FT: Το μυστικό «μαγικό όπλο» της Κίνας για επιρροή - Πώς το Πεκίνο θα πετύχει την παγκόσμια ηγεμονία

Αυτή είναι η έδρα της ώθησης της Κίνας προκειμένου να καταστεί μια παγκόσμια δύναμη, μια πολύπλευρη αλλά σε μεγάλο βαθμό εμπιστευτική αποστολή, την οποία ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, έχει αναγάγει ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της διακυβέρνησής του
Στο Google maps του Πεκίνου υπάρχει ένα κενό οικοδομικό τετράγωνο, ένα αστικό μπλοκ δίπλα στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το κτίριο της ηγεσίας του Κινεζικού  Κομμουνιστικού Κόμματος.
Σε ένα επίπεδο δρόμο, επιβεβαιώνεται η αύρα της ανωνυμίας, καθώς δεν υπάρχει κανένα όνομα σε κανένα κτίριο.
Ομοιόμορφα ντυμένοι ένοπλοι φρουροί παραμένουν βρίσκονται δίπλα στις μεγάλες εισόδους ελέγχοντας τα αυτοκίνητα των επισήμων καθώς έρχονται και πηγαίνουν.
Αλλά δεν υπάρχουν σημεία ταυτοποίησης των κτιρίων.
Οι μοναδικές πληροφορίες που αποκαλύπτονται είναι σε ορειχάλκινες πλάκες που φέρουν το όνομα του δρόμου και τους αριθμούς κτιρίων.
Η μεγαλύτερη από αυτές τις ανώνυμες οδούς είναι η οδός Fuyou 135, όπου βρίσκονται τα γραφεία του τμήματος Ενωμένων  Εργασιών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι γνωστό ως Σύντομο Μέτωπο (United Front).
Αυτή είναι η έδρα της ώθησης της Κίνας προκειμένου να καταστεί μια παγκόσμια δύναμη, μια πολύπλευρη αλλά σε μεγάλο βαθμό εμπιστευτική αποστολή, την οποία ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, έχει αναγάγει ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της διακυβέρνησής του.
Το κτίριο, το οποίο εκτείνεται για περίπου 200 μέτρα στο επίπεδο του δρόμου, σηματοδοτεί την κλίμακα φιλοδοξίας της Κίνας.
Κερδίζοντας "καρδιές και μυαλά" στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω των εργασιών του United Front είναι ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση της "μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού λαού", είπε ο κ. Xi.
Μια έρευνα των Financial Times σχετικά με τις κινήσεις του United Front σε αρκετές χώρες δείχνει ένα κίνημα που κατευθύνεται από την κορυφή της κινεζικής εξουσίας που στόχο έχει να γοητεύσει, να συνεταιριστεί ή να επιτεθεί σε καλά καθορισμένες ομάδες και άτομα.
Βασικός στόχος είναι να κερδίσει την υποστήριξή τους για την πολιτική ατζέντα της Κίνας, να αυξήσει την επιρροή του Πεκίνου στο εξωτερικό και να συγκεντρώσει βασικές πληροφορίες.
Το United Front απέρριψε αιτήσεις για συνέντευξης για αυτό το άρθρο των Finacial Times.
Ωστόσο, ένα εγχειρίδιο διδασκαλίας για τα στελέχη του United Front, αποκτήθηκε από τους Financial Times, το οποίο  παρουσιάζει λεπτομερώς και λεπτομερώς την παγκόσμια αποστολή της οργάνωσης United Front.
Το εγχειρίδιο προτρέπει τα στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να είναι ευγενικά και προσεχτικά καθώς προσπαθούν να "ενώσουν όλες τις δυνάμεις που μπορούν να ενωθούν" σε όλο τον κόσμο.
Αλλά τους δίνει οδηγίες να είναι αδίστακτοι κατασκευάζοντας ένα "Σινικό Σινικό Τείχος" ενάντια στις "δυνάμεις του εχθρού στο εξωτερικό που σκοπεύουν να χωρίσουν την επικράτεια της Κίνας ή να ¨μειώσουν την οικονομική της ανάπτυξη.
"Οι δυνάμεις του εχθρού στο εξωτερικό δεν θέλουν να δουν την Κίνα να επιτυγχάνει και πολλοί από αυτούς βλέπουν τη χώρα μας ως δυνητική απειλή και αντίπαλο, γι 'αυτό χρησιμοποιούν χίλιες παγίδες και εκατό στρατηγικές για να μας εμποδίσουν και να μας καταπνίξουν", σύμφωνα με το βιβλίο, Κίνα Ενιαίο Βιβλίο Μαθημάτων" (China United Front Course Book).
"Το Ενωμένο Μέτωπο. . . είναι ένα μεγάλο μαγικό όπλο που μπορεί να μας απαλλάξει από 10.000 προβλήματα για να καταλάβουμε τη νίκη ", προσθέτει ένα άλλο απόσπασμα στο βιβλίο, το οποίο προσδιορίζει τους συγγραφείς και το συντακτικό του συμβούλιο ως κορυφαίους αξιωματούχους του United Front.
Σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου αυτού του μήνα, ο Zhang Yijiong, εκτελεστικός υφυπουργός του Ενιαίου Μετώπου, δήλωσε ότι "αν ο κινεζικός λαός θέλει να είναι ισχυρός και να συνειδητοποιήσει την μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους, τότε υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος πρέπει να κατανοήσει πλήρως και καλύτερα τη χρήση αυτού του "μαγικού όπλου".
«Η Sun Chunlan, η επικεφαλής του United Front, αυτή τη βδομάδα, διατήρησε τη θέση της στην πρόσφατα εκλεγμένη Μόνιμη Επιτροπή Πολιτμπιρό  που αποτελεί το ζενίθ της πολιτικής ισχύος στην Κίνα.
Η δομή του οργανισμού United Front παρουσιάζει το εξαιρετικό εύρος των αρμοδιοτήτων του.
Τα εννέα γραφεία της καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς στους οποίους το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιλαμβάνεται ως απειλές κατά της εξουσίας του.
Το τρίτο γραφείο, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο για τις εργασίες στο Χονγκ Κονγκ, στο Μακάο, στην Ταϊβάν και για περίπου 60 εκατομμύρια Κινέζους στο εξωτερικό σε περισσότερες από 180 χώρες.
Το δεύτερο γραφείο χειρίζεται το θέμα της θρησκείας.
Το έβδομο και το ένατο είναι υπεύθυνα αντίστοιχα για το Θιβέτ και το Xinjiang - δύο ανήσυχες παραμεθόριες περιοχές που φιλοξενούν τις εθνικότητες των Θιβετιανών και των Ουιγούρων.

Η ανάλυση των εννέα γραφείων του οργανισμού United Front

1. Γραφείο εργασίας κόμματος: Το πρώτο γραφείο ασχολείται με τα οκτώ μη κομμουνιστικά πολιτικά κόμματα της Κίνας και συστήνει τα μέλη τους για θέσεις στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και σε άλλα όργανα.
Παρόλο που τα κόμματα αυτά έχουν μικρή ή καθόλου ισχύ, θεωρούνται σημαντικό μέρος της πολιτικής δομής της Κίνας.
2. Γραφείο μειονοτήτων και θρησκειών το δεύτερο Γραφείο: Η Κίνα διαθέτει 55 επίσημες εθνικές μειονότητες.
Το United Front είναι επιφορτισμένο με την οικοδόμηση συνασπισμών κοινών συμφερόντων για να διασφαλίσει ότι οι ξεχωριστές αυτές εθνικές ταυτότητες δεν θα προκαλέσουν τη διάσπαση της Κίνας.
Είναι επίσης επιφορτισμένο με την εξασφάλιση ότι όλες οι θρησκείες στην Κίνα θεωρούν το Κομμουνιστικό Κόμμα ως την ανώτατη εξουσία τους.
3. Το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, η Ταϊβάν και το γραφείο διασύνδεσης στο εξωτερικό (Τρίτο Γραφείο): Η διατήρηση της πίστης στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο είναι μια σημαντική λειτουργία του οργανισμού United Front.
Όσον αφορά την Ταϊβάν το τρίτο γραφείο επικεντρώνεται στην οικοδόμηση συνασπισμών με εκείνους που ταυτίζονται με την ενοποίηση της Ταιβάν με την ηπειρωτική Κίνα και επιδιώκουν να υπονομεύσουν όσους υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του νησιού. Η καλλιέργεια εμπιστοσύνης των Κινέζων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση της φήμης της Κίνας στο εξωτερικό.
4. Λίγα είναι γνωστά για το έργο του τέταρτου γραφείου, το οποίο επικεντρώνεται στη διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση στελεχών σε όλο το τεράστιο σύστημα του United Front.
Ο αριθμός των υπαλλήλων του United Front είναι ασαφής, όπως και ο προϋπολογισμός και οι δαπάνες του.
5. Το Γραφείο Οικονομικών (Πέμπτο Γραφείο) εργάζεται για να καλλιεργήσει την πίστη των ανθρώπων και των περιοχών που έχουν μείνει πίσω από την οικονομική πρόοδο της χώρας.
Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας, ειδικά στις περιοχές της "παλαιάς επαναστατικής βάσης" στη βορειοανατολική Κίνα.
6. Το έκτο γραφείο είναι επιφορτισμένο με την καλλιέργεια υποστήριξης μεταξύ των διανοουμένων και άλλων ανθρώπων με μεγάλη επιρροή που δεν ανήκουν σε κανένα πολιτικό κόμμα στην Κίνα.
7. Θιβέτ (Έβδομο Γραφείο0: Οι προσπάθειες της Κίνας για την καταστολή των αποσχιστικών τάσεων του Θιβέτ και η υπονόμευση του Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει στην εξορία στη βόρεια Ινδία, αποτελεί βασική πτυχή του Οργανισμού United Front.
Επιδιώκει επίσης να κερδίσει τις "καρδιές" και τα  "μυαλά" σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Πεκίνου στην οικονομική ανάπτυξη του Θιβέτ και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
8. Νέο γραφείο εργασίας για τις κοινωνικές τάξεις: Η εμφάνιση της τεράστιας μεσαίας τάξης της Κίνας από τη δεκαετία του 1990 έχει δημιουργήσει μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλη επιρροή, οι οποίοι ευχαριστούν τις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις για τον πλούτο τους και έτσι να αισθάνονται ελάχιστα αφοσιωμένοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Αυτό το γραφείο αφιερώνεται στην ενδυνάμωση της ενότητας αυτής της ομάδας.
9. Η απέραντη βορειοδυτική παραμεθόρια περιοχή Xinjiang της Κίνας φιλοξενεί εκατομμύρια μουσουλμάνους που ανήκουν σε μειονότητες των Ουιγούρων, των Kazakhs, των Kyrgyz και Tajiks.
Αυτό το γραφείο είναι επιφορτισμένο με την καλλιέργεια της πίστης και την καταστολή του διαχωρισμού μεταξύ αυτών των μειονοτήτων.

Πόλεμος μέχρις εσχάτων με το Δαλάι Λάμα

O σκληρός αγώνας που δίνει ο Οργανισμός United Front είναι εμφανής στον τρέχοντα αγώνα που δίνει για το διάδοχο του 14ου Δαλάι Λάμα, του 82χρονου εξόριστου αποβιωμένου θιβετιανού πνευματικού ηγέτη, τον οποίο το Πεκίνο σε κάθε ευκαιρία κηλιδώνει την υπόληψή του και στηλιτεύει τις απόψεις του για τις αποσχιστικές τάσεις του Θιβέτ.
Η παράδοση υπαγορεύει ότι μετά το θάνατο του Δαλάι Λάμα, η ιεραρχία των θιβετιανών μοναχών ψάχνει για τη μετενσάρκωσή του χρησιμοποιώντας μια σειρά διαδικασιών που οδηγούν στην αναγέννηση της ψυχής του σε ένα παιδί.
Οι ηγέτες του Θιβέτ ζουν σε εξορία με τον Δαλάι Λάμα στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας, αυξάνοντας την προοπτική ότι μια μετενσάρκωση του νέου Δαλάι Λάμα μπορεί να βρεθεί κάπου πέρα από τα σύνορα της Κίνας.
Το Πεκίνο βρίκσεται σε συναγερμό.
Το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι ο άνθρωπος (Δαλάι Λάμα) που τον έχει κατονομάσει ως "διασπαστή" και "λύκο ντυμένο με το μανδύα μοναχού" να μετενσαρκωθεί σε έδαφος που δεν ελέγχει.
Το United Front είναι επιφορτισμένο με τημ εξεύρεση μιας λύσης.
Το μέχρι στιγμής σχέδιο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, είναι για το Κομμουνιστικό Κόμμα - το οποίο είναι επισήμως είναι άθεο - να επιβλέπει την πιθανή μετενσάρκωση του νέου Δαλάι Λάμα μέσα στην κινεζική επικράτεια.
Εν μέρει για το σκοπό αυτό, βοήθησε στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με περισσότερους από 1.300 επίσημα εγκεκριμένους "ζωντανούς Βούδες" μέσα στο Θιβέτ, οι οποίοι θα κληθούν να προσχωρήσουν όταν έρθει η ώρα να υποστηρίξουν την επιλογή του Πεκίνου.
"Η μετενσάρκωση όλων των "ζωντανών Βούδων" πρέπει να εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας", λέει ο Renqingluobu, εθνοτικός θιβετιανός αξιωματούχος και ηγέτης της Ένωσης Συνδέσμου Διεθνών Πολιτιστικών Ανταλλαγών του Θιβέτ, θυγατρικής του United Front.
"Αν ο Δαλάι Λάμα αποφασίσει να βρει τη μετενσάρκωση σε ένα ορισμένο μέρος έξω από το Θιβέτ, τότε οι Θιβετιανοί θα αναρωτηθούν τι είδους μετενσάρκωση είναι αυτή και οι μάζες θα σκεφτούν ότι η θρησκεία είναι ψευδής, αδαής και κενή περιεχομένου" δήλωσε ο Renqingluobu σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Η θιβετιανή εξόριστη κυβέρνηση επικρίνει το "αδίστακτο" σχέδιο του Πεκίνου, τονίζοντας ότι "αν οι Κινέζοι πιστεύουν αληθινά ότι ο 14ος Δαλάι Λάμα (ο σημερινός" είναι ένας ηγέτης που θέλει τη διάσπαση και ονειρεύεται την καταστροφή της ενότητας με την πατρίδα  τότε ποιο είναι το νόημα αναζήτησης του επόμενου;
Η διοχέτευση στη σφαίρα της μεταφυσικής μπορεί να φαίνεται αντίθετη στην αισθητική των άθεων πρακτόρων του United Front, αλλά όλες οι εθνικές θρησκευτικές οργανώσεις της Κίνας βρίσκονται υπό την αιγίδα του United Front.
 Αυτές περιλαμβάνουν τη Βουδιστική Ένωση της Κίνας, την κινεζική Ταοιστική Ένωση, την Ισλαμική ένωση της Κίνας, την κινεζική καθολική πατριωτική ένωση.
Αυτό το χαρτοφυλάκιο σημαίνει ότι το United Front καθοδηγεί επίσης τις ευαίσθητες συνομιλίες της Κίνας για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Βατικανό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το κύριο σημείο είναι η επιμονή του Πεκίνου ότι όλες οι θρησκείες στην Κίνα πρέπει να θεωρούν το Κομμουνιστικό Κόμμα ως την ανώτατη εξουσία τους - μια θέση που στον Καθολικισμό καταλαμβάνει ο Πάπας.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις για περισσότερο από μια δεκαετία για να βρουν κοινό έδαφος.
Έχουν σημειωθεί σημάδια προόδου τα τελευταία χρόνια, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναγνωρίσουν το διορισμό πέντε νέων κινέζων επισκόπων το 2015 και το 2016.
Παρ 'όλα αυτά, επίσημα τουλάχιστον, το United Front παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.
"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία ξένη θρησκευτική ομάδα ή άτομο να παρεμβαίνει στις θρησκείες της χώρας μας", λέει το βιβλίο της Ενιαίας Εφημερίδας.
Για το Πεκίνο, η αυξανόμενη κοινωνική ποικιλομορφία μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες οικονομικής μεταρρύθμισης έδωσε έμφαση στην αξία του United Front για τη διατήρηση της πίστης και υποστήριξης πέρα από τους πιστούς κομμουνιστές. Διαδοχικοί ηγέτες έχουν επιδοκιμάσει το United Front αλλά όχι περισσότερο από τον κ. Xi, ο οποίος έκανε αρκετές κινήσεις το 2014 και το 2015 για να αναβαθμίσει την κατάσταση και τη δύναμη του οργανισμού.
Ο κ. Xi έχει επεκτείνει το πεδίο εργασιών του United Front, προσθέτοντας το ένατο γραφείο για εργασία στο Xinjiang, που σημαίνει ότι ο οργανισμός εποπτεύει τώρα τον σκληρό αγώνα της Κίνας κατά του αποσχιστισμού στην περιοχή.
Επίσης, αποφάσισε την ίδρυση μιας μικρής ομάδας κορυφαίων για την ενωμένη δραστηριότητα, η οποία δέχεται εντολές άμεσα από το πολιτικό γραφείο στο United Front.
Αλλά ίσως το σημαντικότερο βήμα του κ. Xi μέχρι σήμερα είναι να ορίσει το United Front ως ένα κίνημα για το "ολόκληρο κόμμα".
Αυτό σήμανε μια απότομη αύξηση από το 2015 του αριθμού των στελεχών του United Front που έχουν θέσεις στο ανώτατο επίπεδο του κόμματος και του κράτους.
Μια άλλη συνέπεια είναι ότι σχεδόν σε όλες τις κινεζικές πρεσβείες μέρος του προσωπικού τους έχει επιφορτιστεί επισήμως με τις εργασίες του United Front.
Για τα συγκεκριμένα στελέχη το εγχειρίδιο του United Front συνιστά διάφορους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να κερδίσουν υποστήριξη από τους Κινέζους που ζουν στο εξωτερικό.
Μερικοί είναι συναισθηματικοί, τονίζουν τις σχέσεις "σάρκας και αίματος" με την πατρίδα.
Άλλοι είναι ιδεολόγοι, εστιάζοντας σε μια κοινή συμμετοχή στην "μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού λαού".
Αλλά κυρίως παρέχουν χρηματοδότηση ή άλλους πόρους σε επιλεγμένες κινεζικές ομάδες του εξωτερικού και άτομα που κρίνονται πολύτιμα για την προώθηση των συμφερόντων του Πεκίνου.
Ένας Κινέζος ακαδημαϊκός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις του United Front, περιγράφει πώς ξεκινά η εμπειρία με μια πρόσκληση σε ένα συμπόσιο ή μια δεξίωση, συνήθως από ένα πλήθος "σωματείων φιλίας" που εργάζονται υπό το United Front.
Οι πατριωτικές ομιλίες θέτουν τη διάθεση, όπως οι σπουδαίοι σπουδαστές -ιδιαίτερα οι επιστήμονες- επιζητούν να επιστρέψουν στην Κίνα με κίνητρα υπό μορφή υποτροφιών και επιχορηγήσεων, προσθέτει.
Αυτές οι επιχορηγήσεις χρηματοδοτούνται από έναν αριθμό θυγατρικών οργανώσεων του United Front.
Η γενναιοδωρία, ωστόσο, φέρνει και υποχρεώσεις.
Στην Αυστραλία, η κινεζική ένωση σπουδαστών και μελετητών ενεργεί για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς στόχους της τοπικής κινεζικής πρεσβείας, σύμφωνα με τον Alex Joske και τον Wu Lebao, φοιτητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.
Όταν ο πρωθυπουργός Li Keqiang επισκέφθηκε την Καμπέρα μέσα στο 2017 η CSSA διέταξε εκατοντάδες κινεζικούς φοιτητές να "πνίξουν" τις διαδηλώσεις που ήταν κατά της Κίνας.
Ο Feng Chongyi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, αναφέρει ότι η επιρροή που άσκησε το Πεκίνο στις κινεζικές ενώσεις στην Αυστραλία έχει αυξηθεί αισθητά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
"Η εκτίμησή μου είναι ότι ελέγχουν σχεδόν όλες τις κοινοτικές ενώσεις", λέει ο καθηγητής Feng.
Μακριά από τέτοιες πράξεις λαϊκής βάσης, ένα μεγαλύτερο βραβείο είναι πολιτική επιρροή στη δύση.
Το εγχειρίδιο διδασκαλίας σημειώνει την επιτυχία των υπερεθνικών κινέζων υποψηφίων στις εκλογές στο Τορόντο του Καναδά. Το 2003, έξι εκλέχθηκαν από 25 υποψηφίους, αλλά μέχρι το 2006 ο αριθμός τους έφθασε σε 10 εκλεγμένους από τους 44 υποψηφίους, λέει.
"Πρέπει να επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με εκείνα τα άτομα και ομάδες που βρίσκονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο, λειτουργούν μέσα στην κυρίαρχη κοινωνία και έχουν προοπτικές προόδου", λέει.
Μερικές φορές, όμως, η αναζήτηση πολιτικής επιρροής μπορεί να πάει στραβά.
Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας έχει διερευνήσει ένα μέλος του κοινοβουλίου που γεννήθηκε στην Κίνα, τον Jian Yang, σε σχέση με μια δεκαετία και μισό που πέρασε σε κορυφαία κινεζικά στρατιωτικά κολέγια.
Από το 1994, ο κ. Yang πέρασε πάνω από 10 χρόνια εκπαίδευσης και διδασκαλίας σε εγκαταστάσεις ελίτ, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας ακαδημίας γλωσσολογίας της Κίνας για στρατιωτικούς αξιωματικούς, αναφέρουν οι Financial Times.
Μεταξύ 2014 και 2016 υπηρέτησε στην επιλεγμένη επιτροπή της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, την άμυνα και το εμπόριο.
Η Anne-Marie Brady, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι η αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Σημειώνοντας ότι η Καμπέρα σχεδιάζει να θεσπίσει νόμο κατά των ξένων παρεμβολών, κάλεσε επίσης τον Ουέλλινγκτον να ξεκινήσει μια επιτροπή για τη διερεύνηση κινεζικών πολιτικών πιέσεων.
Το 2010 ο διευθυντής του εθνικού πρακτορείου πληροφοριών του Καναδά προειδοποίησε ότι αρκετοί υπουργοί επαρχιών και κυβερνητικοί υπάλληλοι του Καναδά ήταν «παράγοντες επιρροής» που λειτουργούσαν υπέρ ξένων δυνάμεων, ιδιαίτερα της Κίνας. Τους τελευταίους μήνες, η Αυστραλία δήλωσε ότι ανησυχεί για τις κινεζικές επιχειρήσεις πληροφοριών και τις συγκαλυμμένες εκστρατείες που επηρεάζουν την πολιτική της χώρας.
Η ενίσχυση της δύναμης και επιρροής του προέδρου Xi αυξάνει τη σημασία και τη δύναμη του United Front και δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί επιθυμεί να αυξήσει τις προσπάθειές του για παγκόσμια ηγεμονία.

www.bankingnews.grΠΗΓΗ
-----

Σχόλια