Καταδικάστηκε ο Ιωάννης Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ- Φυλάκιση δέκα ετών με αναστολή

Σε φυλάκιση δέκα ετών με αναστολή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την οποία χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταδικάστηκε ομόφωνα από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο Ιώαννης Διώτης. Το δικαστήριο έκρινε τον Διώτη ένοχο επειδή δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, πρακτικά δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.
Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί προ περίπου 20 ημερών την απαλλαγή του Ιωάννη Διώτη, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν μόνο εκείνος που γνώριζε για τη λίστα έτσι ώστε να την καταστρέψει. Κατά την εισαγγελέα από τις ενέργειες ή τις παραλείψεις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο αφού στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, ούτε και προκλήθηκε παραγραφή για να στοιχειοθετηθεί η πράξη της απιστίας, παρά μόνο με τη μορφή της απόπειρας, καθώς παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία.
Όπως είχε υποστηρίξει η εισαγγελέας στην πρόταση της, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι ο Διώτης γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ενώ κατά την ίδια ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία ονομάτων, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του. «Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων» είχε αναφέρει επιπρόσθετα η εισαγγελέας.
Κατά την απολογία του στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ιωάννης Διώτης είχε υποστηρίξει την αθωότητά του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη. Ο ίδιος είχε επιμείνει στην άποψη ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ καθώς αποτελούσε παρανόμως αποκτηθέν υλικό, είχε δε ισχυριστεί ότι «απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».
  • Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου αφού είχε διαγράψει αρχεία της λίστας με λογαριασμούς τριών συγγενικών του προσώπων, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2015 και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
  • Ο πρώην υπουργός είχε πέσει βέβαια στα μαλακά από το Ειδικό Δικαστήριο το οποίο αν και αναγνώρισε ότι διέγραψε τα αρχεία με τα ονόματα των συγγενών του με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα, έκρινε πως από την πράξη του αυτή δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ. Έτσι, του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, υποβαθμίζοντας το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα και αθωώνοντάς τον για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας για το οποίο κατά βάση διωκόταν. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Δικαστήριο είχε απαλλάξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών από το αδίκημα για το οποίο σήμερα επέβαλε ποινή φυλάκισης στον Ιωάννη Διώτη.
ΠΗΓΗ
---..........
  • Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τον τότε υπουργό Οικονομικών Ε.Βενιζέλο, ο οποίος ήταν ο τελικός αποδέκτης της λίστας την οποία "ξέχασε" όπως είχε πει, σε ένα συρτάρι του γραφείου του... Πηγη
 =========
 ΥΓ1.
...και φυσικά είναι ΑΘΩΟΣ , δεν έχει ουδεμία ευθύνη - ούτε  ο Βενιζέλος - ο μεγάλος ποιητής - που κουβαλούσε επί ένα χρόνο το ...στικάκι με τη λίστα στην κωλο -τσέπη του! 
Παράδοξη απόφαση. Σαν να θέλει η δικαστική εξουσία να πει:
Είμαι εδώ, αυστηρή κάνω τη δουλειά μου, αλλά ...δεν έχω ξεδοντιασθεί εντελώς, σας είμαι χρήσιμη (προς τους δανειστές τους οποίους υπηρετεί).
ΥΓ2. Ο Διώτης δεν είναι τυχαίος, έκανε πολύ λάντζα και η πραγματική εξουσία με την απόφαση(%$&!!) αυτή δίνει πολλαπλά μηνύματα. Πρώτα απ' όλα δείχνει ότι προσέχει τους ανθρώπους που κάνουν τη βρωμοδουλειά. 
ΥΓ3. Η αθώωση του Διώτη - μέσω της "καταδίκης" του - ενισχύει το σενάριο περί πέμπτης φάλαγγας που σκοπό έχει από την αρχή της κρίσης να διασώσει τον πλούτο της και να λεηλατήσει τη χώρα παριστάνοντας τους "επενδυτές" από το Αμέρικα...Από την αρχή της κρίσης αυτό φάνηκε. Όλο το πολιτικό - υπηρετικό - προσωπικό το μόνο που έκανε καλά είναι να ακυρώνει τις διάφορες λίστες που "σκάγανε". Οι κοτζαμπάσηδες νίκησαν και αυτή τη φορά. 
  • Λίστα Λαγκάρντ

  • Λίστα Λαγκάρντ - μια μικρή σύνοψη. 

    --------

    Από το "PRESS-GR"
    Σε φυλάκιση δέκα ετών με αναστολή καταδικάστηκε ομόφωνα από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
    • Αναλυτικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Διώτη, διότι... δεν προχώρησε στην αξιοποίηση των στοιχείων από περιλαμβάνονταν στη λίστα των ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC, ενώ παράλληλα αναγνώρισε πως οι ενέργειες στις οποίες προέβη, έγιναν προκειμένου τα 2.059 πρόσωπα της λίστας να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν.
    Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είχε ζητήσει την απαλλαγή του κ. Διώτη, υποστηρίζοντας πως η παράδοση του επίμαχου αρχείου με τα ονόματα στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο. Παράλληλα, είχε η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει πως οι χειρισμοί Διώτη δεν προκάλεσαν ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας η οποία τον βαραίνει.
    ======

    Μια δικαστική απόφαση και ο "περίεργος" ρόλος του Ι. Διώτη

    Γράφει ο mitsos175. 

    Μια είδηση που πέρασε στα "ψιλά" της ειδησεογραφίας ήταν η καταδίκη του Ι. Διώτη, σε φυλάκιση 10 ετών με αναστολή. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταδικάστηκε ομόφωνα από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας γιατί δεν προχώρησε στην αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ. Το δικαστήριο έκρινε πως όλες οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.

    Ελάχιστα πράγματα για το ποιόν του Ι. Διώτη

    Ο πρώην εισαγγελέας έχει προσφέρει διαχρονικά πολύτιμες να υπηρεσίες στο πολιτικό σύστημα.
    Από τον ρόλο του στο «βασανιστήριο του Ευαγγελισμού» σε βάρος του Σάββα Ξηρού -πολλές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Σ. Ξηρού «Η μέρα εκείνη. 1560 ώρες στην εντατική»- και της καταγγελία της συντρόφου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαϊτέ Πεϊνό, η οποία είχε αποδώσει στον Διώτη χυδαία συμπεριφορά καθώς κατά την ανάκρισή, της είχε απευθύνει "διάφορες ερωτήσεις προσωπικού χαρακτήρα, αδιάκριτες και χυδαίες", μέχρι το πώς χειρίστηκε την υπόθεση της αυτοκτονίας (;) του στελέχους της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, μιας υπόθεσης η οποία σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
    Και σ’ αυτές τις «αποστολές» του ο Διώτης τα πήγε «περίφημα».
    Εκεί που είχε πρόβλημα ήταν όταν προσπάθησε να επαναλάβει το "έγκλημα του Ευαγγελισμού". Δηλαδή, να ανακρίνει στην Εντατική τον σοβαρά τραυματισμένο με δυο σφαίρες στην κοιλιά και μια στο στήθος, Γ. Δημητράκης, όταν αυτός επιχείρησε μαζί με συνεργούς του ένοπλη ληστεία σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, και δέχτηκε πυροβολισμούς από αστυνομικούς, τον Γενάρη του 2006.
    Τότε αντέδρασαν έντονα οι γιατροί του νοσοκομείου δηλώνοντας ότι ο τραυματίας δεν μπορεί να ανακριθεί, διότι δεν έχει διαύγεια πνεύματος εξ’ αιτίας των σοβαρών τραυμάτων που έφερε.

    Γ’ αυτό το πολιτικό κατεστημένο «εκτίμησε» τις δραστηριότητές του. Από τότε που ο Μ. Χρυσοχοϊδης Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τον διόρισε σε θέση ειδικού συμβούλου στο Πολιτικό Γραφείο του, μέχρι τότε που του έδωσαν το πόστο σαν επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε αντικατάσταση του Γιάννη Καπελέρη τον Μάη του 2011.

    Η υπόθεση «Λίστα Λαγκάρντ» -και η συμβολή σ' αυτήν πολιτικών προσώπων και του Ι. Διώτη-, είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει πως η αφρόκρεμα της πολιτικής και της οικονομίας επί δεκαετίες έχει βρει τον τρόπο να φοροδιαφεύγει και να αυτοαμνηστεύεται. Αποκαλύπτει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα, ακόμη και παρανομίες, για να μην διαταράξουν την καταστροφική για τη χώρα λειτουργία αυτού του συστήματος, γιατί είναι το δικό τους σύστημα. (Διαβάστε εδώ)

    Η έδρα του δικαστηρίου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δικάσει τον Ι. Διώτη γιατί όπως έγραφε ανάρτηση του μπλοκ μας είναι "είναι τουλάχιστον «περίεργη» στάση του Γ. Διώτη που μόνος του δέχτηκε να στοχοποιηθεί για να βγούνε «λάδι» Βενιζέλος και σε ένα βαθμό και ο Παπακωνσταντίνου".  
    Μάλιστα τότε συμπληρώναμε ότι: "Δεν ξέρουμε τις σκοπιμότητες και τις παρασκηνιακές καταστάσεις που υπήρξαν για να κρατήσει την συγκεκριμένη στάση ο πρώην εισαγγελέας".

    Δεν φανταζόμαστε να υποθέτετε ότι αυτός ο κρατικός Λειτουργός (με το Λ κεφαλαίο) είχε διαβεβαιώσεις από "αρμοδίους" ότι με την στάση του και θα βγάλει πεντακαθαρίδη τον Βενιζέλο για την εμπλοκή του με την λίστα Λαγκάρντ και ο ίδιος θα ξελάσπωνε από τις δικές του ευθύνες με μια ποινή με αναστολή;

    Να χαίρεστε τους λειτουργούς σας. Παπάδες, δικαστές ή οτιδήποτε άλλο. Προπάντων δε τους βουλευτές, που πεινάνε οι κακόμοιροι… για ανθρώπινο κρέας.

Σχόλια