Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν να αναλάβουν τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας - Τι ρόλο παίζει ο χρυσός

Στόχος η αποδυνάμωση του δολαρίου
Πριν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο η Ρωσία κατείχε το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Ωστόσο μετά μεσολάβησε η ρωσική επανάσταση, ο εμφύλιος πόλεμος και η άνοδος του κομμουνισμού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα χυσού της Ρωσίας να υποχωρήσουν.
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2007, η Ρωσία προχώρησε στην αύξηση των αποθεμάτων της  χρυσού με αποτέλεσμα να βρεθεί και πάλι στις κορυφαίες χώρες με αποθέματα χρυσού, τετραπλασιάζοντας τις αγορές της μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Μια αγορά 34 τόνων χρυσού (1,1 εκατομμύρια ουγγιές) τον Σεπτέμβριο του 2017 έβαλε τη Ρωσία σταθερά πίσω στο χρυσό φως της δημοσιότητας.
Η χώρα κατέχει τώρα 1.779 τόνους χρυσού, τοποθετώντας την στην έκτη στον κόσμο και ακριβώς πίσω από την Κίνα.
Τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε 129 τόνους χρυσού.
Λαμβάνοντας υπόψη την αγορά του Σεπτεμβρίου, η Ρωσία πρέπει να αγοράσει ακόμα 37 τόνους χρυσού για να φτάσει τους 200 τόνους μεχρι το τέλος του 2017, ποσότητα που αγοράζει κάθε χρόνο, τα τελευταία δύο.
Για να υποστηρίξει τις αγορές χρυσού, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει να αγοράζει χρυσό στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Γιατί η εμμονή με την αγορά χρυσού και την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού;
Πρόκειται κυρίως για την προστασία του ρουβλίου και την καταπολέμηση της ηγεμονίας του πετροδολαρίου.
Σήμερα, η Ρωσία αποτελεί εξέχοντα παράγοντα στην παγκόσμια αγορά χρυσού, τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης.
Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με 200 χρόνια ιστορίας της εξόρυξης χρυσού και ο σημαντικότερος επίσημος αγοραστής χρυσού.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού παγκοσμίως και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αυστραλία που είναι δεύτερη. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Metals Focus δείχνουν ότι η Ρωσία παρήγαγε 274 τόνους χρυσού το 2016.
Η πλειοψηφία των οποίων φαίνεται να έχει αγοραστεί από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.
Οι εταιρίες Polyus, Polymetall, Kinross, Petropavlovsk και Nordgold είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί χρυσού της χώρας. Ανάμεσα τους παράγουν πάνω από 120 τόνους χρυσού ετησίως, μόλις κάτω από το 50% της συνολικής παραγωγής της Ρωσίας, το 2016.
Την τελευταία δεκαετία η χώρα έχει εξορύξει πάνω από 2.000 τόνους χρυσού.
Σύμφωνα με τον Sergey Kashuba, Πρόεδρο της ρωσικής ένωσης παραγωγών χρυσού, η φετινή παραγωγή (2017) αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 τόνους χρυσού και να αυξηθεί σημαντικά στους 400 τόνους μέχρι τα τέλη του 2018.
ΠΗΓΗ

Σχόλια