Μετανάστευση: Μισό εκατομμύριο Έλληνες σε χώρες της Ε.Ε.


Στο Ρέθυμνο το πρώτο διεθνές συνέδριο του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα τη μετανάστευση
Η μετανάστευση από και προς την Ελλάδα και έτερες περιοχές του κόσμου, κατά το παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας με την μεγάλη μεταναστευτική κρίση που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη, τίθεται στο επίκεντρο του πρώτου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου του ΚΕΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Επιστήμονες και ερευνητές καταθέτουν τον έργο τους στον δημόσιο διάλογο και προτείνουν παρεμβάσεις στην πολιτεία, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που ποτέ δεν εκλείπει.
Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και νέοι ερευνητές, συμμετέχουν στο πρώτο διεθνές συνέδριο του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με θέμα τη μετανάστευση. Η επιστημονική κοινότητα μελετά και ερευνά το φαινόμενο από πολλές πλευρές και πάντα η κοινωνική έρευνα προτείνει προσεγγίσεις και λύσεις, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό αποφαίνεται με διαφορετικά κριτήρια.
Αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι αρχικά ήταν ένα διαχειρίσιμο κοινωνικό ζήτημα μιας και οι δρόμοι των Βαλκανίων ήταν ανοιχτοί, κάτι που άλλαξε και ήρθε η διμερής συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, όμως πια είναι κατανοητό, ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συμφωνίες με έτερες χώρες, όπως και οι μετανάστες να μην αντιμετωπίζονται με μεμψιμοιρία, παρά σαν ευκαιρία γόνιμης συνεργασίας.
Ως προς το αντίστροφο, δηλαδή την μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό, από το 2010 μετοίκησαν μισό εκατομμύριο Έλληνες, κυρίως σε χώρες της Ε.Ε., στα 2/3 τους είναι μορφωμένοι, ενώ η τάση για το μέλλον είναι ταυτόχρονα αυξητική τόσο για την μετανάστευση, όσο και για τον επαναπατρισμό.
-------------------------
και όμως έχει σχέση με την μετανάστευση - αναγκαστική φυγή των Ελλήνων.

------------------

  • Ανάλυση: Brain Drain - Υπάρχει ελπίδα;

  • Guardian: Το brain drain θα στοιχίσει στην Ελλάδα

    Brain drain: «Ξεθωριάζει» η επιστροφή

    Μικρή κουκκίδα στον ορίζοντα η Ελλάδα για όλο και περισσότερους Ελληνες του εξωτερικού. Οπως αποτυπώθηκε στην τελευταία σχετική έρευνα της ICAP, ο πληθυσμός του brain drain μεγαλώνει ηλικιακά, στήνει τη ζωή του στο εξωτερικό, δημιουργεί δεσμούς, φτιάχνει οικογένεια. Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις και κερδίζοντας περισσότερα χρήματα. Οσο περισσότερο όμως επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, τόσο πιο μακρινή αρχίζει να δείχνει η προοπτική επιστροφής τους στην Ελλάδα.
    Τη διεθνή έρευνα για τη γενιά των νέων απόδημων Ελλήνων (γενιά του brain drain) διεξήγαγε η ICAP People Solutions από 27 Μαρτίου έως 8 Μαΐου 2019, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με σκοπό να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της «μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου» και τους παράγοντες που θα συντελούσαν στην επιστροφή των ατόμων αυτών. Φέτος, συμμετείχαν 942 Ελληνες από 43 χώρες. Η πλειονότητα (75%) εργάζεται στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο (24%), ένα 9% στις ΗΠΑ και ένα 5% στην Αυστραλία. Οι κυριότεροι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται είναι: πληροφορική, τραπεζικός, οικονομικός και ασφαλιστικός κλάδος. Ακολουθούν οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, η επιστήμη και έρευνα και η εκπαίδευση.
    Αυτές ήταν και οι σπουδές τους. Σε ποσοστό 38% έχουν σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά και Μάρκετινγκ, το 16% πήρε πτυχίο Πληροφορικής και το 15% Μηχανικής. Το 69% έχει μεταπτυχιακό τίτλο ή και διδακτορικό. Εχει ενδιαφέρον ότι το 41% των κατόχων διδακτορικού το απέκτησε στην Ελλάδα. Στην αντίστοιχη έρευνα του 2015, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 22%.
    Διαφθορά, αβεβαιότητα
    Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, το 60% μετακινήθηκε στο εξωτερικό, αφότου είχε ήδη εργαστεί στην Ελλάδα. Οι λόγοι, η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά στη χώρα μας, αλλά και η γενικευμένη αβεβαιότητα.
    Το 61% έφυγε από την Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια και περισσότερο. Εξάλλου, πάνω από το 50% είναι 30-40 ετών, ενώ ένα 29% των Ελλήνων του εξωτερικού είναι 41 ετών και άνω. Το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 12%. Σήμερα άγαμοι είναι σε ποσοστό 48%. Το 2015, χωρίς δεσμεύσεις ήταν το 71%. Για ακόμα μία φορά, ο αριθμός των υπαλλήλων παρουσίασε μείωση και αντιστοίχως αυξήθηκαν οι ανώτερες και ανώτατες θέσεις (το 2019 προϊστάμενοι, διευθυντές και ανώτατα στελέχη είναι το 46%, έναντι του 27% το 2015), γεγονός που αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Οι επιχειρηματίες παραμένουν ελάχιστοι.
    Από εκείνους που έλαβαν πέρυσι μέρος στην ίδια έρευνα στη χώρα μας επέστρεψε το 5%. Οπως λένε οι ίδιοι, επέστρεψαν κατά κύριο λόγο (51%) επειδή αγαπούν την Ελλάδα, αλλά και σε σημαντικό ποσοστό (36%) γιατί θέλουν να κάνουν οικογένεια. Για όσους παραμένουν έξω, οικογενειακοί λόγοι είναι πλέον αυτοί που θα τους έκαναν να επιστρέψουν (56%). Το 2015, οι περισσότεροι δήλωναν ότι θα γυρνούσαν κυρίως για το κλίμα και τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα.
    Το 42% όσων ζουν στο εξωτερικό δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω. (Πριν από λίγα μόλις χρόνια το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 30%.) Το 45% θεωρεί πιθανό να επιστρέψει στην Ελλάδα σε τρία χρόνια. Αλλωστε, ήδη το 41% έχει συμπληρώσει 5-9 χρόνια στο εξωτερικό.
    Τι περιμένουν από τις επιχειρήσεις και τους φορείς στην Ελλάδα; Περισσότερη αξιοκρατία, ανταγωνιστικές χρηματικές απολαβές και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.
    ================

    Ενεργοποιημένη δημογραφική βόμβα


    Ενεργοποιημένη δημογραφική βόμβα

    Του Κώστα Χριστίδη*
    Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν προσφάτως το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών (ιδρυθέν από τον καθηγητή Ηλία Κρίσπη) παρουσιάστηκαν τα δεδομένα σχετικά με το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μερικά στοιχεία:
    1) Από τη δεκαετία του 1980 αρχίζει μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε συνδυασμό με αύξηση του αριθμού των θανάτων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται σημαντικά με την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και ήδη το 2017 οι γεννήσεις ήταν 91.847 και οι θάνατοι 121.212. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και, με τα δεδομένα αυτά, το 2050 θα κυμαίνεται μεταξύ 8,5 και 10 εκατ. στην καλύτερη περίπτωση.
    2) Ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει. Η μέση διάρκεια ζωής το 2018 ήταν κατά 16 έτη μεγαλύτερη από ό,τι το 1950. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών πλησιάζει ήδη το ένα πέμπτο του συνόλου και η χώρα έχει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη υπεργηρίας (30,6%) -που είναι ο λόγος του πληθυσμού ηλικίας 80 ετών και άνω προς τον πληθυσμό 65 ετών και άνω- μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    3) Το αποτέλεσμα των μεταναστευτικών εκροών - εισροών κατά την τελευταία δεκαετία ήταν καθαρή μείωση κατά 350.000 άτομα περίπου, λόγω φυγής στο εξωτερικό περίπου 500.000 νέων Ελλήνων επιστημόνων σε αναζήτηση καλύτερης τύχης (με αποτέλεσμα να χάνονται για τη χώρα και οι ίδιοι και τα παιδιά τους). Προπομπός των εξελίξεων που ήδη συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι η Βουλγαρία, της οποίας ο πληθυσμός από 9 εκατ. το 1990 έχει μειωθεί σε 7 εκατ. σήμερα, λόγω επιδείνωσης της σχέσης γεννήσεων και θανάτων (περίπου 1 εκατ. αρνητική διαφορά κατά το διάστημα αυτό) και μετανάστευσης 1 εκατ. Βουλγάρων σε άλλες χώρες.
    Η δημογραφική συρρίκνωση σημαίνει: λιγότεροι καταναλωτές, λιγότεροι παραγωγοί, χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, λιγότερες ευκαιρίες παραγωγικής απασχόλησης, επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος, κίνδυνοι ακόμη και για την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα.
    Πώς μπορεί να αντιστραφεί ο φαύλος κύκλος και να αρχίσουν και πάλι οι γεννήσεις να είναι περισσότερες των θανάτων; Τα δημογραφικά δεδομένα αντιστρέφονται με δυσκολία και σημαντικό χρονικό ετεροχρονισμό. Πρέπει, πάντως, να κινηθούμε άμεσα προς τις εξής κατευθύνσεις:
    • Ανόρθωση της οικονομίας με προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας (απαιτείται σειρά προϋποθέσεων που αφορούν τη μείωση της υπερφορολόγησης, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και πολλά άλλα).
    • Μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας και τόνωση της γεννητικότητας, π.χ. φορολογικά κίνητρα, αλλά όχι μόνον.
    • Εισαγωγή της τηλεργασίας και της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο για όσους νέους γονείς το επιθυμούν.
    • Πριμοδότηση των μελλοντικών συνταξιούχων βάσει του αριθμού των τέκνων τους.
    • Παράταση του εργασιακού βίου των ηλικιωμένων μέσω διαρκούς επιμόρφωσης.
    • Προσπάθεια μείωσης του αριθμού των θανάτων με καλύτερη άσκηση προληπτικής ιατρικής, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κ.λπ.
    • Ενσωμάτωση των ποιοτικώς καλύτερων μεταναστών (π.χ. όσων διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις) με παροχή εκπαίδευσης στα ανήλικα τέκνα τους και σε όσα γεννιούνται στη χώρα μας.
    Εάν κινηθούμε εγκαίρως προς τις κατευθύνσεις αυτές, μπορούμε μεσομακροπρόθεσμα να εξουδετερώσουμε την ενεργοποιημένη δημογραφική βόμβα.
    *Ο κ. Κώστας Χριστίδης είναι νομικός - οικονομολόγος
    Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 18 Οκτωβρίου

    ======================

    Έτσι αφανίστηκαν από την ιστορία και οι ιθαγενείς της Αμερικής

    Η μετάθεση του προβλήματος
    Άναυδος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τα στίφη χιλιάδων αλλόθρησκων εισβολέων που με το έτσι θέλω καταπατούν την χώρα ενώ η πολιτική ηγεσία αντί να φροντίζει την διαφύλαξη των συνόρων ασχολείται με το να βρει χώρους και σπίτια να τους τακτοποιήσει και να τους εκθρέψει την στιγμή που κατάσχει τα σπίτια των Ελλήνων και τους αναγκάζει να πληρώνουν τα χαράτσια που μας έχουν επιβάλει οι συμμαχικοί μας θεσμοί.
    Είναι απαράδεκτο να βλέπει κανείς τον πρωθυπουργό της χώρας, σαν άλλο Γιωργάκη, να καυχάται στις Βρυξέλες για την μετατροπή της Ελλάδος σε πολυπολιτισμικό προτεκτοράτο χωρίς ταυτότητα και ήθος, τους υπουργούς του να τρέχουν να φροντίσουν όσους επέλεξαν την Ελλάδα για να βρουν γη και ύδωρ, τους εμπόρους των εθνών να πλουτίζουν, τους λαϊκιστές αρχηγούς των τάχα αριστερών κομμάτων και τα τσιράκια τους να υποδέχονται τους μέλλοντες ψηφοφόρους τους, την ηγεσία της Εκκλησίας να αναγκάζει σε παραίτηση τους Επισκόπους που τολμούν να διαμαρτυρηθούν και τους Στρατηγούς, τους Ναυάρχους και τους Πτεράρχους να καθεύδουν μην τύχει και τους πουν χουντικούς την στιγμή που η χώρα υφίσταται εχθρική εισβολή. Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θλίβεται κανείς να τον ακούει και να τον βλέπει να καταδικάζει σαν φασιστική κάθε πατριωτική και εθνική έκφραση στο όνομα ενός Ευρωπαϊκού τάχα οικοδομήματος το οποίο η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να υπηρετεί δουλικά.
    Είναι να απορεί κανείς πως ένα θέμα αμυντικής ασφάλειας της χώρας έχει μετατραπεί σε πρόβλημα υποδοχής και κατανομής των εισβολέων. Αντί οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να διαμαρτύρονται για την εισβολή, διαμαρτύρονται για την ανισοκατανομή τάχα των βαρών, ως εάν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τους εισβολείς. Απαιτούν μάλιστα να καταλάβουν τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας που αν και ακριβοπληρωμένο με νόμισμα NOVARTIS δεν επαρκεί για τις δικές μας ανάγκες.
    Δεν ευθύνεται η Ελλάδα και οι Έλληνες που ο περισσότερος πληθυσμός του πλανήτη βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ώστε να έχουν την απαίτηση να τους υποδεχθούμε είτε σαν πρόσφυγες ή μετανάστες και να τους προσφέρουμε μία καλύτερη ζωή όταν τα δικά μας παιδιά αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν προξενεία σε όλον τον κόσμο και ας πάνε εκεί οι πρόσφυγες , όχι οι μετανάστες, που ζητούν άσυλο μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στην χώρα τους και να μπουν κατευθείαν σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο μέσω Ελλάδος με νόμιμα και ασφαλή μέσα μεταφοράς, αν και υπεύθυνοι είναι οι δημιουργούντες τον πόλεμο.
    Το πραγματικό πρόβλημα ξεπερνά τα όρια της φιλανθρωπίας και είναι προφανές ότι πρόκειται για πρόβλημα ασφάλειας και κατάληψης της χώρας από ξένους εισβολείς που αντί για όπλα έχουν ακριβά κινητά, την στιγμήν μάλιστα που οι δικοί μας προδότες έχουν υπογράψει συνθήκη με την ΕΕ ότι όσοι μετανάστες δεν είναι αποδεκτοί από τις άλλες χώρες να επιστρέφουν στις χώρες εισόδου.
    Η χώρα σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα υφίσταται τον κίνδυνο αλλοίωσης και αντικατάστασης του πληθυσμού με αλλόθρησκους εισβολείς που στο μέλλον θα συνταχθούν με τον εποφθαλμιούντα τις θάλασσες και τα εδάφη μας ερυθρό λύκο. Αυτά δεν τα έχουν διδαχθεί στις σχολές πολέμου οι Στρατηγοί, οι Ναύαρχοι και οι Πτέραρχοι; Γιατί αφήνουν την χώρα στα χέρια απάτριδων και ξενοκίνητων πολιτικών που αποπροσανατολίζουν τον λαό με την κομματική προπαγάνδα και τα ΜΜΕ, κατέχουν την εξουσία, υπηρετούν ξένα συμφέροντα και οδηγούν την χώρα σε εθνομηδενισμό; Έτσι αφανίστηκαν από την ιστορία και οι ιθαγενείς της Αμερικής όταν απεδέχθησαν μετρημένους στα δάκτυλα εισβολείς.
    Ηλίας Σταμπολιαδης
    Δρ.Μεταλλειολόγος Μεταλλουργός
    Καθηγητής – Μέλος του ΙΗΑ

     

     

Σχόλια