Κύμα αποεπένδυσης πολυεθνικών από την Ελλάδα

Κύμα αποεπένδυσης πολυεθνικών από την Ελλάδα

Από τους Αλεξάνδρα Γκίτση, Νίκο Χρυσικόπουλο
Σφοδρή ανησυχία σε αγορά και εγχώριο επιχειρείν προκαλούν οι διαδοχικές κινήσεις αποεπένδυσης ξένων πολυεθνικών ομίλων από την Ελλάδα. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τρεις πολυεθνικοί κολοσσοί, η Unilever, η Froneri και η Bosch, γνωστοποίησαν ότι σταματούν παραγωγικές τους δραστηριότητες στη χώρα μας, κλείνοντας εργοστάσια και στέλνοντας στο ταμείο ανεργίας εκατοντάδες εργαζομένους.
Πρόσφατο –και όπως όλα δείχνουν όχι τελευταίο– κρούσμα αποτελεί η εν πολλοίς αναμενόμενη απόφαση να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο της πρώην Πίτσος, νυν BSH Oικιακές Συσκευές ΑΒΕ, στο Ρέντη. Οι τίτλοι τέλους για τη μονάδα που κατασκευάστηκε από την οικογένεια Πίτσος και τη δεκαετία του ’70 εξαγοράσθηκε από την Bosch-Siemens Hausgerate GmbH, θα πέσουν στα τέλη του 2018.
Η εμπλοκή της Siemens
Πρόκειται για εξέλιξη που αναμενόταν από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ που έβλεπαν πως η πορεία προς το λουκέτο ήταν αναπόφευκτη. Και αυτό διότι η τύχη της μονάδας είχε συνδεθεί με επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση και επέκταση της BSH Hellas, η οποία είχε αναφερθεί ότι αποτελούσε μέρος της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens το 2012 (σ.σ. το 2015 η Siemens πούλησε τη συμμετοχή της στην Bosch) στο πλαίσιο της διευθέτησης των διαφορών που υπήρχαν με τη Siemens, και η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και νωρίτερα, το Σωματείο Εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου είχε προειδοποιήσει αποστέλλοντας επιστολές προς τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη Siemens πως οδηγεί σε λουκέτο την εργοστασιακή μονάδα. Στις επιστολές τους αναφέρουν πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτέλεσε, όπως είχε αναγραφεί στον Τύπο, αντικείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο το 2011, συμφωνία που προέβλεπε επένδυση (η οποία όμως δεν κατονομάζεται) για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεγκατάστασή του στη Μαγούλα. H διοίκηση της Siemens είχε, ωστόσο, αρνηθεί τη δέσμευση αυτή.
Με επιστολή
Προ δύο εβδομάδων η διοίκηση της BSH Hellas μέσω επιστολής που απέστειλε στους εργαζομένους του εργοστασίου, τους ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκε ο παραγωγικός κύκλος (sic) του εργοστασίου της Αθήνας και ότι εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσο θα ήταν εφικτό να παραχθούν, έστω και προσωρινά, κάποια άλλα προϊόντα στο εργοστάσιο αυτό. Μάλιστα ανέφερε ότι "η απόφαση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αντικειμενικούς επιχειρηματικούς κανόνες και κριτήρια, αφού επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία της εταιρείας".
Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Ιανουαρίου του 2018, το εργοστάσιο στην Αθήνα θα μειώσει την παραγωγή του και θα υλοποιήσει μια τελευταία μεγάλη παραγγελία που αφορά σε 140.000 εντοιχισμένους φούρνους Bosch της προϊοντικής σειράς IC4 EVO, ώστε στο τέλος του 2018 να παύσει η λειτουργία του.
Στην επιστολή της η διοίκηση της εταιρείας προς τους εργαζομένους δεν αναφέρει πουθενά ότι θα διακόψει πλήρως την παραγωγή. Σημειώνει ωστόσο πως: "Η απόφαση της μεταφοράς μέρους της παραγωγής του ανωτέρω προϊόντος (σ.σ. οι εντοιχισμένοι φούρνοι), που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας για ακόμη ένα έτος, οριστικοποιήθηκε μόλις πρόσφατα και λήφθηκε κατ' εξαίρεση των αρχών λειτουργίας του ομίλου...".
Η ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. πέρασε στον έλεγχο της BSH το 1977. Σήμερα η BSH Oικιακές Συσκευές ΑΒΕ εκτός από παραγωγική μονάδα οικιακών συσκευών στον Αγ. Ι. Ρέντη και αποθηκευτικούς χώρους στον Ασπρόπυργο Αττικής, διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο service οικιακών συσκευών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικές μονάδες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και συμβεβλημένα συνεργεία σε όλη την Ελλάδα...
Προς Τουρκία οδεύει η παραγωγή από το Ρέντη
Για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Ρέντη τα τελευταία τρία χρόνια υπήρχαν ανησυχίες για την παραμονή του σε λειτουργία και σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυεθνική είχε κρίνει εδώ και καιρό τη μονάδα ως μη βιώσιμη, παρ' όλα αυτά είχαν εξεταστεί διάφορες εναλλακτικές προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Μια από αυτές, η πιο σοβαρή, ήταν να μεταφερθεί στην ελληνική μονάδα η παραγωγή υαλοκαθαριστήρων του γερμανικού ομίλου, κάτι που, ωστόσο, δεν προχώρησε.
Ήταν ενήμεροι
Για τις τελευταίες εξελίξεις, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δηλώνουν πως είχαν ενημερώσει σχετικά τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σχετική επιστολή, όπως υποστηρίζουν, έχουν στείλει στην κυβέρνηση εδώ και ένα δίμηνο ενώ σχετικά έχουν ενημερωθεί και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου.
Να σημειωθεί, επίσης, πως την άνοιξη του 2015 στελέχη του πολυεθνικού ομίλου είχαν αναφέρει πως τότε δεν είχε ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση από τα κεντρικά του ομίλου στο Μόναχο, σχετικά με το εάν η μονάδα θα παραμείνει σε λειτουργία ή τελικά θα κλείσει. Είχε σημειώσει, επίσης, πως αν και η Pitsos δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας, στο τραπέζι υπήρχε το θέμα της παύσης λειτουργίας της μονάδας. Εκπρόσωποι των εργαζομένων της Pitsos κάνουν λόγο για τη μεταφορά γραμμών παραγωγής της μονάδας από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Τι περιλαμβάνει το πακέτο εθελουσίας αποχώρησης
Το πακέτο της εθελουσίας εξόδου προβλέπει εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση και την παροχή 4.000 ευρώ για κάθε ένα έτος εργασίας στην εταιρεία. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο ο οποίος έχει συμπληρώσει 30 έτη απασχόλησης στην Πίτσος το ποσό θα φθάσει τις 120.000 ευρώ. Σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ένσημα 18-20 ετών στην επιχείρηση. Επίσης, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσφέρει και έναν χρόνο ασφάλισης στους εργαζομένους που θα απολυθούν. Το πρόγραμμα που θα ακουμπήσει τους 250 εργαζομένους του εργοστασίου (σ.σ. η εταιρεία απασχολεί συνολικά 500 εργαζομένους στην Ελλάδα) ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου. Επαναλαμβάνεται ότι η εταιρεία θα αποφασίσει ποιες αιτήσεις θα γίνουν δεκτές.

Σχόλια