Θα μπορούσε ο ιός να διαλύσει την Ε.Ε.: Όλα είναι πιθανά.Προς το παρόν ισοπεδώνει τις εθνικές οικονομίες

Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι ανακοίνωναν πιθανή εμφάνιση μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά είναι ένας ιός που ισοπεδώνει τις εθνικές οικονομίες, αναφέρει η εφημερίδα Le figaro.
Προσθέτει:
“Και ενώ κάποιοι έβλεπαν τον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε. από τo Brexit ή από χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, η απειλή έρχεται τώρα από τις χώρες του Βορρά, τη Γερμανία και με την Ολλανδία επικεφαλής, σημειώνει η εφημερίδα.
<!-- /21712894858/side_8
Υπενθυμίζει την κρίση του 2010 και επισημαίνει την «υπαρξιακή κρίση» που περνάει σήμερα, κάνοντας αναφορά στην «ανικανότητά της» να αντιδράσει άμεσα μπροστά στην πανδημία, αλλά και στο «θυελλώδες» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου, ενώ υπογραμμίζει την δήλωση του Jacques Delors για «θανάσιμο κίνδυνο» και αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ιταλού  David Sassoli, ότι «χωρίς αλληλεγγύη, οι δεσμοί και οι λόγοι καινής ύπαρξης πέφτουν στο νερό».  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κάνει λόγο για ανάκαμψη, μετά τις 26 Μαρτίου, των Ευρωπαίων,φέροντας ως παράδειγμα την επιστολή προς τους Ιταλούς, της Ursula von der Leyen, με την οποία  ζήτησε συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση της ΕΕ, αλλά και το αίτημά για ένα σχέδιο «Marshall», ενώ εκτιμά, ότι οι Βόρειες χώρες, παρά την αρχική τους αντίδραση έναντι των κορωνοομολόγων, έχουν «βάλει νερό στο κρασί τους», με το Βερολίνο να λέει, ότι είναι «έτοιμο» για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
 «Η Αυστρία και η Ολλανδία δεν είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να αντισταθούν από μόνες τους», δήλωσε ο Jean-Dominique Giuliani, πρόεδρος του Ιδρύματος Schuman. Η πρώτη κίνηση ήταν εθνική. Όλοι γύρισαν πίσω στο κράτος. Αλλά ήταν το κράτος που απέτυχε! Αυτά είναι τα κράτη που έτρεχαν πίσω από μάσκες και διαγνωστικά τέστ! Αποδείχθηκε πλέον, ότι το έθνος κράτος δεν μπορεί να προσφέρει πολιτικές υγείας
Η δεύτερη φάση, αυτή της Ευρώπης, έχει ξεκινήσει.  
  • Ακόμη και οι πιο εγωιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να δέχονται ξένους ασθενείς»
  • Ως προς το σχέδιο που επεξεργάζονται οι 27, σημειώνει την πρόθεση του Emmanuel Macron «να προχωρήσει περαιτέρω», προτείνοντας ένα κοινό ταμείο, με την εγγύηση όλων των κρατών και το οποίο θα έχει περιορισμένη διάρκεια
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γάλλος Πρόεδρος υποστηρίζεται από τις χώρες του Νότου, αλλά και από ένα μέρος του γερμανικού CDU, από τον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομίας Sigmar Gabriel, από τους Ιρλανδούς και πρόσφατα από τα κράτη της Βαλτικής
«Προχωρούμε προς συμβιβασμούς. Θα επιτύχουμε τη σύγκλιση για να βρούμε αμοιβαία κεφάλαια, που θα κοστίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο», προβλέπει ο Jean-Dominique Giuliani. 
Ωστόσο, κατά την άποψη της εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν καταφέρει να σωθεί,  δεν θα μπορέσει τόσο εύκολα να γεφυρώσει τις βαθιές ρωγμές της, είτε είναι οικονομικές, πολιτιστικές ή  πολιτικές, και δη ως προς το τελευταίο, με την επιδημία να έχει αναβιώσει τις αντιθέσεις.
Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στην ανησυχία των 14 χωρών για τον κίνδυνο παραβίασης  του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, αλλά και στο γάλλο-γερμανικό άξονα, ο οποίος, κατά τη γνώμη της, «ήδη έχανε έδαφος και η κρίση μείωσε περαιτέρω το σθένος του».
Καταλήγει ωστόσο με την δήλωση του προέδρου του Ιδρύματος Schuman, ότι «αν η Ευρώπη υπάρχει, είναι ακριβώς επειδή είμαστε εκ φύσεως χωρισμένοι! Αν δεν ήμασταν, δεν θα χρειαζόμασταν μια Ευρωπαϊκή Ένωση!»

Σχόλια