Παρά την εμφάνιση ορισμένων θετικών ενδείξεων, η Ελλάδα απέχει πολύ από την επίτευξη μίας ισχυρής ανάκαμψης και πιθανώς θα χρειαστεί μία τέταρτη διάσωση μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό αναφέρει η Capital Economics, σε έκθεσή για τις οικονομικές προοπτικές των ευρωπαϊκών χωρών, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες λόγω του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος θα εμποδίσουν την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, αναφέρονται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης, όμως η κυβέρνηση αντιτίθεται σε μία τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι το να ζητήσει από τους επενδυτές να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η Capital Economics, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει εύθραυστη. Έτσι κι αλλιώς, τα προβλήματα των τραπεζών δεν πρόκειται να λυθούν εν μία νυκτί και η λιτότητα δεν έχει τελειώσει. «Η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει ακόμη πιο σφικτή κατά 1% του ΑΕΠ τόσο στο 2019 όσο και στο 2020. Αυτό θα προστεθεί στις αρνητικές επιπτώσεις για τη δραστηριότητα από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».
Βέβαια, τονίζουν οι αναλυτές, οι προοπτικές θα μπορούσαν να ενισχυθούν από μία ελάφρυνση του χρέους. «Όμως από τη στιγμή που στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έχουν κερδίσει έδρες κόμματα που αντιτίθενται στα προγράμματα διάσωσης, το ενδεχόμενο μίας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους έχει καταστεί μία ακόμη πιο μακρινή προοπτική. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θεωρείται απίθανο να μιμηθεί την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης», καταλήγουν.
Πηγή: Newmoney.gr
---------------------------
CNBC: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσουν τον «φάκελο Ελλάδα»
Η Ευρώπη θέλει η χώρα να
τελειώσει το πρόγραμμα, τονίζει ανώνυμη πηγή στο δίκτυο. Το πρόβλημα με
τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίζονται στη Βουλή αλλά δεν γίνονται
πράξη. Το χρέος και η «υψηλή εποπτεία» από τους δανειστές.
Αφότου εφάρμοσε εκατοντάδες νέους νόμους ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, η Αθήνα ετοιμάζεται να «απελευθερωθεί» από τους διεθνείς πιστωτές το 2018. Η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών, έχει αποφύγει τις πολιτικές κρίσεις και αναπτύσσεται και πάλι. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη θα θέλει να «ξεφορτωθεί» αυτό το οικονομικό βάρος το συντομότερο δυνατό και επομένως είναι απίθανο να προσφέρει επιπρόσθετη οικονομική αρωγή μετά το επόμενο καλοκαίρι.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της το θέμα της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό», επιβεβαίωσε ανώτατος αξιωματούχος από το περιβάλλον της διαδικασίας, μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.
Αυτό σημαίνει πως, παρότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη, η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει πως η Αθήνα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και δεν θα αποτελεί πια πονοκέφαλο για την περιοχή.
Έρχεται «καθαρή έξοδος»
Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία προς «καθαρή έξοδο» από το τρέχον πρόγραμμα -μετά τις 20 Αυγούστου του 2018, η χώρα δεν θα έχει πλέον μια ομάδα ξένων πιστωτών να απαιτούν εκατοντάδες νέες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για χρήματα.Πρόκειται για καλά νέα για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά μπορεί να αποδειχθούν βραχύβια. Μεταξύ των διεθνών πιστωτών εκφράζονται ανησυχίες πως, παρότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα, ίσως να μη δώσει συνέχεια στο τρέχον momentum των μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα «έχει ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ένα (μεταβλητό) πρωτογενές πλεόνασμα με ελάχιστους τόκους, επομένως δεν απαιτείται πολλή δράση απλά για να διατηρηθεί το status quo», επεσήμανε ο Daniel Gros, διευθυντής στο European Policy Studies.
Ωστόσο, «κανένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα (δημόσια διοίκηση, επιβολή συμβολαίων κ.λπ.) δεν έχει επιλυθεί. Η χώρα συνεχίζει να εγκρίνει όλους τους νόμους και τους κανονισμούς που απαιτεί η Τρόικα (το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ), αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε.
Έπειτα από μια μικρή υποχώρηση στην ανάπτυξη το 2016, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με περίπου 2% το 2017, σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν, υπενθυμίζει το διεθνές δίκτυο.
«Αρχίζει με αργούς ρυθμούς να αναπτύσσεται, ωστόσο η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ μεγάλη», τόνισε η Maartje Wijffelaars, ανώτατη οικονομολόγος στην Global Economics and Markets της RaboResearch.
Η ελληνική οικονομία είναι ακόμη περίπου κατά 30% συρρικνωμένη σε σύγκριση με πριν την κρίση και η ανεργία συνιστά ξεκάθαρο πρόβλημα, ιδιαίτερα στους νέους, μια ομάδα στην οποία διαμορφώνεται περίπου στο 40%.
Περιμένοντας την αναδιάρθρωση χρέους
Υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της: η αναδιάρθρωση χρέους. Ωστόσο, ούτε καν αυτό δεν συνιστά σαφή ένδειξη πως η Ελλάδα δεν θα εξελιχθεί ξανά σε πρόβλημα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα καθώς δεν υπάρχει απόφαση για το πώς αυτή η αναδιάρθρωση θα εφαρμοστεί. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θέλουν να εκκινήσουν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις επάνω στο χρέος μέχρι να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις -πιθανώς οδηγώντας αυτή τη συζήτηση μέχρι και μέσα στην επόμενη χρονιά.- «Όσο το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίζεται επαρκώς, οι κίνδυνοι της πτώχευσης στο χρέος και του Grexit παραμένουν», είχε υπογραμμίσει η Wijffelaars σε έκθεσή της τον Μάιο.
- Ο Claus Vistesen, οικονομολόγος για την ευρωζώνη στο Pantheon Macroeconomics, υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με κάποιο τρόπο θα συνεχίσουν την εποπτεία στην Ελλάδα.
Σχόλια