Μνήμη αιματηρή και Μέλλον ζοφερό…

Του Θανάση Κ. 
Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι απλώς μια «μέρα Μνήμης».. 
Είναι φωνή της συνείδησης του Ελληνισμού. Που μένει ζωντανή όλες τις μέρες του χρόνου. Αλλιώς δεν υπάρχει «συνείδηση»…

Δεν είναι μόνον η επίσημη Τουρκία που αρνείται τη Γενοκτονία, όπως είναι φυσικό άλλωστε…
Είναι και άλλοι, ακόμα και μέσα στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό καλό είναι να τους θυμίσουμε συνοπτικά μερικά γεγονότα:
* Πρώτον δεν πρόκειται για απλή «εκτόπιση πληθυσμών» (υπάρχει και αυτό, βέβαια)…
Δεν πρόκειται μόνο για «εθνοκάθαρση» (υπάρχει και αυτό βέβαια).
Δεν πρόκειται απλώς για «εγκλήματα πολέμου» που έγιναν κατά τη διάρκεια των μαχών ή εξ αιτίας τους.
Αν μόνο αυτά είχαν συμβεί, πάλι θα ήταν πολλαπλό έγκλημα, αλλά στην περίπτωσή μας είναι πολύ πέρα απ’ αυτά.
Είναι Γενοκτονία, γιατί υπήρξε συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια εξόντωσης μιας εθνικής πληθυσμιακής ομάδας.
Και συγκεντρώνει όλα τα ιστορικά και νομικά χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί και επίσημα Γενοκτονία…
  • * Δεν «προέκυψε» ως αποτέλεσμα Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Δεν ξεκίνησε το 1919 με την άφιξη ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη Σμύρνη.
  • Ξεκίνησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια νωρίτερα!
  • Όταν μαίνονταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο η Ελλάδα δεν συμμετείχε ακόμα, έτσι κι αλλιώς…
  • Κι όταν η Τουρκία που είχε συμμαχήσει με τις «Κεντρικές Δυνάμεις» έχανε από την Ρωσία που ανήκε στην Αντάντ. Και οι ήττες του τουρκικού στρατού αποδόθηκαν στον Ποντιακό Ελληνισμό κι άρχισαν οι Τούρκοι να καίνε χωριά και να συλλαμβάνουν τους Έλληνες Πόντιους της περιοχής. Τους οποίους του εξόντωναν στη συνέχεια σε πορείες θανάτου.
  • Κι όχι μόνο νέους μάχιμους άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά και ηλικιωμένους. Κανείς δεν γλίτωνε…
  • Το επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα τότε δεν είχε καν πάρει μέρος στον Πόλεμο.
  • * Τρίτον, δεν ήταν καν ένα «περιστατικό», έστω και αιματηρό, που θα μπορούσε να αποδοθεί σε υπέρ-αντίδραση κάποιων «ακραίων» της εποχής σε στιγμές – και υπό τη φόρτιση – της εθνικής τους ήττας.
  • Κράτησε οκτώ χρόνια! Και δεν συμμετείχαν μόνο «άτακτοι». Συμμετείχε το ίδιο το Τουρκικό κράτος. Και οι επίσημες αρχές του.
  • Και δεν το λένε αυτό μόνο οι Έλληνες και οι οργανώσεις των Ποντίων σήμερα. Το βεβαιώνουν και πλήθος διπλωματικές πηγές της εποχής και από τα δύο στρατόπεδα του τότε Πολέμου. Για την ακρίβεια οι πιο επιβαρυντικές για την Τουρκία αποδείξεις της Γενοκτονίας που έγινε τότε είναι από Αυστριακές διπλωματικές πηγές (χώρας που τότε ήταν σύμμαχός της Τουρκίας) και από Αμερικανικές πηγές (χώρας που τότε ΔΕΝ συμμετείχε στον Πόλεμο)
  • Υπάρχουν βέβαια, και πολλές άλλες τέτοιες πηγές τρίτων χωρών. Όλες απολύτως επιβαρυντικές για την Τουρκία συνολικά – όχι για κάποιους «ακραίους»…
Τα «εγκλήματα Πολέμου» γίνονται μια στιγμή από κάποιον τρελαμένο διοικητή που χάνει ο ίδιος τον αυτοέλεγχό του ή χάνει το έλεγχο του τμήματός του και σκοτώνει γυναικόπαιδα αμάχων αδιακρίτως.
Όταν ο εξολόθρευση ενός ολόκληρου πληθυσμού κρατάει οκτώ χρόνια και γίνεται συστηματικά, αυτό ΔΕΝ λέγεται πια «έγκλημα Πολέμου», λέγεται πια –καραμπινάτη – Γενοκτονία!
Τίποτε λιγότερο…
* Ο αριθμός των θυμάτων εκείνα τα 8 χρόνια – σε τρείς φάσεις μάλιστα – φτάνει τις 353 χιλιάδες, σε ένα συνολικό πληθυσμό Ποντίων που έφτανε τότε τις 650 με 800 χιλιάδες. Δηλαδή κοντά στους μισούς εξοντώθηκαν επί τόπου – οι περισσότεροι βασανιστικά.
Αν αυτό δεν είναι Γενοκτονία τι είναι;
Τα θύματα ολόκληρου του Μικρασιατικού Ελληνισμού τότε ήταν πολύ περισσότερα: Πιθανότατα ξεπερνούν τις 550 χιλιάδες! Και ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ξεπερνούσε κατά πολύ τα 2 εκατομμύρια.
Από αυτούς έφτασαν διωγμένοι στην Ελλάδα περί το 1,5 εκατομμύριο το 1922-23.
Αλλά γύρω στις 550 χιλιάδες εξοντώθηκαν συνολικά.
Και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα έσπευσαν να σωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την Γεωργία και τη Ρωσία – και την Σοβιετική Ένωση που δημιουργήθηκε τότε. Αυτοί υπέστησαν αργότερα, άλλες δραματικές διώξεις. Από τους Σοβιετικούς πλέον…
Αλλά οι 550 χιλιάδες Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αφανίστηκαν εκεί, στις πατρογονικές εστίες τους!
Κι από αυτούς πάνω από μισούς ήταν Έλληνες Πόντιοι, των οποίων η Γενοκτονία ξεκίνησε πολύ πριν τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο το 1919-22.
* Κάποιοι θέλουν να το ονομάσουμε όλο αυτό απλώς «εθνοκάθαρση»…Αλλά «εθνοκάθαρση» – δηλαδή βίαιο εξαναγκασμό να φύγουν – υπέστησαν το 1,5 εκατομμύριο του Μικρασιατικού Ελληνισμού που έφυγε και ήλθε στην Ελλάδα.  Οι 550 χιλιάδες συμπατριωτών μας ΔΕΝ έφυγαν! «Έμειναν» εκεί! Γιατί τους σκότωσαν συστηματικά και σχεδιασμένα
Κάποιοι θέλουν να θυμόμαστε αυτούς που σώθηκαν, αλλά να ξεχάσουμε αυτούς που δολοφονήθηκαν.
Τέτοια φρικαλεότητα!
* Την Γενοκτονία των Ποντίων δεν την «ισχυρίζονται» μόνο οι Ποντιακές οργανώσεις.
Την αποδέχεται ως αδιαμφισβήτητο γεγονός η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (ΙAGS), δηλαδή ό,τι πιο έγκυρο υπάρχει στο κόσμο.
Την έχουν αναγνωρίσει επίσης, επισήμως, πέραν από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου, η Αρμενία, η Σουηδία, η Αυστρία, ορισμένες Ομόσπονδες δημοκρατίας της Ρωσίας, εννιά από τις μεγαλύτερες Πολιτείες των ΗΠΑ ευθέως (και κάποιες ακόμα εμμέσως), η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλλίας, και πολλοί δήμοι μεγάλων πόλεων όπως της Βιέννης, της Οτάβας και του Τορόντο κλπ.
Ενώ υπάρχουν επιπροσθέτως πλήθος Νομοθετικά σώματα σ’ όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα η Γερουσία των ΗΠΑ, που έχουν αναγνωρίσει ευρύτερα την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας εκείνη την εποχή, περιλαμβάνοντας μέσα φυσικά και τη Γενοκτονία των Ποντίων.
* Υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση σε ό,τι αφορά τον τελικό αριθμό των θυμάτων:
Εντάξει, μας λένε, αλλά δεν σκοτώθηκαν τότε 353 χιλιάδες Πόντιοι, τα πραγματικά θύματα είναι περί τις 100 χιλιάδες!
Και δεν ντρέπονται
Αναφέρονται σε πηγές όπως ή καταγγελία του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου Φιλιππίδη, το 1916. Ο οποίος αναφερόταν στα θύματα μόνο της περιοχής του και μόνο ως το 1916..
Και στις υπόλοιπες περιοχές του Πόντου;
Και τα επόμενα χρόνια όταν υπήρξαν άλλα δύο μεγάλα κύματα αφανισμού των Ποντίων και αργότερα του Ελληνικού στοιχείου συνολικά;
Αυτοί δεν μετράνε;
Μόνο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία Henry Morgenthau κατέγραψε και στοιχειοθέτησε σφαγές Ελλήνων Ποντίων από το 1919 ως το 1921 στις περιοχές της Σαμψούντας της Μπάφρας και του Ααζάμ που έφταναν το 70% με το 90% του τοπικού πληθυσμού.
Και οι υπόλοιποι δεν γλίτωσαν. Οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν στα «ενδότερα» όπου βρήκαν τον θάνατο με σκόπιμες κακουχίες και βασανιστήρια. Όταν δεν εκτελούταν επί τόπου εν ψυχρώ
Αληθινή Γενοκτονία!
Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς το «συζητάμε» ακόμα…
Και κάποιοι εξακολουθούν να μας λένε ότι ήταν «συνωστισμός» όλα αυτά.
Ή ό,τι «κι εμείς κάναμε τα ίδια».
Ε λοιπόν, όχι ! Δεν ήταν «συνωστισμός»! Κι ούτε κάναμε εμείς «τα ίδια». Ούτε καν συγκρίσιμα. Ούτε τότε, ούτε πιο πριν, ούτε ποτέ.
Σε πολέμους υπάρχουν ακρότητες.
Πολλές φορές και αντεκδικήσεις.
Αλλά Γενοκτονία δεν κάναμε ποτέ εμείς!
Λίγοι τις έκαναν στους τελευταίους δύο αιώνες, τουλάχιστον…
Κι όσοι τις έκαναν, τουλάχιστον τις αναγνώρισαν. Ζήτησαν και συγγνώμη. Και ντρέπονται σήμερα. Κουβαλάνε το σύνδρομο της «ιστορικής ενοχής». Κάτι είναι κι αυτό…
Εδώ έχουμε μια χώρα – την Τουρκία – που το αρνείται! Δεν ζητάει καμία συγγνώμη. Μάλλον μας… απειλεί ότι θα το ξανακάνει! Στην Δυτική Θράκη, ή στα νησιά του Αιγαίου, ή και στην Κρήτη ακόμα – κι αυτό το ακούσαμε τελευταία.
Κι από κοντά έχουμε και δικούς μας εδώ, που επίσης αρνούνται – και σήμερα – τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας!
Και βγάζουν και βιβλία στα ελληνικά με τα οποία διαδίδουν τα ψέματα της Τουρκικής προπαγάνδας. Και ήθελαν να τα περάσουν και στα σχολεία μας!
Αυτοί είναι χειρότεροι! Γιατί δολοφονούν για δεύτερη φορά τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Χτυπώντας κατευθείαν στο μόνο που δεν πεθαίνει: Στη Μνήμη!
Αυτήν θέλουν να αλλοιώσουν και να αμαυρώσουν
Τελικά, να εξαλείψουν!
Μόνο που η Μνήμη είναι Ταυτότητα, Αξιοπρέπεια και Υπερηφάνεια
Και τα τρία πηγές, του πνεύματος Ελευθερίας!
Τότε σκότωσαν τους ανθρώπους μας…
Τώρα επιχειρούν να δολοφονήσουν το Φιλελεύθερο πνεύμα του λαού μας!
Αυτό που μας κράτησε ενωμένους και όρθιους…
Δεν θα τα καταφέρουν!
Η Μέρα Μνήμης δεν υπενθυμίζει μόνο όσα συνέβησαν στον παρελθόν.

Υπογραμμίζει κι αυτά που δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο μέλλον!

ΥΓ.
Κατά τα άλλα απολαύστε τα… τουρκικά σίριαλ που αφθονούν πια στα ελληνικά κανάλια!
Τελικά δεν είναι να το πολύ-συζητάμε:
Θα σωθούμε όσοι το αξίζουμε κι όσοι το παλεύουμε.
Οι υπόλοιποι δεν έχουν «σωτηρία»…
ΠΗΓΗ
======================
https://www.facebook.com/pg/failoskranidiotisB/posts/?ref=notif

 Ή Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους είναι κομμάτι της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικρας Άσίας και της Άνατολικης Θράκης. Και είναι ένα έγκλημα για το οποίο την ευθύνη δεν την έχει κάποια μειοψηφία των Τούρκων. Είναι ένα παλλαϊκό έγκλημα, συμμετείχε η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων. Εδώ τα SS ήταν όλοι οι Τούρκοι, με ελάχιστες εξαιρεσεις, σε μία Γενοκτονία χωρις σοφιστικέ μεθόδους. Οι Τούρκοι σφάζανε τα θύματα τους σε σταυροδρόμια και πεζοδρόμια, στα χωράφια, έκαιγαν γυναικοπαιδα μεσα σε εκκλησίες και σχολεία, βιαζαν τα κορίτσια μπροστά στους γονείς και τις γυναίκες μπροστά στους συζύγους τους κι ύστερα τους έσφαζαν όλους σαν αρνιά στο κουρμπαν μπαϊραμ. Όπως λέει ο Ενεπεκίδης, ήταν μία Γενοκτονία α λα Τούρκα, πρωτόγονη, ωμή και θηριώδης.
Δεν υπήρχαν Αουσβιτς, θάλαμοι αεριων. Ήταν ένα Άουσβιτς εν ροή. Οι άνθρωποι μας, δικοί μας, κομμάτι μας, περπατούσαν για να πεθάνουν. Δεν υπήρχε προορισμός, τέρμα. Στην πορεία αυτή, που διακοπτόταν για βιασμούς και σφαγή, οι ενοπλοι φρουροί άφηναν ολόκληρα χωριά Τούρκων να κατεβαίνουν σαν λύκοι και να πέφτουν πάνω σε γυναικόπαιδα, γέροντες, εξουθενωμένους αιχμαλώτους. Τουρκάλες σκότωναν αθώα Ελληνόπουλα και βγαζανε τα ματωμένα ρούχα για να τα δώσουν στα παιδιά τους. Απλοί χωρικοί βιαζαν και σκότωναν, λήστευαν. Ήταν ταυτόχρονα μία γιγάντια ληστεία. Σφαγή και πλιάτσικο.
Ή Γενοκτονία δεν ξεκίνησε στις 19/5/1919. Απλά τότε ξεκίνησε η κορύφωση της. Οι Τούρκοι ήδη με την έναρξη του Α' ΠΠ είχαν αρχίσει την εξόντωση των Χριστιανών υπηκόων της κουρελιασμενης αυτοκρατορίας τους.
Οι Τούρκοι δεν έκαναν την Γενοκτονία του Έθνους μας γιατί πολεμησαμε εναντίον τους και εκστρατευσαμε στην Μικρά Ασία.
Πολεμησαμε εναντίον τους και πήγε ο Στρατός μας στην Μ. Ασια γιατι εξόντωναν τους Έλληνες. Πήγαμε για να τους προστατεύσουμε αλλιώς θα είχαν όλοι την τύχη των Αρμενιων αδελφών μας.
Ή Μικρασιατική εκστρατεία ήταν κομμάτι του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Εθνους απέναντι στον προαιώνιο εχθρό, απέναντι στους δασκάλους του Χίτλερ, για να σώσουμε και απελευθερώσουμε τα αδέρφια μας.
Ή ήττα ήταν αποτέλεσμα του διχασμού. Ο Βασιλιάς έπρεπε να υπακουσει στον Πρωθυπουργό του και σύσσωμο το Έθνος να μπει στον αγώνα. Οι μετά Χριστον προφήτες λένε και γράφουν ανοησίες, δικαιολογίες για τους ανάξιους που θα έπρεπε να ντουφεκιστουν δύο φορές και όχι μία, πως δήθεν ο αγώνας ήταν χαμένος. Τους διαψεύδουν οι ίδιες οι τουρκικέςς πηγεςκαι σου έρχονται δάκρυα στα μάτια με την διχαστική τύφλωση μας. Ή δε αριστερά τότε ξεκίνησε την προδοτική παραδοση που συνέχισε στο ψευτομακεδονικό μαχαιρώνοντας πισώπλατα το ηθικο του Στρατού και επιχαιροντας για την ήττα και την καταστροφή. Βλέπετε, οι φονιάδες της Μοσχας είχαν συμμαχήσει με τον χασάπη Κεμάλ και η υπεράσπιση των σοβιετικών συμφερόντων ήταν η εντολή προς τους εν Ελλαδι υποτακτικούς των μπολσεβίκων.
Ο Πόντος έχει μία τιμητική ιδιαιτερότητα, δεν έπεσε αμαχητί από τους απλούς ανθρώπους. Το αντάρτικο του Πόντου είναι ένα σχετικά άγνωστο έπος στην χώρα που κουμάντο στους τομεις ιστορικών σπουδών κάνουν οι λιακορεπούσηδες.
Όταν κάποτε θα έρθει ή αληθινή κανονικότητα, το Ηρωϊκο Πρότυπο θα επανέλθει κραταιό και στα παραδείγματα του, από την πρώτη Δημοτικού ως τα μεταπτυχιακά τμήματα των ΑΕΙ θα διδάσκονται, μαζί με τους γενναίους μας όλων των εποχών, τα έργα και οι ημέρες ων Αετών του Πόντου. Η Τουρκία είναι μία ναζιστική Γερμανια που δεν ηττήθηκε ακόμη και ο λαός - φονιάς της δεν τιμωρήθηκε ακόμη. Να λοιπόν ένας ευγενής σκοπός. Λελεύω σας Τραντέλλενες!
ΥΓ. Ή ΠτΔ στο μήνυμα της για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού "ξέχασε" να αναφέρει τον δράστη, την Τουρκία. Είναι σαν να μιλάς για την Εβραϊκή Γενοκτονία και να ξεχάσεις να αναφερθείς στην Γερμανία και τον Χίτλερ. "Χάθηκαν", είπε. Ή κακιά ή ώρα, μαντάμ;

=========================



Κάποιοι στριφογυρνάνε στους τάφους τους…

Του Θανάση Κ. 
Κάτι η μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα, κάτι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21 του χρόνου, κάποιοι βάλθηκαν να «αλλάξουν» την Ιστορίας μας! Να την ξαναγράψουν, «αποστειρωμένη» από οποιοδήποτε νόημα…
Ονομάζουν το εγχείρημά τους: «αποφόρτιση από εθνικιστικούς συναισθηματισμούς»!
‘Ή εμβάθυνση στην «επιστημονική ανάγνωση» της Ιστορίας με απαλοιφή των «εθνικιστικών μύθων» που την καθιστούσαν εργαλείο εθνικιστικών πολιτικών…
Στην ουσία δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά:
Είναι αλλοίωση της Ιστορίας και νομιμοποίηση των ισχυρισμών της Τουρκικής προπαγάνδας!
Δεν διώχνουν τους «μύθους» του Ελληνικού εθνικισμού, επανεισάγουν – πέρα από τα τουρκικά σίριαλ – τα μυθεύματα της πιο επιθετικής εθνικιστικής προπαγάνδας της Τουρκίας.
[Στο ζήτημα τη Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά…
Γιατί ήταν Γενοκτονία – πώς να το κάνουμε;
Το πιστοποιούν ξένες διπλωματικές πηγές της εποχής και το αποδέχονται πλήρως όλοι οι σύγχρονοι και έγκυροι μελετητές των Γενοκτονιών. Ξένοι όλοι τους
Οπότε το «αφήγημα» αλλάζει κάπως…]
Μας λένε ότι αγριότητες κατά αμάχων ή και «Γενοκτονίες» έκαναν και οι… Επαναστατημένοι Έλληνες κατά των Τούρκων (δυναστών τους) ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα της Επανάστασης του 1821.
Οπότε, τους σφάξαμε εμείς, μας έσφαξαν κι εκείνοι, μήπως είναι ώρα να τα ξεχάσουμε όλα αυτά και να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή φιλίας με την Τουρκία;
Αυτό είναι το «μήνυμα» που ετοιμάζονται να δώσουν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας. Μερικοί δεν το κρύβουν, μάλιστα…
Ας μιλήσουμε λοιπόν, για τη Σφαγή της Τριπολιτσάς…
Έγινε! Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821…
Και δεν απεκρύβει ποτέ από Ελληνικής πλευράς! Την περιγράφει ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, σοκαρισμένος κι ο ίδιος.
Αλλά και άλλοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Φωτάκος και ο Φιλήμων.
Δεν υπάρχει κανένας Ελληνικός «εθνικιστικός μύθος»! Καμία «απόκρυψη»
Εμείς οι παλαιότεροι, την κάναμε και μάθημα στο Λύκειο…
Αλλά μαθαίναμε κι όλα όσα είχαν προηγηθεί. Κι όσα ακολούθησαν
Από τις 30 χιλιάδες του Τουρκικού πληθυσμού στην Τρίπολη (είχαν συγκεντρωθεί απ’ όλη την Πελοπόννησο) σώθηκαν 8 χιλιάδες με κοπιώδεις παρεμβάσεις του ίδιου του Κολοκοτρώνη, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Πετρόμπεη. Οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν…
Την Τρίπολη δεν την κατέλαβε τακτικός στρατός Ελλήνων. Την κατέλαβαν εξοπλισμένος πληθυσμός από ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ο οποίους είχε δει τους προκρίτους του τις προηγούμενες εβδομάδες να τους κρεμάνε οι Τούρκοι από τα τείχη και να τους δείχνουν στους επαναστατημένους πολιορκητές.
Ήξερε για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλοντα οι όμηροι και για τις θανατώσεις των ομήρων από τους Τούρκους στις φυλακές της πόλης, όσο κρατούσε η πολιορκία.
Είχαν δει τις αδελφές τους, τις γυναίκες και τις κόρες τους, τις προηγούμενες βδομάδες να βιάζονται και να σφαγιάζονται και να καίγονται ζωντανές στα χωριά του Άργους και σε όλο τη διαδρομή που πέρασε ο τουρκικός στρατός που είχε στείλει ο Χουρσίτ από την Ήπειρο για να ενισχύσει την Τριπολιτσά.
Είχαν μάθει και για τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε, αλλά και για τις σφαγές που είχαν ήδη κάνει οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί σε βάρος των Ελληνικών πληθυσμών εκεί.
Η σφαγή της Τριπολιτσάς ήταν ένα αιματηρό ξέσπασμα οργής και αντεκδίκησης, από ανθρώπους που είχαν γαλουχηθεί στη φρίκη των Οθωμανών!
Όχι μόνο τους τελευταίους τέσσερις αιώνες….
Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες!
Από την άλλη πλευρά οι επί κεφαλής των Επαναστατών κατάφεραν τότε να σώσουν και τους Τούρκους αξιωματούχους που παραδόθηκαν και τα χαρέμια. Όλοι αυτοί τη γλίτωσαν. Ενώ πριν ακόμα ξεκινήσει η πολιορκία, ο Κολοκοτρώνης με τον Πλαπούτα είχαν διευκολύνει χιλιάδες τουρκαλβανούς να φύγουν και να σωθούν. Μαζί με τις οικογένειές τους…
  Η σφαγή της Τριπολιτσάς ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Αιματηρό, αποτρόπαιο, αλλά μεμονωμένο.
Τίποτε παρόμοιο δεν είχε προηγηθεί από πλευράς των Ελλήνων επαναστατών. Και τίποτε παρόμοιο δεν ακολούθησε όλα τα επόμενα χρόνια του Αγώνα.
Παντού αλλού, όταν έμπαιναν οι Έλληνες προηγούνταν συμφωνίες παράδοσης που τηρούνταν σε γενικές γραμμές.
Αντίθετα, οι Τούρκοι έκαναν αλλεπάλληλες σφαγές Ελληνικού πληθυσμού. Που δεν είχαν καν την «δικαιολογία» της «λαϊκής οργής». Και τις έκαναν επικεφαλής τακτικών δυνάμεων τις οποίες έλεγχαν απόλυτα. Όχι επαναστατημένου όχλου όπως ήταν οι Έλληνες άτακτοι τους πρώτους μήνες της Επανάστασης.
Η σφαγή της Χίου (1822), η σφαγή των Ψαρών (1824) και η σφαγή που ακολούθησε την έξοδο του Μεσολογγίου (1826), αποδεικνύουν την πολιτική συστηματικής εξόντωσης που είχαν υιοθετήσει επίσημα, από την αρχή ως το τέλος οι Οθωμανικές αρχές.
Όπως είχαν κάνει και πριν 50 χρόνια, μετά την καταστολή των ελληνικών εξεγέρσεων στα Ορλωφικά. Όταν έκαψαν το Μωριά από τη μια άκρη ως την άλλη. (Επί εννιά χρόνια, έκαιγαν, σκότωναν, ερήμωναν και εξανδροπόδιζαν τους Έλληνες κατοίκους στα δουλοπάζαρα της Ανατολής).
Η σφαγές του πληθυσμού ήταν «κανόνας» για τους Οθωμανούς δυνάστες!
Για τους Έλληνες επαναστάτες ήταν μια στιγμή έκρηξης οργής και εκδίκησης. Που δεν είχε καμία συνέχεια.
Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό: Όλα τα τουρκικά «λόμπυ» της εποχής στην Ευρώπη, προέβαλαν ιδιαίτερα τη φρίκη από τη σφαγή της Τρίπολης μετά το Σεπτέμβρη του 1821 Και οι φιλότουρκοι ηγεμόνες της Ευρώπης τότε, δεν έχασαν την ευκαιρία…
Όμως η Κοινή Γνώμη της Ευρώπης κατάλαβε τότε. Και τελικώς στράφηκε υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων. Καθαρά και αποφασιστικά!
Μάλιστα υπάρχουν αναφορές της εποχής, όπου νεαροί Έλληνες φοιτητές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θύμιζαν τις σφαγές που έγιναν από τους Γάλλους σε βάρος Γάλλων κατά τη διάρκεια της δικής τους επανάστασης ιδιαίτερα το 1793 (στην περιοχή Βαλντά στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο Παρίσι, τη Λυών, και τη Νάντη), αλλά και τη σφαγή του πληθυσμού της Ιόππης (Γιάφας) από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα το 1799, στη Συρία (σημερινό Ισραήλ).
Κατά τη μαρτυρία του Σπυρίδωνος Τρικούπη:
«Οι Γάλλοι φιλέλληνες αξιωματικοί Μάξιμος Ραιμπώ και Μωρίς Περσά εκδήλωσαν και αυτοί προς τους Έλληνες φοιτητές που είχαν έλθει από το Παρίσι τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα της Τριπολιτσάς. «Αλλ’ οι νέοι αυτοί», έγραψε ο Ραιμπώ, «είχαν ταξιδέψει, είχαν διαβάσει και για να υπερασπισθούν τους συμπατριώτας των ανεζήτησαν εις τας κατηγόρους σελίδας της ιστορίας πράξεις αναλόγους προς εκείνας». Ο Περσά μας αποκάλυψε τις «κατηγόρους σελίδας» που ανέφεραν οι, ευρισκόμενοι στην Τριπολιτσά, Έλληνες σπουδαστές του εξωτερικού: Του υπενθύμισαν τα γεγονότα της Γαλλίας του 1793. Τι ήταν πράγματι η άλωση της Τριπολιτσάς απέναντι στις σφαγές του Σεπτεμβρίου, στην τραγωδία της Ναντ και στις άλλες αγριότητες της γαλλικής τρομοκρατίας;
Ο Σπυρίδων Τρικούπης, ακόμα απαντά κι ο ίδιος: «υπενθυμίζοντας  την άλωση της Ιόππης από τους Γάλλους του Ναπολέοντα. Όλοι οι κάτοικοί της είχαν κατακρεουργηθεί. Και η σφαγή δεν είχε γίνει από σκλάβους εναντίον τυράννων, αλλά από τακτικό ευρωπαϊκό στρατό με διαταγή του ίδιου του στρατηγού του…».
Αυτή η «συζήτηση» που πάει να ανοίξει τώρα, έγινε ΤΟΤΕ. Ήδη από τότε…
Και έκλεισε! Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν. Ολόκληρος ο κόσμος κατάλαβε. Και δημιουργήθηκε τότε ένα πολύ ισχυρό, φιλελεύθερο και φιλελληνικό πνεύμα παντού.
Αυτά που κατάλαβαν οι ξένοι τότε σε όλη την Ευρώπη, δεν τα καταλαβαίνουν σήμερα – και πάνε να τα αντιστρέψουν – μέσα στην ίδια την Ελλάδα κάποιοι… πώς να τους πώ;
Δεν θέλω να γράψω το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Ούτε καν το δεύτερο
Διαλέξτε τέλος πάντων εσείς, και πείτε τους όπως θέλετε….
ΥΓ. Υπάρχει κι ένα τελευταίο: Η Τουρκία, δηλαδή η επίσημη Τουρκία του σήμερα – και υπό το προηγούμενο Κεμαλικό καθεστώς και υπό το σημερινό του ισλαμιστή Ερντογάν – δεν δείχνει καμία διάθεση να τα αφήσει πίσω της όλα αυτά. Αντίθετα, όχι μόνο αρνείται να αποδεχθεί τη Γενοκτονία που έκανε σε βάρος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αλλά απειλεί να την επαναλάβει και τώρα – στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, εσχάτως και στην Κρήτη!
Δεν μένει στα λόγια μόνο. Το προωθεί με στρατιωτικές προκλήσεις, με σχέδια υβριδικού πολέμου, με διπλωματικά μέσα, με ό,τι μπορεί, τέλος πάντων.
Κι εμείς εδώ τι;
Μιλάμε για… «ελληνοτουρκική φιλία»; Είμαστε σοβαροί;
Γιατί δεν μας λένε ανοικτά, ότι θέλουν να υποταχθούμε πλήρως στην Τουρκία;
Και σε ό,τι αυτή ζητάει…
Να «γιορτάσουμε» τα 200 χρόνια της Επανάστασης ζητώντας… συγγνώμη που τους διώξαμε τότε και παρακαλώντας να περάσουμε πάλι υπό τον Υψηλή Πύλη.
Αυτό μας λένε! Όσοι μας το λένε τέλος πάντων…
Σαν δεν ντρέπονται…
Άντε, γιατί κάποιοι θα στριφογυρνάνε στους τάφους τους!
 ==================
Katerina Sakellaropoulou


Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα, οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα.
Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών.
=================

Μαρία Μπότσικα "Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα."Υ. Γ.. Ας αναφερθεί πιο σωστά ότι "δεν χάθηκαν" ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΘΗΚΑΝ - ΒΙΆΣΤΗΚΑΝ - ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ από χέρια '' Τούρκων".. ΔΙΚΑΊΩΣΗ ΣΤΙΣ 353.000 ΨΥΧΈΣ 🙏
==========

Stefanos Xasapis Πώς πέθαναν όλοι αυτοί κυρία μου;Στον δρόμο;Τους πάτησε το τρένο; Δεν γνωρίζεται ότι σφάχτηκαν από τους Τούρκους;Η απόκρυψη της αλήθειας είναι ποινικό αδίκημα!Και ποιοί ακριβώς έδειξαν μεταμέλεια; Γιατί από ότι ξέρω ο Ερντογάν σας άδειασε με τις δηλώσεις του! Μήπως βρίσκεστε σε εντεταλμένη υπηρεσία;

===============

Γιώργος Πήττας Βεβαίως Κυρία Πρόεδρε, η τελευταία εξαιρετική φράση σας: "Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών." θα ήταν ίσως σπουδαίο αν υπογραμμιζόταν από ένα συμπλήρωμα "Και αυτό είναι μία αλήθεια που δεν εξαιρεί κανέναν μα κανέναν λαό".
==================
Maria Vasilarou Μια αρχηγος κρατους του Ελληνικου εν προκειμενω με ουσια και περιεχομενο!!!δεν κενολογει δεν αοριστολογει!!!να ειστε παντα καλα !!!!
==================
Costas Rodopoulos Πάντως το μυστήριο για το ποιος ευθύνεται για τη γενοκτονία καλά κρατεί τόσα χρόνια ...εάν το μάθετε Κα Πρόεδρε να μας ενημερώσετε ..
=============


Andy Peyos Ναι ρε φιλε επιτελους καποιος το αναφερει αυτο....
Τελικα απο ποιους εγινε η γενοκτονια??Φοβουνται να ψελισουν τις λεξη Τ Ο Υ Ρ Κ Ο Ι
Προδοτες και λαμογια ολοι τους..

------------------------


Costas Rodopoulos Andy Peyos Δεν τολμά κανένας πολιτικός να το αρθρώσει ...και καλά σε πνευμα εξομάλυνσης ??? Αυτοί μας κηρύσσουν κάθε μέρα πόλεμο οι Μογγόλοι..τι να πω ..με τέτοιους κυβερνήτες ..είμαστε χαμένοι

===============


Costas Rodopoulos Andy Peyos Δεν το χάνω φίλε αλλα χάνω την υπομονή μου με τους κάθε λογής οσφυοκάμπτες και σφουγγοκωλαριους που μας κυβερνάνε ...

---------------


Costas Rodopoulos Ελευθερια Χατζη Ναι χάθηκαν στην Ομίχλη ...Αυτοί τον γιορτάζουν επειδή .μας.εσφαξε και εμεις δεν τολμάμε να πούμε ούτε το όνομα του ως υπεύθυνου ...μπα και μας κάνει ντα η πρεσβεία και χαλάσουν οι καλες Σχέσεις με κράτος που παραβιάζει την εθνική μας.επικρατεια καθημερινά και απειλεί με πόλεμο και εισβολή ....για γέλια είμαστε

================
Τα λόγια σας είναι εξαιρετικά σημαντικά. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να τερματίσει τις εγκληματικές πράξεις της Τουρκίας και των ισλαμικών χωρών, οι οποίες εξοντώνουν πολλές θρησκείες και άλλες πεποιθήσεις στο όνομα του Ισλάμ και του κουρδικού λαού, τους οποίους είμαι μεταξύ αυτών των καταπιεσμένων λαών για να ξεκουράσω όλα τα θύματα των ψυχών ειρηνικά.
================



Χάρης Ψαρίκογλου-Χατζηβασιλείου Στυγνος, πολιτικός λόγος. Χωρίς, αίσθημα, χωρίς συναίσθημα. Επειδή κάτι έπρεπε να ειπωθεί. Κ όχι, δεν χάθηκαν, ούτε θα ξαναγυρίζουν πίσω. Ξεριζωθηκαν, βασανισθηκαν, βιάστηκαν, σκοτώθηκαν. Από τους Τούρκους, κ τους εμπνευστές των γενοκτονιων τους Γερμανούς. Το λέω, επειδή.... Εντεχνως δεν αναφέρετε τίποτε, πουθενά.

==============


Giannis Skouloudakis Και η ελληνική πολιτεία έχει χρέος να αναγράφει ότι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, και όχι πως "χάθηκαν", λες και επρόκειτο για μία φυσική καταστροφή ή ατυχία.
Ούτε σε ένα post στο FB δεν έχουμε το θάρρος να το γράψουμε;
=============

 
 

Τώρα κατάλαβες γιατί διόρισαν οι νεοταξίτες το σούργελο;

Τώρα κατάλαβες γιατί ο Κυριάκος Τσίπρας τη διόρισε δικαστή που έκρινε Συνταγματικά τα μνημόνια;
Τώρα κατάλαβες γιατί ο Αλέξης Μητσοτάκης τη διόρισε πρόεδρο δημοκρατίας;
Τώρα κατάλαβες γιατί τη διόρισαν οι μνημονιακές ρόμπες του κουνάλ;
Κι οι Πόντιοι... το ανέχονται;
=======================

Προς κάποια Σακελλαροπούλου που νομίζει ότι έχει πάει στο Δημοτικό σχολείο...


Η πιο εφιαλτική νύχτα, η σφαγή των νηπίων στη Σάντα...
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΆΣΟΥΜΕ ΠΟΤΈ...
«Έναν μαύρον ημέραν εκούιξεν εις απες σο σπέλ’:
Οι μανάδες ντο έχ’νε μικρά μωρά να εβγαίνε οξιοκά ασο σπέλ’».
Μία μάνα διηγείται ότι μια μαύρη μέρα ένας φώναξε όσες είχαν μικρά παιδιά να βγουν έξω από τη σπηλιά…
Έτσι ξεκινάει η... Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου να ντύνει με λόγια μία από τις πιο τραγικές στιγμές της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Συμπρωταγωνιστής στην αφήγηση ο οπλαρχηγός Ευκλείδης.
Ο αδερφός του, Κώστας Κουρτίδης, θα γράψει στο ημερολόγιό του για την νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου 1921:
«...Πολλά παιδιά τότες, επειδή αι γυναίκες των δεν μπορούσαν να σταματήσουν τας φωνάς των παιδιών τους, και μη θέλοντας να χωρισθούν εξ ημών, τα σκότωσαν και τα άφησαν επί τόπου».
Η Σφαγή των παιδιών
Η σφαγή των νηπίων αποτελεί μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στο δράμα που έζησαν οι Έλληνες της Ανατολής, όταν μητέρες αναγκάστηκαν να θυσιάσουν ότι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, τα ίδια τα μικρά τους, για να σωθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι οικογένειες τους.
Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν κι από άλλες περιοχές και με μεγαλύτερα παιδιά όπου η επιλογή του θανάτου από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων-ειδικά τα μικρά κορίτσια όπου πολλαπλώς βιαζόταν πριν ξεψυχήσουν- γινόταν δύσβατος μονόδρομος που έπρεπε οι δόλιες οι μάνες να τον περάσουν ολομόναχες αλλά και να τον πληρώσουν με αβάσταχτο πένθος για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο ημερολόγιο του ο Κώστας Κουρτίδης γράφει για το σχετικό περιστατικό:
«Η νύχτα αυτή ήταν η πιο τρομακτική νύχτα που έζησα στη ζωή μου.
Κάνοντας πρόχειρα προχώματα παραταχτήκαμε για μάχη.
Γυναίκες και παιδιά (τριακόσιοι περίπου) μαζεύτηκαν λίγο πιο πάνω μέσα σε μια σπηλιά, τους οποίους φυλούσαν περίπου εκατόν είκοσι νέοι άοπλοι.
Επί εννιά ώρες αγωνιζόμασταν ενάντια στον τουρκικό στρατό, που μας περικύκλωσε από παντού, εκτός από μια δίοδο προς το δάσος Βαϊβάτερε, για να έχουμε διέξοδο την τελευταία στιγμή».
Τα μεσάνυχτα σταμάτησε το πανδαιμόνιο των πυροβολισμών και οι αντάρτες και τα γυναικόπαιδα αποσύρθηκαν στη θέση Μερτζάν Λιθάρ.
Τότε έπρεπε, πριν ξημερώσει, να βρεθεί μια λύση: ν’ απομακρύνονταν εντελώς αθόρυβα από εκείνη τη θέση, γιατί αλλιώς θα γινόταν ο τάφος μικρών και μεγάλων, ενόπλων και αμάχων.
Εκείνες τις τραγικές ώρες, μοιραίες, απελπισμένες μάνες αναγκάστηκαν να θανατώσουν βρέφη και μικρά παιδιά που έκλαιγαν, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους.
Όταν ξημέρωσε και οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, αντίκρισαν επτά βρέφη σφαγμένα!
Τότε ο ίδιος ο μέραρχος επικεφαλής έδωσε διαταγή στον τουρκικό στρατό να γυρίσει πίσω στη Σάντα λέγοντας: άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ»
Την ιστορία των νηπίων που θυσιάστηκαν από τις ίδιες τους τις μάνες ώστε μη μαρτυρήσουν άθελά τους το σημείο όπου κρύβονταν περίπου 300 Σανταίοι, αφηγείται ο Τάκης Βαμβακίδης.

Είπε η ξεκούμπωτη ρόμπα του 4ου Ράιχ...
 

Σχόλια