Η άνευ προηγουμένου κοροϊδία της “γερμανικής” Ευρώπης: Ούρσουλα έχεις κάποιο γράμμα… για τους Νότιους;
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ
Μήπως θυμάται κανείς την δέσμευση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν στην σχεδόν προ μηνός τελευταία τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
«Ως τις 6 Μαίου θα υπάρχει πρόταση για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κρατών από τον κορονοιό», είχε ανακοινώσει η Ούρσουλα φον Λάγεν ενώπιον των 27 ηγετών της ΕΕ.
Πόσο έχουμε σήμερα; Ακούσατε κάτι για την ενίσχυση των χωρών μελών; Και καλά εμείς,οι απλοί πολίτες! Οι ηγέτες μας; Μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν αν υπάρχει κάποιο «γράμμα» από την Πρόεδρο Ούρσουλα;Μήπως θυμάται κανείς την δέσμευση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν στην σχεδόν προ μηνός τελευταία τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
«Ως τις 6 Μαίου θα υπάρχει πρόταση για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κρατών από τον κορονοιό», είχε ανακοινώσει η Ούρσουλα φον Λάγεν ενώπιον των 27 ηγετών της ΕΕ.
- Οι Βρυξέλλες είχαν «διαρρεύσει» τότε ότι θα δοθούν κάπου 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ μέσω ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης που θα ιδρυθεί. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση μέχρι σήμερα . Η Γερμανίδα πρόεδρος Ούρσουλα έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ακόμη και η γερμανική ομολογεί ότι «το έργο προχωρά αργά. Τώρα έχει ξεσπάσει μια διαμάχη για το ποιος θα ελέγχει τα χρήματα. Το κύριο ερώτημα είναι ποιος αποφασίζει πώς θα δαπανηθούν τα δισεκατομμύρια»… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Άλλωστε όπως γράφει και η Liberation «η Ούρσουλα φον ντερ είναι πολύ Γερμανίδα. Μόλις πέντε μήνες σε αυτή τη θέση, η ήπειρος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα και οι κριτικές πέφτουν βροχή. Ο στενός κύκλος της Ούρσουλα, επίσης πολύ Γερμανικός, ενισχύει μόνο τη δυσπιστία απέναντί της».
Ο Ιταλός καθηγητής Νομικής Αλμπέρτο Αλεμάνο λέει στην περίφημη Heutes Etudes Commerciales του Παρισιού ότι η κα Φον Λάγεν «έχει αποδείξει, ότι δεν έχει ένα ευρωπαϊκό πολιτικό όραμα, που να της επιτρέπει να υπερβαίνει τα γερμανικά ιδεολογικά και πολιτιστικά σύνορα».
- Ευρωπαίος διπλωμάτης λέει στην γαλλική εφημερίδα ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν «δεν έχει όραμα και δεν είμαι σίγουρος, ότι θέλει να έχει ένα. Σε αυτό, είναι πολύ Γερμανίδα και αρκετά κοντά στη Μέρκελ , τόσο επιφυλακτική, όπως η πανούκλα των ονείρων και των εφιαλτών”
γράφαμε μετά την τελευταία-τέταρτη κατά σειρά από την εμφάνιση της κρίσης του κορονοιου -τηλεδιάσκεψηκορυφής στις 23 Απριλίου.
Μετά από μια «πολύ ,πολύ φιλική συζήτηση» -όπως είπε η καγκελάριος Μέρκελ- οι 27 στο μόνο που συμφώνησαν τελεσίδικα ήταν τα 540 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε αποφασίσει το Eurogroup, πριν τρεις εβδομάδες, όπως γράφουν με έκδηλη ικανοποίηση η γερμανική Handelsblatt και η ολλανδική De Telegraph. Κατά τα λοιπά; Αοριστίες και ασάφειες. Και διαφωνίες φυσικά. Συμφωνήθηκε μεν να υπάρξει ένα ταμείο που θα διαθέσει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ,αλλά οι λεπτομέρειες για το τι θα είναι αυτό το ταμείο αφέθηκαν για το καλοκαίρι.
Όπως γράφουν με μπόλικη δόση ειρωνείας οι λονδρέζικοι Times «οι ηγέτες της ΕΕ διέκοψαν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της σύστασης ταμείου μέχρι να καταστούν δυνατές οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αυτές είναι πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις -χωρίς προηγούμενο για δεκαετίες και είναι αδύνατον να γίνουν με τηλεδιάσκεψη. Οι ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί χρειάζονται …επαφή με τα μάτια».
- Δεν περιμέναμε φυσικά να διαψευστούμε,αλλά καλό είναι να υπενθυμίζουμε μερικά πράγματα για να μη μας περνάνε και για κουτούς:
- Δυστυχώς, με τον κορονοϊό, η ΕΕ έχει εισέλθει στην πιο σοβαρή κρίση στην ιστορία της,αλλά οι ηγέτες της αποδεικνύονται πολύ λίγοι.
Όπως γράφει ο Economist «η πλουσιότερη Γερμανία είναι σε θέση να ενισχύσει πλουσιοπάροχα τις γερμανικές επιχειρήσεις. Η λύση αυτή, όμως, δεν βοηθά, για παράδειγμα, παραγωγούς που βρίσκονται σε φτωχότερες χώρες, ανίκανες να δώσουν τέτοιες επιδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα υποχρεούνται να εισάγουν γερμανικά προϊόντα».
Για τους Νότιους, οι Βόρειοι μόνο νέα δάνεια συζητούν.Αφού τους ανάγκασαν να πουν αντίο σε κάθε είδους κοινά ευρωπαικά ομόλογα το θέμα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ δεν προχωρά. Θα είναι δύσκολο να βρεθούν προτάσεις που θα ικανοποιήσουν τα διαφορετικά «στρατόπεδα»: του βορρά, του νότου και αυτό των ανατολικοευρωπαίων. Πρόκειται για τετραγωνισμό του κύκλου
Ακόμη και η γερμανική Die Welt δεν διστάζει να το παραδεχτεί ότι οι Βόρειοι «εκφράζουν τώρα φόβους ότι θα αναλάβουν οικονομικούς κινδύνους με την ίδρυση του Ταμείου ανασυγκρότησης ,που δύσκολα μπορούν να ελέγξουν.
- Σε ποια μορφή πρέπει να ρέουν τα χρήματα – ως δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν ή ως μη επιστρεπτέα ποσά από τις πλουσιότερες χώρες στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε κρίση;» .
Ούρσουλα μήπως έχεις …γράμμα;
Σχόλια