Οι τράπεζες μετά από οκτώ χρόνια κρίσης τελούν σε «καθεστώς αποτυχίας» - Ανεπαρκείς SSM, ΤτΕ, άτολμη η κυβέρνηση

Είχαν 34 δις κεφάλαια και πλέον διαθέτουν μόλις 27,7 δις ή καθαρά κεφάλαια 24 δις ευρώ, τα δάνεια συνεχώς μειώνονται άρα δεν μιλάμε για πιστωτική επέκταση αλλά για πιστωτική μείωση

«Πείτε μου τι τράπεζες έχετε για να σας πω πόσο ισχυρή οικονομία έχετε» παραφράζοντας το «πες μου το φίλο σου για να σου πω ποιος είσαι».
Με το σχόλιο αυτό κορυφαίος οικονομολόγος της Gredit Suisse τόνισε στο Bankingnews πόσο σημαντική είναι η υγεία των τραπεζών για μια οικονομία.
Οι ελληνικές τράπεζες μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής και τραπεζικής κρίσης συνεχίζουν να τελούν σε καθεστώς αποτυχίας.
Είχαν 34 δις κεφάλαια και πλέον διαθέτουν μόλις 27,7 δις ή καθαρά κεφάλαια 24 δις ευρώ, τα δάνεια συνεχώς μειώνονται άρα δεν μιλάμε για πιστωτική επέκταση αλλά για πιστωτική μείωση, τα NPEs 84 δις ευρώ, οι καταθέσεις ενώ σημείωσαν άνοδο 12-13 δις εμφανίζουν σημάδια έντονης κόπωσης.
Στο χρηματιστήριο η αξία των τραπεζών είναι μόλις 4 δις και η αποτίμηση τους με όρους P/BV στο 0,14 σαν να μην διαθέτουν κεφάλαια.
Τι φταίει κι ενώ έχουν περάσει οκτώ χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν zobie bank και συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της αποτυχημένης Ελλάδας;
Γιατί το 2007 εμφάνιζαν 435 δις ευρώ ενεργητικό δηλαδή συνολική περιουσία , πέτυχαν 5,5 δις ευρώ κέρδη και το 2018 το ενεργητικό έχει μειωθεί στα 237 δις ευρώ και τα κέρδη είναι λογιστικά περίπου 200 εκατομμύρια και τα κεφάλαια 24 δις ευρώ;
Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει άλυτο. Τα 84 δις ευρώ προβληματικά ανοίγματα θα πρέπει για να αντιμετωπιστούν να δαπανηθούν 11 με 12 δις ευρώ κεφάλαια.

Ποιες είναι οι αιτίες της αποτυχίας;


1) Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησαν το πώς μετεξελίχθηκε η οικονομική κρίση σε τραπεζική κρίση ενώ δεν διέγνωσαν έγκαιρα τις λύσεις του τραπεζικού προβλήματος.
Η Ιρλανδία, πριν ξεκινήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της δημιούργησε την ΝΑΜΑ μια εταιρείας asset management για να διαχειριστεί 74 δις NPEs στεγαστικά δάνεια.
Στην Ελλάδα του 2011-2012 ούτε ήθελαν να ακούσουν για bad bank.
Το 2015 μετά τους αριστερούς πειραματισμούς οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά σε αδιέξοδο.
Το 2015 έπρεπε οι τράπεζες να πάρουν και τα 25 δις κρατικά κεφάλαια που προσφέρονταν και όχι μόνο 6 δις ευρώ.
Αν το είχαν πράξει αυτό θα είχαν σήμερα πλήρως εξυγιανθεί.
Τα 25 δις ευρώ θα χρηματοδοτούσαν την κρατικοποίηση τους και θα ολοκλήρωναν εμπροσθοβαρώς την εξυγίανση τους.
Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν 84 δις προβληματικά ανοίγματα αλλά μόνο 10 δις ευρώ.
Θα μπορούσαν σήμερα να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιωτών επενδυτών.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος θα μπορούσε μέσω placement να πουλήσει πακέτα μετοχών των τραπεζών.
Όμως το 2015, όλοι και ειδικά οι αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΤτΕ ο SSM και η ΕΚΤ και βεβαίως οι ιδιώτες μέτοχοι έτρεμαν στην ιδέα της κρατικοποίησης των τραπεζών η οποία ούτως ή αλλιώς θα ήταν προσωρινή.
Σήμερα που οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ιδιωτικές έχουμε τα εξής αποτελέσματα.
- 84 δις NPEs
-Κεφαλαιακή ανεπάρκεια
-Αναβαλλόμενοι φόροι 21,5 δις
-Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 15 δις
-Αρνητική πιστωτική επέκταση
- Αξία τραπεζών στο Χρηματιστήριο μόλις 4 δις
- Ο Paulson στην Πειραιώς επένδυσε 500 εκατ ευρώ που αξίζουν σήμερα 30 εκ ευρώ
Με μια λέξη όλο αυτό ονομάζεται αποτυχία.
Η ατολμία των κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή των ελληνικών τραπεζών σε zobie banks.
Στην Ευρώπη, τα προβληματικά ανοίγματα (NPEs) των υγιών τραπεζών είναι μόλις 2,8% του συνόλου των δανείων και στην Ελλάδα είναι 47%.

2) Ο SSM και η ΕΚΤ πίστεψαν τις κατά καιρούς παραπλανητικές αναφορές ορισμένων ότι η πηγή του κακού είναι οι διαπλεκόμενοι παλιοί τραπεζίτες.
Αυτοί ευθύνονταν για τα αδιέξοδο.
Οι παλαιοί τραπεζίτες στιγματίστηκαν ως απατεώνες και γρήγορα πείστηκε ο SSM ότι εάν καθάριζαν τους παλιούς τραπεζίτες γρήγορα οι τράπεζες θα ανέκαμπταν.
Με το πρόσχημα της εταιρικής διακυβέρνησης η οποία είναι μια ανοησία ολικής, μια ψευδαίσθηση, καθάρισαν τους παλιούς τραπεζίτες κι έφεραν στα Διοικητικά Συμβούλια ξένους.
Ο SSM και η φαντασμένη Nouy που αποχωρεί, ήθελαν να διώξουν τους «απατεώνες» παλιούς τραπεζίτες και να φέρουν τους «καλούς».
Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι έδιωξαν τους ικανούς παλαιούς τραπεζίτες για να φέρουν άβουλους τεχνοκράτες, αδύναμους που παγιδεύτηκαν από τα ΔΣ.
Οι ξένοι στα ΔΣ αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.
Έρχονται στην Ελλάδα μια φορά το μήνα και δεν κατανοούν την ελληνική πραγματικότητα .
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέλη στα ΔΣ μόνο τραπεζίτες , αυτό έχει συμβεί μόνο μία αφορά και μόνο στην Ελλάδα.
Κανείς δεν αντέδρασε, κανείς δεν είπε τι γελοιότητες είναι όλα αυτά.
Ο SSM αγνοούσε τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και πίστεψε στους εδώ «ρουφιάνους» , καταδότες και έχτισε ένα τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα σαθρό, εύκολα καταρρεύσιμο και σίγουρα μη επενδύσιμο.
Ο SSM έχει μεγάλες ευθύνες για την αποτυχία. Ο SSM ήταν και παραμένει ανεπαρκείς θεσμός ως εποπτική αρχή των τραπεζών.
Κάτι αποτυχημένοι Ισπανοί και Ιταλοί ασχολήθηκαν με την Ελλάδα κι ορισμένοι «κομπλεξικοί» Γερμανοί.

3) Μεγάλο ρόλο στην αποτυχία των τραπεζών διαδραμάτισε και η ΤτΕ
Ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας λειτούργησε και λειτουργεί ως δημόσιος υπάλληλος , στέλεχος περιορισμένων δυνατοτήτων παρουσιάστηκε ως ο γνώστης που θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Σήμερα οι τράπεζες είναι σε αδιέξοδο, χρηματιστηριακά έχουν αποτύχει και η ΤτΕ το μόνο που ήθελε ήταν να παρεμβαίνει εξωθεσμικά για να ελέγχει ή να διορίσει τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών.
Η ΤτΕ μιλούσε για εταιρική διακυβέρνηση και η ίδια έχει ποδοπατήσει την εταιρική διακυβέρνησης αφού όλη η διοίκηση της είναι διορισμένη από τα κράτος.

4) Μέρος της ευθύνης το μικρότερο, έχουν οι σημερινές διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, γιατί ενώ προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση φαίνεται ότι πάσχουν από έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων.
Σήμερα έχουμε καλούς διαχειριστές αλλά όχι ηγετικές φυσιογνωμίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συμπέρασμα

Οι τράπεζες μετά από οκτώ χρόνια κρίσης τελούν σε καθεστώς αποτυχίας.
Η αποτυχία μπορεί να θεραπευτεί μόνο με θεραπεία σοκ. Δηλαδή νέα κεφάλαια τα οποία οι ιδιώτες επενδυτές δυστυχώς κοροϊδεύουν και δεν θέλουν να επενδύσουν, ενώ το κράτος ανησυχεί μήπως τεθεί θέα State aid.
Χωρίς νέα κεφάλαια οι zobie bank θα παραμείνουν zombi.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται άλλες γελοίες θεσμικές πρωτοβουλίες, κι άλλα άσκοπα σχέδια μείωσης των LPEs αλλά καθαρές λύσεις, δηλαδή νέα κεφάλαια.
Όσο δεν επενδύονται νέα κεφάλαια οι τράπεζες θα πορεύονται χωρίς πυξίδα , χωρίς παρέμβαση και χωρίς συνεισφορά.
Σήμερα οι τράπεζες είναι φύλακες αποταμίευσης κι όχι ανάπτυξης, δεν έχουν κεφάλαια για ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr  ----ΠΗΓΗ
-------------------------------
blogger: ...και να σκεφθεί κανείς ότι από το 2010 μας έχουν ζαλίσει τα ...ούμπαλα ότι πρέπει να σωθούν οι τράπεζες, αλλιώς.... Τελικά ούτε οι τράπεζες σώθηκαν, ούτε η χώρα! Που είναι ο Βενίτο - μάλλον παράτησε τα περί Συντάγματος (δεν έχουν εξ' άλλου νόημα να μιλάμε για Σύνταγμα όταν αυτό έχει ξεσκισθεί και η χώρα είναι προτεκτοτάτο -  και σίγουρα  τον διβάζουν οικονομία για να μπορεί να λέει περίτεχνες ...λακίες. Εξ' άλλου μετά το ακαταδίωκτο που έχει εξασφαλισμένο μπορεί να λέει και να κάνει ότι γουστάρει, δεν τρέχει κάστανο! (Μπορεί βέβαια να ξαναβλέπει το PSI και να προσπαθεί να το "σοβατήσει" κατά τον γνωστό μοναδικό δικό του τρόπο, ώστε  αυτό να δείχνει λίγο καταστροφικό, αλλά εν τέλει εξυγιαντικό για το μέλλον της χώρας...

Σχόλια