Die Welt: Το ΔΝΤ ζητάει 100 δισ ευρώ ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα – Τι θα πράξει ο Scholz;

Σε δίλημμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας
Στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και στο δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» τη Γερμανία η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
«Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ανέρχεται σε 86 δις ευρώ.
Σε αυτά το ΔΝΤ θα συμμετείχε πιθανότατα μόνο με 1,6 δις.
Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές θα είχαν να ζυγίσουν από τη μία πλευρά μία άφεση χρέους περίπου 100 δις επί συνόλου 330 δις και από την άλλη πλευρά το 1,6 δις που προσφέρει το ΔΝΤ, εφόσον δεν δεχθεί να κάνει άλλη παραχώρηση.
Ο Scholz βρίσκεται σε ένα δίλημμα που δεν επιλύεται εύκολα.
Διότι ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί να μετεξελίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί θέλουν να απεγκλωβίσουν το ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνει το δημοσίευμα στης Die Welt.
 ΠΗΓΗ
===============

Η διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου για τη στάση των αγορών στα μέτρα για το χρέος

Η διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου για τη στάση των αγορών στα μέτρα για το χρέος
Του Γ. Αγγέλη 
Η παρουσία του κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα ενισχύει τον παρεμβατικό ρόλο της Κομισιόν στην τελική προσπάθεια για τη σύνθεση ενός πακέτου συμφωνίας για τη μετά μνημονιακή περίοδο, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν ικανή να παρακάμψει το κεντρικό σημείο τριβής για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η θετική στάση των αγορών απέναντι στο ελληνικό χρέος μετά τις 20 Αυγούστου, προϋποθέτει ότι οι αγορές θα γνωρίζουν με βεβαιότητα πως το ύψος των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους θα μειώνεται ή θα αυξάνεται αυτόματα σε συνάρτηση με τις δυνατότητες τις οικονομίας και ποτέ δεν θα τις ξεπερνά. Υπό αυτή την πρωθύστερη προϋπόθεση – δηλαδή την εξασφάλιση της θετικής στάσης των αγορών απέναντι στο χρέος – το ΔΝΤ θα ήταν διατεθειμένο να εκδώσει θετική Έκθεση βιωσιμότητας...
Αντίθετα το Βερολίνο επιμένει ότι πρέπει να διασφαλισθεί πως η παροχή της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει να είναι "δεμένη” με προϋποθέσεις μιας οικονομικής πολιτικής που δεν θα αναιρεί τις δεσμεύσεις των τριών μνημονιακών προγραμμάτων στο μέλλον. Και ότι μόνο ένα τέτοιος "γόρδιος δεσμός” της ελάφρυνσης του χρέους με τις προϋποθέσεις πειθαρχημένης οικονομικής πολιτικής θα "πείσει” τις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και γι' αυτό αρνείται τον "αυτοματισμό” της αποκαλούμενης γαλλικής πρότασης. 
Το ΔΝΤ συμφωνεί με το Βερολίνο για την ανάγκη να μπουν ισχυροί όροι για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά θέλει αυτό το μέρος της συμφωνίας να είναι εκτός του "αυτοματισμού” των μέτρων για το χρέος και να υπόκειται σε μία άλλη παράλληλη διαδικασία ισχυρής εποπτείας στην οποία να συμμετέχει και το ίδιο.  
Αυτή τη διελκυστίνδα επιχειρεί να την παρακάμψει η Κομισιόν επιτυγχάνοντας ένα "αυστηρότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα” (ελληνικής "ιδιοκτησίας”) στηριγμένο από ένα αυξημένο πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης και ένα μηχανισμό που υιοθετεί τη γερμανική απαίτηση μόνο κατά ένα μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι σ' αυτή την ενδιάμεση "λύση” την οποία προωθεί η Κομισιόν και εξήγησε πρόσφατα ο ESM στο νέο επιτελείο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, έχει προστεθεί και μία δεύτερη εκδοχή ενδιάμεσης φόρμουλας, που επιχειρεί να τετραγωνίσει... τον κύκλο της διαφοράς προσέγγισης μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ. 
Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στο Βερολίνο, η θέση του νέου ΥΠΟΙΚ κ. Σόλτς για το θέμα αυτό "προσδιορίζεται” σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η πίεση του CSU στη γερμανική κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βαυαρία είναι ασφυκτική,  ενάντια σε κάθε λογική παραχωρήσεων που θα μπορεί να εκμεταλλευθεί το αντίπαλο ακροδεξιό Afd, που είναι ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος στη Βαυαρία. 
Για τον λόγο αυτό δεν αναμένεται να υπάρξουν εύκολες λύσεις και κυρίως δεν αναμένεται αυτό να συμβεί άμεσα... Η καθυστέρηση αυτή θα επιχειρηθεί να "κρυφτεί” πίσω από καθυστερήσεις στα υπόλοιπα μέρη της συνολικής συμφωνίας, είτε αυτό θα αφορά τη συνέπεια της Αθήνας στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, είτε θα αφορά την καταλληλότητα και την επάρκεια του περιβόητου "ολιστικού προγράμματος”... 
Αυτά θα συζητηθούν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να προϊδεάσει κατά κάποιο τρόπο για τις δυσκολίες και τη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του σήμερα. 
==============

Citigroup: Να μην περιμένει πολλά η Ελλάδα για το χρέος

Citigroup: Να μην περιμένει πολλά η Ελλάδα για το χρέος
Στην αντίθεση της Γερμανίας στον "αυτόματο" μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με το ΑΕΠ, αναφέρεται η Citigroup σε νέο της note για τους πελάτες της.
Όπως σημειώνει, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει τους όρους της Γερμανίας σε οποιοδήποτε μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
Ένας μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέεται με την ανάπτυξη (που συνεπάγεται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους εάν η αύξηση του ΑΕΠ πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο) είναι μια επιλογή που συζητείται επί του παρόντος από τους Ευρωπαίους πιστωτές και είναι πιθανόν να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Eurogroup αυτή την Παρασκευή.
Η Γερμανία όμως είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον μηχανισμό αυτό μόνο υπό όρους, τονίζει η Citi,  δηλαδή ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τους στόχους μετά το πρόγραμμα. Η Γερμανία θα υποστηρίξει των αυτοματισμό μόνο του μέρους της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την επιστροφή των κερδών ANFA στην Ελλάδα, αλλά δεν θα υποστήριζε άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι αυτόματα.
Όπως σχολιάζει η Citi, η ελάφρυνση του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο debate γύρω από την Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Εξακολουθεί να εκτιμά ωστόσο πως η όποια ελάφρυνση έρθει θα έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, με λίγες συνέπειες στην μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο σημειώνει πως ακόμα και αυτό θα ήταν ένα θετικό μήνυμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών της.
Ελευθερία Κούρταλη

Σχόλια