Ακούς εκεί να αμφισβητεί τις αεροδιαστημικές "ικανότητες" του Παππά (23,9 εκατ. ευρώ!) ο Σταμάτης Κριμιζής! Τώρα ν' αναλάβει ο Καρανίκας!


Η επιστολή (της αναμενόμενης) παραίτησής του αστροφυσικού Σταμάτη Κριμιζή που έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο σημαντικά προγράμματα της NASA :
«Υπό τη σκιά εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και τη δική μου συμμετοχή ως... Προέδρου, αισθάνομαι την ανάγκη να ανακοινώσω δημοσίως την παραίτησή μου από το εν λόγω αξίωμα και να ενημερώσω με την αρμόζουσα υπευθυνότητα για τους λόγους που την κατέστησαν αναγκαία.
Με επιστολή μου στον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στις 16/4/2018 παραιτήθηκα από την Προεδρία του ΕΛΔΟ μετά από μόλις 4 εβδομάδες παραμονής και 3 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι λόγοι που με οδήγησαν στη δυσάρεστη αυτή απόφαση εκτιμώ ότι είναι μάλλον εύκολο να γίνουν κατανοητοί.
Προτεραιότητα για εμένα ήταν και παραμένει το καλό της χώρας. Η ανάγκη ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας στην Ελλάδα ήταν επιτακτική τα τελευταία 30 χρόνια και η κυβερνητική πρωτοβουλία επικροτήθηκε από την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, καθώς και τους φίλους της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Ομολογουμένως, η δομή και οι αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ που αρχικά προτείναμε (άνοιξη του 2017) με την άτυπη ομάδα εργασίας στην οποία ήμουν συντονιστής κατόπιν προσκλήσεως του κ. Υπουργού, ήταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κάποιες ατέλειες που είχαν επισημανθεί με σχετικό υπόμνημα στο νομοσχέδιο που τελικά απετέλεσε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΔΟ (ν. 4508/2017), ήταν αντιμετωπίσιμες όπως με διαβεβαίωνε ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, Υπουργικές Αποφάσεις που ακολούθησαν, (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου.
Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός.
Το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως εφαρμόστηκε με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, ακρωτηρίασε τον ΕΛΔΟ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, σε μη ειδικούς υπαλλήλους του Υπουργείου. Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α» όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη.
Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία.
Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (, περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας. Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους, και γνώσεων.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα πολύπλοκα προγράμματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας. Και το δηλώνω έχοντας υπάρξει ο μόνος που ηγήθηκε υλοποίησης διαστημικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συντομότερα και φθηνότερα του προβλεπόμενου, επιστρέφοντας μάλιστα χρήματα στη NASA.
Δυστυχώς, ο κ. Γ.Γ δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ το «Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος» μας πρόσφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο κ. Γ.Γ. διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί. Φαντασθείτε την εικόνα και την εντύπωση που θα δημιουργούσε σε επισκέπτες, αξιωματούχους του ΕΟΔ και ηγέτες Διαστημικών Υπηρεσιών άλλων κρατών, η περιπλάνηση σε διαδρόμους και γραφεία ενός πολυώροφου κτηρίου ανάμεσα σε εργαζόμενους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του ΕΛΔΟ.
Αντιλαμβανόμενος ότι εγείρεται το εύλογο ερώτημα ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων, οφείλω να είμαι σαφής επ’αυτού. Όταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ (http://www.documentonews.gr/article/pappas-mikrodoryforoi-sthn-



yphresia-ths-dhmosias-dioikhshs), περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος. Συμφέροντα οπωσδήποτε υπάρχουν στους εμπλεκόμενους οργανισμούς και εταιρίες, χωρίς αυτό να είναι κατ’ανάγκη κακό εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διαφάνειας μιας ελεύθερης οικονομίας. Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος είναι η διαφάνεια και αξιολόγηση από ειδικούς σε όλα τα στάδια υλοποίησης.
Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.
Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”.
Κλείνοντας τη δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη περιγραφή, θα ήταν παράληψή μου να μην ευχαριστήσω τα υπόλοιπα (παραιτηθέντα και συνεχίζοντα) μέλη του βραχύβιου πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΔΟ για τη σύντομη συνεργασία μας. Αισθάνομαι όμως και την ανάγκη να διευκρινίσω γιατί επέλεξα να εμπλακώ στην όλη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά συζήτησα αναλυτικά τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού, και μου δόθηκαν πολλαπλώς προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία του. Όταν κλήθηκα να υπηρετήσω τη χώρα μου από μία θέση που γνωρίζω πολύ καλά, θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να δεχθώ.
Ζήτησα και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω και δίνω ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους αλλά και συνεργάτες που βλέπω κάθε πρωί, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες. Δεν θα μπορούσα να τους απογοητεύσω αποτελώντας εξαίρεση, αρνούμενος να βοηθήσω όταν ζητήθηκε από εμένα. Έχω χρέος απέναντι σε όσους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να προσπαθούν. Αυτό το χρέος με ώθησε να στρατευτώ, το ίδιο χρέος με οδήγησε σε παραίτηση.
Σημ. καλά... ποιος είναι αυτός ο Κριμιζής που αμφισβητεί τέτοιους κυβερνητικούς τιτάνες; Στη θέση του ο Καρανίκας ΤΩΡΑ! Λαϊκή απαίτηση!  (ΠΗΓΗ)
====================


Η παραίτηση Κριμιζή και ο Κωλέττης

Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή

O κ.  Σταμάτης   Κριμιζής, ακαδημαϊκός, διευθυντής  προγράμματος  της ΝΑSA, αστροφυσικός  με διεθνείς διακρίσεις  και ο μόνος Έλληνας γνώστης του διαστήματος τοποθετήθηκε πριν ένα μήνα πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). 

Χθες  ο κ. Κριμιζής  υπέβαλε στον κ. Υπουργό Ψηφιακής  Πολιτικής  κ.  Παππά την παραίτηση του  από την παραπάνω θέση με πολυσέλιδη επιστολή με  βαρύτατες κατηγορίες κατά του κ. Βασίλη  Μαγκλάρα  Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.  
  • Ότι θέλει  με τον ίδιο ως  φερέφωνο να  γίνει τσάρος του διαστήματος, ενώ είναι  τελείως άσχετος  και ακατάλληλος  για τη διοίκηση του ΕΛΔΟ, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις  και με την αναφορά για τα κίνητρα του "Follow the money".
Η θαρραλέα παραίτηση του κ. Κριμιζή μου θύμισε μια άλλη ιστορία.  Το 1850 τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ι. Κωλέττη τον επισκέφθηκε ισχυρός κομματάρχης του από την επαρχία και του ζήτησε δουλειά στην Αθήνα και ο Κωλέττης του  είπε να κάνει μια βόλτα στην  Αθήνα για να διαλέξει δουλειά  που του αρέσει.  Ο κομματάρχης γυρίζοντας την Αθήνα έφθασε στην πλατεία  Συντάγματος, όπου έπαιζε η ορχήστρα. Ο κομματάρχης,  βλέποντας τον μαέστρο να διευθύνει, του άρεσε η δουλειά και ζήτησε από τον Κωλέττη να τον βάλει και αυτόν να κουνάει το ραβδάκι του. 
Είναι προς τιμή του Κωλέττη που δεν το διόρισε μαέστρο, αλλά η απαίτηση του κ. Μαγκλάρα  να γίνει τσάρος του διαστήματος, έστω και με φερέφωνο, θυμίζει την ιστορία αυτή  με τη παράφραση του γνωστού σήματος καπνοβιομηχανίας  per aspera ad astra σε per money ad astra.

O κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
==============

Οι καταγγελίες Κριμιζή και το σύνδρομο της ανώμαλης προσγείωσης

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακαδημαϊκή υπόσταση του Σταμάτη Κριμιζή. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε για τη θέση του επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Η εμπλοκή του με το φιλόδοξο εγχείρημα δεν είχε κανένα πολιτικό κριτήριο, καθώς ο κ. Κριμιζής δεν είχε ποτέ –από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε– καμία πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η παραίτησή του μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψή των καθηκόντων του και ειδικά υπό την σκιά των αιχμηρών καταγγελιών που εκτόξευσε προκαλεί εντύπωση. Το διάστημα του ενός μηνός είναι ιδιαίτερα βραχύ για να μπορέσει κάποιος να αξιολογήσει και να απορρίψει μία δύσκολη και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία. Ο ίδιος αποδίδει την παραίτησή του σε αθέτηση διαβεβαιώσεων του υπουργού και σε παρεμβάσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα.
Ένας νεοσύστατος δημόσιος οργανισμός δεν μπορεί να είναι απολύτως ανεξάρτητος από τη Δημόσια Διοίκηση με ό,τι σημαίνει αυτό. Εκ των πραγμάτων θα υποστεί ως ένα βαθμό και την επίδραση των γνωστών παθογενειών. Ο γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων δεν χρειάζεται να έχει αποφοιτήσει από τη NASA για να εμπλακεί στο γραφειοκρατικό σκέλος.
Δεν γνωρίζουμε εάν υπερέβη ή όχι τα όρια. Πιθανόν να το έπραξε, αλλά εξίσου πιθανόν είναι ο κ. Κριμιζής να θεώρησε ότι θα εργαστεί σε ένα περιβάλλον, ανάλογο με αυτό που εργαζόταν στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες δεκαετίες είναι αρκετές οι περιπτώσεις Ελλήνων διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού, οι οποίοι ανέλαβαν κάποια ηγετική θέση, αλλά απογοητεύθηκαν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Δύσβατο εργασιακό τοπίο

Θα ήταν άδικο να αμφισβητήσει κάποιος τις καλές προθέσεις του κ. Κριμιζή να προσφέρει στην πατρίδα. Τις ίδιες καλές προθέσεις, άλλωστε, είχαν και οι όμοιοί του που δεν κατάφεραν στο παρελθόν να στεριώσουν. Είναι αληθές ότι δεν είναι εύκολο για έναν επιστήμονα που έχει συνηθίσει να εργάζεται, έχοντας λυμένα προβλήματα, να προσγειωθεί και να τα βγάλει πέρα με ένα πλήθος εμποδίων, με γραφειοκρατικές πρακτικές καθώς και με διαφορετικές νοοτροπίες.
Αυτό, όμως, είναι το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Αναμφίβολα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε επειδή ο επικεφαλής ενός οργανισμού έχει ένα σπουδαίο επιστημονικό βιογραφικό. Ακόμα και ο διεθνώς κορυφαίος επιστήμονας που έρχεται στην Ελλάδα για να προσφέρει πρέπει να έχει εξαρχής συνείδηση πως θα χρειασθεί να παλέψει σκληρά για να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια, αντιπαραγωγικές νοοτροπίες, ακόμα και μικροπρέπειες. Μόνο έτσι τελικώς θα καταφέρει να δημιουργήσει στον χώρο του παραγωγικές συνθήκες και να αφήσει πίσω του έργο.
Όπως και να έχει, πάντως, είναι θλιβερό μία τέτοια υπόθεση να μετατρέπεται σε παιχνίδι μικροπολιτικής. Ο τομέας της αεροδιαστημικής βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, μετά από στασιμότητα ετών και είναι κρίμα να μην μπορέσει η Ελλάδα να διεκδικήσει μέρος της “διαστημικής οικονομίας” που ήδη ανατέλλει. Εξάλλου, σχεδόν όλες οι προηγμένες χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν τους δικούς τους εθνικούς διαστημικούς οργανισμούς.
Μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη που είχε η παρουσία του κ. Κριμιζή, είναι σημαντικό ότι το τιμόνι αναλαμβάνει μία επίσης σημαντική προσωπικότητα, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ο οποίος διαθέτει εντυπωσιακό βιογραφικό. Από τον Αύγουστο του 2001 είναι διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής εταιρείας HELLAS SAT Consortium Ltd και από τον Ιούνιο 2004 είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής HELLAS SAT A.E., που έχει εκτοξεύσει και εκμεταλλεύεται τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT 2. Από τον Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2008 διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δορυφορικών Οργανισμών (ESOA).

  ----------

Παραιτήθηκε ο Στ. Κριμιζής - Αιχμές για χειραγώγηση του ΕΛΔΟ

«Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός» 
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) ανακοίνωσε μέσω επιστολής ο Σταμάτης Κριμιζής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.

Δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3Α», όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη.

Ειδικότερα, στην μακροσκελή επιστολή παραίτησής του, ο κ. Κριμιζής τόνισε πως δεν δέχεται να είναι φερέφωνο κανενός, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μαγκλάρα «Τσάρο του Διαστήματος», που δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

«Η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής»

Παράλληλα, έκανε λόγο για υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου» και μίλησε για προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του Οργανισμού προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις.

«Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία», υπογράμμισε.
«Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κριμιζής.

  ========

Μας συγχωρείτε Κύριε Κριμιζή


Η παραίτηση του προέδρου του Διαστημικού Οργανισμού κ Κριμιζή χτες μοιάζει κεραυνός εν αιθρία, αλλά δεν είναι. Και όσα καταγγέλλει στην επιστολή παραίτησής του μοιάζουν πρωτοφανή, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως, ο διακεκριμένος επιστήμονας δείχνει στην πραγματικότητα αυτά που γίνονται σε σχεδόν όλο το «νέο» δημόσιο. Και τον επιβεβαιώνει η απάντηση του καταγγελλόμενου υπουργού!
Στις 1.000 λέξεις της επιστολής του ο κ Κριμιζής παραιτείται για τους εξής λόγους:
  1. Γιατί πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός του έδωσαν προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία της υπηρεσίας, τις οποίες δεν τήρησαν. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που ξεγέλασαν οι κυβερνητικοί παράγοντες.
  2. Γιατί υπουργικές αποφάσεις μετέτρεψαν τον Διαστημικό Οργανισμό σε μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή, εύκολο υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου. Όπως και όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου.
  3. Γιατί αποκλειστική διοίκηση στον Οργανισμό κάνει ένας γενικός γραμματέας, που δεν έχει καμιά γνώση και εμπειρία σ αυτόν το τομέα, με αντίστοιχους προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους. Όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς.
  4. Γιατί αντί για εξειδικευμένα στελέχη που να πληρούν το τρίπτυχο Αξιολόγηση- Αξιοκρατία- Αριστεία το υπουργείο ανέθεσε σε μη ειδικούς υπαλλήλους σημαντικές αρμοδιότητες και την εκπροσώπηση στο εξωτερικό! Όπως συμβαίνει σε όλους στους κρίσιμους τομείς της χώρας. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
  5. Γιατί η αξιολόγηση και διαχείριση όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων ανατέθηκε σε μη ειδικούς διοικητικούς υπαλλήλους της γενικής γραμματείας, αποκλεισμένη από την ευρωπαϊκή αξιολόγηση και έτσι έρμαια στην αδιαφάνεια. Κατά τον κ Κριμιζή ύποπτη πρακτική για πολύπλοκα και κοστοβόρα προγράμματα. Όπως γίνεται και με σχεδόν όλες τις κρίσιμες θέσεις ευθύνης και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στους οργανισμούς και τις εκατοντάδες άλλες κρατικές παραφυάδες. Στις οποίες κάθονται συνήθως αδαείς και άσχετοι εγκάθετοι.
  6. Γιατί κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν να προωθήσουν δραστηριότητες χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, «για να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία». Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  7. Γιατί δεν υπάρχουν μελέτες, προδιαγραφές, σχέδια υποδομών, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, κατάλληλο προσωπικό, και όλα αυτά αφήνουν περιθώριο χρηματισμών και αδιαφανών συναλλαγών με συμφέροντα. Όπως γίνεται διαχρονικά στο ελληνικό δημοσιοκρατικό μόρφωμα.
Χτες ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής και διαστήματος ευχαρίστησε τον κ Κριμιζή και αναρωτήθηκε κουτοπόνηρα πώς γίνεται σε μόλις έναν μήνα να διαπίστωσε όλες αυτές τις δυσλειτουργίες. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους δεν ξέρουν ότι ένας καλός φαναρτζής μπορεί σε 10 λεπτά να σού πει αν ένα άλλο συνεργείο ξέρει τη δουλειά ή είναι σκιτζής. Κι ένας καλός αρχιτέκτονας μπορεί σε 5 λεπτά να σου πει αν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο είναι σοβαρό ή όχι.
Οι 4 βδομάδες που είχε άμεση επαφή με την κυβέρνηση και έναν Οργανισμό ένας διαστημικός επαγγελματίας manager της NASA είναι υπεραρκετές για να διαπιστώσει με ποιους έχει να κάνει. Και ήταν υπεραρκετές για να καταλάβει ένας επιστήμονας που ήθελε απλώς να βοηθήσει την πατρίδα του, σε τι χέρια είναι η πατρίδα του. Όπως το διαπίστωσαν δεκάδες πριν από αυτόν που ήρθαν και έφυγαν τρέχοντας ή που ήρθαν και διώχτηκαν από εγχώριους απάτριδες κηφήνες και ερπετά.
Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα κύριε Κριμιζή. Και μας συγχωρείτε που και με δική μας ευθύνη βρήκατε μια τέτοια πατρίδα. Πολλοί από μας ντρεπόμαστε.
Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
==========
 Κι ο χαβαλές τον χαβά του…

Ποιος είναι αυτός ο Κριμιζής και πάει να κάνει ρόμπα τον κ. Νίκο Παππά; Κατ’ αρχάς ο κ. Νίκος Παππάς είναι ρόμπα ρόμποκοπ! Δεν παθαίνει τίποτα, δεν ιδρώνει τ’ αυτί του, είναι εφτάψυχος (όπως οι γάτοι Ιμαλαΐων). Κι ύστερα, τι πάει να πει το ότι ο κ. Κριμιζής έστειλε το Βόγιατζερ 1 και το Βόγιατζερ 2 στο διάστημα; εδώ ο κ. Παππάς έχει στείλει στην ξενιτιά 500.000 Ελληνάκια (μαζί με τη Ν.Δ.) και στον διάολο 2.000.000 Έλληνες που δεν έχουν να φάνε ούτε βουλγάρικο ψωμί.

Τα πράγματα είναι απλά: ο κ. Παππάς χρειαζόταν μια προσωπικότητα για να τη βάλει μόστρα και η προσωπικότητα σφύριξε! Κακώς! Δεν κάνουμε προκοπή έτσι! Και στο κάτω - κάτω ο κ. Παππάς διαθέτει πτυχίο από το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας με μεταπτυχιακό πέντε αστέρων στα πεντάστερα (Hotels). Ο κ. Κριμιζής τι διαθέτει; Μια υπέρλαμπρη καριέρα πολύτιμη για την Ελλάδα;

Η «καριέρα είναι χολέρα», κύριοι! Απόδειξη η κυρία Αυλωνίτου! Δηλώνει ωραία, δηλώνει έξυπνη, δηλώνει μορφωμένη κι όμως πάει χαμένη. Σαν τις γαλλικές φρεγάδες. Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα και οι φρεγάδες, UFO. Ή μάλλον, για να το τοποθετήσω με την πολιτική ορθότητα που αρέσει στον Φώτη, fake news οι φρεγάδες! Fake news του Φώτη – πράγμα (τα fake news) που δεν αντέχει αυτή η κυβέρνηση. Συνεπώς το άδειασμα Κουβέλη από τον κ. Καμμένο, τον κ. Τζανακόπουλο και πάντα άλλον προαιρούμενο ήταν αναμενόμενο.

Διότι αν διακρίνεται για δυο πράγματα η κυβέρνηση Τσίπρα, αυτά είναι η καρέκλα και το άδειασμα. Και τελευταίως, πάει το άδειασμα σύννεφο, ενώ πολλές καρέκλες τρίζουν. Πάμε κατευθείαν σε μια καθαρή έξοδο. Θα είναι μια έξοδος ηρωική πατείς με, πατώ σε, γαία πυρί μιχθήτω και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Ευτυχώς που έχουσιν γνώσιν οι (δεσμο)φύλακες και μας περιμένει Άγρια Εποπτεία. Δεν είναι να αφήνει κανείς τις τύχες αυτής της χώρας στα χέρια του Τσίπρα ή του Κούλη, ευτυχώς διαθέτουμε και άλλους γίγαντες. Υπάρχει η πιθανότης να καλέσει η Ιστορία τον Σταύρο ή τη Φώφη, τον κ. Λεβέντη – όλοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα μας στα χέρια του κ. Γιούνκερ.

Τιτάνας ο σύντροφος! Πολύ συγκινητική η ομιλία του στο Κοινοβούλιο χθες – ναι, είμαστε η κοιτίδα της Δημοκρατίας! ναι, είμαστε το λίκνο του πολιτισμού! ναι, είμαστε μια ξεκοιλιασμένη χώρα, ένας αιχμαλωτισμένος λαός. Μας τιμούν οι θυσίες μας για να σώσουμε τις τράπεζες στην Ένωση, μας τιμούν οι θυσίες μας για να μείνουμε ραγιάδες. Χικ και ντίρλα! ω ντιρλά ντα ντιρλά νταντά.

Όμως ας μη μεμψιμοιρούμε. Εγγύς ο καιρός και ήρθε! να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά και να προχωρήσουμε μπροστά. Μια καινούργια ημέρα μας περιμένει. Όχι άλλο δούλεμα πλέον! Τώρα όταν ο κ. Γιούνκερ και οι υπόλοιποι αρπάχτρες μας λένε: «Σας ευχαριστούμε Έλληνες, τόσο μαλάκες που είσθε», το εννοούν.

Πηγή: topontiki.gr

Σχόλια