Το επιδοτούμενο σκλαβοπάζαρο ξεκίνησε

Λίγο πριν περάσουν το νέο εργασιακό κάνουν πρόβα τζενεράλε-Τζάμπα για τον εργοδότη, επιδότηση για το Κράτος. 

Με δύο νέα προγράμματα ξεκινά το σκλαβοπάζαρο μέσω ΟΑΕΔ και η εργασία μετατρέπεται σε «άσκηση» για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. 13.000 άνεργοι  ηλικίας 18-24 και 25-29 ετών για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία τεσσάρων μηνών σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και σε
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας, μπορούν για τέσσερις μήνες να εργάζονται χωρίς να τους πληρώνει ο εργοδότης. Θα πληρώνονται από το κράτος που δανείζεται χρήμα μέσω «κοινωνικών πακέτων» από την Ε.Ε για να εξαλείψει την ανεργία.

Το δημόσιο δανεισμένο μεροκάματο που θα δίνεται στους εργαζομένους για τέσσερις μήνες έχει ως εξής:  Στους «ασκούμενους» ηλικίας 18-24 ετών καθαρή ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε ημέρα «άσκησής» τους και στους «ασκούμενους» ηλικίας 25-29 ετών καθαρή ημερήσια αποζημίωση 21 ευρώ.  Δηλαδή για 5 ημέρες εργασίας θα παίρνουν 360 ολόκληρα ευρώ το μήνα ενώ όσοι είναι πάνω από 25 ετών θα παίρνουν το αστρονομικό ποσό των 420 ευρώ!

Επειδή όμως το κράτος είναι πολύ κουβαρντάς οι «ασκούμενοι» θα υπάγονται στην ασφάλιση του συνεισπραττόμενου κλάδου ασθενείας σε είδος (ΕΟΠΥΥ) και θα ασφαλίζονται για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επαγγελματικό κίνδυνο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον ΟΑΕΔ. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Μετά όμως από την ολοκλήρωση της τετράμηνης Εργασιακής Εμπειρίας (απίστευτος τίτλος για σκλαβοπάζαρο) , οι πρακτικά «ασκούμενοι» θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών! Η μία έκπληξη μετά την άλλη για τους άνεργους τις χώρας. Το επιδοτούμενο (από πού) μεροκάματο θα συνεχιστεί πάλι με επιδοτούμενο (από πού;) μεροκάματο.

Επειδή όμως πρέπει σιγά-σιγά και ομαλά να μπούνε όλοι οι άνεργοι πολίτες στην νέα μηχανή του εργασιακού μεσαίωνα δικαίωμα για «άσκηση» έχουν οι οικονομικά ανενεργοί πολίτες ή άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών με άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Τα ίσα δικαιώματα και πολιτών τρίτων χωρών το κράτος τα θυμάται μόνο όταν είναι να «επιδοτεί» νεοσκλάβους.

Όσον αφορά σε αυτούς που θα έχουν «ασκούμενους» στις επιχειρήσεις τους η προϋπόθεση είναι μόνο μία: Να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύμβασης του προσωπικού της (απόλυση χωρίς αντικατάσταση) στο χρονικό διάστημα των 30 ημερολογιακών ημερών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αλλά για να κρατάει και ένα προφίλ δικαιοσύνης το σύστημα της φιλολαϊκής κυβερνήσης η κάθε επιχείρηση ή εργοδότης μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για έναν έως και 10 ασκούμενους ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί (για έναν ωφελούμενο μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις με προσωπικό έως τρία άτομα, για δύο ωφελούμενους επιχειρήσεις με προσωπικό 4-9, για τρεις ωφελούμενους επιχειρήσεις με προσωπικό 10-19, για πέντε ωφελούμενους επιχειρήσεις με προσωπικό 20-30, για οκτώ ωφελούμενους επιχειρήσεις με προσωπικό 31-50 και για 10 ωφελούμενους επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων).

Με την τελευταία αύξηση της ανεργίας, που τον Ιούλιο έφτασε στους 973.631 εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ και με την οικονομική ασφυξία που όσο πάει και εντείνεται, θα ποδοπατηθούν να πάρουν μία θέση από τις 13,000 που συμφέρει αποκλειστικά μόνο τους εργοδότες και αυτούς που «επιδοτούν» την Ελλάδα για τέτοιου είδους προγράμματα. 23,606 προστέθηκαν στα κιτάπια του ΟΑΕΔ ως άνεργοι από πέρσι τον Ιούλιο και βέβαια δεν ήταν όλοι κάτω των 29 χρονών για να πάρουν δώρο «εργασιακή εμπειρία» με το εν λόγω πρόγραμμα που ξεκινά στις 22 Αυγούστου. Μένουν 960,000 άνεργοι να περιμένουν στην ουρά της ζωής για ένα κοινωνικό επιδοτούμενο πρόγραμμα που ο μισθός θα φτάνει για το ενοίκιο, λογαριασμό νερού και ίσως ρεύματος. Πηγή
=======================

To θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των πρώτο επτάμηνο του 2016 αποτελεί την μία όψη του νομίσματος για την πορεία της απασχόλησης στη χώρα μας. Το άλλο που αφορά κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσλήψεων και όσων έχουν το «προνόμιο» της εργασίας, καταδεικνύει ότι επικρατούν οι  μισθοί… πείνας και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, μία στις δύο συμβάσεις ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Αυτό που προκύπτει από
τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι μικρά αμειβόμενες και συνάμα ευέλικτες μορφές εργασίας τείνουν να γίνουν καθεστώς στην Ελλάδα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αναδεικνύουν την αλλαγή «κουλτούρας» και πρακτικής στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.
Μόνο τον Ιούλιο μια στις δύο από τις 201.793 προσλήψεις έγιναν με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Αναλυτικότερα σε 201.793 προσλήψεις που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο, το 38,87% αφορούσε μερική απασχόληση και  το 15,29% εκ περιτροπής εργασία.
Ένα εξίσου ποιοτικό χαρακτηριστικό αυτών υποαμοιβόμενων προσλήψεων το τελευταίο επτάμηνο, αποτελεί το γεγονός ότι οι εργοδότες επιλέγουν νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, κυρίως κάτω από τα 30, έναντι των μεγαλύτερων σε ηλικία που κοστίζουν και περισσότερο… Μόνο τον Ιούλιο έγιναν 22.533 προσλήψεις εργαζομένων από 15 έως 24 ετών και 2.004 προσλήψεις στις ηλικίες 25 έως 29 ετών.
Οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 30 έχουν τα πρωτεία στις απολύσεις, που ήταν κατά 4.088 περισσότερες από τις προσλήψεις. 
 Μέσω αυτών των στοιχείων δίνεται μια σαφή εικόνα για τις ισχυρές μεταβολές που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Η εργασία πλήρους απασχόλησης τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση, τη στιγμή που ο μισθοί ολισθαίνουν ολοένα και πιο πολύ…
Πηγή:  sofokleousin.gr
------------------------

Σχόλια