Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σπύρος Λαβδιώτης
Επισυνάπτω την απάντηση πού έδωσα σε ζωτικής σημασίας ερώτημα που αφορά το σφράγισμα των ευρώ σε κυκλοφορία σε Νέες Δραχμές με ισοτιμία 1 προς 1, για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Το ερώτημα ετέθη στο email μου, από τον ακροατή της ομιλίας, Θεόφιλο Ιωαννίδη, και θεωρώ ότι η απάντηση πρέπει να δημοσιοποιηθεί για το κοινό συμφέρον.
" Κ’ αρχάς ένα ευχαριστώ που αφιερώσατε τον χρόνο σας για να ακούσετε την εκτεταμένη ομιλία. Η απάντηση μου στο ερώτημα του φοιτητή δεν ήταν πλήρης ( ήταν στο τέλος της ομιλίας και ήταν βεβιασμένη λόγω τεχνικού προβλήματος, που είναι αδύνατον να το γνωρίζει ο ακροατής, ότι έπρεπε να εκκενωθεί η αίθουσα στις 9 μμ.!)

Έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να διευκρινίσω. Βασικές προϋποθέσεις: 1) Η χώρα έχει τεθεί σε Κατάσταση Ανάγκης, 2) Έχει κηρυχτεί Moratorium 6 μηνών (προσωρινή στάση πληρωμών προς τους διεθνείς δανειστές), 3) Η χώρα παραμένει στο Ευρώ και επιβάλλονται αυστηρότερα capital controls, 4) Από - νομιμοποίηση όλων των Μνημονίων και δανειακών συμβάσεων και άμεση διενέργεια Λογιστικού Ελέγχου για τη διαγραφή του αθέμιτου χρέους 5) Οι τράπεζες τίθενται σε αργία (Bank Holiday), εθνικοποιείται η Τράπεζα της Ελλάδος και αρχικώς οι χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με Νέες Δραχμές [αυτό είναι ένα ξεχωριστό καίριο θέμα προς συζήτηση• απαιτείται και η ίδρυση ενός νέου τραπεζικού φορέα για την ανασυγκρότηση και χρηματοδότηση της καταστραμμένης οικονομίας μας, δηλαδή μια νέα δημόσια τράπεζα (A Public Reconstruction Bank)]. Η σφράγιση των υπαρχόντων χαρτονομισμάτων των ευρώ σε κυκλοφορία με ισοτιμία 1 Ευρώ = 1 Νέα Δραχμή (ΝΔ) είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους: Α) λύνεις το πρόβλημα της άμεσης ρευστότητας χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ώσπου το εθνικό νομισματοκοπείο είναι έτοιμο να εκτυπώσει τα πρώτα χαρτονομίσματα της ΝΔ. Απαιτούνται γύρω στα 20 δις ευρώ να σφραγιστούν σε ΝΔ για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Επίσης, νομοθετείς ότι, τα υπάρχοντα σε κυκλοφορία κέρματα σε Ευρώ έχουν την ανταλλακτική αξία των νέων κερμάτων δραχμής 1=1, ήτοι, οιοδήποτε κέρμα ευρώ οποιουδήποτε κράτους της Ευρωζώνης είναι ισοδύναμο με το αντίστοιχο κέρμα της ΝΜ. Έτσι, επιλύεται το πρόβλημα των ανταλλαγών της μικρής οικονομικής αξίας, π.χ., περίπτερα, μανάβικα, σουπερμάρκετ, μίνι- μάρκετ, βενζινάδικα κ.α., Β) Εθνικό νόμισμα είναι μόνο η ΝΔ και το καθιστάς το μοναδικό νόμισμα (legal tender) αποδεκτό από τις φορολογικές αρχές για πληρωμές φόρων και τελών και από τα δικαστήρια για διευθέτηση των χρεών. Τα σφραγισμένα ευρώ με ισοτιμία 1 ευρώ = 1 Νέα Δραχμή είναι απαραίτητα, γιατί το σύνολο των χρηματικών συναλλαγών εμπορικών και μη είναι αδύνατον να γίνει 100% ηλεκτρονικά έως ότου εκτυπωθεί το εθνικό νόμισμα σε φυσική μορφή. Αυτό λογικώς, όπως αναφέρθηκε ενδεικτικώς ανωτέρω, αλλά και εμπειρικώς είναι επιβεβαιωμένο, καθώς και στις πιο αναπτυγμένες χώρες το 97% του συνόλου των χρηματικών συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά. Στην Ελλάδα το ποσοσό ανέρχεται γύρω στο 10%.
Σε ηλεκτρονική μορφή θα γίνουν όλες οι συναλλαγές που αφορούν μισθούς, συντάξεις, πληρωμές χρεών, μεταβιβάσεις εμβασμάτων και πάσης φύσεως διατραπεζικές συναλλαγές και οι υπόλοιπες σε μετρητά, σε σφραγισμένα χαρτονομίσματα ευρώ. Τότε μόνο θα λειτουργήσει ομαλά η αγορά και αποκαθίσταται πλήρως το σύστημα. Το μηχανογραφικό σύστημα των τραπεζών και των ΑΤΜ θα παραμείνει βασικώς το ίδιο, απλώς θα γίνουν ορισμένες αναγκαίες μετατροπές: α) οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε ύπαρξη θα διαχωριστούν σε δύο, α) ένας σε προϋπάρχοντα ευρώ, και β) ένας δεύτερος δε Νέες Δραχμές, όπου δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή των ΝΔ σε Ευρώ, παρά μόνο από Ευρώ σε ΝΔ. Τα υπάρχοντα δάνεια θα μετατραπούν 1 προς 1 σε Νέες Δραχμές και οι συντάξεις, οι μισθοί και όλες οι υποχρεώσεις του δημοσίου στην ελληνική επικράτεια θα εκπληρώνονται σε ΝΔ, στο νόμιμο νόμισμα του κράτους.
Με άλλα λόγια, συνάλλαγμα θα υπάρχει και όποιος επιθυμεί να τραβήξει χρήματα από τα ΑΤΜ, μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό ευρώ που έχει στην τράπεζα, αλλά τα ΑΤΜ θα του δίνουν το αντίτιμο σε ΝΔ. Επίσης, συνάλλαγμα θα υπάρχει – το ισοζύγιο διεθνών συναλλαγών είναι σχεδόν ισοσκελισμένο - πλέον των υπαρχόντων συναλλαγματικών διαθεσίμων, από την εξοικονόμηση 6 δις ευρώ σε τόκους περίπου που απαιτούν να πληρωθούν οι σκληροί δανειστές σε ετήσια βάση. Διότι ως γνωστόν το κράτος δεν τρέχει μόνο έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά και πλεονάζοντα. Άρα, συνάλλαγμα υπάρχει, τρόφιμα, φάρμακα, και καύσιμα υπάρχουν, γιατί στη μεταβατική περίοδο παραμένουμε στο Ευρώ, ούτε αυτοί μπορούν να μας διώξουν – δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο- αλλά ούτε και μείς μπορούμε να φύγουμε. Και τότε για πρώτη φορά στη ζοφερή εποχή των Μνημονίων θα μπορούμε πράγματι σαν έλληνες να διαπραγματευτούμε. Ως εκ τούτου, επειδή πλην της σκληρής δουλείας απαιτείται και η «εγκράτεια», προτείνεται για την επιτυχία της εξόδου από τον εφιάλτη του ευρώ το «πάγωμα» των μισθών, συντάξεων και τιμών προϊόντων στους πρώτους 3 μήνες της μεταβατικής περιόδου.
Αυτό που δεν υπάρχει στη δεδομένη συγκυρία είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 44 του Συντάγματος και να σπάσουμε τα δεσμά της νομισματικής αιχμαλωσίας του ευρώ που φτωχοποίησε την Ελλάδα."

Σχόλια