε ήδη τα 22 εκατομμύρια!!
Είναι λογικό ο Τράμπ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, εκμεταλλευόμενος την πανδημία να κινεζοποιεί τη στρατηγική του για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανταγωνιστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα συμφέροντά τους, και να τα προβάλλουν για να δημιουργήσουν διχόνοια στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Huawei και το 5G αποτελούν σημαντικά παραδείγματα αυτής της  κακόβουλης δραστηριότητας της Κίνας».
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι η διείσδυση και η επιρροή της Huawei  παγκοσμίως, αλλά η δυναμική τεχνολογική εξέλιξή της, Η  πέμπτη γενιά της τεχνολογίας ασύρματης δικτύωσης ουσιαστικά θα επιφέρει τρία βασικά κέρδη: Υψηλές ταχύτητες συνδεσιμότητας, υψηλότερη πυκνότητα σύνδεσης, και μηδενικό λανθάνοντα χρόνο. Αυτή τη στιγμή η Huawei είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο του 5G στις καινοτομίες και στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, και έχει τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε περισσότερες από 160 χώρες. Τα  έσοδά της ξεπερνούν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Huawei επενδύει σημαντικά ποσά στην έρευνα και την ανάπτυξη.
O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ,  Μ. Πενς, δήλωσε στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούμε όλους τους εταίρους μας στον τομέα της ασφάλειας, να επαγρυπνούν και να απορρίπτουν κάθε επιχείρηση που θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της τεχνολογίας επικοινωνιών ή των εθνικών συστημάτων ασφαλείας μας».
Όλα αυτά οδηγούν σε έναν ακόμα τομέα σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Η σύγκρουση αυτή βρίσκει τηn Κίνα με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς το 5G και για την Κίνα δημιουργείται μια νέα γεωπολιτική, αυτή της γεωπολιτικής του 5G.
China VS USA2 5G
H σύγκρουση δεν είναι μόνο οικονομική και στρατιωτική (βλέπε παρουσία των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό) αλλά και τεχνολογική.
Από την άλλη μεριά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ – περί ύπαρξης πυρηνικών – είχαν δημιουργήσει πολιτικό κλίμα με τη στοχοποίηση του κακού Σαντάμ που έκρυβε τα πυρηνικά και που αποδείχθηκε στο τέλος  ότι ήταν ένα ψέμα.
Έτσι και τώρα ο Τράμπ χρησιμοποιεί την εξάπλωση του κορωνοϊού από τη Κίνα μέχρι να αποδειχθεί και αυτό ένα ψέμα.
Όσο τα κρούσματα του κορωνοϊού θα αυξάνονται στις ΗΠΑ τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται το προεκλογικό κλίμα του φόβου και τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει ο Τράμπ.
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά στην Αμερική, η EXXON MOBIL, στις 22/04/2020, επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ξεκίνησε την κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος στη πόλη HUIZHOU, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Multinational2
Το μήνυμα είναι απλό: Η εμπιστοσύνη μιας πολυεθνικής εταιρείας στην κινεζική αγορά.
Η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, κάτω από τη συνθήκες πανδημίας του κορωνοϊού πιθανόν να οδηγήσει σε ένα τριπλό μοτίβο:
  • Στο εσωτερικό των ΗΠΑ να οδηγήσει στην επανεκλογή του Τράμπ, τον Νοέμβριο του 2020.
  • Η Κίνα θα συνεχίσει την πολιτική της για εθνική κυριαρχία με την παρουσία της στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και ευρύτερα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
  • Η Κίνα θα εξακολουθήσει την προσπάθειά της για παγκόσμια κυριαρχία, ενισχύοντας τη δυναμική της στον χώρο των τεχνολογιών 5G καθώς και στην προοπτική «παραγωγής ταλαντούχων επιστημόνων»


Ἀναρτήθηκε στὸ Άρθρα | Σχολιάστε

Έρευνα για τον Κορωνοϊό ΙΙ: Οι απόψεις των πολιτών για τη διαμόρφωση των νέων συνθηκών της ζωής μας τώρα που βγαίνουμε έξω.

13 Μαϊου 2020
COVID-19-1024x576

Αγαπητοί διαδικτυακοί φίλοι,
Όπως είχαμε υποσχεθεί, η δημοσκοπική έρευνα έκφρασης γνώμης που αρχίσαμε όταν «μέναμε μέσα», λόγω του φόβου του κορωνοϊού, συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ερευνώντας την διαμόρφωση των νέων συνθηκών της ζωής μας τώρα που βγαίνουμε έξω, αλλά πρέπει να «μένουμε ασφαλείς».
Ήταν πολλά τα προβλήματά μας τότε, αλλά ίσως τώρα να είναι περισσότερα…
Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία και η αλληλεγγύη είναι από τα βασικά φάρμακα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ο καθένας μας βιώνει. Θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να συμβάλλετε στην προσπάθειά μας αυτή, για μια ακόμη φορά, ίσως παροτρύνοντας και μερικούς άλλους φίλους, συμπληρώνοντας το εντελώς ανώνυμο αυτό ερωτηματολόγιο, ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι περισσότερο αξιόπιστα και η ανάλυση των αποτελεσμάτων να βοηθήσει να προκύψουν ελπιδοφόρες προτάσεις – λύσεις.
Για την συμπλήρωση του Ερωτηματολογίου πατήστε τον ακόλουθο δεσμό:

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας, και όπως πάντα, η ερευνητική μας ομάδα θα σας ενημερώνει για την πορεία των διαδοχικών αυτών ερευνών.
Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και αισιοδοξία!

Επαμεινώνδας Πανάς,
σ. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχόλια