Διάλεξη με θέμα «Το Σύνταγμα κι η κρίση. Ποια αναθεώρηση του Συντάγματος;», η οποία έγινε στις 2 Μαρτίου 2015 στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου.
-----------
Περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος... (Γ. Κασιμάτης)
Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ(για την αναθεώρηση)
3. Χωρίς αιδώ!
(Ακούγοντας τον κ. Κασιμάτη και τον κ. Κοντογιώργη ακούς ελληνικά, από δυο δασκάλους που θέλουν να επικοινωνησουν γνήσια με τον λαό).
------------
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΠΟΙΑ ΑΝΑΘΕΏΡΗΣΗ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΟ ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ένα προϊδεασμένο μάτι μπορεί άνετα να διαπιστώσει ότι πρόκειται για προτάσεις κατάλληλες για ένα Σύνταγμα του 18ου αιώνα: Πολιτικά αναχρονιστικές, κοινωνικά φοβικές, συνολικά αντιδραστικές, τις οποίες θα προσυπέγραφε και με τα δύο χέρια οποιαδήποτε δεξιά. Είναι πιο οπισθοδρομικές ακόμη και από τις πρόνοιες του γαλλικού Συντάγματος του 1793. Το πολίτευμα που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του ορίζεται αυθεντικά ως μια «απόλυτη μοναρχευομένη ολιγαρχία» με ισχυρή προσημείωση κομματοκρατίας. Το πολίτευμα της Αριστεράς δεν έχει καμία σχέση με την πρόοδο διότι ανάγεται στο παλαιό καθεστώς. Αποστρέφεται τόσο την αντιπροσωπευτική όσο και την δημοκρατική πολιτεία. Η σχέση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής που καθορίζει την φύση του πολιτεύματος δεν αγγίζεται. Το πολιτικό σύστημα παραμένει ιδιοκτησία του κράτους, και καθημάς της κομματοκρατίας, ενώ η κοινωνία διατηρείται αυστηρά εγκιβωτισμένη στην ιδιωτεία. Το κερασάκι των «δημοψηφισμάτων» αποτελεί την καλύτερη ομολογία γι αυτό. «Μακριά κι αγαπημένοι». Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι προτάσεις για την αναθεώρηση υποβάλλονται τώρα για να φανεί ότι κάτι κάνουν, ώστε να απωθήσουν στο μακρινό μέλλον την εναρμόνισή τους με την πολιτεία δικαίου και το κοινό αίσθημα, καθώς και ως αντίβαρο στον πολιτικό διάλογο, λίγο πριν τη νέα καταβύθιση της χώρας. (Γ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ 27-3-2017)
Σχόλια