Noμπελίστες οικονομολόγοι επικρίνουν την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη (Up)

Μόνιμη σταθερότητα στην ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ευρώπη ξεπεράσει τις αμαρτίες του παρελθόντος και επανεφευρεθεί, δηλώνουν στην γερμανική εφημερίδα “Die Welt” νομπελίστες οικονομολόγοι, με αφορμή συνέδριο το οποίο έγινε στο Λίνταου της Γερμανίας. 
  • Προσθέτουν δε ότι η Γερμανία θα πρέπει να παραχωρήσει εξουσία ή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. 
  • «Όλοι από κοινού επέτρεψαν την υπερχρέωση στην Ευρώπη και τώρα πρέπει από κοινού να αναλάβουν την ευθύνη», είπε στην «Welt» ο Ρότζερ Μάιερσον, Νόμπελ Οικονομικών για το έτος 2007.
«Οι τράπεζες ενθαρρύνθηκαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα κάτι το οποίο διευκόλυνε τις χώρες να συνεχίσουν να χρεώνονται», πρόσθεσε. Είναι δε πεπεισμένος ότι η λύση βρίσκεται στο να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα κρατικά ομόλογα: «Μόνο με μια συντονισμένη δράση ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να σωθεί το ευρώ. Και αυτό θα λειτουργήσει μόνον εάν η Γερμανία υπερβεί τον εαυτό της». Τον ιδιαίτερο ρόλο της Γερμανίας τονίζει στη γερμανική εφημερίδα ο Χριστόφορος Πισαρίδης, Νόμπελ Οικονομικών 2010, ο οποίος την επικρίνει ότι έχει εν τοις πράγμασι αναλάβει τη εξουσία στην Ευρώπη: «Χωρίς την συγκατάθεση της Γερμανίας δεν γίνεται στην πράξη τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Θεωρεί δε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέτρεψε κατά τη διάρκεια της θητείας του να κυριαρχήσει η Γερμανία στην ευρωζώνη: «Η Γερμανία κέρδισε χάρη στο αδύναμο ευρώ και εξήγαγες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης την ανεργία της. Τώρα θα πρέπει το Βερολίνο να μην αντισταθεί στη μεγαλύτερη εμβάθυνση εντός της νομισματικής Ένωσης, έστω και αν αυτό φυσικά κοστίσει κάτι», είπε ο Κύπριος νομπελίστας στη “Welt”. Ο Τζέιμς Μίρλες, Νόμπελ Οικονομικών 1996, βλέπει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης στις άκαμπτες δομές του κοινού νομίσματος. Βλέπει μάλιστα τη λύση στην έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη: «Ίσως να ήταν καλύτερα να φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη. Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε ένα τεράστιο και μη προβλέψιμο κόστος. Θα πρέπει προηγουμένως να σκεφτεί κανείς επακριβώς πως θα το κάνει», παραδέχτηκε όμως μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα. Επίσης ο κ. Μάιερσον προτείνει «τη δημιουργία ενός “αμαρτωλού ομόλογου”, το οποίο θα επιτρέπεται να εκδίδει μια χώρα μόνο όταν θέλει να χρηματοδοτήσει τα χρέη της, που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο ελλείμματος. Τέτοια ομόλογα είναι μειωμένης σημασίας και δεν θα επιτρέπεται στις τράπεζες να τα περιλαμβάνουν στους ισολογισμούς τους ως επενδύσεις μηδενικού κινδύνου, όπως συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα. Οι νέοι αυτοί τίτλοι αυτομάτως θα έχουν υψηλότερα επιτόκια. Η υπερχρέωση θα κόστιζε στους υπουργούς Οικονομικών πολύ ακριβά και επομένως θα γινόταν μη ελκυστική». Την ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος πάντως οι νομπελίστες οικονομολόγοι δεν τη συμμερίζονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά στη “Welt” o Xριστόφορος Πισαρίδης: «Με τον τρόπο αυτό μια χώρα είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Εάν το πείραμα πετύχαινε ποιός θα εμπόδιζε τη χώρα να αποχωρήσει εντελώς από το ευρώ;» 28/08/2017 14:25 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Πηγή: Noμπελίστες οικονομολόγοι επικρίνουν την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη http://mignatiou.com/2017/08/nompelistes-ikonomologi-epikrinoun-tin-germaniki-kiriarchia-stin-evropi/
-------------
blogger: έ δεν χρειάζεται να είναι κανείς Νομπελίστας οικονομολόγος για να καταλάβει ότι αυτή η ευρώπη δουλεύει για λογαριασμό των Γερμανών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε καν οικονομολόγος για να καταλάβει ότι αυτό το πράγμα - κάτι σαν ΚΟΜΕΚΟΝ - που έχει στηθεί έχει ημερομηνία λήξεως με θύματα τις χώρες του Νότου που λεηλατούνται.

------------------------
(Η Γερμανία είναι ο αλκοολικός της γειτονιάς που τον βάλαμε στο τραπέζι επειδή πιστέψαμε ότι αποτοξινώθηκε. Τρίχες δεν ισχύει. Έχει μεθύσι ξανά και τα κάνει όλα πουτάνα στο ...ευρωπαϊκό τραπέζι μέχρις ότου πάρουν  απόφαση οι πραγματικοί οικοδεσπότες και τον πετάξουν έξω κλωτσηδόν. Εν τω μεταξύ μετράμε ζημιές...)

Ενώ όποιος μιλάει για το αδιέξοδο αμέσως λοιδορείται... (βλέπε)
για όσους πολτικούς γερμανούς έχει απομείνει λίγο μυαλό..
Ο Μάρτιν Σούλτς «είναι ο καλύτερος υποψήφιος για καγκελάριος. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έψαχνε και βρήκε στις αρχές του έτους έναν καινούριο φέρελπι (υποψήφιο καγκελάριο). Αυτός ήταν και είναι ο Μάρτιν Σούλτς», είπε σε συνέντευξή του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild.

Υπάρχει όμως και ένας εντελώς ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο
ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου θα είναι ο σωστός καγκελάριος, επισήμανε ο κ. Γκάμπριελ : «Το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται εντός μιας ενωμένης Ευρώπης.

Η Αγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχουν ασφαλώς να παρουσιάσουν πολλά θετικά, αλλά την Ευρώπη την διέσπασαν και οι δύο: η κ. Μέρκελ με την προσφυγική πολιτική της και ο κ. Σόιμπλε με την οικονομική πολιτική του. Αυτά εκδικούνται τώρα», όπως τόνισε.

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμα κριθεί: «Οι πολίτες τώρα επιστρέφουν από τις διακοπές τους και ο προεκλογικός αγώνας αρχίζει μόλις τώρα». Προσέθεσε δε ότι «το SPD είναι ο πλέον αποφασιστικός αντίπαλος αυτών των απαράδεκτων ανθρώπων του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).»

Πηγή: CNN.gr
====================





Διατυπώνοντας ενστάσεις για τη νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Για το θέμα μίλησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk η βασική υποψήφια του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ: «Η απόφαση συνιστά ξεκάθαρη μομφή σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης που ανέκαθεν στήριζε αυτή την πολιτική. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι η ΕΚΤ παραβιάζει τις αρμοδιότητές της, παρεμβαίνοντας στην οικονομική πολιτική των μεμονωμένων χωρών μελών. Δεν είναι αυτή η αποστολή της. (…) Προσωπικά θα προχωρούσα βέβαια σε μια διαφορετική προσέγγιση από τους ενάγοντες. Το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο ότι πρόκειται για κρατική χρηματοδότηση, αλλά για χρηματοδότηση των τραπεζών».
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεν μπορεί να γίνεται ακόμη λόγος για «απόφαση», δεδομένου ότι διατυπώνοντας επιφυλάξεις για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο παρέπεμψε απλώς το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τα οφέλη της Γερμανίας από το QE
Όπως σημείωσε η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει από ιδιοτέλεια την πολιτική που χάραξε και εφαρμόζει ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.
 Άγνωστο μέχρι πότε θα συνεχιστεί το QE και εάν τελικά θα προλάβει να ενταχθεί και η Ελλάδα
Άγνωστο μέχρι πότε θα συνεχιστεί το QE και εάν τελικά θα προλάβει να ενταχθεί και η Ελλάδα
«Και η Γερμανία ευνοείται αφού αγοράζονται και γερμανικά ομόλογα. Γι΄ αυτό το λόγο είναι τόσο χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού και κάθε φορά που ο Σόιμπλε παρουσιάζει τον ισοσκελισμένο του προϋπολογισμό, μπορεί να στέλνει παράλληλα και μια ευχαριστήρια επιστολή στον κ. Ντράγκι που είναι ο κύριος υπεύθυνος των χαμηλών επιτοκίων. Για τους γερμανούς αποταμιευτές, ειδικά για τους αποταμιευτές μικροποσών, όμως αυτό ισοδυναμεί ουσιαστικά με απαλλοτρίωση, διότι τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό που έχουμε στην παρούσα φάση στη Γερμανία (…). 
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έριξε πολύ χρήμα στην αγορά. Στις αγορές, και κυρίως στην αγορά ακινήτων, δημιουργήθηκαν φούσκες. 
Διότι η ΕΚΤ δεν αγοράζει μόνον κρατικά αλλά και εταιρικά ομόλογα. Αγοράζει τα πάντα (…) χωρίς να υπάρχει κάποια προστιθέμενη αξία και αυτό προαναγγέλλει το επόμενο κραχ και την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση».
Δεν γίνονται επενδύσεις
  •  «Οι πολυεκατομμυριούχοι στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο πλούσιοι απ΄ ότι στην αρχή της κρίσης», λέει η κ. Βάγκενκνεχτ.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke), οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζουν αυτό το διάστημα οι χώρες της Ευρωζώνης, είναι εικονικοί.
«Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα αυτό (QE) ευνοεί τις επενδύσεις επειδή μειώνει τα επιτόκια δανεισμού, εντούτοις εν μέσω ενός κλίματος γενικευμένης ανησυχίας, σε πολλές χώρες δεν γίνονται επενδύσεις. Το ποσοστό επενδύσεων -και αυτό αφορά και τη Γερμανία- και κυρίως την Ιταλία και τις κλασσικές χώρες της κρίσης της νοτίου Ευρώπης, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Η ανεργία μειώνεται εν μέρει και για το λόγο ότι οι άνθρωποι μεταναστεύουν. Θα πρέπει να δείτε πόσοι εξειδικευμένοι νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα. 
Τυπικά λοιπόν μπορεί να μειώνεται η ανεργία, ωστόσο με τον τρόπο αυτό δεν συνέρχεται η οικονομία. Και κυρίως συνεχίζουμε να έχουμε ένα τεράστιο πλεόνασμα χρέους και αυτό είναι εντέλει αυτό που πέτυχε ο Ντράγκι: δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, αναχρηματοδοτείται συνεχώς το τεράστιο χρέος και το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες μολονότι έχουν καταστροφικούς ισολογισμούς και τοξικά δάνεια».
Η πολιτική αυτή δεν είναι βιώσιμη, σχολιάζει η βασική υποψήφια της Αριστεράς στις επικείμενες εκλογές: «Η λύση που προτείνω είναι να ζητηθεί από τους έχοντες σε όλες τις χώρες να πληρώσουν. Κοιτάξτε μόνον την Ελλάδα: οι πολυεκατομμυριούχοι είναι σήμερα πιο πλούσιοι απ΄ ότι στην αρχή της κρίσης. Δεν έγιναν φτωχότεροι. Στις χώρες της κρίσης, στην Ιταλία, στην Ισπανία, υπάρχει μια ανώτερη τάξη που είναι εξαιρετικά πλούσια. Ωφελήθηκε από την κρίση, από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων διότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τις περιουσίες τους στις χρηματαγορές».
DLF / Κώστας Συμεωνίδης
----------------

Σχόλια