Σαμίρ Αμίν: Μια ζωτική πρόκληση απέναντι στην αποστέρηση



 Ένα κείμενο για τον σημαντικό διανοούμενο που έφυγε στις 12 Αυγούστου 2018 (ΑΠΟ ΕΔΩ)
Tου Νικ Ντίαρντεν*  
  
Ο Σαμίρ Αμίν (1931-2018) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ριζοσπάστες στοχαστές του κόσμου – ένας «δημιουργικός μαρξιστής» που ξεκίνησε από τον κομμουνιστικό ακτιβισμό στην Αίγυπτο του Νάσερ, συμβουλεύοντας τους αφρικανούς σοσιαλιστές ηγέτες όπως τον Τζούλιους Νιερέρε για να γίνει ηγετική φυσιογνωμία στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.
Οι ιδέες του Σαμίρ Αμίν σχηματίστηκαν παράλληλα με την τεράστια ζύμωση της δεκαετίας του 1950 και της δεκαετίας του 1960, όταν παναφρικανιστές όπως ο Κουάμε Ενκρουμά και ο Τζούλιους Νιερέρε κυβέρνησαν αντίστοιχα τη Γκάνα και την Τανζανία, όταν ο στρατηγός Νάσερ μεταμόρφωσε τη Μέση Ανατολή από την Αίγυπτο, μητρική χώρα του Αμίν, και τα απελευθερωτικά κινήματα άνθισαν από τη Νότια Αφρική μέχρι την Αλγερία.
Η Αφρική φαινόταν πολύ διαφορετική πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταστρέψει όποιες προόδους χειραφέτησης είχαν σημειωθεί και το LiveAid δημιουργήσει μια δημοφιλή αντίληψη για μια ήπειρο λιμού και αθλιότητας. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις περιόδους, οι ιδέες του Αμίν συνέχισαν να λάμπουν, καταγγέλλοντας την απάνθρωπη κατάσταση του σύγχρονου καπιταλισμού και της αυτοκρατορίας, αλλά επίσης ασκούν κριτική στα κινήματα από το πολιτικό Ισλάμ μέχρι τον ευρωκεντρικό μαρξισμό και την περιθωριοποίησή του από τους πραγματικά στερημένους.

Παγκόσμια ισχύς

Ο Αμίν πίστευε ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός –μια κυριαρχία των ολιγοπωλίων που βασίζεται στον πλούσιο κόσμο– διατηρεί την κυριαρχία του μέσα από πέντε μονοπώλια – τον έλεγχο της τεχνολογίας, την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, τη χρηματοδότηση, τα παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης και τα μέσα μαζικής καταστροφής. Μόνο με την ανατροπή αυτών των μονοπωλίων μπορεί να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.
Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις για όσους από εμάς είμαστε ακτιβιστές στο Βορρά επειδή οποιαδήποτε αλλαγή προωθούμε πρέπει να αμφισβητήσει τα προνόμια του Βορρά έναντι του Νότου. Ο διεθνισμός μας δεν μπορεί να εκφραστεί μέσω ενός τύπου ανθρωπιστικής προσέγγισης στον παγκόσμιο Νότο – ότι οι χώρες στο Νότο χρειάζονται την «βοήθεια μας για την ανάπτυξη». Για τον Αμίν, οποιαδήποτε μορφή διεθνούς δράσης πρέπει να βασίζεται σε μια ρητή αντιιμπεριαλιστική προοπτική. Οτιδήποτε άλλο θα αποτύχει να αμφισβητήσει τη δομή της εξουσίας – εκείνα τα μονοπώλια που διατηρούν πραγματικά την ισχύ των ισχυρών
Μαζί με ομοϊδεάτες συναγωνιστές, όπως ο Αντρέ Γκούντερ Φρανκ, ο Αμίν βλέπει τον κόσμο να χωρίζεται στο «κέντρο» και στις «περιφέρειες». Ο ρόλος των περιφερειών, των χωρών που ονομάζουμε παγκόσμιο Νότο, είναι να προμηθεύουμε τα κέντρα –ειδικά τη «Τριάδα» της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας– με τα μέσα ανάπτυξης χωρίς να είναι έτσι σε θέση να αναπτυχθούν. Πιο προφανώς, η εκμετάλλευση των ορυκτών της Αφρικής με όρους εμπορίου ευνοϊκούς για το κέντρο δεν θα επιτρέψει ποτέ την απελευθέρωση της Αφρικής, παρά μόνο τη συνεχή της εκμετάλλευση.

Αντίθετα σε τόσες «αναπτυξιακές λογικές», οι οποίες υποβάλουν την πεποίθηση ότι τα προβλήματα της Αφρικής προέρχονται από το ότι δεν ενσωματώνεται σωστά στην παγκόσμια οικονομία, που έχει σημειώσει αξιόλογη μεγέθυνση τα τελευταία 40 χρόνια, ο Αμίν πιστεύει στην πραγματικότητα ότι το πρόβλημα της Αφρικής οφείλεται στο ότι είναι υπερβολικά ενσωματωμένη, αλλά με «λάθος τρόπο».
Στην πραγματικότητα, όσο τα μονοπώλια του ελέγχου παραμένουν άθικτα, οι χώρες του κέντρου είχαν πολύ λίγα προβλήματα παγκοσμιοποιώντας την παραγωγή από τη δεκαετία του ’70. Το σύγχρονο «κάτεργο» (sweatshop labour) (1) εξαπλώνεται τώρα σε όλη την περιφέρεια, αλλά δεν αμφισβήτησε τη δύναμη εκείνων του Βορρά λόγω του ελέγχου των οικονομικών, των φυσικών πόρων, του στρατού και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, έχει ενισχύσει τη δύναμή τους μειώνοντας τους μισθούς και καταστρέφοντας ένα μεταποιητικό τομέα που είχε καταστεί η βάση της ισχύος για συνδικαλισμένους εργαζόμενους.
Επομένως, δεν έχει νόημα να ζητούμε από τις χώρες του κέντρου να παραχωρήσουν καλύτερες εμπορικές σχέσεις με τις περιφέρειες. Ο Αμίν ανησυχεί επίσης για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, ο οποίος πολύ συχνά μετατρέπεται σε μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες του κέντρου διαχειρίζονται τον έλεγχό τους στους πόρους του κόσμου, αντί να αμφισβητούν αυτόν τον ίδιο τον έλεγχο. Είναι ζωτικής σημασίας οι Βόρειοι ακτιβιστές να αμφισβητήσουν τα μέσα μέσω των οποίων η άρχουσα τάξη στην κοινωνία τους ασκεί έλεγχο στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Αμίν πίστευε ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός διατηρεί την κυριαρχία του μέσα από πέντε μονοπώλια – τον έλεγχο της τεχνολογίας, την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, τη χρηματοδότηση, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και τα μέσα μαζικής καταστροφής. Μόνο με την ανατροπή αυτών των μονοπωλίων μπορεί να σημειωθεί πραγματική πρόοδος

Αποσύνδεση

Φυσικά, αυτό δεν είναι μόνο ένα έργο για ακτιβιστές στο Βορρά – μακριά από αυτό. Η θεωρία για την οποία η Αμίν είναι πιο διάσημη εκείνη της «αποσύνδεσης» (2).
Αποσύνδεση σημαίνει χώρες της περιφέρειας που αποχωρούν από την εκμετάλλευσή τους στην παγκόσμια οικονομία. Κατά μία έννοια, είναι η απο-παγκοσμιοποίηση, αλλά δεν είναι μια μορφή οικονομικής απομόνωσης – μια παγίδα στην οποία οι Αφρικανοί σοσιαλιστές ηγέτες έπεσαν πάρα πολύ εύκολα. Αντίθετα σημαίνει ότι δεν εμπλέκεται σε οικονομικές σχέσεις από ένα σημείο αδυναμίας.
Ο Αμίν υποστηρίζει ότι οι νότιες χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν την οικονομία τους μέσω διαφόρων μορφών κρατικής παρέμβασης, να ανακτήσουν τον έλεγχο των χρημάτων που διακινούνται έξω από τους χρηματοπιστωτικούς τους τομείς και να προωθήσουν τις συναλλαγές με άλλες χώρες του Νότου. Οι χώρες πρέπει να εθνικοποιήσουν τους χρηματοπιστωτικούς τομείς, να διατηρήσουν αυστηρά τον έλεγχο των φυσικών πόρων, να αποσυνδέσουν τις εσωτερικές τιμές από την παγκόσμια αγορά και να ελευθερωθούν από τον έλεγχο διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Όποια και αν είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εθνικοποιημένες βιομηχανίες, είναι η μόνη δυνατή βάση για μια πραγματική κοινωνικά ελεγχόμενη οικονομία να προχωρήσει.
Μετά από 30 χρόνια που λέγεται ότι τα προβλήματά τους θα λυθούν με την αύξηση των εξαγωγών, την ιδιωτικοποίηση των φυσικών τους πόρων και την ελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών τους τομέων, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θα έκαναν σήμερα καλά να δώσουν προσοχή στις συμβουλές του Αμίν.
Αντ ‘αυτού, πολλές χώρες έχουν υποπέσει σε μια αποπολιτικοποιημένη αφήγηση που θέτει ιδεολογικά φορτισμένους όρους όπως η «καλή διακυβέρνηση», η «φτώχεια» και η «κοινωνία των πολιτών» που αποκρύβουν προσεκτικά ζητήματα σχετικά με το πώς επήλθε η φτώχεια, ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί η διακυβέρνηση ή τη νομιμότητα οργανώσεων που αξιώνουν να μιλάνε εξ ονόματος των στερημένων.
Ο Αμίν δεν πίστευε ότι η «άνοδος» της Κίνας, της Ινδίας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών έσπασε με οποιονδήποτε τρόπο τη δύναμη των ολιγοπωλίων, αλλά ότι η εξουσία στην πραγματικότητα έγινε πιο συγκεντρωμένη. Αλλά υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν είναι χρήσιμος και έχουν δημιουργήσει ένα είδος συλλογικού ιμπεριαλισμού που εκφράζεται μέσα από θεσμούς όπως ο ΠΟΕ και το ΔΝΤ.
Ο Αμίν πιστεύει ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό εξαρτάται από την αντιστροφή αυτής της τάσης της αποστέρησης, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, στην προστασία της τοπικής γεωργικής παραγωγής, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία τροφίμων στις χώρες και αποσυνδέοντας τις εσωτερικές τιμές από τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων

Ο καπιταλισμός, μια παρένθεση στην ιστορία

Ο καπιταλισμός βιώνει μια βαθιά μακροπρόθεσμη κρίση, στην οποία ο Αμιν πιστεύει ότι δεν έχει λύση πέρα από την πολιτική βαρβαρότητα. Περιγράφει αυτή τη μορφή καπιταλισμού ως «γεροντική».
Η κρίση αυτή χαρακτηρίζεται από αυξημένη εξάρτηση από το χρηματοπιστωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα προέρχονται από παραγωγικές δραστηριότητες και περισσότερο από την απλή «πρόσοδο». Είναι ένα πολύ πιο άμεσο μέσο για την κλοπή πλούτου από την πλειοψηφία του κόσμου. Η συνοδευτική μορφή πολιτικής σημαίνει ότι η δημοκρατία έχει μειωθεί σε μια φάρσα στην οποία οι άνθρωποι είναι θεατές σε ένα τηλεοπτικό δράμα – δηλαδή όταν δεν εκπληρώνουν τον σωστό ρόλο τους στην κατανάλωση.
Ο καπιταλισμός απαιτεί απαραιτήτως μια συνεχιζόμενη διαδικασία αποστέρησης, ώστε να μπορεί να συσσωρεύει και να συνεχίσει να επεκτείνεται. Ο καπιταλισμός δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς την ευρωπαϊκή κατάκτηση του κόσμου – η διαθεσιμότητα τόσων πολλών «εφεδρικών» πόρων ήταν ζωτικής σημασίας. Η αξία της ασφάλειας για πολλούς από αυτούς που εκτοπίστηκαν από την ευρωπαϊκή γη ήταν ο «νέος κόσμος» που επέτρεψε τη μαζική μετανάστευση – αν και βέβαια άλλοι πέθαναν με πείνα, όπως μαρτυρεί η ιρλανδική πείνα από πατάτες.
Η βιομηχανία δεν μπορεί να ενσωματώσει περισσότερο από ένα μικρό κλάσμα της ανθρωπότητας, αλλά απαιτεί τους πόρους που εξαρτάται από την ανθρωπότητα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο καπιταλισμός μπορεί να κινηθεί προς τα εμπρός είναι μέσω της δημιουργίας ενός «υποβαθμισμένου πλανήτη» – ένα είδος «απαρτχάιντ σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Αμίν βλέπει ότι η εκδίωξη της αγροτιάς στις περιφερειακές χώρες θα γίνει το κεντρικό θέμα του εικοστού πρώτου αιώνα.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Αμίν βλέπει το ρόλο της αγροτιάς στον Νότο –σχεδόν το ήμισυ της ανθρωπότητας– ως κλειδί για τον προσδιορισμό του μέλλοντος. Η δύναμη των κινητοποιήσεων γύρω από την κυριαρχία των τροφίμων, εναντίον της αρπαγής της γης και της υποστήριξης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών, στηρίζουν αυτή τη θεωρία. Αλλά για τον Αμίν, η γεωργία δεν είναι απλώς μια μεγάλη ευκαιρία, η ύπαρξη της αγροτιάς παρουσιάζει τον καπιταλισμό με μια ανυπέρβλητη πρόκληση.
Ο Αμίν πιστεύει ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό εξαρτάται από την αντιστροφή αυτής της τάσης της αποστέρησης, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, στην προστασία της τοπικής γεωργικής παραγωγής, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία τροφίμων στις χώρες και αποσυνδέοντας τις εσωτερικές τιμές από τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων. Αυτό θα σταματούσε την εκδίωξη αγροτών και την έξοδο τους στις πόλεις.
Μόνο αυτή η επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε τη γη, αντιμετωπίζουμε και προσφέρουμε τη βάση για μια νέα κοινωνία. Αυτό σημαίνει, επίσης, την απομάκρυνση της ιδέας της «ανάπτυξης» όπως θεωρείται σήμερα και με την οποία κρίνονται όλες οι παγκόσμιες οικονομίες, πράγμα που ωφελεί πραγματικά μόνο μια μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υπόλοιπη ανθρωπότητα «εγκαταλείπεται στη στασιμότητα, αν όχι στην φτωχοποίηση».

Ο μακρύς δρόμος προς τον σοσιαλισμό

Ίσως αυτό να κάνει τον Σαμίρ Αμίν να ακούγεται μάλλον ιδεαλιστικός στην προσέγγισή του, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Ο Αμίν απορρίπτει ρητά την ιδέα μιας «στιγμιαίας επανάστασης» – μιας μοναδικής εξέγερσης που οδηγεί σε μια περίοδο σοσιαλισμού. Πράγματι, δέχεται ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη χρήσης ιδιωτικών, ακόμη και διεθνών κεφαλαίων, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι νότιες οικονομίες. Το σημαντικό είναι ο έλεγχος. Για το λόγο αυτό, η Αμίν αρνείται επίσης να χρησιμοποιήσει τη φράση «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα», εστιάζοντας στην ανάγκη για «τη μακρά πορεία της μετάβασης στον σοσιαλισμό».
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές νίκες. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Αμίν ενδιαφέρεται λιγότερο για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, για τις οποίες πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των λαθών πολλών εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων τη δεκαετία του ’50 και του ’60 να γίνουν μια μορφή «λαϊκού κρατισμού». Η Αμίν ενδιαφέρεται περισσότερο για το Νεπάλ ως ένα πιθανό μελλοντικό μοντέλο για να κοιτάξει προς τα εμπρός. Θεωρεί επίσης την κινεζική επανάσταση ως ένα απίστευτα σημαντικό γεγονός στην άμεση αμφισβήτηση της βάσης του καπιταλισμού και στον αγώνα για δημοκρατικό σοσιαλισμό, ιδιαίτερα με την «κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας της γης» και στη δημιουργία ισχυρών κοινοτήτων και συλλογικοτήτων.
Η κάπως ρομαντική άποψη του Αμίν για την κινεζική επανάσταση σίγουρα προκαλεί τις δυτικές ευαισθησίες, αλλά η υποβόσκουσα άποψή του ότι ο σχηματισμός της δημοκρατίας πρέπει να ξεπεράσει ένα στενό πολιτικό σχέδιο και ότι οι αγρότες –και ιδιαίτερα οι γυναίκες– μέσω συλλογικών οργανώσεων, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε θέση από τους δυτικούς ατομικιστές να ορίσουν ένα πραγματικά προοδευτικό όραμα της δημοκρατίας πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη από ακτιβιστές.
Ο Σαμίρ Αμίν περιγράφει τον εαυτό του ως «δημιουργικό μαρξιστή» που ενσωματώνει όλους τους κριτικούς τρόπους σκέψης ακόμη και εκείνους «που εσφαλμένα θεωρούνταν «ενός άλλου κόσμου» από τα δόγματα του ιστορικού μαρξισμού του παρελθόντος»

Διαφωτισμός

Ίσως η κεντρική θέση του Αμίν είναι κάπως προφανής, αλλά συχνά ξεχνιέται – ότι μια πραγματική επανάσταση πρέπει να βασίζεται σε εκείνους που έχουν εκδιωχθεί και εξαθλιωθεί. Αλλά προχωράει περαιτέρω υπονομεύοντας την υπόθεση ότι οποιαδήποτε σκέψη που αναδύεται από τον Νότο θα στερείται διαφωτισμού φώτισης ή ότι η έλλειψη διαφωτισμού θα πρέπει να δικαιολογηθεί.
Πιστεύει ότι ο Διαφωτισμός ήταν το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας προς τη δημοκρατία, απελευθερώνοντάς μας από την ιδέα ότι ο Θεός δημιούργησε τη δραστηριότητά μας. Έχει προκαλέσει διαμάχη στην απόλυτη απόρριψη του πολιτικού Ισλάμ. Αυτή η ιδεολογία, που είναι ενσωματωμένη, για παράδειγμα, στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, αποκρύπτει την πραγματική φύση της κοινωνίας, συμπεριλαμβάνοντας και την ιδέα ότι ο κόσμος αποτελείται από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες που συγκρούονται μεταξύ τους, μια ιδέα που βοηθά το κέντρο να ελέγχει τις περιφέρειες.
Η άποψη του Αμίν είναι ότι οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με τον πολιτιστικό και οικονομικό συντηρητισμό τους, θεωρούνται πραγματικά θετικές από τις αμερικανικές και άλλες ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις. Και δεν περιορίζει την κριτική του στο Ισλάμ, ασκώντας παρόμοιες επικρίσεις για τον πολιτικό Ινδουϊσμό που ασκείται από το BJP στην Ινδία και τον Πολιτικό Βουδισμό, που εκφράζεται μέσω του Δαλάι Λάμα.

Δημιουργικός μαρξισμός

Ο Σαμίρ Αμίν περιγράφει τον εαυτό του ως «δημιουργικό μαρξιστή» –«να ξεκινάει από τον Μαρξ αλλά όχι να τελειώνει μαζί του ή με τον Λένιν ή τον Μάο»– που ενσωματώνει όλους τους κριτικούς τρόπους σκέψης ακόμη και εκείνους «που εσφαλμένα θεωρούνταν «ενός άλλου κόσμου» από τα δόγματα του ιστορικού μαρξισμού του παρελθόντος».
Αυτές οι απόψεις είναι σίγουρα πιο σχετικές σήμερα από ό, τι όταν άρχισε να γράφει ο Αμίν. Ένας δημιουργικός μαρξισμός λαμβάνει δεόντως υπόψη την προοπτική και τις προσδοκίες του πραγματικά αφανισμένου στον κόσμο, ξεφεύγει από τα ιστορικά δόγματα και απορρίπτει τις προσπάθειες να κολλήσει ένα σπασμένο μοντέλο, αλλά βλέπει εξίσου την αδυναμία να ανατρέψει αύριο αυτό το μοντέλο.

Σημειώσεις

1) Εργασία σε άθλιες συνθήκες. Η φράση «sweatshop» δημιουργήθηκε το 1850, δηλαδή ένα εργοστάσιο ή ένα εργαστήριο, ειδικά στη βιομηχανία ένδυσης, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, έχοντας για παράδειγμα χαμηλούς μισθούς, πολλές εργάσιμες ώρες και κακές συνθήκες εργασίας. Από το 1850, οι μετανάστες συρρέουν να δουλεύουν σε εργαστήρια σε πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη για περισσότερο από έναν αιώνα. Πολλοί από αυτούς εργάζονταν σε μικροσκοπικές, αποπνικτικές αίθουσες, επιρρεπείς σε κινδύνους πυρκαγιάς και μολύνσεις από αρουραίους. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν σήμερα στις μονάδες παραγωγής που έχουν μετατοπισθεί, με την παγκοσμιοποίηση, στις χώρες της περιφέρειας.

(2) Το βιβλίο Delinking: Towards a Polycentric World (εκδόσεις zedbooks) –στα γαλλικά: La Déconnexion: pour sortir du système mondial 1985 (εκδόσεις La Decouverte)–, είναι ένα σημαντικό έργο του Σαμίρ Αμίν, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και για την πατρίδα μας σήμερα προκειμένου να ανιχνεύσουμε ένα δρόμο αποδέσμευσης από τους πολλαπλά πλέον δεσμά εξάρτησης που μας εμποδίζουν να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της οικονομικής μιζέριας και της κοινωνικής εξαθλίωσης προς όφελος της κοινωνικής πλειονότητας.
Μπορούμε να βγούμε από τους περιορισμούς που επιβάλλει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα; Δεν τείνει να οδηγεί κατ’ ανάγκη στη διαρκή στασιμότητα του σοσιαλισμού των στρατώνων; Είναι δυνατόν ο Τρίτος Κόσμος να ξεφύγει από τους περιορισμούς που επιβάλλει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα; Ποια περιθώρια ελιγμών έχουν αυτές οι χώρες και είναι καταδικασμένες σε εξάρτηση; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Σαμίρ Αμίν στο Delinking.
Υποστηρίζει ότι οι χώρες του Τρίτου Κόσμου δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα αυξήσουν το βιοτικό τους επίπεδο εάν συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους σύμφωνα με τις τάσεις που θέτει ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με ουσιαστικά άνισα αποτελέσματα, πάνω στο οποίο δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι ότι οι κοινωνίες του Τρίτου Κόσμου πρέπει να «αποδεσμευθούν» από τη λογική του παγκόσμιου συστήματος – κάθε χώρα να υποβάλλει τις εξωτερικές οικονομικές της σχέσεις στη λογική των προτεραιοτήτων εσωτερικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της απαιτεί ένα ευρύ συνασπισμό λαϊκών δυνάμεων έλεγχο του κράτους. Η αποδέσμευση ή αποσύνδεση, όπως δείχνει, δεν αφορά την απόλυτη αυτάρκεια, αλλά την εξουδετέρωση των επιπτώσεων των εξωτερικών οικονομικών αλληλεπιδράσεων στις εσωτερικές επιλογές.
Η αποσύνδεση –μια στρατηγική ιδέα που προτείνεται συμπληρωματικά με αυτή της αυτόκεντρης εθνικής και λαϊκής ανάπτυξης– επιβάλλεται σθεναρά τους λαούς του Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τις δραματικές αναπροσαρμογές που προκλήθηκαν από την κρίση, όπως η πείνα ή ο πόλεμος. Αλλά αφορά και τα κράτη στο Βορρά, επαναπροσδιορίζοντας τους κανόνες του παγκόσμιου παιχνιδιού. Ο συγγραφέας βλέπει επίσης στα ευρωπαϊκά πράσινα κινήματα, όπως στην αναβίωση του θρησκευτικού γεγονότος σε όλο τον κόσμο, τα σημάδια της απαραίτητης αποκατάστασης των στρατηγικών και των πολιτικών τακτικών που εργάζονται για μια άλλη ανάπτυξη. Μια παγκόσμια και ανανεωμένη προσέγγιση των μεγάλων αλλαγών στο σύγχρονο παγκόσμιο σύστημα, το βιβλίο αυτό προσφέρει στον αναγνώστη μια σαφή και συνθετική παρουσίαση των βασικών εννοιών του έργου του Σαμίρ Αμίν, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε όλο τον κόσμο.

* Πηγή: www.redpepper.org.uk
Μετάφραση: Γιάννης Δουλφής

Σχόλια