Κομίζει μήνυμα σοκ η Lagarde: Χωρίς λύση στο χρέος, δεν έχει έξοδο από το μνημόνιο, θα κλείσουν και οι αγορές – Τι θα πει για AQRs.

Σκληρό μήνυμα κομίζει στην ελληνική κυβέρνηση η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ που θα επισκεφθεί την Ελλάδα 29 Σεπτεμβρίου.


Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα το Καλοκαίρι του 2017 και η Lagarde θα κομίσει 3 βασικά μηνύματα.

1)Θα ξεκαθαρίσει ότι χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους το αργότερο Καλοκαίρι 2018 είναι αδύνατη η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης ή μνημόνιο.
2)Θα επαναλάβει ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% και θα τονίσει ότι η Ελλάδα χωρίς χρέος και χωρίς συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές και θα υποχρεωθεί σε κάποια νέα στήριξη ή πιστωτική γραμμή.
3)Θα ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξουν AQRs δηλαδή έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού και ειδικά στα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι AQRs σημαίνει ζημία 5 με 7 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ γνωρίζει τα σχέδια του ESM να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Ταμείο – ανέρχονται τώρα στα 12 δισεκ. –.

Γνωρίζει επίσης ότι με τα μέτρα που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος, αποπληρωμή ΔΝΤ, κέρδη από ANFA, SPM και ίσως 5ετή επιμήκυνση η DSA η έκθεση βιωσιμότητας δεν θα μετατρέπει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.

Για το ΔΝΤ ή θα υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση ή η Ελλάδα θα συνεχίσει το 2018 με 2019 με κάποιο είδος προγράμματος ως μηχανισμός ασφαλείας καθώς η Ελλάδα δεν θεωρείται έτοιμη να απελευθερωθεί από τα μνημόνια και να πειραματιστεί χωρίς στηρίξεις στην κερδοσκοπικές αγορές. 

Πηγή: bankingnews.gr

Σχόλια