Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή «βουτιά» στην ιστορία δεν έχει τέλος

Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει ποτέ μία μετοχή, κι όμως οι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η κατρακύλα της PetroChina έχει τελειωμό. Δέκα χρόνια από τη στιγμή που η μετοχή της PetroChina έφτασε στο υψηλότερο σημείο της, κατά την ημέρα εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κίνας έχει χάσει περίπου 800 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.
Καλά διαβάσατε. Το ποσό των 800 δισ. δολαρίων είναι η μεγαλύτερη «διαγραφή περιουσίας μετόχων» που έχει καταγραφεί ποτέ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της κατρακύλας, η καθαρή περιουσία των 12 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, αθροιστικά διαμορφώνεται στα 769 δισ. δολάρια. Επίσης, με το ποσό αυτό θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει όλες τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιταλίας, αφού η συνολική τους κεφαλαιοποίηση είναι 704 δισ. δολάρια!
Και σαν να μην έφτανε η κολοσσιαία αυτή πτώση, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι οι μετοχές της PetroChina θα σημειώσουν νέα βουτιά σε ποσοστό 16%, για να φτάσουν σε ιστορικό χαμηλό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
  • Η PetroChina ήταν η πρώτη εταιρεία στον πλανήτη που έφτασε τα 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση το 2007, αλλά χτυπήθηκε από την αλλαγή πλεύσης της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο. Σήμερα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 44% στην τελευταία δεκαετία, σε συνδυασμό με τα φιλόδοξα πλάνα του προέδρου Xi Jinping να προωθήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την απαισιοδοξία των αναλυτών για το μέλλον της μετοχής.
«Το μέλλον θα είναι δύσκολο για την PetroChina», εκτιμά ο Toshihiko Takamoto, διαχειριστής κεφαλαίων της Asset Management One στη Σιγκαπούρη. «Γιατί να θέλει κάποιος να αγοράσει μία μετοχή που διαπραγματεύεται πάνω από 30 φορές τα κέρδη της;»
Σημειώνεται, βέβαια, ότι πολλοί από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην κατάρρευση της PetroChina ήταν έξω από τον έλεγχο της εταιρείας. Όταν εισήλθε στο χρηματιστήριο της Σαγκάης το 2007, αφενός έτυχε να σκάσουν οι φούσκες του πετρελαίου και των κινεζικών μετοχών και αφετέρου ξεκίνησε μετά από λίγο η παγκόσμια οικονομική κρίση. Διότι μπορεί η μετοχή της PetroChina να έχει υποχωρήσει 82% σε μια δεκαετία, όμως και ο ενεργειακός δείκτης CSI 300 Energy Index, δεν πάει πίσω, αφού κατέγραψε απώλειες 73% στην ίδια περίοδο. 

Σχόλια