Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου –
Τελικά λίγο πριν την εξέταση των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν από την επιτροπή της Βουλής, που σύμφωνα με το νόμο έχει την υποχρέωση να διερευνήσει την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων. Οι βουλευτές τους, όπως και εκείνοι της Ένωσης Κεντρώων, αποχώρησαν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ότι δεν επιθυμεί την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Αυτή η ουσιαστική διερεύνηση, όπως τουλάχιστον την προσδιορίζουν ΝΔ και ΔΗΣΥ, θα έπρεπε να περιλαμβάνει την αναλυτική εξέταση όλων των στοιχείων της δικογραφίας, καθώς και των προστατευόμενων μαρτύρων. Η κυβέρνηση, χαρακτήρισε προσχηματικό το αίτημα και απάντησε πως ο πραγματικός στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να παραμείνει η υπόθεση στην Βουλή προκειμένου να οχυρωθούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παραγραφούν τα πάντα.
Θα μπορούσαμε να μείνουμε με τις απορίες για το ποιος έχει δίκιο, αν δεν ακολουθούσε η άρνηση των εμπλεκομένων να εξεταστούν. Που σημαίνει ότι η ενέργεια της αποχώρησης ήταν σχεδιασμένη και περιελάμβανε και την αποφυγή της υποχρέωσης να απαντήσουν στις ερωτήσεις, των κατά Σαμαρά «συμμοριτών» της εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης.
Δυστυχώς εδώ έχουμε ένα σοβαρό πλήγμα της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Πρόσωπα που υπηρέτησαν σε κυβερνητικές θέσεις, θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω των νόμων και αρνούνται μάλιστα ανοιχτά ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους. Και πρέπει να καταλάβουν ότι, αν οι έρευνες για τη Novartis οδηγηθούν σε ναυάγιο, τις ευθύνες δεν θα τις χρεωθεί η κυβέρνηση, αλλά εκείνοι που επιχείρησαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.
Γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους καλύπτουν
Γιατί όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν το βάρος να καλύψουν όλους όσους εμπλέκονται, όταν επισήμως έχουν παραδεχτεί ότι υπάρχει σκάνδαλο; Πολιτικά, είχαν κάθε συμφέρον να κινηθούν στη γραμμή της νομιμότητας, ώστε να μη θεωρηθούν τα κόμματά τους συνολικά συνυπεύθυνα και συνένοχα με τις δράσεις κάποιων στελεχών τους. ¨Όταν το αίτημα της αυτοκάθαρσης είναι γενικό, ποιοι λόγοι υποχρέωσαν τις νέες ηγεσίες να καλύψουν με αντιθεσμικές πρακτικές, πρόσωπα που πιθανόν έχουν παρανομήσει;Πιθανόν στη ΝΔ να είχαν λόγους καθώς φέρονται εμπλεκόμενοι ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρμόδιος για τις συναλλαγές με την Novartis υπουργός υγείας και σήμερα αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδης. Παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη στη θέση του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο στο νέο φορέα το Κίνημα Αλλαγής, τι λόγους είχαν για να καλύψουν δύο βαρίδια που δυσφημούν το χώρο όπως έχουν καταντήσει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ακόμα στενός φίλος με τον Σαμαρά) και ο Ανδρέας Λοβέρδος;
Ο Σαμαράς, οι «συμμορίτες» και ο Σαρκοζί
Εντάξει ο Σαμαράς, που χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορίτες» και την όλη υπόθεση σκευωρία, είχε λόγους. Είχε λόγους να αγοράσει, λίγο πριν τις εκλογές του 2015 μηχάνημα καταστροφής εγγράφων. Εξ άλλου δεν παρέδωσε ποτέ και τίποτε στον διάδοχό του. Έχει βέβαια υποτιμήσει τον παράγοντα αμερικανικές έρευνες, αλλά αυτό, δηλαδή το πόσο τον έχει υποτιμήσει, δεν θα αργήσει να το μάθει.Χωρίς ψυχραιμία και πρόβλεψη, εκτίθεται διαρκώς. Που να φανταστεί ότι στην ανεπτυγμένη δημοκρατική Γαλλία ένας τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν τον Σαρκοζί, που κατηγορείται ότι έλαβε παράνομα χρήματα από το Καντάφι, θα ήταν κρατούμενος για 48 ώρες, όσες χρειάστηκαν για να του πάρουν κατάθεση οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές.
Και δεν μπορούσε να το φανταστεί, διότι νιώθει ως κληρονόμος της εξουσίας που έχασε από πολιτικούς που η μεταπολεμική ισόβια αντιπολίτευση, πολύ τους ήταν. Τότε όμως διαιτητές του πολιτικού παιχνιδιού στην Ελλάδα ήταν οι Αμερικάνοι. Τώρα οι Αμερικάνοι είναι οι διώκτες. Ας προσέχει λοιπόν και αυτός και όσοι είναι εκτεθειμένοι που έκαναν τον Γεωργιάδη αντιπρόεδρο του κόμματος.
Και όπως είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος: «Όταν κάποιος είναι βέβαιος για την αθωότητά του, όπως προφανώς είναι ο κ. Σαμαράς και πολλοί άλλοι, δεν έχει να χάσει τίποτα από το να εμφανιστεί και να μιλήσει στην επιτροπή».
Το πρωτοπόρο ΚΚΕ
Γιατί το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ να αναλαμβάνουν κόστη που δεν τους αφορούν και τους εκθέτουν, όταν το καθολικό αίτημα για κάθαρση είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Τι λόγους έχει το ΚΚΕ που ηγήθηκε της αποχώρησης από την επιτροπή; Γιατί δεν έμεινε να αποκαλύψει τη σαπίλα του καπιταλισμού; Για να μη ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει πάρει μεγάλο μέρος της πελατείας; Τόσο απλά και κυνικά.Όταν έσκασε το σκάνδαλο Novartis η έκπληξη της κοινής γνώμης ήταν τεράστια και το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν: Καλά κλέβανε πριν την χρεοκοπία της χώρας. Κλέβανε και με τη χώρα χρεοκοπημένη; Κλέβανε από την Novartis κλέβανε από το ΚΕΛΠΝΟ, κλέβανε από τα δημόσια έργα, κλέβανε όπως αποκάλυψαν οι Γερμανικές αρχές και από τα έργα του Μετρό και όλα αυτά σε μια χώρα που σε πέντε χρόνια έχασε το 25% του εθνικού της πλούτου και η ανεργία χτύπησε άγγιξε το 30%! Θα πάει επιτέλους κανείς μέσα, ρωτούσαν και εξακολουθούν να ρωτάνε οι απλοί πολίτες
Οι από πάνω και οι από κάτω
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλοι γνωρίζουμε, ότι από την πολυετή παρουσία των στελεχών των δύο παλαιών κομμάτων στην εξουσία, στα συρτάρια τους, υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία όπου ο ένας μπορεί να εκβιάσει και να απειλήσει τον άλλον αν κινδυνεύει από αυτό, με αποτέλεσμα η σιωπή να κυριαρχεί.Στην πυραμίδα της εξουσίας ο κανόνας είναι ο από πάνω μπορεί να κρατάει τον από κάτω αλλά απαγορεύεται ο από κάτω να κρατάει τον από πάνω. Ασφαλώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, με κορυφαίο παράδειγμα τον για 50 χρόνια διευθυντή του FBI Έντγκαρ Χούβερ που κρατούσε «ομήρους» όλους τους Αμερικανούς προέδρους.
Να θυμίσουμε την περιβόητη πλέον έκθεση της Grand Thorton για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ της περιόδου του Γιώργου Παπανδρέου που παρήγγειλε ο Βενιζέλος, την οποία κουνούσε όποτε γκρίνιαζε ο προκάτοχός του και την ξαναέβαζε στο συρτάρι όταν εκείνος σιωπούσε και δεν έδινε συνέχεια. Η έκθεση υποτίθεται παραδόθηκε στην Φώφη Γεννηματά και από εκεί πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χωρίς τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να απαιτήσουν όπως είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να μάθουν το περιεχόμενό της, παρότι το κόμμα τους έχει δάνεια πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι αδύνατον να αποπληρώσει και θα φορτωθούν ως βάρη στον ελληνικό λαό.
Έτσι όμως περιορίζουν δραματικά τις δυνατότητες και τις πιθανότητες να επανακάμψουν στην εξουσία και όπως βγήκαν, να ξαναμπούν. Δεν θα είναι όμως εύκολο για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να ξεχάσει και να συγχωρήσει τόσο βαριά αμαρτήματα. Αν μόνος του ο Τσίπρας σηκώσει το βάρος της κάθαρσης , θα είναι και ο μόνος που θα εισπράξει τα οφέλη. Διότι η παλινόρθωση στην παλαιά κατάσταση της κλεπτοκρατίας, είναι ανεπιθύμητη, σε όλο το διεθνές στερέωμα. Σαφές;
----------------
Σχόλια