Γερμανία και ΔΝΤ κατά Ελλάδας: Το Ταμείο με αρνητική έκθεση DSA στο χρέος και βόμβα Schaeuble μένει το ΔΝΤ ή νέο μνημόνιο

Με αυτό τον τρόπο ο Schaeuble προσπαθεί να επιβάλλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απειλώντας ότι χωρίς ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει νέο πρόγραμμα διάσωσης που σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις....
Περιπλέκεται η δεύτερη αξιολόγηση και η δομή του τρίτου ελληνικού προγράμματος αλλά και η διαδικασία βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ επανέλαβε ξεκάθαρα ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι 3,5% μετά το 2018 θα χρειαστούν απαραίτητα μέτρα ενώ εάν μειωθούν στο 1,5% δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα… επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο ή αργότερο Μάρτιο του 2017 θα ανακοινωθεί από το Ταμείο η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA η οποία είναι ξεκάθαρα αρνητική, χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και χωρίς συμφωνία στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ανέφερε ότι αν δεν συμμετάσχει πλήρως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα υπάρξει νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα…
Όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου διάσωσης από το γερμανικό κοινοβούλιο τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι όλα αυτά θα χρειαστούν πολύ χρόνο…...
Με αυτό τον τρόπο ο Schaeuble προσπαθεί να επιβάλλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απειλώντας ότι χωρίς ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει νέο πρόγραμμα διάσωσης που σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά αποτελούν άμεση και έμμεση ισχυρότατη πίεση στην Ελλάδα ώστε
1)Να αποδεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα
2)Να υποχρεωθεί η Ελλάδα να ψηφίσει τα νέα μέτρα 4,5 δισεκ. που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018.

Αρνητική η έκθεση βιωσιμότητας DSA από το ΔΝΤ

Η έκθεση βιωσιμότητας Debt Sustainability Analysis ή DSA ή ελληνιστί έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι αρνητική.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δυσχέραινε σημαντικά και την ΕΚΤ τόσο στην δική της έκθεση βιωσιμότητας όσο και στο QE.
Με μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι 100% βέβαιο ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι αρνητική.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδείξει τις σοβαρές και αντικειμενικές δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος και εάν δεν διευθετηθούν οι εκκρεμότητες η Ελλάδα θα είναι αδύνατο να βγει στις αγορές.
Να σημειωθεί ότι
Α)Το ΔΝΤ διαφωνεί ξεκάθαρα με τον στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
 Β)Ζητάει προκαταβολικά μέτρα 4,5 με 5 δισεκ. για μετά το 2018.
Γ)Θεωρεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θεωρούνται μη επαρκή οπότε δεν μπορεί να υπάρξει θετική έκθεση βιωσιμότητας.

Η Ελλάδα να επιδιώξει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Προφανώς κάποιοι πρόσφατα συνέδεσαν την στάση του ΔΝΤ με την ευρύτερη πολιτική του νέου αμερικανού προέδρου D. Trump.
Εάν κρατήσει μια συντηρητική γραμμή τότε είναι 100% βέβαιο ότι θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι όμως που δεν επιθυμεί η Γερμανία.
Βέβαια με ρεαλιστικούς όρους η Ελλάδα θα έπρεπε να επιδιώκει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως πλήρες μέλος καθώς
1)Διασφαλίζει αξιοπιστία στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα
2)Προτείνει ορισμένα μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας που είναι 100% σωστά.
3)Η ΕΚΤ θα το θεωρήσει ως ένα ισχυρό πλεονέκτημα ώστε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
4)Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρως εναρμονιστεί με τις επιταγές των δανειστών.

www.bankingnews.gr----Πηγή
-----------------

Σχόλια