Τζέρεμυ Κόρμπιν: Πώς θα κινηθεί η Αγγλία ενάντια στην παγκοσμιοποίηση

Καθώς Αγγλία, ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι τρείς σημαντικότερες χώρες στο γκρέμισμα της εποχής της παγκοσμιοποίησης, το new-economy.gr θα καλύψει τις απόψεις των σημαντικότερων ηγετών των χωρών αυτων σε θέματα οικονομίας και διεθνών σχέσεων, που πλέον χαράσσουν τη νέα εποχή. Την εποχή γκρεμίσματος της παγκοσμιοποίησης και ανάδειξης των εθνικών δυνάμεων.
Ξεκινάμε το αφιέρωμα, με την ομιλία του Τζέρεμυ Κόρμπιν, Βρετανού ηγέτη, στην Γενεύη (8/12/2017) που αναφέρεται σε θέματα πολυεθνικών και διεθνών σχέσεων.

Πολυεθνικές  εταιρείες και ο ρόλος τους
Η δυνατότητα για δημοκρατικούς ηγέτες να λένε την αλήθεια για την ανυπόληπτη εξουσία, ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 1972, όταν ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλίεντε, εκλεγμένος παρά την τεράστια αντιπολίτευση και την παρέμβαση των ΗΠΑ, πήρε το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κάλεσε για παγκόσμια δράση κατά της απειλής από διεθνικές εταιρείες, που δεν απαντούν σε κανένα κράτος, κανένα κοινοβούλιο ή οργανισμό που να εκπροσωπεί το κοινό συμφέρον.
Τι συνέβη στον Αλιέντε
Εννέα μήνες αργότερα, ο Allende σκοτώθηκε στο πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος προκάλεσε μια σκληρή δεκαετή δικτατορία και μεταμόρφωσε τη Χιλή σε εργαστήριο φονταμενταλισμού της ελεύθερης αγοράς.
Είναι σημαντικός ο ρόλος των πολυεθνικών σήμερα;
44 χρόνια μετά, όλοι όλοι οι άνθρωποι στέκονται και λένε αρκετά για την αχρείαστη δύναμη των πολυεθνικών εταιρειών να αποφύγουν τους φόρους, να αρπάξουν τη γη και τους πόρους για το φτηνό και να σπάσουν την καρδιά από εργατικό δυναμικό και κοινότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας δεσμεύω σήμερα ότι η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη ρύθμιση των διεθνικών εταιρειών βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι ακριβώς θα αλλάξει
Η γνήσια εταιρική ευθύνη πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες των θυγατρικών και προμηθευτών τους. Πρέπει να τερματιστεί η ατιμωρησία για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή καταστρέφουν το περιβάλλον μας, όπως στις συγκρούσεις που προκαλούνται από ορυκτά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη οφείλεται στο αβάσιμο δόγμα που οι αδέσμευτες αγορές και οι ανεξέλεγκτες πολυεθνικές εταιρείες αποτελούν το κλειδί για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Επομένως, κάτω από την επόμενη Εργατική Κυβέρνηση, το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης θα έχει τη διπλή αποστολή όχι μόνο της εξάλειψης της φτώχειας αλλά και της μείωσης των ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο.
Πως θα αλλάξει
Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, πρέπει να δράσουμε ενάντια στο παγκόσμιο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής και της άστοχης τιμολόγησης του εμπορίου – ληστεύοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες και απορροφώντας πόρους από τις δικές μας δημόσιες υπηρεσίες. Μόνο στην Αφρική χάνεται κάθε χρόνο 35 δισεκατομμύρια δολάρια για φοροδιαφυγή και 50 δισεκατομμύρια δολάρια για παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που εισέρχονται στην ήπειρο ως βοήθεια. Καθώς τα χαρτιά του Paradise και του Παναμά έδειξαν ότι οι υπερ-πλούσιοι και οι ισχυροί δεν μπορούν να εμπιστευτούν να ρυθμίσουν τον εαυτό τους. Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να υποχρεώνονται να αναφέρουν εκθέσεις ανά χώρα (ανα χωρα οικονομικής δραστηριοποίησης), ενώ οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου χρειάζονται τώρα υποστήριξη για να κρατήσουν τα δισεκατομμύρια που κλέβονται από τους ανθρώπους τους.Έτσι, η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζάμπια με τη NORAD, τη νορβηγική υπηρεσία βοήθειας, για να τους βοηθήσει να σταματήσουν τη λεηλασία.
Διαφθορά
Αύριο είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Η διαφθορά δεν είναι κάτι που συμβαίνει «εκεί πέρα». Η κυβέρνησή μας διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της διαφθοράς που υπονομεύει τη δημοκρατία και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση.Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας, ενώ οι πολιτικοί διοχετεύουν δημόσιους πόρους σε φορολογικούς παράδεισους, αυτό είναι η διαφθορά και μια κυβέρνηση των Εργατικών θα ενεργήσει αποφασιστικά στους φορολογικούς παραδείσους: εισάγοντας αυστηρά πρότυπα διαφάνειας για τις χωρες τις κοινοπολιτείας  και τα υπερπόντια εδάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός δημόσιου μητρώου ιδιοκτητών, διευθυντών , μείζονες μέτοχοι και πραγματικοί δικαιούχοι για όλες τις εταιρείες και τα καταπιστεύματα.
Πόλεμος και σύγκρουση
Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, μαζί με πολλούς άλλους, θέτοντας την υπόθεση για διπλωματία και διάλογο … για τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, συχνά ενάντια στην εχθρότητα. Αλλά εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι είναι ο μόνος τρόπος για την παροχή γνήσιας και διαρκούς ασφάλειας για όλους. Ακόμη και μετά τις καταστροφικές εισβολές και κατοχές των τελευταίων χρόνων, υπάρχει και πάλι ανανεωμένη πίεση να επιλεγεί η στρατιωτική δύναμη, η Αμερική Πρώτη ή η Αυτοκρατορία 2.0 ως ο δρόμος προς την παγκόσμια ασφάλεια. Ξέρω ότι ο λαός της Βρετανίας δεν είναι ούτε ευαίσθητος στις παθήσεις των άλλων ούτε τυφλός για τις επιπτώσεις και την ανατροπή των ξένων πολέμων της χώρας μας. Το καθεστώς μεταβάλλει τους πολέμους, τις εισβολές, τις παρεμβάσεις και τα επαγγέλματα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη και τη Σομαλία, απέτυχε με τους δικούς τους όρους, κατέστρεψε τις χώρες και τις περιοχές και έκανε τη Βρετανία και τον κόσμο πιο επικίνδυνο τόπο.
Δύο μέτρα και δυο σταθμά;
Και ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται ορισμένα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλους, είναι σιωπηλή, αν όχι συνεργός, στην παραβίαση τους. Πολλοί πολλοί έχουν γυρίσει εσκεμμένα τα τυφλά μάτια στις καταφανείς και ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται τώρα στην Υεμένη, που τροφοδοτούνται από πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία αξίας δισεκατομμυρίων λιρών. Το να μην βλέπει κανένας κακό, να μην ακούει κανένα κακό, να μην μιλάει κακό, υπονομεύει την αξιοπιστία και την ικανότητά μας να δράσουμε πάνω σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συνολική βρετανική βοήθεια προς την Υεμένη το περασμένο έτος ήταν κάτω από £ 150 εκατομμύρια – λιγότερα από τα κέρδη που πραγματοποίησαν βρετανικές εταιρείες όπλων που πωλούσαν όπλα στη Σαουδική Αραβία. Τι λέει αυτό για τις προτεραιότητες της χώρας μας, ή για το ρόλο της κυβέρνησής μας στην ανθρωπιστική καταστροφή, που τώρα διαλύει την Υεμένη;
ΠΗΓΗ

Σχόλια