Αναδρομικά 15 εκατ. για πρώην βουλευτές - Μειώσεις συντάξεων για ...θνητούς

«Δωράκι» 15 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσει και τα 50 εκατ. ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση ως αναδρομικά σε συνταξιούχους βουλευτές που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.
Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι πρώτοι 100 έχουν ήδη δικαιωθεί με τελεσίδικες αποφάσεις για ποσά άνω των 50.000 ευρώ και το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί ξεκινά από τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές- που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, σε περίπτωση που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου. Τον νόμο που από τη μία προέβλεπε μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη αύξηση συντάξεων και συνταξιούχους σήμερα βουλευτές. Στον ίδιο νόμο μόνο για τους βουλευτές- πρώην και νυν- δεν γινόταν αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, επισημαίνει η εφημερίδα. Στο μέλλον, μέχρι το τέλος του 2018, θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου.
  • Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.
Το σχέδιο για την αποπληρωμή
Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές, από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να επεκτείνεται έως και πέντε χρόνια.
Ενα άλλο πλάνο που εξετάζεται είναι να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται.
blogger: Γνωστή συμπαιγνία βουλευτών και δικαστικών που έχουν συνδέσει τη μισθό τους και την  ύπαρξή τους, αφού ο ένας στηρίζει τον άλλο. Σαν να μην έγινε τίποτα, σαν να μην μεσολάβησε η κρίση, εμφανίζονται πιο ίσοι από τους λοιπούς ιθαγενείς και αυτοαμείβονται. (Βλέπετε αποτελούν και οι δυο θεσμούς κομβικούς στη συνεργασία τους με την τρόϊκα για την εκποίηση της χώρας. Εδώ δεν είδαμε την τρόϊκα να παρεμβαίνει, που τόσο κόπτεται για τον "εκσυχρονισμό" της χώρας. Έχουμε να κάνουμε με μια άλλη νοηματοδότηση της λέξης εκσυχρονισμός, τόσες έχουν γίνει, εδώ θα κολώσουμε...)
Δείται κι' αυτά:

  ===============

Δεν υπάρχει καμιά "πραξικοπηματική, ολιγαρχική δικαστική δημοκρατία", παρά ένας μηχανισμό που θωρακίζει την λειτουργία του αστικού κράτους με ιδιαίτερα συντεχνιακά προνόμια


«Μια σέχτα ανώτατων δικαστών παρασέρνει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης σε επικίνδυνες ατραπούς. Αρνούνται να δηλώσουν στο πόθεν έσχες περιουσιακά στοιχεία, κινητά αντικείμενα αξίας και ρευστό χρήμα. Αρνούνται να εξεταστούν οι δηλώσεις τους από την αρμόδια επιτροπή και να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους Έλληνες. Το νομικό σκεπτικό που επικαλούνται είναι ουσιαστικά το σύνταγμα με το κεφάλι κάτω. Η νομική λογική τους, την οποία δεν ντρέπονται να γράψουν, είναι "ό,τι συμφέρει εμάς συμφέρει τον πολίτη". Η Ελλάδα πέρασε από την απειλή της τηλεοπτικής δημοκρατίας σε μια ιδιότυπη, πραξικοπηματική, ολιγαρχική δικαστική δημοκρατία ..
Την ίδια ώρα η… υπόλοιπη Δικαιοσύνη αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από την κοινωνία. Δικαστικές αποφάσεις χαϊδεύουν τους εγκληματίες του λευκού κολάρου ενώ η αυστηρότητα εξαντλείται στον απλό πολίτη».
  • Τα παραπάνω γράφει μεταξύ άλλων σήμερα η εφημερίδα «Documento». Φυσικά η εφημερίδα βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος κι αυτό γιατί είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε γενικά κι αφηρημένα για «δικαιοσύνη». Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά ένα μηχανισμό που θωρακίζει την λειτουργία του αστικού κράτους.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως γράφαμε και σε περασμένη ανάρτησή μας το ΣτΕ, από τη φύση και τον προορισμό του, ήταν πάντα εκφραστής, τοποτηρητής, υπερασπιστής των συμφερόντων του Κράτους.

Στα χρόνια της βαρβαρότητας, στα χρόνια των μνημονίων, στα χρόνια που βίαια πάρθηκαν πίσω και αυτές ακόμα οι ελάχιστες κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, το ΣτΕ υπήρξε “υπερήφανος” αρωγός των κυβερνήσεων, σε αυτή την απροσχημάτιστη κατάλυση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κρίνοντας συνταγματικά τα μνημόνια, τις περικοπές μισθών, συντάξεων, εκας, το ξεπούλημα και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα του Ελληνικού, την Fraport (χθεσινό και αυτό..) και, και, και... χάριν του “υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος” (ποιο να είναι αυτό άραγε;;;)
Ενώ, αντίθετα, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των δικαστικών και των ενστόλων.. (πυλώνες του Κράτους, γαρ) …

• Στα σύγχρονα καθεστώτα του κοινοβουλευτικού αστισμού δεν υφίσταται , παρά μόνο de jure, η διάκριση των τριών εξουσιών του κράτους, όπως την ανέλυσε ο Μοντεσκιέ. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα καν μιας αυτοτελούς και πλήρως ανεξάρτητης και αποστασιοποιημένης από το πολιτικό προσωπικό δικαστικής λειτουργίας. Και μόνο το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζονται από την Κυβέρνηση και οι «επάνω» δικαστές ελέγχουν τους από «κάτω», καθορίζει και το «ανεξαρτησιόμετρο» τους

• Παράλληλα , και για όσους/ες αναφέρονται στην «Δικαιοσύνη», να γίνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί ενός ιδεαλιστικού όρου. Περί δικαστικής εξουσίας πρόκειται και μάλιστα σκληρά ταξικά και πολιτικά προσανατολισμένης. Που λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργεί πάντα εκφράζοντας και υλοποιώντας την βούληση ή την εικαζόμενη βούληση των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών.

Από κει και πέρα είναι αναμενόμενο και λεπτομέρεια ότι οι «δικαστικοί λειτουργοί» θα χρησιμοποιήσουν τον «θεσμός» τους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα.
===========

Αλλη μια πρόκληση με κοινοβουλευτική βούλα. Αναδρομικά 50 εκατ ευρώ σε πρώην βουλευτές


Ασχολίαστο το παρακάτω κείμενο από την ιστοσελίδα του "Ποντικιού".
Επίσης θα ήταν πλεονασμός να αναφέρουμε τα απίστευτα προκλητικά προνόμια των βουλευτών, κάτι που έχουμε κάνει σε περασμένες αναρτήσεις μας. Θα ήταν παράληψη μας, όμως, να μην αναφέρουμε ότι η βουλευτική αποζημίωση των βουλευτών του ΚΚΕ καταλήγει στο κομματικό ταμείο και αυτοί αμείβονται σαν επαγγελματικά στελέχη του κόμματος.

Ας δούμε το δημοσίευμα που αναφέραμε:

«Μποναμάς» ετοιμάζεται στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» το ποσό ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές- που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου. Στον ίδιο νόμο μόνο για τους βουλευτές- πρώην και νυν- δεν γινόταν αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, επισημαίνει η εφημερίδα. Στο μέλλον, μέχρι το τέλος του 2018, θα αποφασιστεί αν θα ενταχθούν και αυτοί στις ρυθμίσεις του νόμου.

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Το σχέδιο για την αποπληρωμή

Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές, από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να επεκτείνεται έως και πέντε χρόνια.

Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.
==========

Η λίστα της ντροπής.! Αυτά είναι τα ονόματα των 117 πρώην Βουλευτών που ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ..!


Στους 117 είχαν ανέλθει, σύμφωναμε το ρεπορτάζ του aftodioikisi.gr, οι βουλευτές που με αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν ζητήσει με το νόμιμο τόκο και αναδρομικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Οι αγωγές είχαν κατατεθεί μετά την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 με την οποία αυξήθηκαν οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και, όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές, η συγκεκριμένη απόφαση δεν εφαρμόστηκε στους δικούς τους μισθούς και συντάξεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες αγωγές συνδέονται με την διάταξη με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν αναδρομική αύξηση (σ.σ.: έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση) σε συνταξιούχους βουλευτές περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών!

Όπως είχε γράψει το ΑΠΕ σε ρεπορτάζ του το 2011, μεταξύ αυτών είναι ηχηρά ονόματα που πρωταγωνίστησαν στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου επί χρόνια, όπως οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Τ.Μαντέλης, Γ.Ανωμερίτης, Γ.Δρυς, Ελισ.Παπαζώη, Π.Δούκας, Ελ.Ζαγορίτης, Αν.Καραμάριος, Θ.Κασίμης, Ν.Κατσαρός, Π.Τατούλης, Αντ.Φούσας κ.ά.

Από τους 117, οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ακριβές ποσό που ζητούν οι 117 πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής. Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους, όπως  οι Ι.Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ.Λουκάκης και Σωτ.Στολίδης. Από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης παραιτήθηκαν δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ.Λιάπης και Λεων.Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μ.Ζορμπά, Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974 – 1993 ΝΔ και 1996 – 2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Οι Βουλευτές ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ οι 62 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, ‘Αρια Μανούσου – Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος (σ.σ. με πρωτοχρονιάτικη δηλωσή του υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε κάθε αξιώσεως από το Ελληνικό Δημόσιο στις 15.3.2012), Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης (με δήλωσή του στα μέσα είπε ότι παραιτήθηκε των διεκδικήσεών του), Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής (σ.σ. με χθεσινή του δήλωση κάνει γνωστό ότι την Παρασκευή 23/3/2012 και ώρα 12:04, με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 6451/2012, κατατέθηκε Δήλωση Παραίτησής του από την διεκδίκηση αναδρομικών), Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Ποιοι διαχώρισαν τη θέση τους

Σε δήλωσή του εκείνη την εποχή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης είχε αναφέρει: «Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά. Συνεπώς δε με αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά. Την πρόθεσή του να μην εισπράξει το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό ως αποτέλεσμα της προσφυγής του στη Δικαιοσύνη είχε εκδφάσει και ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τζοχατζόπουλος.
Εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο αγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός ανάλογων βουλευτικών αγωγών εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δικαιώσει συνταξιούχους βουλευτές, κρίνοντας ότι με βάση το Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής του 1975, οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών.

Στην απόφαση αυτή έχει αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Ολομέλεια έχει αναπέμψει και πάλι την υπόθεση στο Τμήμα το οποίο όμως έχει «παγώσει» το όλο θέμα.

Ήδη, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν δικαιωθεί οι τέως βουλευτές Β. Μπρακατσούλας (ΠΑΣΟΚ), Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα (ΝΔ) οι υποθέσεις των οποίων έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο Τμήμα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή τους.
Επίσης εκκρεμούν προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αγωγές των κληρονόμων του Γιαν. Σκουλαρίκη (ΠΑΣΟΚ) του Αντ. Ντετιδάκη (ΠΑΣΟΚ), Ε. Ανθόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Παπαηλία (ανεξάρτητος).

Να σημειωθεί πάντως, ότι παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η χήρα του βουλευτή του Σπ. Πλασκοβίτη.

Στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε απάντηση για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων βουλευτών, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Βουλή η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. 
===========

Την ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν οι δικαστές - Τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές

Η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε σε ποσοστό, περίπου 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ

Την ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις των δικαστών και εισαγγελέων και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και την κάλυψη από το κράτος των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητούν οι δικαστικές Ενώσεις, με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά την πανδικαστική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών.
Ακόμη, στο ψήφισμα διατυπώνεται η διαμαρτυρία των δικαστών «για τις νέες, πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων, τόσο των δικαστών και εισαγγελέων, όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».
Όπως αναφέρουν, η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε σε ποσοστό, περίπου 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ.
Επίσης, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι νέες περικοπές των συντάξεων, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές» αλλά «ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερνή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απευθυνόμενος «με πλήρη σεβασμό» στους απόμαχους συναδέλφούς του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ανέφερε ότι η σημερινή πανδικαστική «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης των συνταξιούχων» και προσέθεσε: «Τις συντάξεις δεν σας τις χαρίζει κανείς, είναι προϊόν του δικού σας μόχθου και της δικής σας εργασίας».
Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δικαστές, τόνισε: «Στον αγώνα που ξεκινήσατε έχετε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνετε, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για αξιοπρεπείς συντάξεις, που διαψεύστηκαν ωστόσο, χωρίς καμία δική σας ευθύνη» και προσέθεσε: «Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας, είμαστε αταλάντευτα στοιχισμένοι στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας με όλες τις δυνάμεις».
Εξάλλου, ο κ. Σεβαστίδης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και επισήμανε ότι ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ως προς τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ότι «τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία» και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από το νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».
Ακόμη, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγγελική Λαίου, η γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αρετή Σκαφίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χρήστος Μητκίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Σταμάτιος Γιακουμέλος, στις σύντομες ομιλίες τους, έκαναν λόγο για καταβαράθρωση των συντάξεων, για εξαθλίωση των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί, κλπ.
Στην πανδικαστική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ, ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ και ο Σπύρος Βασιλείου από την Ένωση Κεντρώων.

www.bankingnews.gr 

===============

Έχουμε ταξικό πόλεμο. Τώρα το καταλαβαίνουν όλοι…

Γράφει ο mitsos175.

Ο κόσμος έχει εξοργιστεί πάρα πολύ με αυτή την πρόκληση. Οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας αυτοί που έδωσαν την ευκαιρία στα τοκογλυφικά παράσιτα να μας λεηλατούν, αυτοί που πετσόκοψαν μισθούς επιδόματα και συντάξεις, τα λαμόγια που σπατάλησαν ή βούτηξαν το δημόσιο χρήμα να παίρνουν αναδρομικά.

Και η οργή δεν είναι μόνο για τους χαραμοφάηδες. Είναι και για τους ανήθικους δικαστές, που έβγαλαν μια τέτοια εξωφρενική απόφαση. Φυσικά το κάνουν γιατί τα δικά τους προνόμια, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με αυτά των κηφήνων της Βουλής. Πιο απλά οι βουλευτές κάνουν δώρα στους δικαστές, τους χαρίζουν απίστευτα ποσά με τροπολογίες και νόμους, ενώ οι δικαστές ανταποδίδουν με το να βγάζουν συνταγματικά τα Μνημόνια και τις παράλογες αποφάσεις της Βουλής.

Πρόκειται για μια συμπαιγνία εις βάρος των εργαζομένων για ένα ταξικό ολοκαύτωμα: Καλούμαστε να χρυσοπληρώσουμε αυτούς που μας ξεπουλάν, που μας καταστρέφουν συστηματικά. Ποια διάκριση των εξουσιών και κουραφέξαλα; Στη μάσα είναι μαζί και δεν ξεχωρίσουν, αφού βουτάνε τις μουσούδες τους στα σπλάχνα εργαζόμενων και συνταξιούχων. Έτσι εξηγούνται και οι τρομοκρατικές αποφάσεις - ντροπή για τις καταδίκες χωρίς στοιχεία Αναρχικών και όσων αγωνίζονται εναντίον αυτής της άθλιας κατάστασης.

Αλλά οργίζονται πολλοί και με την ΕΕ. Οι ξένοι κόρακες, αγκαλιά με τις ντόπιες ύαινες δεν λένε κουβέντα γι αυτές τις αυξήσεις. Αντίθετα ζητάνε συνεχώς ανθρωποθυσίες φτωχών. Φυσικά γιατί χρειάζονται τα ντόπια τομάρια που κυβερνάνε για λογαριασμό τους ώστε να πλιατσικολογούν τον πλούτο της χώρας ανενόχλητοι.

Θα έρθει η Τρόικα και θα μας διατάξει να μην πάρουν τα ψίχουλα αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ κι αυτοί που παίρνουν το συσσίτιο του ΚΕΑ ενώ θα κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο για τα εκατομμύρια που θα σωθούν στους βουλευτές!

Για τα αστικά κόμματα τι να πούμε; Για την υποκρισία τους; Μας λένε κάποιοι εξυπνάκηδες πως πρέπει οι πρώην βουλευτές τους που θα πάρουν αυτά τα ματωμένα αναδρομικά να παραιτηθούν. Και γιατί πονηροί δεν κάνετε νόμο να μην τα πάρουν ούτε αυτοί, ούτε εσείς. Δηλαδή φταίνε οι πρώην της συμμορίας και όχι οι νυν, όσοι θα τα πάρουν στο μέλλον, ενώ τρωγόπιναν μαζί με τους παλιούς και σχεδίαζαν το έγκλημα εις βάρος μας; Κάντε νόμο να καταργηθούν τα αναδρομικά, οι συντάξεις βουλευτών, ενώ μισθολογικά να ισχύει για βουλευτές - δικαστικούς, ότι ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, σας προκαλούμε. Έστω ψηφίστε να πάιρνετε αυξήσεις μόνο, αν αυξάνεται ο βασικός μισθός. Συνδέστε τις δικές σας αποδοχές με αυτές των εργαζόμενων, αν τολμάτε. Αλλιώς είστε μεγάλοι ψεύτες και καθάρματα.

Έχουμε ταξικό πόλεμο. Τώρα το καταλαβαίνουν όλοι…

Υ.Γ:  «Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ δεν αναζητά αναδρομικά» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της διεκδίκησης αναδρομικών από πρώην βουλευτές.
Το ΚΚΕ θυμίζει ότι «έχει επανειλημμένα προτείνει την πλήρη κατάργηση των συντάξεων και προνομίων, τόσο των βουλευτών όσο και των άλλων αιρετών» και κάνει λόγο για «υποκρισία» των πολιτικών δυνάμεων «που απ’ τη μία εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική κι απ’ την άλλη προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού».
=============

Οι λειτουργοί της τυφλής Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να είναι μονόφθαλμοι


Οι δικαστικοί για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια, χτες, με μια πανδικαστική συνέλευση, όχι μόνο ξεσηκώθηκαν για τις περικοπές στις συντάξεις τους, αλλά κατήγγειλαν το κράτος σαν τον κυρίως υπεύθυνο για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και προανήγγειλαν αγώνα. Όλα αυτά θα ήταν θαυμάσια αν οι δικαστικοί είχαν φροντίσει εδώ και 7 χρόνια να υπερασπιστούν με τον ίδιο ζήλο και τα ίδια επιχειρήματα τα εισοδήματα των άλλων πολιτών, όταν σφάζονταν από τους μνημονιακούς νόμους.
Με ένα εντυπωσιακό παρών όλες οι δικαστικές ενώσεις χτες προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, καλώντας «το κράτος να πληρώσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και όχι οι συνταξιούχοι»!
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η αντίδραση αυτή των δικαστών, έστω κι αν ήρθε με καθυστέρηση επτά (7) ετών! Εάν είχε έρθει νωρίτερα, ίσως η λαίλαπα των μνημονίων να μην είχε ενσκήψει τόσο σφοδρή εναντίον όλων των πολιτών. Ίσως, μάλιστα να είχε πάρει μια άλλη, εντελώς διαφορετική πορεία η έφοδος των δανειστών στα εισοδήματα και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών.
Θα γινόταν αυτό, γιατί οι δικαστικές ενώσεις με ψήφισμά τους χτες δήλωσαν ότι και οι νέες περικοπές των συντάξεων «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές».
Προχωρώντας, ζητούν να ανακληθούν οι μειώσεις και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί «δεν μπορεί αν γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».
Όπως σωστά επισημαίνουν, «οι δικαστικοί κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων».
Προχωρώντας ακόμα πιο «επαναστατικά», οι δικαστικοί κατηγορούν το κράτος σαν υπεύθυνο υπονομευτή του συστήματος «με τη διαχρονική αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων για σκοπούς άσχετους με τον φυσικό τους προορισμό. Παράλληλα με την εισφοροδιαφυγή, την ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία και τη διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων».
Εμείς οι υπόλοιποι πολίτες έχουμε μια ερώτηση να απευθύνουμε στους δικαστικούς, που δίκαια διαμαρτύρονται και με εύλογα επιχειρήματα:
Δεν είναι οι μόνοι επαγγελματίες που πλήρωναν διαχρονικά και με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εκατοντάδες κλάδοι πλήρωσαν με ιδρώτα το ασφαλιστικό σύστημα, τίμια. Οι οποίοι, όπως και οι δικαστικοί, δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια των ταμείων.

Όπως και τους δικαστικούς, έτσι και όλους τους έντιμους πολίτες τους έχει βλάψει δολίως το κράτος με τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.
Όπως και για τους δικαστικούς έτσι και για όλους τους πολίτες οι περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές.
Και η ερώτηση είναι: Αν προσφύγουν οι πολίτες στα δικαστήρια μ αυτά τα επιχειρήματα των ίδιων των δικαστών, οι δικαστές θα τους δικαιώσουν;
Παρεμπιπτόντως, μια και οι περικοπές στις συντάξεις δεν αποφασίστηκαν χτες, εάν οι δικαστικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουν δίκιο, γιατί τις επέτρεψαν εδώ και 7 χρόνια; Δεν ίσχυαν στο παρελθόν τα σημερινά τους επιχειρήματα; Δεν ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές;
Τέλος, οι δικαστικοί αναφέρονται μόνο στις δικές τους συντάξεις ως εάν είναι κάτι αξιολογότερο του λαού; Ή η θέση τους αφορά και όλους τους πολίτες;
Υ.Γ. Είναι ίσως άξιο επισήμανσης ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια που απουσιάζει από τον δικαστικό κλάδο ως επικεφαλής συνδικαλιστής ή επικεφαλής του Αρείου Πάγου η κ Θάνου.
Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης

Σχόλια