Ο ελληνικός ενεργειακός πλούτος στον χάρτη - Άρχισε το ταξίδι της σωτηρίας

Ο ελληνικός ενεργειακός πλούτος στον χάρτη - Άρχισε το ταξίδι της σωτηρίας, Αντώνης Φώσκολος
Αντώνης Φώσκολος
Το "έγκλημα" εναντίον του ελληνικού λαού που ξεκίνησε το 1997 επί κυβερνήσεως Σημίτη και συνεχίστηκε επί των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και Γεωργίου Παπανδρέου ήταν ένα: Δεν αξιοποιήθηκε ο ενεργειακός πλούτος, τα αποθέματα υδρογονανθράκων που είχαν εντοπιστεί στο Ιόνιο και στο Θρακικό Πέλαγος.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπούμε στα Μνημόνια. Σταυρώσαμε τον ελληνικό λαό διότι επί 15 χρόνια αρνήθηκαν, διαδοχικά, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, που τον γνωρίζαμε από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, κυρίως του καθηγητή Ζελελίδη και των συνεργατών του και τις εργασίες της ΔΕΠ-ΕΚΥ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μετά από 16 χρόνια γίνεται το πρώτο μεγάλο κβαντικό άλμα από τον καθηγητή Γιάννη Μανιάτη. Ως υφυπουργός έγραψε στα παλιά του παπούτσια τις αντιρρήσεις των υπουργών Ντίνας Μπιρμπίλη (σφόδρα διακείμενη εναντίον της έρευνας υδρογονανθράκων) και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ενήργησε σαν Έλληνας πολιτικός και προχώρησε στον εντοπισμό στόχων που περιέχουν υδρογονάνθρακες στην Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Κρήτη, αναθέτοντας την έρευνα στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS.
Η λεπτομερής ύπαρξης στόχων-ταμιευτήρων υδρογονανθράκων δόθηκε στην δημοσιότητα από την σημερινή Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (εικόνα 1), που παρουσιάστηκε εφέτος στο συνέδριο του Βουκουρεστίου στις 4-5 Απριλίου 2019. Μάλιστα, σε προσωπική συζήτηση που είχα με τον καθηγητή Αντώνη Βαφείδη (γεωφυσικός στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων που είναι γνώστης των γεωφυσικών δεδομένων της εταιρείας PGS) μου είπε ότι οι στόχοι-ταμιευτήρες είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της PGS.
Στις αρχές του 2015, η ΔΗΜΑΡ αποσύρει την στήριξή της από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, με αποτέλεσμα οι έρευνες για την εκμετάλλευση των γνωστών κοιτασμάτων να πάνε πίσω 2,5 χρόνια. Πάλι ξανασταύρωσαν τον ελληνικό λαό οι Έλληνες πολιτικοί. Αφού φάγανε, μεταξύ 1982 και 2010 πακέτα Ντελόρ, ένα πακέτο Σαντέρ και όλα τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) συνολικής αξίας 1 τρισ. 300 δισ. ευρώ, φόρτωσαν το έλλειμμα στον ελληνικό λαό με τα γνωστά αποτελέσματα: να κοπούν μισθοί, συντάξεις, να αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, να αυξηθεί κατακόρυφα η μετανάστευση επιστημόνων και να ενταθεί η υπογεννητικότητα. Επιδείνωση της κατάστασης στην εκπαίδευση και στην Υγεία. Καταστροφή της Ελλάδος.

Ο ενεργειακός πλούτος επαναφέρει την ελπίδα

Στις αρχές του 2017 επανέρχεται η ελπίδα. Γίνεται το δεύτερο κβαντικό άλμα. Το υπουργείο Ενέργειας επιλέγει τον ικανότατο Γιάννη Μπασιά ως πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Αυτός προσλαμβάνει τρεις πολύ αξιόλογους γεωλόγους πετρελαίου και στελεχώνει την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με άλλα 23 πρόσωπα. Επιπροσθέτως, το κράτος χρηματοδοτεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με 500 εκατ. ευρώ για να κάνει γεωφυσικές έρευνες.
Ταυτόχρονα, προσέρχονται δύο ενεργειακοί κολοσσοί η Total και ExxonMobil που δίνουν μαζί με τα ΕΛΠΕ προσφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση, τουλάχιστον, 10 πολύ μεγάλων στόχων υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είναι στόχοι τύπου "Ζορ" κατά τον Δρα Γιάννη Μπασιά (εικόνα 2), αλλά ίσοι ή και πολύ μεγαλύτεροι σε έκταση του αιγυπτιακού "Ζορ".


Εικόνα 1. Οι νέοι στόχοι, κόκκινες κουκίδες, υδρογονανθράκων μαζί με τις δομές/παγίδες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη που παρουσίασε η ΕΔΕΥ στο συνέδριο του Βουκουρεστίου στις 4 και 5 Απριλίου, 2019.

Για το Ιόνιο έχουμε προσφορές από τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Repsol. Οι συμφωνίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μονογράφονται από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργος Σταθάκη. Ταυτόχρονα ιδρύεται και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά, το οποίο υπάγεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στις 19 Ιουνίου είχαμε και την έγκριση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Περιμένουμε στο τέλος του μηνός Ιουνίου την υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Ενέργειας, γεγονός που το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Τυπική έγκριση περιμένουμε από τη Βουλή μετά τις 7 Ιουλίου που πιθανότατα θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομική της ανάσταση και στην εδραίωση της γεωπολιτικής της θέσης.

Τι μας δίδαξαν

Τι μας δίδαξαν τα δύο κβαντικά άλματα που έκαναν οι δυο υπουργοί υπουργοί Ενέργειας, Μανιάτης και Σταθάκης, μαζί με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, τη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS και τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες Total, ExxonMobil, Repsol, Edisson και Calfrac (Θρακικό Πέλαγος). Απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι έχουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε όλη τη δυτική Ελλάδα (Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελοπόννησο), Ιόνιο, υπεράκτια νότια Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Και όχι μόνο. Έπονται Γρεβενά, Θερμαϊκός Κόλπος και Κρητικό Πέλαγος.
Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νομός Χανίων, με έκταση 22,6 φορές μεγαλύτερη του "Ζορ", μπορεί να έχουν αποθέματα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 μέτρα φυσικού αερίου επικαθήμενα σε 300 μέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασμα "Ζορ", της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το φυσικό αέριο επικάθεται στο θαλασσινό νερό για 4.000.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει, για όσους φοβούνται τυχόν μόλυνση του περιβάλλοντος, ότι το φυσικό αέριο είναι δυσδιάλυτο στο νερό, άρα κατά την άντλησή του μία πιθανή αστοχία δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα με το "Ζορ", τότε η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται σε περίπου 5,42 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο και το 5% στις περιφέρειες (νόμος Μανιάτη 4001/2011). Ανάλογα με το πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες και το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν τους τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγούς, ή υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούμε να εξάγουμε ποσότητες της τάξης των 100 δισ κυβικών μέτρων ανά έτος για 190 χρόνια. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 644.000.000 βαρέλια ισοδυνάμου αργού πετρελαίου ετησίως ήτοι με παραγωγή 1.764.000 βαρελιών ημερησίως.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μετά τον εντοπισμό φυσικού αερίου για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν 4 δισ. δολάρια για κάθε απόθεμα της τάξης των 35 τρισ. κυβικών ποδιών (1 τρισ. κυβικά μέτρα). Για το απόθεμα των 19,2 τρισ. Μ3, που πιστεύουμε ότι υπάρχει στους 10 στόχους, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 75 δισ. δολάρια για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό το μέγεθος των επενδύσεων ζητούν οι οικονομολόγοι Στουρνάρας και Δραγασάκης για να σηκωθεί η ελληνική οικονομία. Και αυτά τα ποσά μόνο πολύ μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν.


Εικόνα 2. Οι 10 στόχοι που υπάρχουν στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτοί οι στόχοι θα δοθούν στην κοινοπραξία Total, Exxon-Mobil και ΕΛΠΕ προς έρευνα και εκμετάλλευση. Άξιον παρατήρησης είναι και τα 2 κυκλώπια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Λιβύης σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ελληνική ΑΟΖ.

Οι θέσεις εργασίας

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ανέρχονται, με βάση την αναλογία ότι για κάθε παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου απαιτείται 1 άτομο στον πρωτογενή τομέα και 3 άτομα στον δευτερογενή, 58.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 175.000 στον δευτερογενή. Σύνολο 233.000 άτομα με μικρότερο μισθό τα 4.000 ευρώ τον μήνα.
Έτσι έρχεται η ανάπτυξη, έτσι καταπολεμάται η ανεργία, έτσι σταματά η μετανάστευση, έτσι χρηματοδοτείται η παιδεία, έτσι ισχυροποιείται ο στρατός μας. Θα πρέπει τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρωθυπουργός όταν, προεκλογικά, αναφέρονται στην δημιουργία 370.000 θέσεων εργασίας και 500.000 θέσεων εργασίας, αντιστοίχως, να μας πουν πως θα δημιουργηθούν.
Πιστεύω ότι ο μεγάλος δρόμος έχει αρχίσει με το πρώτο βήμα να είναι η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Προσωπικά, εκτιμώ ότι όποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και Δωδεκανήσου θα επηρεάζει την παγκόσμια ενέργεια και την παγκόσμια οικονομία. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, ίσως αποδειχθεί εφάμιλλη με τη σημασία του Περσικού Κόλπου. Την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Κρήτης την κατάλαβαν οι Αμερικανοί. Εύχομαι να το καταλάβουν και οι Έλληνες πολιτικοί.

Σχόλια