Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει τις εμπορικές της συναλλαγές με τρίτες χώρες σε εθνικά νομίσματα

Το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει την χρήση των εθνικών νομισμάτων στις εξωτερικές συναλλαγές ως απάντηση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο "Ρωσία24"
Ο Μαντούροφ δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προμήθειες των Ρώσων παραγωγών προς τρίτες χώρες

"Κυρώσεις υπήρχαν πάντα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας", επεσήμανε ο Μαντούροφ. "Γι αυτό τον λόγο υλοποιώντας τους στόχους που είχαμε θέσει στον τομέα των μηχανοκατασκευών, αξιοποιώντας τις εγχώριες τεχνολογικές δυνατότητες, θέσαμε ως στόχο να συνεχίσουμε να έχουμε τον ίδιο όγκο παραγόμενων ειδών με την ίδια ποιότητα και προδιαγραφές, που είχαν τα εισαγόμενα από το εξωτερικό είδη. Και αυτό θα το συνεχίσουμε ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση από τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ξένων χωρών", κατέληξε ο Μαντούροφ.
---------------------

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ χρειάζεται εναλλακτικό σύστημα πληρωμών

Είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αυτονομία δημιουργώντας κανάλια πληρωμών που να είναι ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ένα ανεξάρτητο σύστημα SWIFT, τονίζει ο Χάικο Μάας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε πως προκειμένου να σωθεί η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών που δεν θα μπορούν να διαταράξουν οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Γι’ αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αυτονομία δημιουργώντας κανάλια πληρωμών που να είναι ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ένα ανεξάρτητο σύστημα SWIFT», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην Handelsblatt.
«Κάθε μέρα που η συμφωνία παραμένει ζωντανή, είναι καλύτερη από την εξαιρετικά εκρηκτική κρίση που θα απειλούσε διαφορετικά τη Μέση Ανατολή», προσθέτει.
Όπως σημειώνει, σχολιάζοντας, το Stratfor, ο ρόλος των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει καταστήσει δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν να διατηρήσουν την πυρηνική συμφωνία. Με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των μονομερών ενεργειών των ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν και εταιρειών που έχουν συναλλαγές με τη χώρα, θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου και εκτιμάται πως, πολλές από τις εταιρείες που θα έρθουν αντιμέτωπες με την επιλογή είτε να έχουν συναλλαγές με τις ΗΠΑ ή με το Ιράν, πιθανότατα θα επιλέξουν τις ΗΠΑ.
 

Σχόλια