Ο Καβάφης, ο Γαλιλαίος και το μνημόνιο

Ο Καβάφης, ο Γαλιλαίος και το μνημόνιο, Βαγγέλης Σαρακινός
Αντίο και τυπικά στην εποχή των μνημονίων είπε η Ελλάδα. Το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο είναι αυτό που ολοκληρώθηκε, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των αναλυτών. Η χώρα μετά από οκτώ χρόνια στενής επιτήρησης από τους δανειστές ανακτά μέρος της ελευθερίας της, έχοντας καταστεί στο μεταξύ φτωχότερη, από την καταστροφή που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά και τα προγράμματα αντιμετώπισής της. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εκτός από την ικανοποίησή τους πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι παρεκκλίσεις από τα «συμφωνηθέντα» θα έχουν σοβαρές συνέπειες, αφού τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, παρά την ανάκαμψη και τις βελτιώσεις, παραμένουν ενεργά.

Την ώρα, ωστόσο, που στην Ευρώπη επικρατεί ευφορία για την επιτυχημένη, παρά τις αμφισβητήσεις, ολοκλήρωση των ελληνικών προγραμμάτων, στην Αθήνα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με αφορμή το τέλος των μνημονίων. Η ΝΔ κατέφυγε στην ποίηση και τους στίχους του Καβάφη για να σχολιάσει αυτό το τέλος, ενώ το Μαξίμου στην απάντησή του επέμεινε στον ορθολογισμό, κάνοντας αναφορές στον Γαλιλαίο.

Η Ιθάκη και οι αρνητές της πραγματικότητας

Με αφορμή τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από την Ιθάκη, η ΝΔ χρησιμοποίησε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή για να σχολιάσει την υποτιθέμενη, όπως ανέφερε, έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Επιμένοντας στην θεωρία της ανακοπής του έργου της κυβέρνησης Σαμαρά κατά το πρώτο μισό του 2015, που οδήγησε κατά την άποψή της στο «αχρείαστο» τρίτο μνημόνιο, η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε την «καταστροφική», όπως την χαρακτηρίζει, διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής της, η Πειραιώς αφιέρωσε προκαταβολικά στον Αλέξη Τσίπρα τους στίχους του Καβάφη:
«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».
Απαντώντας το Μαξίμου, σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει» και συμπλήρωσε με την φράση «Eppur si muove», που αποδόθηκε στον Γαλιλαίο. Αναφέρθηκε επίσης και στις «μαύρες προβλέψεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ:

  • «Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
  • Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
  • Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β’ αξιολόγηση
  • Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση
  • Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
  • Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα
  • Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο
  • Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις».

Μια αιρετική ανάγνωση

Αναμφίβολα με την λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, όπως τα ξέρουμε τα οκτώ τελευταία χρόνια. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η χώρα απελευθερώνεται από τα δεσμά της επιτήρησης. Το γιατί και πως μπήκαμε στα μνημόνια δεν είναι σίγουρα κάτι, για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση Τσίπρα. Όλοι σε αυτόν τον τόπο το γνωρίζουν και το αποδέχονται, εκτός από τους κομματικούς στρατούς των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, που ευθύνονται γι’ αυτό.
Το αν έπρεπε να μπούμε στα μνημόνια θα μας το πει, ψύχραιμα, αργότερα η ιστορία. Ο λαός πάντως απάντησε στο ερώτημα αυτό, στην διάρκεια των μεγάλων συγκεντρώσεων το 2011, στο 62% που πήρε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και στην δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά την υπογραφή και ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Υπενθυμίζουμε την προτροπή της αντιπολίτευσης προς τον Τσίπρα «φέρε όποια συμφωνία θέλεις να την ψηφίσουμε», το τρίτο μνημόνιο δηλαδή.
  • Τι σώσαμε όμως με όλα αυτά; Στο ερώτημα αυτό, το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg είναι αμείλικτο. «Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια κρίσης, βάναυσης λιτότητας και πολιτικής αναταραχής, ολοκληρώνεται στην Ελλάδα το τελευταίο από τα τρία προγράμματα διάσωσης», γράφει σε κύριο άρθρο του. Σημειώνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανυπομονούν να τελειώσουν με ένα δυσάρεστο επεισόδιο, την ελληνική κρίση χρέους.
  • Γι’ αυτή την κρίση, όμως, υπογραμμίζει ότι δεν κατέδειξε μόνο «την δημοσιονομική κακοδιαχείριση της Ελλάδας», την ευθύνη δηλαδή των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων. Κατέδειξε και «τον τρόπο με τον οποίο την προκάλεσαν κυρίως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες», την ευθύνη δηλαδή των Ευρωπαίων εταίρων.
  • «Η διάσωση της Ελλάδας υπήρξε πολιτική ταχυδακτυλουργία», επισημαίνει το Bloomberg, τονίζοντας ότι «διέσωσε έμμεσα τις τράπεζες, φορτώνοντας το βάρος στον ελληνικό λαό». Αλλά, όπως προσθέτει, «ως εκ θαύματος, η Ελλάδα επέζησε». Πως επέζησε; Για άλλη μία φορά από τον ελληνικό λαό και τον πατριωτισμό του.

Να ξανακούσει την πλατεία

Ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει απόψε, γιατί δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός από τον Σημίτη και μετά που δεν θα ήθελε να είναι σήμερα στην θέση του. Αυτό, όμως, του δημιουργεί μια μεγαλύτερη ευθύνη. Να ακούσει ξανά την πλατεία, αλλά για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Από το κοινωνικό επίδομα μέχρι τις ελληνορωσικές σχέσεις και από τις φοροελαφρύνσεις έως το Σκοπιανό, όλα τα ανοιχτά θέματα πρέπει να ξαναειδωθούν μέσα από τις χαραμάδες εθνικής κυριαρχίας που προσδίδει η σημερινή έξοδος από τα προγράμματα.
Η ιστορία, όπως και η ζωή δεν συμπαθεί τα θύματα. Ο Τσίπρας σήμερα εξασφάλισε ότι θα γραφτεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Δεν τα έσκισε βέβαια σαν βρεγμένη εφημερίδα, γιατί δεν ήταν τέτοια. Αν δεν ξανακούσει, όμως, την πλατεία θα πάει μαζί με τους άλλους. Αυτούς, για να τους περιγράψοημε καβαφικά, με «τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες».

Σχόλια