Το ΔΝΤ «εγκαταλείπει» το 3ο μνημόνιο

και μαζί και την «βιώσιμη λύση» για το ελληνικό χρέος, δεν θα εκδώσει θετική DSA το 2018.

Eπειδή δεν θα διευθετηθεί το χρέος το 2018, το ΔΝΤ θα βρει μια άριστη αφορμή – ευκαιρία να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα
Το ΔΝΤ «εγκαταλείπει» το ελληνικό πρόγραμμα και μαζί και την «βιώσιμη λύση» για το χρέος, δεν θα εκδώσει θετική DSA το 2018 αναφέρει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που γνωρίζει τους σχεδιασμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Με βάση την ίδια πηγή το ΔΝΤ εμφανίζεται χαλαρό στην 3η αξιολόγηση και χαλαρό και στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδος γιατί έχει προσχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά γνωρίζει ότι τελικώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά καθώς οι παρεμβάσεις θα είναι ελάχιστες ενώ εάν υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή ECCL….θα μετατεθούν για το τέλος του 2019.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα μετά την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου ύψους 11,5 δισεκ. προ την Ελλάδα από τον ESM.
Το εναπομείναν κεφάλαιο το 2018 θα είναι περίπου 10 δισεκ. και αντί για επιτόκιο 3,8% του ΔΝΤ θα είναι 0,89% του ESM.
Πίσω από την ελαστικότητα του ΔΝΤ κρύβεται το σχέδιο αποχώρησης και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει τον πιο σημαντικό της σύμμαχο για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Προ καιρού είπε ο πρωην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας W. Schaeuble ότι οι έλληνες πρέπει να του κάνουν άγαλμα.
Κάτι αντίστοιχο θα αποδειχθεί και με το ΔΝΤ....θα καταλάβει το εδώ ελληνικό σύστημα....την αξία του ΔΝΤ όταν θα έχει αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο.

Με ECCL πιστωτική γραμμή ΔΕΝ θα εξεταστεί το χρέος το 2018 αλλά στο τέλος 2019

Το χρέος και το ΔΝΤ θα «πακεταριστούν» γιατί έχει συμφωνηθεί ότι εάν υπάρξει ECCL πιστωτική γραμμή δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Καλοκαίρι 2018 αλλά στην λήξη της νέας πιστωτικής γραμμής π.χ. μετά από 1,5 χρόνο τέλη 2019.
Το 2018 θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ από τον ESM, το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με τα δάνεια την τρέχουσα περίοδο να έχουν μειωθεί στα 11,5 δισεκ. και θα δοθούν μέρος από τα κέρδη ANFA της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών ύψους 7,9 δισεκ.
Η μείωση των επιτοκίων EFSF δεν είναι απαραίτητη ενέργεια όταν η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές 4,625% στην 5ετία.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.

Το ΔΝΤ με αφορμή το χρέος θα αποχωρήσει

Ως προς το ΔΝΤ όλοι έχουν συμφωνήσει ότι θα αποχωρήσει, άπαξ και το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει…
Ίσως διατηρήσει ένα συμβολικό ρόλο στην επιτροπεία της Ελλάδος αλλά δεν θα έχει ενεργεί παρουσία όπως στο παρελθόν.
Eπειδή δεν θα διευθετηθεί το χρέος το 2018, το ΔΝΤ θα βρει μια άριστη αφορμή – ευκαιρία να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ έχει πλήρως αποπληρωθεί από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα – την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 11,5 δισεκ. -

www.bankingnews.grΠΗΓΗ

Σχόλια