Gefira: Η διεθνής οικονομία χάνει την βασική πηγή εσόδων, τους καταναλωτές της Δύσης

Ένας συρρικνωμένος πληθυσμός συνεπάγεται οικονομικές συνέπειες
Η τρέχουσα κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από έναν μοναδικό πόρο που κανείς, ακόμη και οι φημισμένοι οικονομολόγοι όπως ο Paul Krugman ή ο Robert J. Shiller, δεν τολμούν να αναφέρουν.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις διευθυντές κεντρικών τραπεζών αναφέρουν ότι καμία από τις υπάρχουσες οικονομικές θεωρίες και μοντέλα δεν ταιριάζει με αυτή τη νέα κατάσταση.
Παρόλα αυτά, δεν το συζητούν στις δημόσιες ομιλίες και τις διαλέξεις τους, προτιμώντας να ασχοληθούν με θέματα όπως οι ισολογισμοί και οι επιχειρηματικοί κύκλοι.
Και όλα αυτά θυμίζουν μια οικογένεια που επισκέπτεται έναν άρρωστο συγγενή: όλοι γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα ανακάμψει, και κανείς δεν αναφέρει έστω και μια λέξη γι 'αυτό, σχολιάζει η Gefira σε ανάλυσή της.
Όλα τα παραγωγικά έθνη, είτε στην Ανατολική Ασία είτε στη Δύση, έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της ανάπτυξής τους που ήδη μετρά 250 χρόνια.
Ακόμα και οι πιο καταστροφικοί πόλεμοι δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των πληθυσμών τους μακροπρόθεσμα.
Μόνο τώρα, κατά τις πολυάριθμες δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας, ο αριθμός των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών μειώνεται και η τάση συνεχίζεται.
Το φαινόμενο δεν προκλήθηκε από πείνα ή φυσική καταστροφή αλλά από το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν παιδιά.
 Η Ιαπωνία, η οποία είναι μια οικονομικά σταθερή χώρα, ενώ απέφυγε τη μαζική μετανάστευση κατά την περίοδο 2006-2016, εντούτοις ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 0,5%, η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κατά 22%, οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 7% και το ΑΕΠ κατά 4%.
Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα και οι επενδυτές πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους για να καταλάβουν τι αντιπροσωπεύει αυτή η νέα πραγματικότητα.
  • Στο παρελθόν, κάθε επιχειρηματικός κύκλος, ύφεση ή ανάκαμψη, έληξε με υψηλότερο ΑΕΠ και μεγαλύτερη οικονομία από πριν.
  • Στο μέλλον θα δούμε το αντίθετο: κάθε επιχειρηματικός κύκλος θα ολοκληρωθεί με χαμηλότερο ΑΕΠ και μικρότερη οικονομία από την προηγούμενη.
Ένας συρρικνωμένος πληθυσμός συνεπάγεται οικονομικές συνέπειες.
Η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί, οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα μειωθούν και το εθνικό ΑΕΠ θα είναι όλο και χαμηλότερο.

Το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι η συνολική οικονομία μπορεί να συρρικνώνεται, και όμως οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία θα ζουν καλύτερα από πριν.
Γιατί; Επειδή μια λιγότερο συνωστισμένη χώρα σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από (ξένο) πετρέλαιο, χαμηλότερη ρύπανση και εκπομπές CO2, λιγότερες εμπλοκές κυκλοφορίας, περισσότερος χώρος και αφθονία τροφίμων.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πλήττεται από τη νέα πραγματικότητα και όχι από τον λαό.
Χωρίς την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών, η δυτική χρηματοπιστωτική βιομηχανία δεν θα επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη ερήμωση, μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι αποταμιεύουν και δαπανούν όλο και λιγότερα χρήματα.
  • Μια ισχυρή οικονομία επενδύει σε συμφωνίες win-win, μια σταθερή οικονομία είναι ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα ενώ σε μια υποβαθμισμένη οικονομία όλοι οι επενδυτές χάνουν.
  • Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν την επιβολή των αρνητικών επιτοκίων.
Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν επιλέξει την ανανέωση του πληθυσμού από άλλες χώρες.
Αν ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας παραμείνει ο ίδιος, πριν τελειώσει αυτός ο αιώνας, το 50% των δυτικών κρατών θα αντικατασταθεί από ανθρώπους από τον Τρίτο Κόσμο.
Η ίδρυση της Ουάσινγκτον ξεκίνησε με την αποδοχή πρωτοφανών αριθμών μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, ενώ η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστάθμισε την έλλειψη ανθρώπων, τουλάχιστον προς το παρόν.
Δεδομένου ότι, υπό την αιγίδα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες πήραν ένα δίκαιο μερίδιο μεταναστών από την Κεντρική Ευρώπη, ενώ εκείνο το τμήμα της ηπείρου στερήθηκε από τη νεολαία της. (blogger:Ένα δέντρο στην πίσω αυλή μας)
Για παράδειγμα, η πολωνική γενιά στην ηλικιακή ομάδα 15-20 είναι 30% μικρότερη.
  • Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας να δώσει τη νεολαία της στη Δυτική Ευρώπη.
  • Μετά την εξέγερση του 2014 στο Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε μια απελπιστική βιασύνη να παραχωρήσει στους Ουκρανούς το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα.
Τα δημογραφικά στοιχεία είναι αρκετά ακριβή και όσοι βρίσκονται στην εξουσία έχουν δει την επερχόμενη «καταστροφή».
Ο Peter Sutherland, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, έγινε υπέρμαχος της μαζικής μετανάστευσης.
Το 2008 είπε: «Οι πλούσιες χώρες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη μετανάστευση από τις φτωχές χώρες, ακόμη και κατά την οικονομική επιβράδυνση».
Αλίμονο, η μετανάστευση δεν αφορά τη βοήθεια των φτωχών - υπάρχουν πάρα πολλά από αυτά - η μετανάστευση αφορά την εκ νέου πληθυσμοποίηση της Ευρώπης.
Όλες οι θεωρίες, όλα τα μοντέλα που γνωρίζουμε για την οικονομία, τη χρηματοδότηση και τις αγορές, αναπτύχθηκαν όταν μεγάλωναν οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί.
Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από τον βιομηχανικό κόσμο.
Χωρίς την Ευρώπη, οι σεΐχηδες του Ντουμπάι θα παρέμεναν σε σκηνές, ο πληθυσμός της Αφρικής θα ήταν περίπου 90 εκατομμύρια αντί των 1,2 δισεκατομμυρίων και οι σημερινές ΗΠΑ θα ήταν μια αραιοκατοικημένη χώρα με πολύ λίγες νομαδικές φυλές.
Μεγάλες εταιρείες παροχής συμβουλών δήλωσαν στους εταιρικούς πελάτες τους ότι όλες οι κοινωνίες είναι στην ουσία οι ίδιες.
Οι Αφρικανοί πρέπει να αλλάξουν μόνο το νόμο και θα είναι τόσο παραγωγικοί, επιμελείς και αποτελεσματικοί όσο οι άνθρωποι στην Ευρώπη.
Αυτοί οι ειδήμονες πιστεύουν ότι αν οι πωλήσεις αυτοκινήτων σταματήσουν στην Ευρώπη, η Κίνα θα είναι η επόμενη αγορά.
Αν η κινεζική αγορά δεν έχει άλλα περιθώρια, τότε έχουμε ακόμα την Ινδία, και στη συνέχεια - πιθανώς γύρω στο 2040 - οι Αφρικανοί θα είναι οι νέοι πελάτες.
Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία επικεντρώνεται στην Ανατολική Ασία και τη Δύση, με όλες τις άλλες οικονομίες να είναι μόνο δορυφόροι.
Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Εάν η Δύση μαζί με την Ανατολική Ασία καταρρεύσουν, ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
Εάν η Δύση και η Ανατολική Ασία σταματήσουν να ενδιαφέρονται για αφρικανικούς πόρους, η Μαύρη Ήπειρος θα καταρρεύσει.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι όλες οι αφρικανικές χώρες εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων που χρηματοδοτούν με τις εξαγωγές βασικών προϊόντων.
Η Αφρική δεν μπορεί να διατηρήσει τον σημερινό της πληθυσμό, πόσο μάλλον τον διπλασιασμό του μέσα σε 25 χρόνια.
  • Το 50% της αφρικανικής νεολαίας είναι κάτω των 25 ετών.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της Ernst and Young αποκαλούν αυτούς τους νέους "δημογραφικό μέρισμα", έναν θησαυρό για να καρπωθούν οι παγκόσμιες επιχειρήσεις.
Εάν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην Αφρική, πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει τώρα.

www.bankingnews.gr 
===============

Σχόλια