Η ελληνική πολιτική υπερόπλο της Τουρκίας - Η κυριαρχία της αρνησιπατρίας

Η ελληνική πολιτική υπερόπλο της Τουρκίας - Η κυριαρχία της αρνησιπατρίας, Αλέξανδρος Ασωνίτης
Ασωνίτης Αλέξανδρος Συνεχίζουμε την αναδρομή στην ελληνική ιστορία των τελευταίων 100 ετών με την τρίτη περίοδο, που είναι ιδεολογικά η πιο ευαίσθητη. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια τομή: Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, η ελληνική Ιστορία και η θέση μας στον κόσμο παύουν να είναι άξονες της πορείας μας και παγιδευόμαστε σε μια αυτιστική, ψευτο-ιδεολογική αντιπαράθεση εσωτερικής κατανάλωσης, κυρίως με θέμα την αριστερή και δεξιά αντίσταση στην Κατοχή και κυρίως το άγος του Εμφυλίου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η Ιστορία μας υποσκελίζεται (με σημερινή συνέπεια μια γενικευόμενη αρνησιπατρία) από την κομματική ιστορία μιας παράταξης, του ΚΚΕ, και την διεθνή πορεία μιας παγκόσμιας παρωχημένης απολυταρχικής εξουσιαστικής κίνησης, της μαρξιστικής, που χαρακτηρίζεται από γεννήσεώς της από έναν ανεξήγητο ανθελληνισμό.
Η Ιστορία μας και η θέση μας και η εξέλιξη μας μες στον κόσμο υπονομεύονται εμμέσως μέχρι το 1974, προσεκτικά μέχρι το 1989 και την αποκάλυψη του υπαρκτού σοσιαλισμού και προκλητικά από τότε μέχρι σήμερα.
Επιχειρείται μεθοδικά μια καθολική ανατροπή των αξιών που καθόριζαν την κοινωνία και την Ιστορία μας, σε πρωτοφανή βαθμό. Από εθνομηδενιστικούς κύκλους, σε πανεπιστήμια, εφημερίδες κλπ, η Ελλάδα και οι Έλληνες θεωρούνται "φασίστες". Πρόκειται για ύβρι αλλά και ουσιαστική αθώωση του ναζισμού και του φασισμού. Αθώωση που ξεκίνησε η ΕΣΣΔ συγκροτώντας το σοσιαλιστικό της στρατόπεδο από ηττημένες ναζιστικές χώρες, στην πλειοψηφία τους.
Εδώ μια επισήμανση: οι κομμουνιστές δικτάτορες υπεράσπισαν τα συμφέροντα της χώρας τους, κάτι που δεν ακολούθησε συστηματικά η ελλαδική-κυπριακή ηγεσία. Επιβάλλεται να βρούμε την ωριμότητα και να αξιολογήσουμε αν βοήθησε ή έβλαψε την Ελλάδα (Μικρά Ασία, "Μακεδονικό", Κυπριακό εν μέρει) η παθιασμένη αφοσίωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων σε μια αποτυχημένη κοσμοθεωρία, μη φιλική προς εμάς.

Από την εισβολή στην κρίση του 1987

1974: Μετά την κατάληψη της Κύπρου η Τουρκία απειλεί με πόλεμο αν επεκτείνουμε, όπως δικαιούμαστε, τα χωρικά μας ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) σε 12 μίλια. Την απειλή επισημοποιεί η Βουλή της το 1995. Η Ελλάδα υποκύπτει μέχρι σήμερα.
1983: Ανακήρυξη ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Έντονη αλλά ατελέσφορη ελληνική αντίδραση. Για να είχε αντίκρυσμα, έπρεπε οι απόλυτοι κυρίαρχοι της πολιτικής ζωής, από το 1974 έως το 1995, Α. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής να είχαν θωρακίσει Ελλάδα-Κύπρο αναπτύσσοντας, πρωτίστως, την ναυπηγική και πολεμική βιομηχανία μας. Φτάνοντας μέχρι και στα πυρηνικά όπλα, αν μόνο έτσι διασφαλιζόταν η άμυνά μας και απεκαθίστατο η ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτό προϋπέθετε αλλαγή κοινωνικής, πολιτικής, ιστορικής αντίληψης, κάτι που ουδέποτε συνέβη.
1987, Μάρτιος: Οι Τούρκοι, με το πλοίο "Πίρι Ρέις" απειλούν με παράνομες έρευνες στο Αιγαίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Με υποδειγματική αντίδραση, το ναυτικό μας αποκλείει τον τούρκικο στόλο στον Ελλήσποντο και στις βάσεις του. Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου βρίσκεται σε καταφανώς πλεονεκτική θέση, όμως υποχωρεί αναίτια στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, στο Νταβός. Στην Βουλή δηλώνει ότι έσφαλε: mea culpa. Μπορούσε και όφειλε, το τριήμερο του αποκλεισμού του τούρκικου στόλου, να είχε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια και να είχε ανακηρύξει την ΑΟΖ.
Ο ίδιος κηρύσσει μια παγκοσμίως καινοφανή αρχή για εξωτερική πολιτική: «Δεν διεκδικούμε τίποτα και δεν παραχωρούμε τίποτα». Κι αυτό, με την Ελλάδα ηττημένη, με τους γειτονικούς λαούς εκτός Δυτικού κανόνα και σε μια περιοχή τόσο ρευστή και επικίνδυνη. Ο κόσμος στάσιμος κι ακίνητος σαν χαλασμένο παιχνίδι, όταν τίποτα δεν είναι μόνιμο στον άνθρωπο και στην Ιστορία. Ο ίδιος έχει στο γραφείο του σε εμφανή θέση φωτογραφία-πορτραίτο με αφιέρωση του Τίτο, που μεθόδευσε τη μακεδονική κλοπή.
1989: Πτώση κι αποκάλυψη υπαρκτού σοσιαλισμού. Οι Έλληνες κομμουνιστές, και δη της ανανεωτικής αριστεράς, αντί να ζητήσουν συγγνώμη, αρχίζουν την μεγάλη επίθεση κατά της Ελλάδας με τις ευλογίες του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και αφορμή το "Μακεδονικό". Η ασταμάτητη αυτή επίθεση, που με λοιδορίες, χλεύη και ανακρίβειες ροκανίζει την εθνική υπόσταση, ονομάζεται εθνομηδενισμός κι ευθύνεται εν πολλοίς για την πορεία της χώρας από το 1995 ως σήμερα.
1989: Σκάνδαλο Κοσκωτά-Ανδρέα Παπανδρέου: Ενώ ο κόσμος αλλάζει, όπως και το 1945, η πολιτική μας τάξη, και ειδικά Δεξιά κι Αριστερά, αδιαφορούν και μας οδηγούν πάλι σε νέο άτυπο εμφύλιο.

Δεκαετία 1990

1991, Μακεδονικό: Στις σχετικές συζητήσεις στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Α. Σαμαράς δεν θέτουν τον απλό όρο να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων, ώστε να συναινέσει η Ελλάδα στην γερμανοκινούμενη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και να κλείσει το θέμα. Ο δε Μητσοτάκης δηλώνει για το όνομα: «Σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει» και συναινεί στην ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στον ΟΗΕ.
1991: Νότιος Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος): Χωρίς καμία μέριμνα και σχέδιο για την εθνική μας μειονότητα, οι Μητσοτάκης-Σαμαράς ανοίγουν τα σύνορα και όλοι οι ποινικοί της Αλβανίας έρχονται ανενόχλητοι στην Ελλάδα. Και την κατακλύζουν με χιλιάδες καλάζνικωφ, εκτοξεύοντας την εγκληματικότητα στα ύψη κι αλλάζοντας σιγά-σιγά την συμπεριφορά και τον ψυχισμό της κοινωνίας.
1995: Επίσημο casus belli από την τουρκική Βουλή, αν εφαρμόσουμε το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο. Η Τουρκία επιπλέον δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την συνθήκη για το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει μαζί με τις ΗΠΑ, Ισραήλ, Βενεζουέλα. (7 δυτικές χώρες απείχαν κι όλο το τότε σοβιετικό μπλοκ.).
Ως αποτέλεσμα της παρατεινόμενης απειλής, η Ελλάδα δεν καταθέτει ποτέ αλλά ούτε διαθέτει χάρτη με τα θαλάσσια σύνορα μας (που αγνοούσε ότι υπάρχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας), εκτός από έναν σωστότατο χάρτη για το Ιόνιο-Νότια Κρήτη που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, το 2011.
Στο Αιγαίο, δεν διανοούμαστε να παρουσιάσουμε χάρτη. Δεν έχουμε ανακηρύξει και δεν έχουμε στείλει συντεταγμένες για την ΑΟΖ στον ΟΗΕ, δεν έχουμε "κλείσει" τους όρμους μας για να τις χρησιμοποιήσουμε ως γραμμές βάσης για τον υπολογισμό ΑΟΖ και χωρικών υδάτων. Επιπλέον, ενώ έχουμε σαφώς μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Τουρκία, την αφήνουμε να προπαγανδίζει διεθνώς για το αντίθετο. Την τούρκικη προπαγάνδα στήριξαν επίσημα με δηλώσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Κατρούγκαλος.
1995: Ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η μετά-Ίμια εποχή

1996: Κρίση Ιμίων. Από παράλειψη ή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας (πρωθυπουργός Σημίτης) και συναίνεση ή εντολή στην στρατιωτική ηγεσία (ναύαρχος Λυμπέρης) μένει ανοχύρωτη η νησίδα μικρά Ίμια. Ολιγόωρη κατάληψή τους και έπαρση τούρκικης σημαίας. Πτώση ή κατάρριψη ελληνικού πολεμικού ελικοπτέρου με 3 νεκρούς.
1997, Μαδρίτη, σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Ο Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Πάγκαλος αποδέχονται τούρκικο έννομο, ζωτικό (legitimate, vital) συμφέρον στο Αιγαίο, εκτός διεθνών συνθηκών. Δεν κάνουν αναφορά στα 12 μίλια χωρικών υδάτων, που δικαιούμαστε, σε 10 μίλια εναέριου χώρου, που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, ούτε απαιτούν κατάργηση του casus belli.
1998: Η Κύπρος, πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης, αγοράζει ρώσικους πυραύλους S-300 για την άμυνα της. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, Τουρκία αντιδρούν και οι Σημίτης-Πάγκαλος αναλαμβάνουν να την νουθετήσουν. Οι S-300 αποθηκεύονται και αχρηστεύονται (;) στην Ελλάδα. Σήμερα, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την υποχώρησή μας ως επιχείρημα υπέρ του για τους S-400 που αγόρασε, αλλά κανείς πολιτικός μας δεν του θυμίζει την αλήθεια. Όπως σπανίως επικαλούνται και δεν θέτουν ως διαπραγματευτικό όρο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ κατά της Τουρκίας για την Κύπρο.
1999, Ελσίνκι, σύνοδος κορυφής ΕΕ: Καταστροφική και αναίτια ελληνική παραχώρηση: Οι Σημίτης, Πάγκαλος αναγνωρίζουν επισήμως «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» με την Τουρκία.
2000: Συμβολική επιλογή: Η χώρα πλημμυρίζει από εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, πρόσφυγες, από παντού. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους και δεν υπάρχει καμία μεθοδική αντίδραση, καμία κυβέρνησης. Με επιθετική στήριξη της Αριστεράς η χώρα αλλοιώνεται πληθυσμιακά, ενώ μικρή μερίδα του λαού διολισθαίνει (2012-2019) σε ναζιστικό μόρφωμα που ευτυχώς φυτοζωεί πλέον.

Το μοιραίο έτος

2004: Μεγάλη επιτυχία μας η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ιδιαίτερη μνεία στον αδικοχαμένο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.
2004: Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ζητάει απ’ τον κυπριακό λαό να απορρίψει το ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Ο μετέπειτα πρόεδρος Αναστασιάδης, δεξιός πολιτικός απρόβλεπτης συμπεριφοράς, το στηρίζει, όπως και το ΠΑΣΟΚ-Σύριζα, η κυβέρνηση του νεώτερου Καραμανλή δεν παίρνει θέση.
2004: Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος της ημικατεχόμενης και χωρίς στρατό Κύπρου ανακηρύσσει την ΑΟΖ της, παρακαλώντας την ελλαδική ηγεσία να κάνει το ίδιο για να συνορεύσουν οι δυο ΑΟΖ. Σημίτης-Καραμανλής-Μπακογιάννη-Γ. Α. Παπανδρέου αρνούνται. Ως υπουργός Εξωτερικών, η Μπακογιάννη δεν μιλάει καν στον Τάσσο Παπαδόπουλο που η ελλαδική ηγεσία κατηγορεί ότι μας οδηγεί σε πόλεμο με την Τουρκία. Πετάμε μια ακόμη ευκαιρία.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που επέφερε πλήγμα στην Τουρκία σε διάρκεια 97 ετών (1922-2019). Ωστόσο, και αυτός μιλάει για Ελληνοκύπριους/Τουρκοκύπριους εξισώνοντας πλειοψηφία-μειοψηφία και δέχεται να συνομιλεί ως ισότιμος ηγέτης μ’ έναν πολίτη του κράτους του, τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής μειοψηφίας που εμφανίζεται σαν "πρόεδρος" του παράνομου ψευδοκράτους που δεν αναγνωρίζει κανείς στον κόσμο.
2008: Βουκουρέστι: Ο νεώτερος Καραμανλής, εκτός γραμμής των πολιτικών αρχηγών το 1992, πλην του ΚΚΕ, για μη ύπαρξη της λέξης "Μακεδονία" στο όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δέχεται την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Ωστόσο εμποδίζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την χρήση των όρων Μακεδονικό κλπ. από την ΠΓΔΜ.
2009, Απρίλιος: Είσοδος Αλβανίας στο ΝΑΤΟ με συναίνεση της κυβέρνησης Καραμανλή χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Τον Ιούνιο η Αλβανία ανακαλεί την επίσημη συμφωνία με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ, πιθανότατα με τούρκικες πιέσεις (ακολουθεί το δ΄ μέρος).
===================

Η ελληνική πολιτική το υπερόπλο της Τουρκίας - Η μοιραία δεκαετία 2010


Η ελληνική πολιτική το υπερόπλο της Τουρκίας - Η μοιραία δεκαετία 2010, Αλέξανδρος Ασωνίτης
Τελευταίο μέρος της αναδρομής μας στις καταστροφικές επιλογές της ελλαδικής πολιτικής. Το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραδίδει την Ελλάδα στα Μνημόνια και στο ΔΝΤ για να διασώσει, όπως πανθομολογείται πλέον, τις "εκτεθειμένες" γαλλογερμανικές τράπεζες. Η Ελλάδα υποδουλώνεται οικονομικώς για άγνωστο αριθμό ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το χρέος μας ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 340 δισ. ευρώ (18 τρισ. δραχμές). Περισσότεροι από 500.000 νέοι και νέες, επιστήμονες και μη, εγκαταλείπουν, προς εύρεση εργασίας στο εξωτερικό, την Ελλάδα. Που κατακλύζεται συνεχώς από μετανάστες χωρίς να ζητάει καν μια σχετική διεθνή διάσκεψη, ενώ ταυτόχρονα καταρρέει δημογραφικώς.
2018: 17 Ιουνίου: Πιστό στην ιστορική γραμμή ΚΚΕ/Γ΄ Διεθνούς, το ΚΚΕεσ., που μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ (και κέρδισε τις εκλογές του 2015 χάρις στον Γιώργο Παπανδρέου και τα μνημόνια) παραδίδει χωρίς λόγο και σχεδόν κανένα όφελος το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, ανοίγοντας νέα πληγή κι επιδοκιμαζόμενο από όλη την καπιταλιστική-  ιμπεριαλιστική Δύση.  Πρωτεργάτες της παράδοσης  οι Τσίπρας, Κοτζιάς και ο  δεξιός συνεταίρος τους υπουργός άμυνας Καμμένος. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι  απότοκος της αριστερής ιδεοληψίας του Σύριζα. Και πάλι βέβαια είχαμε το απόλυτο πλεονέκτημα. Τα Σκόπια είχαν ανάγκη την συμφωνία, όχι εμείς.
Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση στρέφεται εναντίον του λαού σαν να είναι εχθρός ή αυτή εχθρική κυβέρνηση,  υβρίζοντας τον σκαιότατα ως ακροδεξιό και διασύροντάς τον παγκοσμίως. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκτρέπεται σε ολοκληρωτικές απόψεις αρμνούμενος την έκφραση επιθυμίας του λαού, μέσω δημοψηφίσματος, για το Μακεδονικό.
28-10:  Τα πρώτα επίχειρα της συμφωνίας: Στην Νότιο Αλβανία (Βόρειο Ήπειρο), την επέτειο του "ΟΧΙ", δολοφονείται εν ψυχρώ από την αλβανική αστυνομία ο ομογενής Κώστας Κατσίφας, προς σωφρονισμό της ομογένειας. Παρ’ ότι ο ίδιος, ανταποδίδοντας παρορμητικά τις αλβανικές προκλήσεις, έδωσε την αφορμή πυροβολώντας στον αέρα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, και  ο μόλις παραιτηθείς υπεξ Κοτζιάς, στηρίζουν την Αλβανία διαπομπεύοντας τον δολοφονημένο, την σορό του οποίου η Αλβανία σκυλεύει ατιμώρητα και δεν παραδίδει επί 10 ημέρες. Η κυβέρνηση Σύριζα δεν αντιδρά. Λίγο πριν παραιτηθεί, ο υπεξ Κοτζιάς  ετοίμαζε νέα συμφωνία  τύπου Πρεσπών με την Αλβανία («σε 6 μήνες θα έχω κλείσει όλα τα θέματα»).

Το μοιραίο 2009

2019: Γενάρης: Με συνοπτικές διαδικασίες και αποστασίες, υβρίζοντας συνεχώς με κάθε τρόπο ως ακροδεξιό το 70% του λαού που αντιδρά, αρνούμενη επίμονα δημοψήφισμα, ενώ ούτε η ΝΔ το ζητάει, η κυβέρνηση Σύριζα ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών  με απόλυτη κομματική συνοχή.
Μάρτιος, Απρίλιος: Δηλώσεις Κοτζιά: «Μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο». Κατρούγκαλου: «Η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο». Βουλευτές του Σύριζα μιλάνε για ελληνοτουρκική συμφωνία τύπου Πρεσπών. Κοτζιάς και  Κατρούγκαλος για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, όπως και ο τέως υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης, επικεφαλής κόμματος πλέον.
Μάϊος: Η Τουρκία εισβάλλει ανενόχλητη με τα γεωτρύπανά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλυσιτελείς αντιδράσεις Κύπρου (και Ελλάδας, τύποις).
Μάϊος: Οι δηλώσεις Κοτζιά, Κατρούγκαλου για το Αιγαίο χρησιμοποιούνται σε προπαγανδιστικό βίντεο τούρκικου καναλιού! Είχε προηγηθεί πρωτοφανής εγκωμιαστική αναφορά του πρωθυπουργού Τσίπρα,  μέσα στην Βουλή, σε νεαρή γυναίκα που εκτελέσθηκε στον Εμφύλιο κι οι Σκοπιανοί έχουν αναγορεύσει σε εθνική ηρωίδα τους.
Ιούνιος, Ιούλιος 2019: Ο Τσίπρας και  όλος ο πολιτικός μας κόσμος προειδοποιούν  στην Τουρκία να μην προβεί σε γεωτρήσεις στο Καστελλόριζο, την ώρα που αυτή συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Κύπρο. Το μήνυμά τους  είναι σαφές: Κάνετε ό,τι θέλετε στην Κύπρο. Την Ελλάδα μην πειράξετε, δηλαδή την κομματική μας ισορροπία και τα προνόμιά μας. Οι Τούρκοι απαντάνε τον Νοέμβριο 2019 με την συμφωνία με την Λιβύη. Σημειωτέον ότι στην Θράκη, που βρίσκεται από ετών στο στόχαστρο της Τουρκίας,  καμμία κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να κλείσει το τοπο-παρατηρητήριο προξενείο της Τουρκίας.
Ιούνιος 2019. Ο  Σημίτης αρθρογραφεί υπέρ «μη ευχάριστων λύσεων με την Τουρκία». Οι επικεφαλής των ενόπλων μας δυνάμεων επισκέπτονται τα Σκόπια, ο στρατός των οποίων στα διακριτικά του γράφει, καταπατώντας την συνθήκη: Στρατός της Μακεδονίας. Δεν διακόπτουν την επίσκεψη. Θυμίζω ότι κανείς απ’ τους χουντικούς αξιωματικούς δεν αυτοκτόνησε λόγω της  Κύπρου. Κανείς στρατιωτικός, πολιτικός για την Μικρασία.
Ιούλιος 2019: πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις προγραμματικές δηλώσεις, 20 Ιουλίου, δεν αναφέρεται στην τούρκικη εισβολή, στην 45η επέτειό της. Σε επίσκεψη στην Κύπρο, δηλώνει  ότι η Αθήνα δεν θα αναλάβει ευθύνες που δεν της ανήκουν.

Το κλίμα ήταν θετικό

Σεπτέμβριος 2019: 16χρονος Κύπριος κατεβάζει την κατοχική σημαία από το κατεχόμενο χωριό Λύση. Κατόπιν ύβρεων και απειλών από μεγάλη μερίδα του κυπριακού τύπου και κομμάτων, οι γονείς του νεαρού ζητάνε συγγνώμη απ’ τις κατοχικές παράνομες αρχές.
Στην σύνοδο του (φιλότουρκου παρά τα αναγκαστικά ψηφίσματα) ΟΗΕ, ο  πρωθυπουργός αναφέρεται  χλιαρά στις  τούρκικες παρανομίες. Συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο και δηλώνει:  «Το κλίμα ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από ό,τι περιμέναμε». Θετικοί κι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και προαναγγέλουν τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου.  Την 1η Οκτωβρίου η Ελλάδα δεν αποστέλλει ελληνικά μαχητικά για την παρέλαση στην Κύπρο, ενώ είχαν προαναγγελθεί.
Στη γραμμή των Κοτζιά, Κατρούγκαλου, Σημίτη, υπουργοί και στελέχη  της ΝΔ  (υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, Ντόκος κ.α) μιλάνε για συνδιαχείριση των υδρογοναθράκων με την Τουρκία. Κι ενώ η Ελλάδα ούτε τα χωρικά της ύδατα επεκτείνει στα 12 μίλια (η μόνη χώρα παγκοσμίως)  ούτε κηρύσσει την ΑΟΖ της, ώστε να ξεκαθαρίσει τα θαλάσσια σύνορά της και να συνορεύσει με την ΑΟΖ της Κύπρου, ανακήρυξη που φοβάμαι  δεν θα κάνουμε ποτέ, η Τουρκία:
Νοέμβριος, 2019: Ανακοινώνει στην ουσία την ΑΟΖ της σε μια παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, που ωστόσο ελέγχει τμήμα μόνο της Λιβύης, πνίγοντας στις ελληνικές θάλασσες την κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ σε Κρήτη, Καστελλόριζο, Ρόδο, Κάσο.
Στο θέμα της ΑΟΖ η  στρατηγική της Τουρκίας είναι φανερή: Δικαιούμαι, πχ., 10% ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Με την λιβυκή  συμφωνία  δηλώνω 70%.  Στο τέλος θα πάρω 30%  με διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα είναι ευχαριστημένη που δεν πήρα το 70%. Γενική τούρκικη στρατηγική: Όποιος δεν συμφωνεί με τις ενέργειές μου, ας μου κάνει πόλεμο. Δεν μου κάνουν, αρπάζω ό,τι μπορώ. Στον αντίποδα εμείς υποχωρούμε διαρκώς, δεν οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία και βαφτίζουμε "διαφορές" όχι τις διεκδικήσεις, απαιτήσεις, αλλά τις τούρκικες κλοπές.
Γενάρης 2020: Ύστερα από καλή προετοιμασία όλων των κυβερνήσεών μας, υπογράφουμε συμφωνία για τον αγωγό East-Med. Μένει να δούμε τα οφέλη του. Η Αθήνα προσπαθεί να ανασχέσει  την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης με σοβαρές αλλά ετεροχρονισμένες διπλωματικές ενέργειες. Αλλά δεν αναδεικνύει την τούρκικη επεκτατικότητα σε νέο Ανατολικό ζήτημα ούτε  καταγγέλλει την προσπάθεια ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το κάνουν ξένοι. Δεν ανακηρύσσει ούτε τώρα ΑΟΖ.  Θα  ακολουθήσουν  παραχωρήσεις με διαπραγματεύσεις ή μέσω Χάγης; Ϊδωμεν.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου ζητάει/επαιτεί αμερικανική παρέμβαση για να μη μας  κλέψει την ΑΟΖ και μας επιτεθεί η Τουρκία. Δηλώσεις ότι θα αντιδράσουμε. Η πολιτική τάξη έχει προετοιμάσει, ψυχικά κυρίως, τον λαό και την κάθε είδους άμυνά μας; Δεν ανακηρύσσουμε την ΑΟΖ, την καλύτερη άμυνά μας. Μόνο με την ανακήρυξή της θα αποκτήσει σοβαρότητα και θα γίνει σεβαστή η Ελλάδα. Τις πταίει, λοιπόν, για όσα υποστήκαμε και υφιστάμεθα από το 1915 ως σήμερα;

Φταίει ο λαός ή η ηγεσία του;

Βάσει των ιστορικών γεγονότων τεκμαίρεται ότι η ελλαδική και μεγάλο τμήμα της κυπριακής πολιτικής τάξης μας οδηγούν μαθηματικά σε μια ιδιότυπη υποδούλωση στην Τουρκία, εν όψει μάλιστα της επετείου για τα διακόσια χρόνια από το 1821. Τεκμαίρεται επίσης ότι Δεξιά και Αριστερά μεταξύ Ελλάδας και Δύσης ή μαρξισμού, επιλέγουν πάντα τα δεύτερα.
Για τις τρεις μεγάλες ήττες των 100 ετών (Μικρασία, Κύπρος, Μακεδονία) ευθύνεται η ελληνική πλευρά που και τις τρεις φορές είχε το απόλυτο πλεονέκτημα και το πέταξε, με πιο κραυγαλέα περίπτωση το Μακεδονικό. Το  1920, το 1944, το 1959, το 1987, το 2004, το 2018 είχε εξ αντικειμένου την δυνατότητα να αλλάξει υπέρ μας τον συσχετισμό των δυνάμεων και μας οδήγησαν σε ήττες. Φταίει ο λαός ή η ηγεσία του; Ποιος φταίει για την δραματική συρρίκνωση του ελληνισμού; Πού καταλήγει αυτή η αφιλοπατρία κι η αδιαφορία που προσβάλλει σαν μολυσματική ασθένεια και τον λαό;
Συνοπτικώς: Η Τουρκία έχει πλεονάζουσα θέληση για δύναμη, που υλοποιεί με άριστο τρόπο αναπτύσσοντας στρατιωτικές, βιομηχανικές, ναυπηγικές κλπ σοβαρές υποδομές. Εμείς πλεονάζουσα θέληση για αδυναμία, ενδοτικότητα και παρακάλια/επικλήσεις. Στην διαφορά αυτή ακριβώς οφείλεται η διαφορά αντιμετώπισης των δύο πλευρών απ’ τον διεθνή παράγοντα.
Όμως ο λαός επιβραβεύει διαχρονικά όλους τους πολιτικούς που καταστρέφουν την χώρα και τον ίδιο. Δεν είναι συνένοχος, είναι όμως συνυπεύθυνος και υπόλογος πλησιάζοντας την συνενοχή. Αλλά είναι  ο μόνος που μπορεί ν’ αλλάξει την μοίρα του. Αλλιώς τον περιμένει η αναξιοπρέπεια και μια ιδιότυπη δουλεία. Λυπάμαι για όσα έγραψα και εύχομαι να διαψευσθώ σε ό,τι αφορά στο μέλλον. Είπα την γνώμη μου ως συγγραφέας και πολίτης. Μακάρι να βοηθήσει.
Προηγούμενα μέρη:
  1. Η ελληνική πολιτική το υπερόπλο της Τουρκίας - Μεσοπόλεμος
  2. Η ελληνική πολιτική το υπερόπλο της Τουρκίας - Από την ιταλική εισβολή στον "Αττίλα"
  3. Η ελληνική πολιτική υπερόπλο της Τουρκίας - Η κυριαρχία της αρνησιπατρίας

Σχόλια