“Ναυμαχία” στη Μεσόγειο: Εντός ολίγων ημερών το γεωτρύπανο φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ

Στο πλοίο πλατφόρμα της Eni που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το οποίο “εντός ολίγων ημερών θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο, όπως έχει κάνει γνωστό και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι “, αναφέρεται με άρθρο της, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa.
Το SAIPEM 12000 βρέθηκε χθες αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη που απείλησαν να το βυθίσουν και έτσι αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να μην προχωρήσει προς το σημείο “Σουπιά”.
Η La Stampa αναφέρει ότι “την πορεία πλεύσης της πλατφόρμας μπλόκαραν και πάλι πέντε πλωτά μέσα της Άγκυρας, τα οποία “απείλησαν να προχωρήσουν σε χρήση βίας””.
Η εφημερίδα του Τορίνο προσθέτει ότι “μετά το μπρα ντε φερ στην θάλασσα, η μπάλα, τώρα, μένει στο γήπεδο της διπλωματίας”, με αναφορά στην σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε “νέες συνομιλίες υψηλού επιπέδου που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες , ώστε να αντιμετωπισθεί μια κατάσταση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, ένα μήνα περίπου πριν την σύνοδο της Βάρνας, με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν εκ νέου το SAIPEM 12000 να κατευθυνθεί στο στόχο ‘Σουπιά’
Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε το πρωί το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.
`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.
“Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της καθώς και η αποφασιστικότητα και της εταιρείας αλλά και του καπετάνιου του πλοίου να προχωρήσουν προς τον στόχο Σουπιά για την γεώτρηση.
Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που υπήρξε και την προηγούμενη φορά, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως χθες είχε λήξει η προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.
Ντεσκάλτσι: Δεν αποσύρεται από την Κύπρο η ΕΝΙ
Η ιταλική εταιρεία Eni θα πρέπει μάλλον να μεταφέρει το πλοίο γεωτρύπανο της που εμποδίζεται από την Τουρκία εκτός Κύπρου, αλλά δεν θα παραιτηθεί από τα συμφέροντά της στην περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού.
«Είμαστε συνηθισμένοι να έχουμε πιθανές διαφορές … δεν αποσυρθήκαμε από τη Λιβύη ή άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις», δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι στο περιθώριο εταιρικής εκδήλωσης κοντά στο Μιλάνο.
Ο κ. Ντεσκάλτσι δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό το πλοίο γεωτρύπανο να πρέπει να μετακινηθεί σε μια νέα θέση τις επόμενες ημέρες, πιθανώς στο Μαρόκο.
“Μετά θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση”, είπε.
Διάλογος SAIPEM12000 με τουρκικό πολεμικό πλοίο μέσω ασυρμάτου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν
Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα ’οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή’. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: “Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”. Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”. Ο καπετάνιος του SAIPE12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”.
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι. “Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο Ντογάν, REUTERS

ΠΗΓΗ
-------------------

 

Σχόλια