Σημίτης: Στην ΕΕ θεωρούν βεβαίο ότι η Ελλάδα θα προσφύγει ξανά στον ESM

Το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και εξόδου στις αγορές αποδομεί ο πρώην Πρωθυπουργός, αμφισβητώντας ακόμα και το πολυδιαφημισμένο υπερ-πλεόνασμα.
Σε μια πρόβλεψη που έρχεται να αμφισβητήσει ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια προβαίνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αποδομεί όχι μόνο την προπαγάνδα περί εξόδου στις αγορές αλλά ακόμα και το πολυδιαφημισμένο υπερ-πλεόνασμα.

«Η Ελλάδα θα προσφύγει εκ νέου στην Ευρώπη και δη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για δανεισμό», είναι η πρόβλεψη που κάνει ο κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Μια προσφυγή ξανά στους Ευρωπαίους για δανεικά σημαίνει αδυναμία να βρει η Ελλάδα ένα βιώσιμο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές, αδυναμία να πείσει τις αγορές ότι η οικονομία έχει μπει σε σωστό δρόμο.
Οπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα, μετά το 2018, θα προσφύγει γρήγορα σε δανεισμό από τον ESM.
Αναπόφευκτη συνέπεια, όπως προβλέπει ο κ. Σημίτης, θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα πως το πλεόνασμα το οποίο επετεύχθη κατά την κυβέρνηση το 2018, είναι αμφιβόλου ύπαρξης, και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν κατέβαλε στο εσωτερικό όφειλες και υποχρεώσεις που εί
χε.
Πηγή:  protagon.gr

----------------
1. Ο Σημίτης δεν κάνει προβλέψεις: Λέει πάντα αυτά που του λένε να πει. Δεν ήταν ποτέ αυτόφωτος, άρα ούτε και τώρα. Πάντα λαγός. Σκεφτείτε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση Σημίτη (Ποιό μήνυμα θέλουν να στείλουν  οι Γερμανοί δηλαδή).
2. Ίσως στη φυλακή να είχε περισσότερο χρόνο, ώστε να αναφερθεί και στην δικιά του απόφαση να βάλλει τη χώρα σε τροχιά καταστροφής, βάζοντάς την με πλαστά στοιχεία. Ίσως κάποια στιγμή μιλήσει για swap με τις ζουμερές προμήθειες
Υ.Γ1. Δεν βρήκε να πει τίποτε για την δικιά του συμβολή στην θέση που βρίσκεται η χώρα. Σωστά, αφού δεν νοιώθει την ανάγκη να δώσει  εξηγήσεις στους ιθαγενείς. Πάντα ένοιωθε κάπως... σίγουρα έχοντας μια απέχθεια για τον "χοντρό" λαό που δεν λέει να εκπολιτισθεί 
ΥΓ2.
Και φυσικά ποτέ δεν βρήκε το κουράγιο να γράψει για τα λάθη των Γερμανών, όταν αναγκάζονται να τα ομολογήσουν οι ίδιοι οι Γερμανοί...

Ένας από τους πέντε «σοφούς» συμβούλους της Γερμανίας εξηγεί ποια ηταν τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την εισαγωγή του ευρώ την Πρωτοχρονιά, ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς», συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfnk (DLF) κάνει λόγο για «όχι ολοκληρωμένο success story».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης από το 2008 έγιναν πολλά λάθη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνειδητοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση πόσο βαθιά ήταν η κρίση. Ένα άλλο λάθος ήταν η εφαρμογή πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, η οποία δεν εφαρμόστηκε σε χώρες με άλλο νόμισμα, όπως στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία και την Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν χώρες-μέλη που βρίσκονται σε δεινή θέση».
Ο Γερμανός οικονομολόγος επισήμανε επίσης ότι «η ΕΚΤ ξεκίνησε μόλις το 2015 το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Ενώ αντίθετα άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική ή η ιαπωνική είχαν θέσει σε εφαρμογή αντίστοιχα προγράμματα ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 ή το 2009.
 Η Γερμανία συγκράτησε τους μισθούς εις βάρος των άλλων χωρών
Κατά την άποψη του Πέτερ Μπόφινγκερ μπορούν στην Ευρωζώνη να συνυπάρξουν χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Συχνά επικρατεί η άποψη ότι χώρες με διαφορετική ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια νομισματική ένωση. Το καθοριστικό στοιχείο είναι ωστόσο ότι οι μισθοί χωρών με διαφορετική ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή την ανισότητα.
Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγικότητα. Στα λάθη της νομισματικής ένωσης συγκαταλέγεται ότι η Γερμανία, παρά την υψηλή ανταγωνιστικότητα στη δεκαετία του 2000 κράτησε τους μισθούς χαμηλά σαν να είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα προκάλεσε ανισότητες στον ανταγωνισμό εντός Ευρωζώνης που ήταν προς όφελος της, αλλά εις βάρος των άλλων χωρών».
Ο «σοφός» της γερμανικής οικονομίας προβλέπει ότι το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά παρά το θετικό γεγονός ότι η Ιταλία εγκαταλείπει το δρόμο της σύγκρουσης με την Κομισιόν και επιλέγει τον συμβιβασμό. Κατά την εκτίμηση του Πέτερ Μπόφινγκερ η Γερμανία θα πρέπει να διερωτηθεί τι μπορεί να κάνει για να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ζώνη του ευρώ, αλλά και να διευρυνθούν τα περιθώρια επενδύσεων στο μέλλον της νομισματικής ένωσης, έτσι ώστε, όπως τονίζει, «να διασφαλιστεί η ευημερία στην Ευρωζώνη».
Πηγή: Deutschlandfunk / Deutsche Welle

 

----------------

Τότε, στην χρυσή εποχή της δραχμής, αγοράζαμε...

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Ας θυμηθούμε πόσο μας κόστιζαν διάφορα προϊόντα με δραχμές και πόσο σήμερα με το ευρώ

Από την 1η Ιανουαρίου του 2002 που στη ζωή μας μπήκε το ευρώ, η τσέπη μας άδειασε, μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο. Οι τιμές των προϊόντων, οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, εκτινάχτηκαν, ενώ οι...

μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν στα Τάρταρα.

Στην εποχή της δραχμής, μισό μπουκάλι νερό το αγοράζαμε από το περίπτερο με 50 δραχμές. Σήμερα το αγοράζουμε με μισό ευρώ, (170,5 δραχμές), μας στοιχίζει δηλ. τρεις φορές ακριβότερα !

Ας γυρίσουμε τώρα στην εποχή της δραχμής πριν την αποφράδα ημέρα της 1ης Ιανουαρίου 2002, όταν ο Σημίτης με την Goldman Sachs και το 4ο Ράϊχ, μας ενέταξεαν με τυμπανοκρουσίες στην ευρωφυλακή της καταστροφής. Τότε, στην χρυσή εποχή της δραχμής, αγοράζαμε:

Το 2001 με δραχμές Σήμερα με το ευρώ

Τσίχλα: 20 δραχμές – 0,10 €

Νερό: 50 δραχμές – 0,50 €

Σοκολάτα 100gr: 300 δραχμές – 1,50 €

Πακέτο τσιγάρα: 500 – 750 δραχμές – 3,5-4,5 €

Μπουκάλι γάλα: 240 δραχμές – 1,50 €
Τυρογαριδάκια: 100 δραχμές – 1,00 €
Παγωτό πύραυλος: 200 – 250 δραχμές – 2,20€ – 2,50 €
Down Town: 700 δραχμές – 2,50 €
Ψωμί/κιλό: 160 δραχμές – 1,80 €
Τυρόπιτα: 150 δραχμές – 1,80 €
Καφές στο χέρι: 350 δραχμές – 1,50 €
Πάστα: 400 δραχμές – 2,50 €
Τούρτα/κιλό: 2.900 δραχμές – 15 €
Πιτόγυρο: 250 δραχμές – 2,20 €
Κατά μέσο όρο, οι τιμές των προϊόντων περίπου τριπλασιάστηκαν, οι φορολογικές, οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ο ΕΝΦΙΑ κπ., υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εισοδήματα κόπηκαν στο μισό τουλάχιστον.
Οι μεσαίες και μικρομεσαίες τάξεις έχασαν πάνω από το 50% του εισόδηματός τους στην εποχή της ευρωκόλασης, ενώ η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη.
Και μην μας πεί κάποιος ανόητος, αδιάβαστος, ψεκασμένος ότι, αυτά τα παθαίνουμε γιατί πληρώνουμε τις σπατάλες του παρελθόντος, Ότι δηλ. μαζί τα φάγαμε, όπως θα έλεγε και ο ελέφας-Πάγκαλος.Το ελληνικό δημόσιο χρέος που φορτωθήκαμε στα 16 χρόνια της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερο ( 250 δις μαζί με τα 50 δις του κουρέματος του PSI το 2012), από το σύνολο του χρέους στη διάρκεια των 180 χρόνων από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, μεταξύ των ετών 1832-2002 ( 158 δις).
Και κάτι ακόμα. Αν το χρέος μας στην εποχή της δραχμής ήταν τόσο τεράστιο όσο υποστηρίζουν οι ευρωλάγνοι, τότε πως μας ενέταξαν στην ευρωζώνη, αφού βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο έιναι μια χώρα να μην έχει ανυπέρβλητο χρέος ;
Κατά τα άλλα, να το χαιρόμαστε το “πάση θυσία στο ευρώ” και τους Ευρω-Γερμανοτσολιάδες που μας έχουν καβαλήσει στο σβέρκο. Αλλά να χαιρόμαστε και τους εαυτούς μας που τους ανεχόμαστε.
========

Οι πιο κάτω λέξεις του Paul Craig Roberts με στοιχειώνουν:

«Το ολοκαύτωμα του 21ου αιώνα έχει αρχίσει με εναρκτήριο λάκτισμα την Ελλάδα και την ελληνική προδοσία από το ελληνικό πολιτικό σύστημα που πρόδωσε με τον πιο αναίσχυντο τρόπο την χώρα και τον ίδιο τον λαό της.

Το παιχνίδι όμως δεν έχει τελειώσει, μόλις τώρα αρχίζει. Η θανατηφόρα συμφωνία σε βάρος της Ελλάδας είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τους Έλληνες και το πιο εντυπωσιακό είναι πως ολόκληρη η ανθρωπότητα κρέμεται από την αντίδραση τους στο endgame της μαύρης παγκόσμιας ελίτ. Από τους Έλληνες έλαχε σήμερα να κρίνεται το μέλλον όλης της ανθρωπότητας!»

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ:
Αν όχι τώρα, πότε;
Αν όχι εμείς ποιοι;

Πέτρος Χασάπης

Σχόλια