Καρπαθιωτάκη Πελαγία
Ο στόχος του Μιντ είναι, μέσω της διασποράς φόβου για ένα
θέμα δημόσιας υγείας και την πιθανή εξάπλωση του υιού εκτός των
κινεζικών συνόρων, να πλήξει: πρώτον, την εμπιστοσύνη των μελών του ΚΚΚ
προς την ηγεσία του κόμματος, λίγο πριν τις διαδικασίες εκλογής νέας
ηγεσίας. Δεύτερον, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το ΚΚΚ και τρίτον
την εμπιστοσύνη των ξένων κυβερνήσεων προς την κινεζική κυβέρνηση, σε
μια περίοδο όπου θα πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις διεθνούς
συνεργασίας, όπως, για παράδειγμα, η επιλογή του παρόχου για τα 5G
δίκτυα.Στις 3 Φεβρουαρίου 2020, ο Αμερικανός διανοητής Ράσελ Μιντ, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, δημοσίευσε ένα άρθρο στην WSJ με τίτλο "Η Κίνα είναι ο πραγματικά άρρωστος στην Ασία". Ο Μιντ, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς διανοητές, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως "Σταυροφόρος", γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διανοούμενοι στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης την εποχή του Ίντερνετ. Αυτό αποτελεί άλλωστε μέρος της ακαδημαϊκής και ερευνητικής του εργασίας. Σύμφωνα με την New York Times, οι απόψεις του Μιντ για τον τζακσονισμό έχουν επηρεάσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩΑνάμεσα στα τόσα άρθρα για τον κορονοϊό, το άρθρο του Μιντ ξεχωρίζει καθώς έχει “καθοδηγητικό” χαρακτήρα και αποκρυσταλλώνει σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές στοχεύσεις του σινοφοβικού κύματος που έχει ξεσπάσει με αφορμή τον κορονοϊό. Ο Μιντ από τον τίτλο κιόλας του άρθρου του, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχρονική τάση σινοφοβίας που υφίσταται στην αμερικανική κοινωνία (Chinese Exclusion Act of 1882), ενώ τόσο το ύφος όσο και τα "μηνύματα" του συγκεκριμένου άρθρου έχουν στόχευση άκρως πολιτική.
Επιπλέον, ο Μιντ επιδιώκει να δημιουργήσει αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Κίνας και των χρηματαγορών της, προβλέποντας με βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα ξεκινήσουν κι άλλες κρίσεις από την Κίνα. Βέβαια ο Μιντ, την στιγμή που επιδιώκει να προκαλέσει φόβο, δείχνει να έχει ξεχάσει ότι η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση που έχει βιώσει ο πλανήτης, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008. Πόσο μάλλον που ήδη υπάρχουν προβλέψεις Αμερικανών οικονομολόγων για νέα χρηματοπιστωτική κρίση την επόμενη διετία, με αφετηρία τις ΗΠΑ.
Στόχος η ανάσχεση του Πεκίνου
Ως συμπέρασμα αυτής της αυθαίρετης πρόβλεψης του, ο Μιντ προτρέπει τις επιχειρήσεις για οικονομική αποσύνδεση (economic decoupling) με την Κίνα. Πρόταση που ενισχύει τα τελευταία δύο χρόνια και το συντηρητικό μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης και ο ίδιος ο Τραμπ. Είναι σαφές ότι, την δεδομένη στιγμή, η ανησυχία της Δύσης και πιο συγκεκριμένα των ΗΠΑ, είναι η ανάσχεση της Κίνας κι όχι η αντιμετώπιση του κορονοϊού.Εξάλλου, η δημόσια υγεία των ΗΠΑ δείχνει να κινδυνεύει περισσότερο από την εποχική γρίπη που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (26 εκατομμύρια ασθενείς εκ των οποίων, 250.000 νοσηλεύτηκαν, με αποτέλεσμα 14.000 θανάτους με ποσοστό θνησιμότητας 6,8%).
Όμως οι Αμερικανοί βρίσκονται σε πανικό και επείγουσα ανάγκη για να αγοράσουν μάσκες και προμήθειες έκτακτης ανάγκης για να αποφύγουν τον κορονοϊό (15 άνθρωποι έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα και βρίσκονται ήδη υπό παρακολούθηση). Είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία των αμερικανικών αρχών για τον κορονοϊό, που ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπορ Ρος, βρίσκει οικονομική ευκαιρία για τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κρίση στην Κίνα είναι μια ευκαιρία για αύξηση των θέσεων εργασίας στην Αμερική!
Τα επιτεύγματα της Κίνας
Μετά την πρόσφατη υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των δύο τελευταίων ετών, για όποιον μελετήσει την τελική συμφωνία, θα αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να λάβουν πολύ λιγότερα οφέλη, σε σχέση με αυτά που δημοσίως δήλωναν. Η υπογραφή της συμφωνίας βελτίωσε το prestige της Κίνας.Το Πεκίνο έστειλε ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για τις αντοχές της κινεζικής οικονομίας σε εξωτερικές πιέσεις, έστω κι αν αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η προσπάθεια της αμερικάνικης ηγεσίας να επιβάλλει στις συμμαχικές χώρες, με "εκβιαστικό" σχεδόν τρόπο τους παρόχους για τα δίκτυα 5G, φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αναποτελεσματική.
Ενώ λοιπόν, όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε ειδήσεις από τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, που δεν γνωρίζουμε το βαθμό εγκυρότητας τους, υπάρχει "αποκλεισμός" ειδήσεων που αφορούν τις προσπάθειες και την υπεύθυνη στάση ενός ολόκληρου λαού 1,4 δις ανθρώπων και των κινεζικών αρχών, να εφαρμόσουν με προσήλωση τα αυστηρά μέτρα προστασίας, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων εντός της κινεζικών συνόρων.
Η πραγματικότητα είναι ότι για έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται με τέτοια ευκολία όπως λένε οι επιστήμονες, ο περιορισμός των κρουσμάτων κατά 95% εντός Κίνας, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Επίτευγμα, που οφείλεται στις κινεζικές αρχές και στην προσήλωση του λαού να ακολουθήσει τις οδηγίες, γεγονός που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη αναγνωρίσει.
Υστερία των διεθνών ΜΜΕ
Παράλληλα, παρά τα επικριτικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ για τα μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές αρχές για την αντιμετώπιση του ιού, στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια που πραγματοποιούνται δεν έχει παρουσιαστεί εναλλακτικό σενάριο αντιμετώπισης της επιδημίας. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Kevin Rudd, διανοητής και πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, αν η Κίνα δεν εφάρμοζε αυτά τα αυστηρά μέτρα προστασίας, η κριτική θα ήταν ότι οι κινεζικές αρχές δεν αντιμετώπισαν την κατάσταση με τη δέουσα υπευθυνότητα.Από την άλλη, η Ευρώπη —η ήπειρος που προβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ορθότητα και την δημοκρατία ως ανώτερες αξίες— το μίσος εναντίον της Κίνας περισσεύει. Αυτό φαίνεται από άρθρα με άκρως ρατσιστικό περιεχόμενο και εφημερίδες διεθνούς “κύρους”, όπως του γερμανικού Der Spiegel, που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Coronavirus Made in China».
Η προσπάθεια από τα διεθνή ΜΜΕ να δημιουργήσουν ένα σινοφοβικό κλίμα παγκοσμίως, εντάσσεται στη στρατηγική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Δημόσια Διπλωματία τους (Δημόσια Διπλωματία με τη χρήση των social media). Όπως αναφέρει ο Glassman, ένας από τους βασικούς συντάκτες της νέας στρατηγικής, είναι πιο εύκολο να καταστρέψεις το brand του εχθρού, από το να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο brand για τις ΗΠΑ.
«Είμαστε όλοι Κινέζοι»
Αυτό που βιώνουμε αυτές τις ημέρες είναι ακριβώς αυτό, ένα είδος υβριδικού πολέμου. Η Δύση, μέσω των social media επιδιώκει να πλήξει το prestige της Κίνας διεθνώς. Ως εκ τούτου να πλήξει την ήπια ισχύ της και την προβολή ισχύος της μεσοπρόθεσμα, με σκοπό να καθυστερήσει την άνοδο της. Οι ΗΠΑ από την άλλη, επιδιώκουν να "αγοράσουν" χρόνο, ώστε να μπορέσουν να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν ενισχυμένοι, προκειμένου τελικά να καταφέρουν να ανασχέσουν την Κίνα.Η επιδημία του κορονοϊού θα έχει ημερομηνία λήξης, όμως ο "ιός" της σινοφοβίας και του ρατσισμού μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα, καθώς η στόχευση είναι η επίτευξη γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων μέσω της διαίρεσης του κόσμου. Ότι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αντικαθιστώντας το ιδεολογικό διακύβευμα της εποχής εκείνης, με τη σινοφοβία και τον ρατσισμό, στοχοποιώντας μια χώρα που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα πολιτισμό 5000 ετών.
Το 2001, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκάλεσαν, ορθώς συσπείρωσε όλη η ανθρωπότητα κάτω από τη φράση «Είμαστε όλοι Αμερικάνοι». Το 2020, αντί για μηνύματα «Είμαστε όλοι Κινέζοι» όπως θα επέβαλαν οι δυτικές αξίες, επικρατούν απόψεις όπως «Ο πραγματικός άρρωστος είναι η Κίνα».
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι δυτικές αξίες δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε έναν λαό που δοκιμάζεται από μία επιδημία, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκάλεσαν. Μάλλον για τη Δύση οι γεωπολιτικές σκοπιμότητες έχουν καταστεί σημαντικότερες από τις αξίες της.
Σχόλια