Bόμβα από την HSBC δικαιώνει Βαρουφάκη για 5ο Μνημόνιο. Θέμα παραίτησης Σταικούρα;

Η Τράπεζα μεταφράζει τις μαντείες του Eurogroup. O Ιταλός υπ. Οικονομικών αρνήθηκε το δάνειο που δέχτηκε ο Σταϊκούρας!

Bόμβα από την HSBC η οποία αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, δικαιώνει τη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη (ο οποίος γνωρίζει ε των έσω τις μαντείες του  Eurogroup) που ισχυρίζεται ότι ο Σταϊκούρας αποδέχθηκε 5ο Μνημόνιο και πήρε στο λαιμό του την κυβέρνηση.
Μάλιστα ο Ελληνας υπ. Οικονομικών είχε σπεύσει να σχολιάσει θετικά την απόφαση του Eurogroup.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη
Στο μεταξύ αυξάνονται οι φωνές εντός της χώρας που ζητούν αντικατάσταση του Σταικούρα ο οποίος από την αρχή της θητείας του έχει επιδείξει ασυγχώρητη μεταρρυθμιστική ατολμία.
Αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, η HSBC σημειώνει πως τα καλά νέα είναι ότι, μετά από διαβουλεύσεις ημερών, το Eurogroup κατάφερε να έρθει σε συμφωνία σχετικά με την κοινή δημοσιονομική απάντηση. Ωστόσο, ενώ τα πάνω από 500 δισ. ευρώ της βοήθειας που συμφωνήθηκε (πάνω από 4% του ΑΕΠ) φαίνεται μεγάλο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι δάνειο, οπότε το χρέος θα παραμείνει στους ισολογισμούς των χωρών, όπως τονίζει η HSBC. Επιπλέον, είναι σχετικά μικρό (2% του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος).
Το γεγονός ότι οι όροι του δεν είναι αυστηροί, είναι θετικό από πολιτική άποψη, αλλά αφήνει ένα ερώτημα για το κατά πόσον αρκεί για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό απαιτεί “αυστηρές και αποτελεσματικές προϋποθέσεις (!!!) οι οποίες συνδέονται με τον ESM”.
Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι επίσης σχετικά βραχυπρόθεσμη (1-2 χρόνια), ώστε ακόμη και σε συνδυασμό με τις ισχυρό εργαλείο του OMT – ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας μιας χώρας – μπορεί να μην κάνει πολλά για να μειώσει την κληρονομιά του πολύ μεγαλύτερου χρέους μετά την κρίση λόγω της πανδημίας.
Εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν θα αξιοποιηθεί τελικά από τις χώρες – ειδικά η ιταλική κυβέρνηση είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια υπό όρους διευκόλυνση, εν μέρει λόγω της έντονης πίεσης που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ>ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 5ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου η κυβέρνηση έδεσε τη χώρα με το 5ο Μνημόνιο. Το έκανε μέσω του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος στο Eurogroup της 9ης Απριλίου συναίνεσε σε νέο δάνειο από το ταμείο της τρόικας (τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ΕΜΣ), «πουλώντας» έτσι το θεραπευτικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη ευρωομόλογο – το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει μαζί με άλλους 8 Πρωθυπουργούς και Προέδρους συναισθανόμενος την καταστροφή που έρχεται.
Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, λίγες ώρες πριν το μοιραίο Eurogroup, ζητώντας από τον ΥπΟικ να ασκήσει βέτο στο νέο δάνειο από τον ΕΜΣ, ανάγκασα τον ΥπΟικ σε μέγα ολίσθημα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: Ομολόγησε ότι, λίγες ώρες μετά, δεν θα γινόταν «Βαρουφάκης», δηλαδή δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν θα ασκούσε βέτο. Με απλά λόγια, ο ΥπΟικ σηματοδότησε στη Γερμανία και στην Ολλανδία την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με το 5ο Μνημόνιο πριν ακόμα ξεκινήσει το Eurogroup – στο οποίο, έτσι, προσήλθε ως θλιβερός παρατηρητής.
Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών, έμειναν αμήχανοι και άφωνοι μπροστά στην πραγματικότητα που τους παρουσίασα:
Πτώση του ΑΕΠ τουλάχιστον -10%, μάλλον πιο κοντά στο -18%
Πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο -15%
Ποσοστό χρέους, ως προς το ΑΕΠ, μεταξύ 210% και 220%.
Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, εξήγησα πως, οι αριθμοί αυτοί που γεννά η συνθηκολόγηση στο Eurogroup, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή από την τρόικα νέων μέτρων λιτότητας ύψους 10% του ΑΕΠ. Λιτότητα που θα ολοκληρώσει την ερημοποίηση της χώρας.
Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και εν γένει του Μνημονιακού Τόξου, ότι πηγαίνοντας συναινετικά με το Eurogroup η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Ακόμα και φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές εκείνη τη μέρα έλεγαν ότι «ίσως χρειαζόταν ένας Βαρουφάκης στο Eurogroup».
Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και την τρόικα εσωτερικού που τόσα πολλά επένδυσαν, από το 2015, στην δαιμονοποίηση του ΟΧΙ και εμού προσωπικά. Για αυτό και έκαναν αυτό που ξέρουν: Αντιπερισπασμό μέσω λάσπης.
Στόχος τους; Αντί να συζητείται η συνθηκολόγηση στο Eurogroup και το στυγνό 5ο Μνημόνιο που αποκάλυψα την Πέμπτη 9η Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής, να λοιδορηθώ επειδή… τόλμησα να πάω στη Βουλή, παρουσιαζόμενος ως «παράνομα» μετακινούμενος. Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι η δική τους Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί (ως οφείλει η μη κατάλυση του Κοινοβουλευτισμού) τους βουλευτές από την απαγόρευση μετακίνησης, πέρασαν σε νέα μορφή λάσπης επιστρατεύοντας ψεύδη περί μη συμμόρφωσης μου με ελέγχους λιμενικών κλπ.
Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει αν, στην προσπάθεια τους να συγκαλυφθεί το 5ο Μνημόνιο στο οποίο ενέδωσαν την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, θα συρθεί στην υπονόμευση του Κοινοβουλευτισμού από υπουργούς του όπως ο κ. Πέτσας (ο οποίος είχε το θράσος να μου ζητήσει να ζητήσω συγγνώμη που έπραξα το κοινοβουλευτικό του καθήκον) και ο κ. Πλακιωτάκης (ο οποίος συμπράττει στην λάσπη καλύπτοντας υπέρβαση καθήκοντος αξιωματικού του Λιμενικού). Η επιλογή δική του.


Το ΜέΡΑ25 σημειώνει την Πέμπτη 9η Απριλίου ως αποφράδα μέρα για τον ελληνικό λαό, σταθμό στην ιστορία της δεκάχρονης Χρεοδουλοπαροικίας μας και, ταυτόχρονα, την ημέρα που μία πανικόβλητη κυβέρνηση μετέτρεψε τη λάσπη από όπλο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε όπλο κατά του ίδιου του Κοινοβουλευτισμού.
Οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΜέΡΑ25 καλούμε σε δημοκρατική εγρήγορση όλους τους δημοκράτες που βλέπουν το τσουνάμι του 5ου Μνημονίου να έρχεται.
Έρχονται μέρες χαλεπές για τον Λαό, για την Δημοκρατία, για την Ευρώπη ολόκληρη.
Η απάντηση πρέπει να είναι Ενότητα και Αγώνας.

  • Γιάνης Βαρουφάκης - Militaire News 10/04/2020

  • Το σοκ για την Ελλάδα δεν θα είναι η ύφεση -10%, αλλά το δίλημμα προληπτική γραμμή με μνημόνιο ή χρήση του capital buffer με υποτιμητική κερδοσκοπία;

    Το σοκ για την Ελλάδα δεν θα είναι η ύφεση -10%, αλλά το δίλημμα προληπτική γραμμή με μνημόνιο ή χρήση του capital buffer με υποτιμητική κερδοσκοπία;
    Η κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή, έχει κοινωνικό έρεισμα και πρέπει να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια ότι θα έρθουν δύσκολες ημέρες στην οικονομία και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.
    (upd) Ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζουν στην αντιμετώπιση του κορωνοιού ως σοκ στο υγειονομικό σύστημα της χώρας με καλά αποτελέσματα… αρχίζουν να προϊδεάζουν και για το οικονομικό σοκ για το οποίο το bankingnews με αλλεπάλληλα άρθρα έχει προειδοποιήσει.
    Ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για βαθειά ύφεση το 2020 ενώ τόνισε ότι τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά, η κανονικότητα θα επιστρέψει σταδιακά.
    - Η ύφεση στην οικονομία θα είναι -7% με -10% και σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο -12%
    -Η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο θα φθάσει στο -18%
    -Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο -12% με -13%
    -Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 20% ή θα προσεγγίσει τους 900 χιλιάδες.
    -Το χρέος θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ με βάση το ΑΕΠ του 2019 ή 220% με βάση το ΑΕΠ του 2020
    -Ο τουρισμός θα καταρρεύσει το 2020 υπολογίζεται ότι εάν πιάσει τζίρο το 20% του τζίρου του 2019 ίσως να είναι και επιτυχία.
    -Ο τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ ή 55 δισεκ. με πιθανότητα το 2020 να υποστεί απώλεια 25 δισεκ. με 30 δισεκ. ευρώ.
    -Η παραοικονομία δεν θα καρπωθεί τα οφέλη των δημοσιονομικών  κινήτρων.

    -Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη μια φορά την δυνατότητα να δώσει τα 800 ευρώ στους εργαζομένους.
    -Τα νέα NPEs θα διαμορφώσουν τον δείκτη NPEs προς το σύνολο των δανείων στο 50% από 42%, ενώ υπάρχει ελαστικοποίηση των κριτηρίων στα κόκκινα δάνεια από 90 ημέρες στις 180 ημέρες… ο δείκτης αξιολόγησης θα είναι πάντα οι 90 ημέρες…

    Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα;


    Η ελληνική κυβέρνηση σε ένα δυσμενές σενάριο θα βρεθεί με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, τόσο μεγάλο που θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2020.
    Βέβαια εν μέσω κορωνοιού μπορούν οι πολίτες να πάνε σε εκλογές στα χωριά τους μάλλον όχι.
    Ενώ το ζήτημα των εκλογών είναι στον αέρα και αποτελεί εικασία, το δίλημμα που θα τεθεί στον Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση του θα είναι το εξής.
    Η Ελλάδα, τα κρατικά ταμεία δεν έχουν πολλά περιθώρια, το ταμείο εξαντλείται και σε ένα δυσμενές σενάριο οι επιλογές της Ελλάδος θα είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.

    1)Η μια επιλογή, όταν στερέψουν τα ταμεία από ρευστό θα είναι η Ελλάδα να προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL για την οικονομία αυτό σημαίνει ότι θα πάρει κεφάλαια από τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά θα υποστεί το μαρτύριο του μνημονίου.
    Η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε μνημόνιο το 4ο μνημόνιο σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή και θα εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας και μνημονικούς όρους.
    Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε ξανά στο μνημόνιο και θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί δεν πήρε άλλες επιλογές.

    2)Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι, να μην πάρει δηλαδή προληπτική πιστωτική γραμμή.
    Η χρήση των 33 δισεκ. που είναι το συνολικό κεφαλαιακό μαξιλάρι θα είναι καταστροφή… γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεσπάσει υποτιμητική κερδοσκοπία στα ομόλογα.
    Μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα Πανδημίας έως 12 με 15 δισεκ. αλλά η μείωση του κεφαλαιακού μαξιλαριού θα θεωρηθεί αδυναμία για τις αγορές.
    Η χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους θα θεωρηθεί αδυναμία και θα οδηγήσει σε υποτιμητική κερδοσκοπία, θα κρατήσει ψηλά τα spreads ακόμη και με αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

    3)Υπάρχει και μια 3η επιλογή η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού όχι ως μεμονωμένη λύση.
    Η Ελλάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να βγει να δανειστεί από τις αγορές σημαντικά κεφάλαια 5 με 8 δισεκ. τα οποία θα τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και ορισμένοι ξένοι επενδυτές και εν συνεχεία τα ελληνικά ομόλογα θα τα αγόραζε η ΕΚΤ.

    Η λύση αυτή έχει ένα πλεονέκτημα μειώνει τις πιθανότητες της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και της χρήσης του κεφαλαιακού μαξιλαριού, αυξάνει το χρέος ανορθόδοξα και δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια γιατί η Ελλάδα πληρώνει περίπου 5,5 δισεκ. τοκοχρεολύσια τον χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

    Συμπέρασμα

    Και στις 3 επιλογές ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει ένα ακριβό λογαριασμό, θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις εκδοχές στον ελληνικό λαό.
    Η κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή, έχει κοινωνικό έρεισμα και πρέπει να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια ότι θα έρθουν δύσκολες ημέρες στην οικονομία και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

    www.bankingnews.gr

     

Σχόλια