Τρεις μύθοι και μία αλήθεια για τους παράνομους μετανάστες: Εθνική πολιτική ή ευρωπαϊκές δεσμεύσεις;



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ
Πολύ να με συγχωρέσετε, αλλά δεν τον λυπήθηκα καθόλου τον Νότη Μηταράκη που άκουσε τα εξ’ αμάξης (και) στη Σάμο από ευλόγως εξαγριωμένους πολίτες, που προς τιμήν τους τήρησαν κόσμιους τόνους.
Τον υπουργό Μηταράκη δεν τον λυπάμαι καθόλου γιατί εγκατέλειψε την όποια επαγγελματική καριέρα του στο Λονδίνο, για να γίνει …Μαυρογιαλούρος στην Ελλάδα και να αραδιάζει μπαρούφες σε απελπισμένους Ελληνες. Ο ίδιος θα έπρεπε να λυπάται τον εαυτό του.
<!-- /21712894858/side_8
  • Προσωπικά λυπάμαι και συμπαρίσταμαι σε αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν την ζωή τους να χάνεται, την οικογένεια τους να κινδυνεύει και το μέλλον τους να ναρκοθετείται, έχοντας απέναντι μια κυβέρνηση που τους φλομώνει συνειδητά με ξεδιάντροπα ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Λέει πολλά ψέματα αυτή η κυβέρνηση για το λαθρομεταναστευτικό και θα το πληρώσει ακριβά. Γιατί προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να εξωραίσει εντυπώσεις κατασκευάζοντας μύθους και αποκρύπτοντας την ζοφερή πραγματικότητα. Ποιοί είναι όμως οι προσφιλείς αυτοί μύθοι που πλασάρει η κυβερνητική προπαγάνδα στους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου και τους υπόλοιπους κατοίκους μιας χώρας υπό εισβολή; ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
  • ΜΥΘΟΣ 1: ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑΧΕΩΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ
Καμία σχέση. Με το που καταγράφονται και υποβάλουν αίτηση ασύλου(όλοι ανεξαιρέτως)οι παράνομα εισερχόμενοι σε ελληνικό έδαφος, έχουν-δεν έχουν διαβατήρια ή άλλα έγγραφα πιστοποίησης ταυτότητας, αποκτούν προσωρινή άδεια παραμονής προυποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης και δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την επικράτεια(!), χάρις σε μία επιεικώς αψυχολόγητη αλλαγή του νόμου τον Απρίλιο του 2018, από το ευαγές ΣτΕ της κυρίας Σακελλαροπούλου.
Αν ήταν επομένως να αδειάσουν οι δομές φιλοξενίας αυτό θα συνέβαινε, πριν φτάσουν οι τελεσίδικες εγκρίσεις ή απορρίψεις των αιτημάτων ασύλου που πράγματι καθυστερούν έως και δυόμιση χρόνια(σ.σ.  μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο εκκρεμούσαν, βάσει επισήμων στοιχείων, 83.683 ατομικές αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας!).
Οι  δομές λοιπόν δεν αδειάζουν, όχι επειδή απαγορεύεται η αναχώρηση των «φιλοξενούμενων», αλλά επειδή οι περισσότεροι από δαύτους(κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική) δεν έχουν που αλλού να μείνουν.
  • ΜΥΘΟΣ 2: ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΙΨΕΩΝ
Μέγα ψεύδος. Ετσι όπως είναι διαμορφωμένο το διεθνές νομικό πλαίσιο και ειδικότερα η Ευρωπαική Οδηγία περί Ασύλου, παρέχεται άκρως διασταλτική ερμηνεία στην έννοια του «πρόσφυγα», την οποία μπορεί να οικειοποιηθεί ο οποιοσδήποτε, ζητώντας διεθνή προστασία, ακόμη κι αν τον κυνηγάει…ο σπιτονοικοκύρης του επειδή δεν πληρώνει τα ενοίκια.
Η Ελλάδα εσχάτως έχει ανεβάσει δραματικά το ποσοστό έγκρισης τέτοιων αιτήσεων, γιατί υποδέχεται μετανάστες με λεγόμενα… «ευάλωτα χαρακτηριστικά», π.χ. τους χιλιάδες «ασυνόδευτους ανήλικους». Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δικαίωμα προσφυγής σε δεύτερο βαθμό.Για τον λόγο αυτό ένα μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων τελικά εγκρίνεται και οι αιτούντες αποκτούν status ατόμων που χρήζουν «προστασίας».
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα που αναγκάζεται να τους φιλοξενεί εσαεί, επειδή καμία άλλη ευρωπαική χώρα δεν δέχεται να τους φορτωθεί.
  • ΜΥΘΟΣ 3: Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ «ΝΟΜΙΜΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ
Ξαναλέμε ότι μέχρι να αποφανθούν οι επιτροπές χορήγησης ασύλου όλοι οι λαθραίοι είναι «νόμιμοι». Ο κ. Μηταράκης έδωσε την υπόσχεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, βάσει της «άτυπης» συμφωνίας με την Ευρώπη, περί τους 400 επίδοξους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.
Για να εισπράξει βεβαίως καυστικά σχόλια από τους κατοίκους της Σάμου, ένας εκ των οποίων τον ρώτησε αν τα διαβάζει αυτά στο…Μίκυ Μάους, καθόσον το νούμερο(που ελέγχεται ως προς την ακρίβεια του)αντιστοιχεί σε μία μόνο ημερήσια δόση απρόσκλητων μουσαφιραίων στην Μυτιλήνη. Με αυτούς τους ρυθμούς επαναπροωθήσεων δεν πρόκειται ποτέ να αποσυμφορηθούν οι δομές στα νησιά.
  • Γι αυτό και επιλέγεται η μεταφορά των εποίκων στην ενδοχώρα, μέθοδος που βεβαίως είναι εξίσου ατελέσφορη στον βαθμό που εξακολουθούν να καταφθάνουν παράνομα εκατοντάδες νέοι «επισκέπτες» στα νησιά από τα τουρκικά παράλια.
  • Θα μπορούσα να παραθέσω και πολλά άλλα από τα κυβερνητικά ψεύδη, θεωρώ όμως ότι δεν έχει κανένα νόημα γιατί η αλήθεια είναι μία και δεν αμφισβητείται: Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει μονομερώς να απαλλαγεί από τις ευρωπαικές δεσμεύσεις για την υποδοχή μεταναστών ώστε να ασκήσει δική της εθνική πολιτική για προφανείς λόγους ασφαλείας, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα λυθεί, αλλά θα γιγαντώνεται.
Μονομερής εθνική πολιτική σημαίνει : σφράγισμα συνόρων από τις ένοπλές δυνάμεις, άμεση επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτοποίησης, φυλασσόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας για όλους τους παράνομα εισερχόμενους, χωρίς δικαίωμα εξόδου μέχρις ότου τουλάχιστον τελεσιδικήσει θετικά η αίτηση ασύλου, κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και επικοινωνία των φιλοξενούμενων μέσω κοινόχρηστων τηλεφωνικών θαλάμων στα hot spots, απομάκρυνση των ΜΚΟ από τα νησιά, θέσπιση ποινής ισόβιας κάθειρξης για όλους τους λαθροδιακινητές και διαχείριση του ζητήματος με εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι από την «ευρωπαική οικονομική βοήθεια» που αναλογεί στην Ελλάδα η μερίδα του λέοντος έχει…δοθεί στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε ευρωπαικές υπηρεσίες προσφυγικής πολιτικής(EASO) και φυσικά στις λατρεμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
  • Είναι προτιμότερο να επιβαρυνθεί με 20 ευρώ ο κάθε Ελληνας(όσο περίπου θα κληθεί να δώσει για τις ταυτότητες του…μέλλοντος), παρά να εξαρτάται από τα ψίχουλα της ξένης βοήθειας που δίνονται με μοναδικό στόχο την διαιώνιση του προβλήματος και την μετατροπή της πατρίδας μας σε απέραντη φαβέλα λαθροεποίκων.
Οποιος επιμένει στα ψέματα και αρνείται να δει κατάματα την αλήθεια θα έρθει γρήγορα προ των ευθυνών του. Και τότε η οργή του λαού θα πάψει να εκδηλώνεται με κόσμιο τρόπο…
=========================
  1. Δειλοί και άβουλοι

  2. Έγιναν όλοι "φασίστες" σε Χίο, Λέσβο... Καθολική συμμετοχή στην απεργία! 

  3. Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη Όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας

  4. Αφύπνιση από ψευδαισθήσεις! ΤΩΡΑ!

  5. Απάντηση η τέχνη για τη χαμέρπεια

  6. Βατερλό του Τσίπρα το Μακεδονικό, του Κυριάκου το μεταναστευτικό

  7. Λαθρομετανάστευση... και η απάντηση.

  8. Μεταναστευτικό - εισβολή λαθρομεταναστών

  9. Ι. Μάζης: Τα μέτρα και οι δράσεις για το μεταναστευτικό 

  10. Ψυχοπονιάρηδες και ανθρώπινα δικαιώματα...

    =======================

    • Σταμάτης Κάρμαντζης: «Οι ΜΚΟ κάνουν θραύση στα νησιά, πρέπει να ελεγχθούν»

      «Οι ΜΚΟ κάνουν θραύση στα νησιά, πρέπει να ελεγχθούν»
      Της Νικολέττας Μουτούση
      Πίστωση χρόνου αποφάσισαν να δώσουν στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και δήμαρχοι των νησιών, τα οποία επωμίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος και Κως). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, μετά τις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στα νησιά και όπως λένε είχαν καθολική συμμετοχή.
      «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε ούτε την Ελλάδα, ούτε τα νησιά για να περάσει από κάτω». Με αυτή την αφοπλιστική φράση ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, περιγράφει στο liberal.gr το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα. Και το σενάριο που περιγράφει είναι πως «το 2020 το βλέπουμε πιο δύσκολο, με κάποια εκατομμύρια αφίξεις. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η κατάσταση».
      Ο κυβερνητικός σχεδιασμός στοχεύει αφενός στην αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών και αφετέρου της δημιουργίας νέων κατάλληλων δομών για τη διαβίωση όσων φτάνουν στις ελληνικές ακτές, καθώς και όσων θα μετεγκατασταθούν στην ενδοχώρα. Πρόβλεψη υπάρχει εξάλλου να δοθούν και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη.
      Το ίδιο φάνηκε, πάντως, πως επιδιώκουν μεταξύ άλλων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της νησιωτικής χώρας, τουλάχιστον αυτοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Πέμπτης και καταρχάς έκριναν πως ο διάλογος αποτελεί το πρώτο βήμα, δεδομένου ότι αποφασίστηκε ανά 15- 20 ημέρες να έχουν τακτικές επαφές.
      «Ζητήσαμε τα υπεσχημένα. Δηλαδή αποσυμφόρηση των νησιών, φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση όσων αιτούνται άσυλο και επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται» λέει στο liberal.gr ο κ. Κάρμαντζης. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών» ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
      Υπάρχει, όμως, ένα αγκάθι ως προς τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν, το οποίο αναγνώρισε και ο αρμόδιος υπουργός. «Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
      «Είμαστε αντίθετοι στις υπερδομές. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει μία κλειστή δομή για 4.000 άτομα. Εμείς ζητάμε μία μόνο μέχρι 500 ατόμων» τόνισε ο δήμαρχος Χίου. «Στη Χίο πρέπει να κλείσει άμεσα το Κέντρο της ΒΙΑΛ. Είναι μία δομή που δημιουργήθηκε για 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τώρα φιλοξενεί 7.000. Οι εικόνες είναι απίστευτες» πρόσθεσε πάντως.
      ΜΚΟ και υγεία
      Οι εκπρόσωποι του Βορείου Αιγαίου έθεσαν στην κυβέρνηση και θέματα που σχετίζονται με τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών.
      «Οι ΜΚΟ κάνουν θραύση στα νησιά. Δημιουργούν προβλήματα και σοβαρά. Τα έχει εντοπίσει η κυβέρνηση και έχει πει ότι θα ελεγχθούν. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, πρέπει να μας ενημερώσουν για το ρόλο τους. Υπάρχουν κάποιες Οργανώσεις που πραγματικά προσφέρουν, υπάρχουν και άλλες που έχουν αμφιλεγόμενο ρόλο. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άγγιξε ούτε κατ’ ελάχιστον το θέμα. Η σημερινή είναι μόλις έξι μήνες αλλά έπρεπε να το έχει κάνει» σχολιάζει ο δήμαρχος Χίου. «Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν» επισήμανε και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
      Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Κάραντζης και στις ελλείψεις υγειονομικών δομών. «Υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητας στα νησιά. Κοντεύουν να διαλυθούν οι νοσοκομειακές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι σχεδιασμένες να εξυπηρετούν συγκεκριμένο πληθυσμό και τώρα καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλαπλάσιο. Με αποτέλεσμα ο ντόπιος πληθυσμός να αδυνατεί να εξυπηρετηθεί» σημειώνει.

Σχόλια