Η Ελλάδα ως μπανανία και ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

του Σταύρου Μαυρουδέα*
Οι πρόσφατες ιταμές δηλώσεις του κ. Γεωργίου (πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ) στους Financial Times είναι τυπικό δείγμα της κατάστασης μπανανίας στην οποία έχουν φέρει την Ελλάδα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προηγουμένως και του ΣΥΡΙΖΑ τώρα).
Ο πολύς κ. Γεωργίου προσγειώθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ ελέω Γ. Παπανδρέου και μετά από θητεία στο ΔΝΤ και «επιμελήθηκε» της αποκάλυψης των ‘greek statistics’ και της δραματικής αναθεώρησης του ελληνικού χρέους που χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία για την υπαγωγή της χώρας στους ζουρλομανδύες των Μνημονίων της ΕΕ.
Το εγχείρημα αυτό του κ. Γεωργίου έχει δικαίως επικριθεί ως «μασάζ» στατιστικών στοιχείων για να δικαιολογήσει την επιβολή των Μνημονίων. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι πίσω το θέατρο των δήθεν ουδέτερων στατιστικών στοιχείων κρύβονται επιλογές όσον αφορά το πώς κατασκευάζονται οι σχετικοί δείκτες και ότι οι επιλογές αυτές κάθε άλλο παρά αδιαμφισβήτητες είναι. Επίσης η μέτρηση των δεικτών πότε σχεδόν δεν γίνεται μέχρι τελευταίας δεκάρας αλλά με βάση εκτιμήσεις που επίσης κάθε άλλο παρά αδιαμφισβήτητες είναι. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι γνωστό ιδιαίτερα στους επαΐοντες ότι η στατιστική, παρά την χρησιμότητα της, είναι μία επιστήμη που άνετα...μπορεί να κοροϊδεύει εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση. Γι’ αυτό άλλωστε και μετά το αρχικό θέατρο των ‘greek statistics’ σήμερα έχουμε πλημμυρίσει από «μασαζαρισμένα» στοιχεία από πάμπολλες άλλες χώρες που υποτίθεται ότι διακατέχονται από τιμιότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εκτίναξη κατά 26,3% (έναντι αρχικά υπολογισθέντος 7,8%) του ΑΕΠ της Ιρλανδίας μόνο με την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των στοιχείων παγίου κεφαλαίου.

Σε κάθε στοιχειωδώς ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν «βαθιά κέντρα» που εμφανίζονται ως δήθεν ουδέτερα -ενώ ιδιαίτερα στις περιπτώσεις τους το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει- και που δεν υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Επομένως μόνον ως ιταμή μπορεί να χαρακτηρισθεί η δήλωση Γεωργίου ότι όχι μόνον είναι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης αλλά κυρίως ότι τυχόν έλεγχος του θα επιδεινώσει την θέση της χώρας έναντι των δανειστών της. Πρακτικά ο κ. Γεωργίου απαιτεί μία ορισμένη κατηγορία -στην οποία ανήκει ο υποφαινόμενος- να είναι στο απυρόβλητο άσχετα με το εάν έπραξε ορθά ή όχι αλλά γιατί οι ξένοι πάτρωνες θα θυμώσουν. Το ότι τολμάται να διατυπωθεί η άποψη αυτή και μάλιστα αναπαράγεται από συστημικά κέντρα και στόματα στο εξωτερικό δείχνει την κατάσταση μπανανίας στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα ελέω των μνημονιακών κυβερνήσεων.
  • Το πολιτικό θέατρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε τις δηλώσεις Γεωργίου είναι εξίσου ενδεικτικό αυτής της θλιβερής κατάστασης. Οι μεν κυβερνητικοί εταίροι των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων έσπευσαν να υποστηρίξουν τον κ. Γεωργίου (με κάποιους δυσκόλως υποκρυπτόμενους καυγάδες στο εσωτερικό τους για καθαρά πολιτικάντικους λόγους). Ο δε νεο-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φορέσει για λίγο την παλιά αντι-μνημονιακή λεοντή του μήπως και διασώσει κάτι από την καταρρέουσα δημοφιλία του.
Την ίδια ώρα, κατ΄ απαίτηση της τρόικας (συγγνώμη των «θεσμών» κατά τον βαρουφάκειο νεολογισμό), η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι πλέον στον στενό δημόσιο τομέα συνυπολογίζεται τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων και Παρακαταθηκών και Δανείων. Η κίνηση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά το ύψος του δημόσιου χρέους. Και φυσικά, ιδιαίτερα η ένταξη του πρώτου, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Φαίνεται ότι η υπό διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΣΤΑΤ περισσότερο ενδιαφέρεται να βγάζει παραπλανητικά γραμμένες ανακοινώσεις για το ΑΕΠ (όπως η πρόσφατη για τα αποτελέσματα του 2ου τρίμηνου του 2016 όπου για να καταλάβει κάποιος αδαής ότι πρόκειται για συνεχιζόμενη ύφεση θα έπρεπε να ψάξει καλά) μήπως και κοροϊδευτεί η εσωτερική κοινή γνώμη παρά να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των πατρώνων του ευρω-ιερατείου.
Απ’ ότι φαίνεται τον μεν Γεωργίου πολλοί κατακρίνουν αλλά την «δόξα» του συνεχίζουν ανερυθρίαστα. Η έκπτωση του συστημικού πολιτικού προσωπικού και της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας γίνεται ολοένα και πιο εξόφθαλμη οδηγώντας την χώρα στην καταστροφή. Είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ οι ζωντανές δυνάμεις της μεγάλης εργαζόμενης πλειονότητας της κοινωνίας και η πραγματική Αριστερά να δώσουν ένα δρόμο διεξόδου από αυτή την κατάσταση ζόφου. Ο δρόμος αυτός αναγκαία περνά από την συνολική αποδέσμευση της χώρας από το αντιλαϊκό σφαγείο της ΕΕ.

*Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

από το «iskra.gr» Πηγή
Blogger:
Και τώρα απολαύστε  το άρθρο του κ. Μανδραβέλη από την Καθημερινή της  4-8-2016:
----------

Η Δίκη του Ανδρέα Γ.

Φανταζόμαστε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου γνωρίζει το ύψος του πραγματικού ελλείμματος το 2009 (κάτι που αγνοεί και η Eurostat) και γι’ αυτό έκανε αίτηση αναίρεσης του αθωωτικού βουλεύματος που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου. Το γεγονός δε ότι ο Αρειος Πάγος έκανε την αίτηση δεκτή σημαίνει ότι στο αιτιολογικό της θα αναφέρεται το συγκεκριμένο νούμερο. Κι αυτό, διότι όπως ορθώς και προσφυώς παρατήρησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, όταν κάποιος κατηγορεί τον άλλο για «ψευδή βεβαίωση», σημαίνει ότι ξέρει την αλήθεια. Ειδικά όταν η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος...

Το σκεπτικό του καθηγητή της Νομικής δεν είναι κάποια περίτεχνη νομολογία. Εδράζεται στην απλή, στην κοινή, λογική: «Από πλευράς στοιχειοθέτησης το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως μου φαίνεται απλό. Κάποιος δημόσιος υπάλληλος βεβαιώνει ψευδώς ως γεγονός το Α ενώ το αληθές είναι Β. Αν δεν γνωρίζεις το αληθές, προφανώς δεν μπορείς να αποφανθείς για το ψευδές. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον για ψευδή βεβαίωση χωρίς να γνωρίζεις ποια είναι η αληθής βεβαίωση. Το κατηγορητήριο, επομένως, πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει το αληθές γεγονός που παρανόμως δεν βεβαιώθηκε. Πόσο, λοιπόν, ήταν πραγματικά το έλλειμμα που υποτίθεται ότι διόγκωσε ο κ. Ανδρ. Γεωργίου, ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ; Το έβγαλε 14 ενώ ήταν 3, όπως βεβαίωνε η κυβέρνηση του Καραμανλή; Οσο κι αν έψαξα στο Διαδίκτυο, δεν βρήκα κάποιο νούμερο. Αν δεν υπάρχει, η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος του Εφετείου είναι άνευ ετέρου σκανδαλώδης. Φαίνεται να συνδέεται αποκλειστικά με την ικανοποίηση των πιο καθυστερημένων πολιτών που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κάποιοι κακοί συνωμότησαν εις βάρος τους και δημιούργησαν την κρίση» (2.8.2016).

Πέραν όμως των νομικών και λογικών ανακολουθιών, υπάρχει και μια ανθρώπινη διάσταση, που δεν επισημαίνεται καθόλου. Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, ως νέος Γιόζεφ Κ., ζει τη «Δίκη» του Κάφκα πέντε χρόνια τώρα, από το γινάτι κάποιων πολιτικών και νομικών κύκλων να δείξουν στον λαό (διότι δεν μπορούν να το αποδείξουν) ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα ώς το 2009 μέχρι που ο «ξενόφερτος» οικονομολόγος με διδακτορικό από το Μίσιγκαν ανακάτεψε τα νούμερα και «διόγκωσε το έλλειμμα». Τι κι αν η Eurostat επιβραβεύει το έργο του και για πρώτη φορά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν έχουν αστερίσκους; Ο κ. Πάνος Καμμένος θα είναι στο βήμα της Βουλής για να τον συκοφαντεί. Τι κι αν όλες –μα όλες!– οι ελληνικές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης κι αυτής στην οποία συμμετέχει συνεταιρικά ο κ. Καμμένος) και όλοι –μα όλοι!– οι διεθνείς οργανισμοί αποδέχονται τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Η κ. Ξένη Δημητρίου αναβαθμίστηκε προσφάτως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και θα ασκήσει ακόμη μία αναίρεση του αθωωτικού βουλεύματος. Δυστυχώς δεν ζει σήμερα ένας Εμίλ Ζολά ώστε να ξαναγράψει το «J’ Accuse...!», για την περιπέτεια ενός ανθρώπου που άφησε την Αμερική και ήρθε να μπλεχτεί στα δίχτυα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε Ζολά, σε ποιον θα απηύθυνε την «ανοιχτή επιστολή του»; Σε μια κυβέρνηση που έχει μόνο σκοπιμότητες και διόλου τσίπα; Πηγή
----------------------------
Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς στο κείμενο - μνημείο "δημοσιογραφίας στη υπηρεσία του αφεντικού" . Κείμενο κατάπτυστο - εντελώς καλοκαιρινό - αφού δεν μπορεί να σταθεί σε καμιά κριτική. Βασίζεται στην αυθεντία του πανεπιστημιακού κ. Τσακυράκη που έψαξε** στο Internet λέει - δεν μας λέει πόσο καλά ξέρει να ψάχνει - δεν βρήκε τίποτα για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ. Σαν να έπαθαν μαζική παράκρουση, οι: Στρόμπλος, Γεωργαντά, Λογοθέτης και στάθηκαν απέναντι στον Γεωργίου.   Τι να πει κανείς: Για το αρχείο σας: Ο κ. Τσακυράκης - συνταγματολόγος κι' αυτός - όπως ο Λοβέρδος, ο Βενιζέλος - είδε την λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας μας με τον παρακάτω πρωτότυπο τρόπο:
«Αδελφοποίηση με τους Γερμανούς»
«Αν για διαφόρους λόγους είναι αδύνατο να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται υπάρχει μια ριζοσπαστική πρόταση που έχει μεν το φοβερό μειονέκτημα να μην εμπιστεύεται την ικανότητά μας να πράττουμε με αυτονομία, φαίνεται, όμως, αποτελεσματική. Θα λύναμε όλα τα προβλήματά μας αν κάθε ελληνική οικογένεια προχωρούσε στην αδελφοποίησή της με μια γερμανική και ανέθετε σε αυτήν την πλήρη διαχείριση των οικονομικών της. Κάθε πρωί μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου θα έβγαινε το πρόγραμμα της ημέρας και το βράδυ θα γινόταν ο σχετικός έλεγχος. Θα εξανεμίζαμε το έλλειμμα πιο γρήγορα από όσο υπόσχεται ο κ. Α. Σαμαράς. Με την υπόδειξη των αδελφών μας θα πληρώναμε όλοι φόρους και θα περιορίζαμε την σπατάλη. Αυτή η καθημερινή επαφή θα είχε ασφαλώς και γενικότερα ευεργετικά αποτελέσματα στην παιδεία μας, στο σεβασμό των συμπολιτών μας και στην επικράτηση του κράτους δικαίου».  πηγή    και εδώ
Αυτός είναι ο "σοβαρός" λόγος του "Ποταμίσιου" κυρίου Τσακυράκη που θάμπωσε και τον Πάσχο της Καθημερινής. (Προσωπικά μετά το κείμενο του Πάσχου δεν αγόρασα και δεν πρόκειται να ξαναγοράσω ένα έντυπο που θεωρεί τους αναγνώστες τόσο ηλίθιους για να τρώνε κείμενα- άρθρα σαν  του Πάσχου...)
----------------
Βέβαια δεν είναι μόνο ο Πάσχος Μανδραβέλης που επιστρατεύτηκε να γράψει την υπεράσπιση του κ. Γεωργίου. Είναι και η κ. Ξαφά που αμέσως αποκρίθηκε και έγραψε επίσης για τον κ. Γεωργίου! (Λέτε να υπάρχει κάποιο κέντρο που συντονίζει το παίγνιο; Α μπά! είστε άθλιοι συνωμοσιολόγοι...)
Ποια είναι η κ. Ξαφά; Ιδού για την κ. Ξαφά! και εδώ
--------------
Mα είναι τόσο σοβαρή αυτή η υπόθεση Γεωργίου;


Μεταγεννέστερη εγγραφή: (20-8-2016)

Πόσα εκατομμύρια πήραν οι υπόδικοι εκδότες για να υπερασπίζονται με τέτοιο σθένος τον υπόδικο Γεωργίου;

 ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ.

Ο ΔΟΛ αύριο κατά την δόλια τακτική του, φτάνει στο σημείο να φιλοξενεί τον υπόδικο, φυγά Γεωργίου για να πει την γνώμη του για τον… εαυτό του!

Σήμερα το χοιροστάσιο του Φαλήρου, σε πορτοκαλί φόντο μάλιστα μη και το χάσουν οι δύστυχοι αναγνώστες, είχε εκτενές αφιέρωμα στο άρθρο – φάρσα των υπερασπιστών του Χριστοφοράκου (FAZ) όπου ο Γεωργίου παρουσιαζόταν από θύτης ως θύμα. Από κοντά και ο άνθρωπος που κατέστρεψε τον ΟΤΕ, πρόεδρος της τράπεζας Ρότσιλντ στην Ελλάδα και συνέταιρος του Αλαφούζου, Βουρλούμης. Ο άνθρωπος που συμπτωματικά φυγαδευθηκε από το καθεστως…Παπανδρέου, πριν ο ΟΤΕ χαριστεί στους γερμανούς από τον Παπακωνσταντίνου.

Αλήθεια θυμάστε πως όταν ο Καραμανλής έδωσε 27 ευρώ την μετοχή του ΟΤΕ στους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ χωρίς να τους δώσει το Management, ο Παπακωνσταντινου ούρλιαζε για ξεπούλημα. Όταν ήλθε στην εξουσία, παρέδωσε το Management στους γερμανούς με …7 ευρώ την μετοχή!!

  • Με πληρωμένα άρθρα ανυπόληπτων επιστημόνων τριτοκοσμικών χωρών λοιπόν προσπαθεί ο Γεωργίου να εκβιάσει την Ελληνική δικαιοσύνη. Από κοντά και το χοιροστάσιο του Φαλήρου με τον ΔΟΛ, υπόδικοι και οι δύο, εκβιάζουν τους έντιμους δικαστές οι οποίοι δεν ανέχθηκαν διορισμούς των παιδιών τους από μεγαλοτραπεζίτες, δεν έκαναν διακοπές στην Μύκονο φιλοξενούμενοι του υπόδικου μεγαλοαπατεώνα Ασημακόπουλου, συνέταιρου του Αλαφούζου, στήνοντας παραδικαστικά.

Ειπχαν καταντήσει την Ελλάδα – Κολομβία, όπου όποιος επιχειρούσε να βοηθήσει την Ελληνική δικαιοσύνη καταστρεφόταν ενώ οι Μεταξάδες, οι Λυγινοί και τόσοι άλλοι, έφευγαν ως ελεύθερα πουλιά. Και σήμερα καταζητούνται γιατί ταυτοποιήθηκαν ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ως διαχειριστές μαύρου χρήματος για πολιτικούς και άλλους εγκληματίες.
Από την μετατροπή 200 δις ομολογιακού εθνικού χρέους σε ενυποθηκο βρετανικού δικαίου λοιπόν, που στηρίχθηκε στα χαλκευμένα στοιχεία του Γεωργίου, δεκάδες δις κατέληξαν ΑΕ τσέπες. Πολιτικών, εκδοτών, τραπεζιτών καταστρέφοντας τις δύο πατρίδες του Ελληνισμού.
Είναι η πλέον επικίνδυνη εγκληματική συμμορία που έχει γνωρίσει η Ελλάδα, με βασικούς πυλώνες τα ίδια εκδοτικά συγκροτήματα που στήριξαν τις άλλες τρεις προδοτικές λαίλαπας της Ελλάδας: Τους συνεργατες των ναζί, την χούντα και το καθεστώς Σημίτη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η δίκη του Γεωργίου είναι η Νυρεμβέργη που η δικαιοσύνη οφείλει στην πατρίδα. Ούτε βήμα πίσω λοιπόν απέναντι στην μάστιγα του έθνους. Ας είναι η γενιά μας που θα ξεπλύνει την ντροπή, για τους νεκρούς, τους αγέννητους.
 ---------------------------
Μεταγεννέστερη εγγραφή (21-8-2016)

Γεωργίου: Αμφισβήτηση των στατιστικών θα καθυστερήσει την ελάφρυνση του χρέους
«Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για το 2009 είναι αυτή ακριβώς που εφαρμόζεται και τώρα για την κατάρτιση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος» τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής».Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος για τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάρρευση της χώρας, και επισημαίνει ότι η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην ελάφρυνση του χρέους όσο και στη χρηματοδότηση της χώρας από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς εάν αισθάνεται ότι ρίχνουν σε εκείνον τα βάρη των πολιτικών απάντησε μονολεκτικά «Ναι».
Σχετικά με την πρόσφατη αναφορά του στους Financial Times πως αν υπάρξει καταδικαστική για εκείνον απόφαση η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε τα εξής :«Τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για το 2009 και η συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάρτισής τους έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως ορθά και ακριβή από τη Eurostat σε 12 συνεχόμενες εξαμηνιαίες επιθεωρήσεις από τον Νοέμβριο του 2010 ως τον Απρίλιο του 2016. Στη βάση αυτών των στοιχείων και μεθοδολογίας η Ελλάδα παρουσιάζει στους δανειστές την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους της και ζητεί να υπάρξει ελάφρυνσή του. Ταυτόχρονα όμως αμφισβητείται ξανά η ορθότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού αυτών των στοιχείων. Δεδομένου ότι για την ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται να γίνει ανάλυση της βιωσιμότητάς του και φυσικά να είναι γνωστό το ύψος του, διερωτάται κανείς: Μπορεί να γίνει τέτοια ανάλυση από την ελληνική κυβέρνηση ή από τους δανειστές της αν ο υπολογισμός του χρέους θεωρείται λάθος και η μεθοδολογία υπολογισμού των δανειακών αναγκών της χώρας, που συνδέεται άμεσα με τον υπολογισμό του ελλείμματος, θεωρείται επίσης λάθος; Είναι απλά λογικό να αναγνωρίζει κανείς τη διαφαινόμενη αντίφαση σε αυτά τα πράγματα».
=================
Μεταγεννέστερη εγγραφή (21-8-2016) (Το "ίδρυμα" έχει αναλάβει κατά τα φαινόμενα εργολαβικά την υπεράσπιση του Γεωργίου...) και ο γνωστός σας κ. ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

Αντί παρασήμου...

Αντί να τιμηθεί με παράσημο από την πολιτεία, ο Ανδρέας Γεωργίου (Α.Γ.) κινδυνεύει να πάει φυλακή. Είναι θύμα του συνδυασμού κακοήθειας, σαδισμού και βλακείας που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή μας. Ο Α.Γ. άφησε το 2010 τη σίγουρη και καλά αμειβόμενη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να γυρίσει στην πατρίδα του και να ηγηθεί της ΕΛΣΤΑΤ που με πρόσφατο νόμο είχε γίνει ανεξάρτητη αρχή, αντικαθιστώντας την ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος). Η ΕΣΥΕ είχε συχνά και έντονα επικριθεί από την Ε.Ε. και άλλους οργανισμούς για έλλειψη επαγγελματισμού και ανεξαρτησίας και τα στοιχεία που δημοσίευε εθεωρούντο αναξιόπιστα. Στο εσωτερικό της χώρας μας οι παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στο «μαγείρεμα» των στοιχείων εθεωρούντο δεδομένες.

Ο Γεωργίου καθάρισε την πρώην ΕΣΥΕ και από τότε τα στοιχεία που δίνει η Ελλάδα κρίνοντα αξιόπιστα και γίνονται ανεπιφύλακτα δεκτά. Για όσους έχουν ασχοληθεί με το Δημόσιο, οι αλλαγές και βελτιώσεις που έκανε ο Α.Γ. αποτελούν άθλο, και μοιραία τον έφεραν σε σύγκρουση με τους εξής:

• Συνδικαλισμένους και κομματικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας του που δυσανασχέτησαν με την πειθαρχία που επέβαλε.

• Πρώην στελέχη της ΕΣΥΕ που «εθίγησαν» από την αμφισβήτηση των στοιχείων που παρήγαν στο παρελθόν.

• Πολιτικούς των κομμάτων που κυβερνούσαν τις περιόδους για τις οποίες υποβλήθηκαν στη Eurostat αναθεωρημένα στοιχεία. Ανάμεσά τους, το ήδη δημοσιευμένο έλλειμμα του 2009, αναθεωρημένο από 13,6% σε 15,4%. Αυτή η διαφορά κατά το κατηγορητήριο μας οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο!

• Με τη μερίδα των Ελλήνων που θεωρούν το να λέμε ψέματα στους ξένους πατριωτικό καθήκον.

Ο πόλεμος κατά του Α.Γ. άρχισε μόλις πάτησε το πόδι του στην ΕΛΣΤΑΤ με παραβίαση του υπολογιστή του και επιθέσεις από τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Ακολούθησε βροχή δικαστικών διώξεων για συκοφαντική δυσφήμηση, παράβαση καθήκοντος και πρόκληση σημαντικής ζημίας στην Ελλάδα –πάνω από 200 δισ. κατά την κατηγορούσα εισαγγελέα–, κατηγορία που επιφέρει ισόβια. Παρ’ όλο που οι καταγγελίες έχουν επανειλημμένα κριθεί έωλες και παράλογες, οι διώξεις επανέρχονται με πείσμα και η εμμονή να τιμωρηθεί ο Α.Γ. δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε εκδικητικότητα, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είναι πια στην ΕΛΣΤΑΤ, άρα δεν αποτελεί απειλή. Το κίνητρο είναι πολιτικό και πίσω από τις διώξεις βρίσκονται ισχυρά πολιτικά πρόσωπα. Το κουτοπόνηρο σκεπτικό τους είναι ότι αν καταδικαστεί ο Α.Γ., εξιλεώνονται εκείνοι για τη διαχείριση της οικονομίας. Δεν θα έφταιγαν αυτοί που η Ελλάδα χρεοκόπησε αλλά ο μετρήσας το έλλειμμα που το έβγαλε ο αθεόφοβος επίτηδες 1,8% υψηλότερο. Δεν καταλαβαίνουν ότι τους συμφέρει να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερη κουβέντα για την τότε διαχείριση της οικονομίας μας και τις ευθύνες εκείνων που την είχαν. Αλλά αν καταλάβαιναν, δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει. Μια καταδικαστική απόφαση όχι απλώς δεν θα τους δικαίωνε αλλά θα διεθνοποιούσε το ζήτημα για τα καλά.

Οι κατηγορίες κατά του Α.Γ. είναι κατάφωρα άδικες αλλά η Δικαιοσύνη μας συχνά λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους και ο Α.Γ. είναι μόνος, δίχως προσβάσεις και ισχυρούς φίλους.

Η πολιτικοποίηση του θέματος βέβαια συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ανύπαρκτος στην κρίσιμη περίοδο. Είναι όμως και μια ευκαιρία για τη νέα ηγεσία της Ν.Δ. να δώσει στίγμα.
==================
Μεταγεννέστερη εγγραφή (21-8-2016) Ψάχτε το άρθρο του κ. Παγουλάτου για τον κ. Γεωργίου στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -21-8-2016. Πολύ μελάνι τελικά για τον κ. Γεωργίου! Σαν να έχει δίκιο η Ζ.Ζήκου στην χθεσινή ΕΠΕΝΔΥΣΗ που μιλάει καθαρά για πρακτόρευση... του συγκροτήματος....
===============

Αρχίζει να έχει ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση Γεωργίου, αφού καίγονται  πρακτοράκια...και πρακτορεύσεις...

Σχόλια