Ένα φαινόμενο που δείχνει αδιέξοδο – Τι συμβαίνει με ομολογιακά, δανεισμό εταιριών και τράπεζες – Οι ξένοι βλέπουν 4ο γύρο ΑΜΚ


Παράλληλα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες συμμετέχουν ενεργά μόνο σε projects τύπου Μαρινόπουλου τα οποία ωστόσο καθορίζονται και προσδιορίζονται από την κυβέρνηση.
Ένα φαινόμενο που αποδεικνύει το αδιέξοδο στην οικονομία και ειδικά στην πραγματική οικονομία επανέρχεται στο προσκήνιο.
Όπως αναφέρει στέλεχος της Barclays στο bankingnews «πολλά συμβαίνουν στην Ελλάδα, όλοι εστιάζονται και εύλογα στο χρέος και στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης… Όμως η πραγματική οικονομία δείχνει ορισμένα ανησυχητικά σημάδια…

1)Σε αυτή την φάση χρηματοδοτούνται μόνο το κράτος και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις…..
2)Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και αυτό αναμένεται να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για 5την Ελλάδα…
Ήδη τα προβληματικά δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ…
3)Οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια εξωφρενικά που φθάνουν το 12%. Επιτόκιο 12% σημαίνει ότι σε 5 χρόνια η εταιρία σε παρούσες αξίες θα πληρώσει το 60% του κεφαλαίου που άντλησε, αυτό ονομάζεται καταστροφή…

(βλέπε σχετικά εδώ)
4)Στους κύκλους των ξένων τραπεζών και funds ήδη αρχίζει και καλλιεργείται η ανησυχία μήπως οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης το 2018 μαζί με τα stress tests και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών… (βλέπε σχετικά εδώ)
Αυτοί οι 4 παράγοντες δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από την φθηνή χρηματοδότηση…
Όταν το ελληνικό 10ετές που είναι και το ομόλογο αναφοράς βρίσκεται στο 8,15% μια επιχείρηση θα δανείζεται στο 12% με 14%...
Τα επιτόκια αυτά είναι αυτοκτονία όταν η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα στο banking στο 0% ή στο 1,55% με βάση το ELA.

  • Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την φθηνή χρηματοδότηση προς τις τράπεζες δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν γιατί οι τράπεζες, διαθέτουν φθηνή ρευστότητα αλλά αυτή έχει ένα σκοπό να χρηματοδοτήσει υφιστάμενα assets – δάνεια και όχι νέα…
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αύξηση των νέων δανείων….
Παράλληλα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες συμμετέχουν ενεργά μόνο σε projects τύπου Μαρινόπουλου τα οποία ωστόσο καθορίζονται και προσδιορίζονται από την κυβέρνηση.
Οι τράπεζες βρήκαν λύση στο Μαρινόπουλο λόγω της παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης….

  • Εάν σε 6 με 8 μήνες δεν αλλάξει το σκηνικό αυτό θα συμβούν τα εξής…
Α) Το κύμα χρεοκοπιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελλείψει ρευστότητας θα αυξηθεί…
Β) Πρόσβαση στην ρευστότητα θα έχουν μόνο το ελληνικό δημόσιο και οι πολύ μεγάλες εταιρίες…
Γ) Οι τράπεζες θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, θα χρειαστούν και νέες ΑΜΚ και μια τέτοια εξέλιξη θα τις κρατήσει δέσμιες για όλο το 2017»

Σχόλια