Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνουν οι
αναλυτές του The Economist Intelligence Unit οι οποίοι
προβλέπουν συμβιβασμό για να εκταμιευτούν κάποια χρήματα αλλά όχι
συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι
αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit.
Συγκεκριμένα για το Grexit αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Οσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας οι αναλυτές λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.
ΒLogger: Το ότι γίνεται ένα διεθνές παίγνι γύρω από την Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία - Αγγλοσάξωνες πλειοδοτούν για την έξοδος και για τους δικούς τους λόγους.
Δες τώρα κι' αυτά:
«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η SZ επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.
Βέμπερ: Δεν μπορεί να είσαι υπέρ του ΔΝΤ και κατά του κουρέματος
Όπως σημειώνει η SZ η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα «σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.» Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η ‘Αγκελα Μέρκελ όσο και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρηθεί η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τα λεγόμενα Βέμπερ σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός. Άλλωστε το 2015 οι γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ωστόσο επ' αυτού το άρθρο κλείνει με μια επισήμανση Μ. Βέμπερ ότι «δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους».
Το νέο επικίνδυνο πόκερ του Σόιμπλε
Σε σχόλιο της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η Tagesspiegel σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη. «Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».
Για το λόγο αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι». Σύμφωνα με τον σχολιογράφο ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο ξανά για Grexit είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό. Τέλος σύμφωνα με το σχόλιο εάν σε αυτή την «παρτίδα πόκερ» μπει και ο έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. (…) Aλλά η ΕΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».
Περί χρέους και ελληνικής ανάπτυξης
Η Die Zeit από την πλευρά της δημοσιεύσει εκτενές άρθρο αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους εστιάζοντας όμως στην ελληνική πλευρά και τη σκοπιά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. «Κατεστραμμένη λόγω χρεών;» είναι ο τίτλος του άρθρου για την Ελλάδα, το οποίο σημειώνει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η χώρα είναι υπεύθυνες για την ισχνή ανάπτυξή της. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν αρκεί». Για τον Αλ. Τσίπρα το υψηλό χρέος είναι η αιτία για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και γι αυτό ζητά ελαφρύνσεις, γράφει η Zeit. «Αλλά οφείλεται τελικά μόνο στα χρέη, το ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι μόνο κατά 3% και η ανεργία παραμένει υψηλή γύρω στο 20%;» διερωτάται η εφημερίδα για να καταλήξει ότι το ζήτημα του χρέους και η σχέση του με τις προοπτικές ανάπτυξης είναι τελικά ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, για το οποίο ούτε καν η ίδια η οικονομική επιστήμη μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά και για το λόγο αυτό πρόκειται τελικά για ένα πολιτικό θέμα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά και τη νέα συζήτηση περί Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από τη νέα θέση του στο υπ. Εξωτερικών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυριανή Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η διαρκής διαμάχη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα».
Πηγή: DW
----------------------------
Ο επικεφαλής της ΚΟ των
Χριστιανικών κομμάτων Φόλκερ Κάουντερ διαψεύδει ότι διαφαίνεται αλλαγή
στάσης του Βερολίνου ως προ το ΔΝΤ. "Να μην έχει αυταπάτες η ελληνική
κυβέρνηση, χωρίς ΔΝΤ δεν θα δοθεί η επόμενη δόση".
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έρχεται σήμερα ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου να διαψεύσει τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπροέδρου της Χριστιανοκοινωνική Ένωσης CSU, περί διαφαινόμενης μεταστροφής βουλευτών από το CDU/CSU σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ελληνικό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Φόκους ο Φόλκερ Κάουντερ προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως "δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης" όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
"Επιμένουμε επ' αυτού", σημείωσε με νόημα και δήλωσε απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το πολύ το ήμισυ των υποσχέσεών της.
Δεν επαρκεί ο χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση
Αλλά και ο Χανς Μίχελμπαχ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν τις δηλώσεις Βέμπερ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με την επισήμανση ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στη DW ότι δεν βλέπουν να επαρκεί ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στην εφημερίδα: "Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ". Σύμφωνα με τον Βέμπερ τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. "Από τη στιγμή που το Ταμείο εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει", αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: Deutsche Welle ----------- 2. Γερμανικός Τύπος: «Συμφωνία Λαγκάρντ – Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα - Το ΔΝΤ παραμένει»
Το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους θα
μετατεθεί για το 2018. Αυτή είναι η συμφωνία Λαγκάρντ-Μέρκελ σύμφωνα με
την Die Welt.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι:
Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Θα μεταθέσει για το 2018 την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Die Welt επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο και σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.
Στο Βερολίνο λένε ότι η Ουάσιγκτον, όπου είναι η έδρα του ΔΝΤ, θέλει να στηρίξει τη Μέρκελ εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Σημειώνουν ότι η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.
Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.
Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μία «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει καταλάβει αυτό εν τω μεταξύ. Οι τόνοι της κυβέρνησής του είναι σημαντικά πιο συγκρατημένοι από ότι σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις. Στην Αθήνα έχουν, επίσης, κατανοήσει ότι δύσκολα θα υπάρξει και πάλι πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος υποστηρικτής του Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν θα είναι επίσης πλέον στη θέση του».
Βέβαια αυτό που παραλείπει να πει η Die Welt είναι η Λαγκάρντ ρώτησε τον Τραμπ;
============
====================
Συγκεκριμένα για το Grexit αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Οσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας οι αναλυτές λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.
- Σημειώνουν, ωστόσο, οι αναλυτές, ότι αν οι ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα.
ΒLogger: Το ότι γίνεται ένα διεθνές παίγνι γύρω από την Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία - Αγγλοσάξωνες πλειοδοτούν για την έξοδος και για τους δικούς τους λόγους.
- Γι' αυτό και οι όποιες ειδήσεις πρέπει να βλέπονται μέσα στο ρευστό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και χρήζουν δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης.
Δες τώρα κι' αυτά:
1. «ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ»
Γερμανική τορπίλη: Αλλάζει στάση το Βερολίνο για τη διάσωση της Ελλάδας!
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ.«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η SZ επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.
Βέμπερ: Δεν μπορεί να είσαι υπέρ του ΔΝΤ και κατά του κουρέματος
Όπως σημειώνει η SZ η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα «σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.» Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η ‘Αγκελα Μέρκελ όσο και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρηθεί η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τα λεγόμενα Βέμπερ σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός. Άλλωστε το 2015 οι γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ωστόσο επ' αυτού το άρθρο κλείνει με μια επισήμανση Μ. Βέμπερ ότι «δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους».
Το νέο επικίνδυνο πόκερ του Σόιμπλε
Σε σχόλιο της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η Tagesspiegel σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη. «Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».
Για το λόγο αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι». Σύμφωνα με τον σχολιογράφο ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο ξανά για Grexit είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό. Τέλος σύμφωνα με το σχόλιο εάν σε αυτή την «παρτίδα πόκερ» μπει και ο έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. (…) Aλλά η ΕΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».
Περί χρέους και ελληνικής ανάπτυξης
Η Die Zeit από την πλευρά της δημοσιεύσει εκτενές άρθρο αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους εστιάζοντας όμως στην ελληνική πλευρά και τη σκοπιά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. «Κατεστραμμένη λόγω χρεών;» είναι ο τίτλος του άρθρου για την Ελλάδα, το οποίο σημειώνει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η χώρα είναι υπεύθυνες για την ισχνή ανάπτυξή της. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν αρκεί». Για τον Αλ. Τσίπρα το υψηλό χρέος είναι η αιτία για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και γι αυτό ζητά ελαφρύνσεις, γράφει η Zeit. «Αλλά οφείλεται τελικά μόνο στα χρέη, το ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι μόνο κατά 3% και η ανεργία παραμένει υψηλή γύρω στο 20%;» διερωτάται η εφημερίδα για να καταλήξει ότι το ζήτημα του χρέους και η σχέση του με τις προοπτικές ανάπτυξης είναι τελικά ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, για το οποίο ούτε καν η ίδια η οικονομική επιστήμη μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά και για το λόγο αυτό πρόκειται τελικά για ένα πολιτικό θέμα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά και τη νέα συζήτηση περί Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από τη νέα θέση του στο υπ. Εξωτερικών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυριανή Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η διαρκής διαμάχη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα».
Πηγή: DW
----------------------------
Δεν αλλάζει στάση η γερμανική κυβέρνηση για το ΔΝΤ
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έρχεται σήμερα ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου να διαψεύσει τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπροέδρου της Χριστιανοκοινωνική Ένωσης CSU, περί διαφαινόμενης μεταστροφής βουλευτών από το CDU/CSU σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ελληνικό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Φόκους ο Φόλκερ Κάουντερ προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως "δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης" όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
"Επιμένουμε επ' αυτού", σημείωσε με νόημα και δήλωσε απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το πολύ το ήμισυ των υποσχέσεών της.
Δεν επαρκεί ο χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση
Αλλά και ο Χανς Μίχελμπαχ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CSU, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν τις δηλώσεις Βέμπερ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με την επισήμανση ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στη DW ότι δεν βλέπουν να επαρκεί ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στην εφημερίδα: "Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ". Σύμφωνα με τον Βέμπερ τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. "Από τη στιγμή που το Ταμείο εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει", αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: Deutsche Welle
00:09
17/02/2017
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι:
Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Θα μεταθέσει για το 2018 την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Die Welt επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο και σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.
Στο Βερολίνο λένε ότι η Ουάσιγκτον, όπου είναι η έδρα του ΔΝΤ, θέλει να στηρίξει τη Μέρκελ εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Σημειώνουν ότι η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.
Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.
Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μία «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει καταλάβει αυτό εν τω μεταξύ. Οι τόνοι της κυβέρνησής του είναι σημαντικά πιο συγκρατημένοι από ότι σε προηγούμενες αντιπαραθέσεις. Στην Αθήνα έχουν, επίσης, κατανοήσει ότι δύσκολα θα υπάρξει και πάλι πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος υποστηρικτής του Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν θα είναι επίσης πλέον στη θέση του».
Βέβαια αυτό που παραλείπει να πει η Die Welt είναι η Λαγκάρντ ρώτησε τον Τραμπ;
============
της Μαρίνας Νικολάκη
Και
για να πάμε και στο παλιό (καθόλου βελούδινο) παρελθόν του ο Γερμανός
υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εμπλακεί σε οικονομικό
σκάνδαλο με το ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που του
στέρησε την ηγεσία του και τον δρόμο για την Καγκελαρία.
Στις αρχές του 2000 όταν ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο, που αφορούσε "μαύρο χρήμα", που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.
Ο «σκληροτράχηλος» και.... ανελεήμων υπ. Οικονομικών της
Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως «τσάρος» της Γερμανικής οικονομίας
(αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης) συνηθίζει να κάνει επίκληση στο
ευρωπαϊκό δίκαιο και τους "κανόνες". Ωστόσο στην πολιτική του καριέρα,
έχει αποδειχθεί ότι τα χέρια του δεν είναι και τόσο... καθαρά!
Σήμερα,
απέρριψε τις επικρίσεις σε βάρος του περί του ότι καθυστέρησε πολύ να
απαγορεύσει την πρακτική που επέτρεπε σε δύο νομικά πρόσωπα να
ισχυρίζονται ότι τους ανήκε η κυριότητα μετοχών ή άλλων αξιόγραφων και
υπολογίζεται ότι στοίχισε το γερμανικό δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ σε
απολεσθέντα έσοδα από φόρους.
Η υπόθεση αυτή, βάσει του οποίου και τα δύο νομικά πρόσωπα μπορούσαν να διεκδικούν φοροαπαλλαγές, έκλεισε το 2012. Η
αποκάλυψη της πρακτικής αυτής των χρηματομεσιτών προκάλεσε οργή στη
γερμανική κοινή γνώμη και έφερε σε αμηχανία τον Σόιμπλε, ο οποίος συχνά
κάνει διαλέξεις στις κυβερνήσεις άλλων κρατών για την ανάγκη να παταχθεί
η φοροδιαφυγή! (την οποία τόσα χρόνια ασπάζεται και θέλει υποτίθεται να
επιβάλει σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ)
Ο
Σόιμπλε, που έγινε υπουργός Οικονομικών στα τέλη του 2009, κατέθεσε
ενώπιόν της νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή της ομοσπονδιακής Βουλής της
Γερμανίας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίζοντας τον
εαυτό του είπε... πως ενημερώθηκε για αυτό το παραθυράκι μερικούς μήνες
αφότου ανέλαβε το υπουργείο. Στα μέσα του 2010, αποφάσισε να προχωρήσει
στο κλείσιμό του, αλλά η διαδικασία αυτή πήρε υπερβολικά πολύ χρόνο,
κατά τον ίδιο. Επιπλέον, οι τράπεζες χρειάστηκαν χρόνο για να
προσαρμοστούν στους νέες κανόνες και οι αλλαγές τέθηκαν σε εφαρμογή
μόλις τον Ιανουάριο του 2012.
Το σκάνδαλο έχει στο
επίκεντρό του τις πρακτικές «σορταρίσματος», τις πωλήσεις δανεισμένων
μετοχών. Μια τράπεζα μπορούσε να δανείζει μετοχές κατά τρόπο ώστε τόσο η
ίδια, όσο και ο αγοραστής να εμφανίζονται ως νόμιμοι κάτοχοί της
ταυτόχρονα. Αυτό επέτρεπε και στα δύο μέρη να εξασφαλίζουν επιστροφή
φόρων για τα μερίσματα των μετοχών.
Ο Β.Σόιμπλε
υπερασπίστηκε εξάλλου τον φορέα ρυθμιστικού ελέγχου των χρηματαγορών,
τον BaFin. «Δεν είναι αρμοδιότητα του BaFin να ελέγχει την εφαρμογή της
φορολογικής νομοθεσίας», επισήμανε, προσθέτοντας πως η αποστολή του
είναι να εξασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών και τη σταθερότητα του
χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Βουλευτές της
αντιπολίτευσης, τόσο του κόμματος των Πρασίνων όσο και του κόμματος Die
Linke, επικρίνουν το υπουργείο και τους φορείς ελέγχου της αγοράς διότι
δεν αντάλλασσαν πληροφορίες. Ο Σόιμπλε όμως επιμένει πως είναι οι
φορολογικές αρχές στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας αυτά που έχουν
την αρμοδιότητα να ελέγχουν πως οι τράπεζες τηρούν τους κανόνες.
Δεν
είναι η πρώτη φορά όμως που ο Β.Σόιμπλε εμπλέκεται σε περίπτωση
οικονομικού σκανδάλου, όσο και αν τα ΜΜΕ αποσιωπούν τέτοιες ειδήσες...
Το περιοδικό spiegel είχε στο παρελθόν αναδείξει το θέμα ότι Γερμανός
υπουργός Οικονομικών αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη όπου είχε
στοιχεία για ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά,
αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση- εσκεμμένα- από τον Σόιμπλε!
Το
Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο που υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο
Οικονομικών εμπλέκεται στα Panama Papers ενώ ο Σόιμπλε που τώρα φοράει
τη μάσκα του «τιμωρού» για τις εταιρίες που φοροδιαφεύγουν, αλλά επί
σειρά ετών δεν αντιδρούσε!
Αναλυτικά, ο Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου
γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν, σύμφωνα με αποκλειστικές
πληροφορίες του Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με
πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες
συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά.
Σύμφωνα
πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο
Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται
στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για
συναλλαγές στη Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει το
Spiegel, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore
εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού
ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του
πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά». Σύμφωνα με το
δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που
χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα
Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που
βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά».
Από
την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά
από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν
διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό
το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η
επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».
Στις αρχές του 2000 όταν ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο, που αφορούσε "μαύρο χρήμα", που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.
Μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε
παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με έμπορο όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι
είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα. Όμως η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του και
οι αποκαλύψεις των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης τον ανάγκασαν να
εμφανιστεί και πάλι στη Βουλή και να πει "συγνώμη, είπα ψέματα". Εν
συνεχεία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία τον
διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του
σκανδάλου.
Η "βρώμικη" χρηματοδότηση των Χριστιανοδημοκρατών
Το
1998 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεκδικεί την Καγκελαρία με αντίπαλο τον
Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά οδηγήθηκε σε μία απρόσμενη ήττα. Δύο χρόνια
αργότερα, το 2000, ξεσπάει το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του CDU από
έμπορο όπλων.
Ο πρώην εφοριακός που κρατά το
λάβαρο κατά της φοροδιαφυγής, είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο με το
ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που του στέρησε την
ηγεσία του και τον δρόμο για την Καγκελαρία. Στις αρχές του 2000 όταν
ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο,
που αφορούσε «μαύρο χρήμα», που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.
Μέσα
στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με
έμπορο όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα. Όμως
η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του και οι αποκαλύψεις των Γερμανικών μέσων
ενημέρωσης τον ανάγκασαν να εμφανιστεί και πάλι στη Βουλή και να πει
«συγνώμη, είπα ψέματα». Εν συνεχεία παραιτήθηκε από την ηγεσία του
κόμματος, στην οποία τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, που είχε
πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
Όπως έγραφε η Καθημερινή αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου:
"Συνάντησα
τον κ. Σράιμπερ το 1994 σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Μιλήσαμε για τη
χρηματοδότηση του προεκλογικού μας αγώνα" έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος των
Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Με βαλίτσα ή
χωρίς;" τον διέκοψε ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Κρίστιαν Στρόμπελε,
υπαινισσόμενος το γεγονός ότι το 1991 ο ίδιος κ. Σράιμπερ είχε παραδώσει
μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο "άπλυτα" μάρκα στον τότε ταμία του
Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Λάισλερ Κιπ. "Χωρίς" ήταν η απάντηση.
"Αυτό ήταν όλο". "Την άλλη ημέρα ο κ. Σράιμπερ μου έφερε στο γραφείο μου
100.000 μάρκα" συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε
"Δεν μιλάω ποτέ
δημόσια για πράγματα για τα οποία δεν είμαι εντελώς σίγουρος" εξήγησε ο
ίδιος. Ενδιαμέσως όμως ξέρει ότι η τότε ταμίας του κόμματος κυρία
Μπριγκίτε Μπαουμάιστερ καταχώρισε τα χρήματα στα λογιστικά βιβλία της
οργάνωσης με τρόπο που παραβίαζε τον νόμο περί χρηματοδότησης των
κομμάτων. "Το λάθος ήταν αποκλειστικά της κυρίας Μπαουμάιστερ"
διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε. "Εγώ δεν φέρω την παραμικρή ευθύνη".
"Χάος,
δράμα, συμφορά" ήταν ο τίτλος της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας του
Αμβούργου "Die Zeit". "Οι υποκρισίες του Σόιμπλε προκαλούν συμπόνια". Ο
πολιτικός, που είχε υποσχεθεί την πλήρη διαλεύκανση του "σκανδάλου Κολ",
ήτοι της παράνομης συλλογής χρημάτων και του λαδώματος κομματικών
στελεχών από τον προκάτοχό του στην προεδρία του κόμματος κ. Χέλμουτ
Κολ, συνελήφθη κλέπτων και ο ίδιος. Και όχι μόνο αυτό. "Την ίδια
"διαφώτιση" μας υπόσχεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι παραπλάνησε τη
Βουλή και αγγίζει με βελούδινα γάντια τον πρωταγωνιστή των παρανομιών,
τον Κολ".
Στο βίντεο θα
παρακολουθήσετε τον Rob Savelberg ο οποίος ηταν ανταποκριτής της
ολλανδικής εφημερδίας "De Telegraaf" στο Βερολίνο.
Κατά
την διάρκεια της συνέντευξης τύπου εν έτη 2009 στην οποία κι
ανακοινώθηκε τότε από την Ανγκέλα Μέρκελ η πρόσληψη του Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε ως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο Ολλανδός δημοσιογράφος
την ρωτά εαν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εμπιστεύετε
το εν λόγο υπουργείο σε έναν άνθρωπο ο οποίος κατα το παρελθόν είχε
εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς όταν και είχε λάβει από έναν Γερμανό
έμπορο όπλων 100.000 γερμανικά Μάρκα σε μετρητά για να ενισχύσει τάχα το
κομματικό ταμείο των Χριστιανοδημοκρατών κι αργότερα υποστήριξε πως
τάχα είχε ξεχάσει πως είχε στην κατοχή του αυτό το ποσό, το οποίο όπως
λέγεται βρισκότανε σε μετρητά σε ένα συρτάρι του προσωπικού του
γραφείου...
Σχόλια