Stiglitz: Ο νεοφιλελευθερισμός είναι νεκρός - Αλλάζει πλήρως το οικονομικό σύστημα διεθνώς

Ο Stiglitz υποστηρίζει ότι ο νεοφιλελευθερισμός, η κυρίαρχη σχολή της οικονομικής σκέψης στη Δύση τα τελευταία 30 χρόνια περίπου καταρρέει.
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι νεκρός αναφέρει με νόημα ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Ο Joseph Stiglitz, ο νομπελίστας οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, λέει ότι η μόνη διέξοδος είναι η νεοφιλελεύθερη οικονομική σκέψη έχει καταρρεύσει.
Μιλώντας στο Business Insider μετά την δημοσίευση του τελευταίου βιβλίου του
"Το ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης"  υποστηρίζει ότι οι θεμελιώδεις ατέλειες του ευρώ και η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προκαλούν τεράστια προβλήματα.

Ο Stiglitz υποστηρίζει ότι ο νεοφιλελευθερισμός, η κυρίαρχη σχολή της οικονομικής σκέψης στη Δύση τα τελευταία 30 χρόνια περίπου καταρρέει.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη λεγόμενη Συναίνεση της Ουάσιγκτον, ο νεοφιλελευθερισμός - κατ 'ουσίαν, στηρίχθηκε στην ιδέα ότι το ελεύθερο εμπόριο, το άνοιγμα των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απορρύθμιση και μείωση των κρατικών δαπανών που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα είναι οι καλύτεροι τρόποι για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Η νεοφιλελεύθερη άποψη έχει κυριαρχήσει στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και διεθνείς οργανισμούς, όπως το διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παγκόσμια Τράπεζα.
Οι πολιτικές του Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ και της Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο συχνά αναφέρονται στην ιστορία ως ο χρυσός κανόνας του νεοφιλελευθερισμού στην εργασία, ενώ τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία π George Osborne και οι οικονομικές πολιτικές του Cameron συνέχισαν τη νεοφιλελεύθερη παράδοση.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση του 2008, άλλαξε πολύ την οικονομική σκέψη, πολλοί πλέον θεωρούν ότι η νεοφιλελεύθερη λύση δεν μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος για τον κόσμο.
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, με την χαμηλή ανάπτυξη και την ανισότητα ανεξέλεγκτη η ιδέα ότι η νεοφιλελευθερισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα κερδίζει έδαφος.
Ο Stiglitz ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001 για την εργασία του σχετικά με την ασυμμετρία - υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του νεοφιλελευθερισμού κατά τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζει ότι η «νεοφιλελεύθερη ευφορία» που έχει συμπαρασύρει τον κόσμο από τη δεκαετία του '80 έχει πλέον χαθεί.
Ερωτηθείς από το Business Insider, αν πίστευε ότι η οικονομική λύση που πρεσβεύει ο νεοφιλελευθερισμός πλησιάζει στο τέλος της, τόνισε:
Μπορώ να μιλήσω για τον ακαδημαϊκό χώρο ή ακόμη και τους κύκλους της πολιτικής στον ακαδημαϊκό χώρο, νομίζω ότι έχει απορριφθεί.
«Οι νέοι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται να αποδείξουν το έργο του νεοφιλελευθερισμού.
Ο Stiglitz θεωρεί ότι ένα από τα κεντρικά δόγματα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας - η ιδέα ότι οι αγορές λειτουργούν καλύτερα όταν δεν υπάρχει κρατικός προστατευτισμός και ότι μια ανεξέλεγκτη αγορά είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα ωφελήσει τελικά όλους - έχει πλέον διαψευστεί.
Ο Stiglitz υποστηρίζει ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι νεκρός τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες.
Η πτώση του νεοφιλελευθερισμού είναι επίσης εμφανής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η λιτότητα κυριαρχεί από την είσοδο του Συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση το 2010.
Ωστόσο, δεδομένου ότι παραιτήθηκε ο Cameron λόγω Brexit τα δημοσιονομικά κίνητρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος.

www.bankingnews.gr---Πηγή

Σχόλια