Ρεπουμπλικανοί πιέζουν τον Τραμπ να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Ρύθμιση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο καλεί τον Τραμπ να ασκήσει πίεση ώστε να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αποφασισμένος να αλλάξει στάση απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς εμφανίζεται ο Λευκός Οίκος.

Οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα κρατήσει σκληρότερη στάση έναντι των διεθνών οργανισμών.

Με αυτό που αποκαλείται «η Αμερική πρώτα» (America First), στον προϋπολογισμό που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος προτείνει μειώσεις 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση που δίνουν οι ΗΠΑ τα επόμενα τρία χρόνια σε πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε δύο κορυφαίες θέσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτές οι δύο κινήσεις έρχονται καθώς ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin ταξιδεύει στη Γερμανία για να συναντηθεί με τους ομολόγους του στο G20. Στέλνουν το σήμα ότι ο Ντ. Τραμπ, που στράφηκε κατά των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, πιθανότατα θα κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις να εισάγει δομικά διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο πιέζουν να πάει ένα βήμα παραπέρα. Θέλουν να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ την εξουσία σε αυτούς τους θεσμούς, υιοθετώντας σκληρή γραμμή, και να αντιταχθούν σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, που οδεύει σε μια ακόμα κρίση αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τις πληρωμές δισεκατομμυρίων που πρέπει να γίνουν.
Μια ρύθμιση που εισήγαγε την Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Michigan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση. Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο.
«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε.
Ένα τέτοιο βήμα θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο μια ήδη ευαίσθητη κατάσταση σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από την οικονομική αρωγή από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ από το 2010.
Η Γερμανία, η οποία έχει μπροστά της εθνικές εκλογές αργότερα φέτος, αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα λαϊκίστικων εξεγέρσεων, ανυπομονούν να αρχίσει να συνδράμει το ΔΝΤ οικονομικά και να τους προσφέρει πολιτική «κάλυψη». Αλλά το Ταμείο κρατά εδώ και καιρό άκαμπτη στάση. Αρνείται να το κάνει, εκτός κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και, κάτι απόλυτα κρίσιμο, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, της οποίας τα χρέη το ΔΝΤ θεωρεί πλέον «μη βιώσιμα».
Ο κ. Huizenga, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα εδώ και χρόνια την ανάμειξη του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας, τόνισε πως το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά μέλη του, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του.
«Το ΔΝΤ δεν είναι ένα fund για να διασώζει πολιτικά κόμματα στα κράτη-πιστωτές, ούτε πρέπει να είναι κατώτερος εταίρος για εξωτερικούς οργανισμούς που δεν είναι αφοσιωμένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους», υπογράμμισε. «Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να θωρακίσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, έχει παρατείνει την ταλαιπωρία της Ελλάδας και έχει αναβάλει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, που θα πρέπει να παρθούν έτσι κι αλλιώς».
Το ΔΝΤ έχει στείλει προσωπικό πίσω στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, μαζί με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αλλά ταυτόχρονα κρατά σκληρή στάση στις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων και έχει αρνηθεί να δεσμευτεί για οποιαδήποτε οικονομική παροχή, κάτι που κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως αντανακλά την επιρροή της νέας διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πώς ακριβώς θα προσεγγίσει η νέα διακυβέρνηση την ελληνική κρίση παραμένει ασαφές γιατί δεν έχουν πει πολλά επάνω σ’ αυτό. Αλλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal τον περασμένο μήνα ο κ. Mnuchin χαρακτήρισε το θέμα της Ελλάδας «πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα», το οποίο πολλοί ερμήνευσαν ως ένδειξη πως δεν θα επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους προκατόχους του.
Ο Robert Kahn, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και πλέον μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, τόνισε πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και θα ήθελαν να δουν το Ταμείο να αποσύρεται, αν αυτό είναι απαραίτητο.
«Για την αμερικανική κυβέρνηση συγκεκριμένα, αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη μεταστροφή σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πίεζε για συνέχιση της ανάμειξης του ΔΝΤ», έγραψε σε ανάρτησή του σε μπλογκ.
«Δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή το αν αυτή η αλλαγή αντανακλά τις απόψεις της διακυβέρνησης (Τραμπ), αλλά δεν θα ήταν έκπληξη αν, μόλις οριστεί πλήρως η ομάδα, οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια σκληρότερη στάση ενάντια σε μεγάλα αλλά αδύναμα προγράμματα του ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη νέα, σκληρή του στάση στο θέμα της Ελλάδας, ενδέχεται να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στη διακυβέρνηση Τραμπ»
ΠΗΓΗ

Σχόλια