Προβληματισμός και αμηχανία στα ελληνικά κόμματα από το Brexit

Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει στα ελληνικά κόμματα η άνοδος των λαϊκίστικων – εθνικιστικών φωνών εντός της Ευρώπης, αφού από την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι έχουν σοβαρή απήχηση σε πλατιές λαϊκές μάζες.
Τα κόμματα που εμμένουν στον ευρωπαϊκό δρόμο διαβλέπουν ότι το ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο τίναξε στον αέρα η γερμανική πολιτική της λιτότητας όχι μόνο εξασθενεί, αλλά κινδυνεύει σε γοργό θάνατο.

Οι Βρετανοί κόντρα στην πλειοψηφία των κομματικών ηγεσιών της χώρας, του κεφαλαίου και διανοουμένων και ακτιβιστών που συνασπίστηκαν υπέρ του «Ναι» απέδειξαν ότι οι κοινωνικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μακριά από τις προθέσεις, τις διαθέσεις και τις εκτιμήσεις των πολιτικών ηγεσιών.
Η πίεση που δέχεται η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, από την άκρα  δεξιά και την κομουνιστική αριστερά είναι τόσο ισχυρή που κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει το μέγεθος των αποσχιστικών τάσεων και της υπονόμευσης του εγχειρήματος.
  • Και όχι άδικα, αφού οι Βρυξέλλες αλλά και η πολιτική ηγεσία  της Ευρώπης κινήθηκε με πολιτική ιδιοτέλεια, καλύπτοντας μικροκομματικά συμφέροντα ερήμην των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.
Τόσο ο πρωθυπουργός, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, εκτιμούν ότι οι μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας, η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων  οδήγησαν σταδιακά στην πλήρη αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Είναι πασιφανές, ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν την πολιτική ενότητα, αμέσως μετά την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος, εμμένοντας σε σκληρούς και άκαμπτους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η πρόεδρος του του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά στις δηλώσεις της κάνει λόγο για προβληματισμό για το αποτέλεσμα και τα αίτια του και για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με την Γεννηματά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας ανακατεύθυνσης της Ε.Ε. Ωστόσο  ο σοσιαλιστικός χώρος είναι πλήρως αποδυναμωμένος για να αποτελέσει το εμβρυουλκό εξελίξεων σε άλλη κατεύθυνση. Είναι δεδομένο και από τα εκλογικά αποτελέσματα στα κράτη μέλη, ότι οι σοσιαλιστές έχουν υποστεί την μεγαλύτερη φθορά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές χώρες συνεργάστηκε με τους νεοφιλελεύθερους αλλοιώνοντας τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά τους.
Για γενναίες αλλαγές στην πολιτική κάνουν λόγο στο Ποτάμι: «Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η «γενιά του Erasmus». Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους,
Στην Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνονται ότι ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος και η προτεσταντική εμμονή σε πολιτικές σκληρής λιτότητας, σε συνδυασμό με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που βρίσκονται σε απόσταση από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες διογκώνουν το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και στην Ελλάδα. Για αυτό και σε επίπεδο ρητορικής ενώνουν τη φωνή τους με τα υπόλοιπα  κόμματα που ζητούν επειγόντως αλλαγές στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας επισήμανε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης». Και ζητά να υπάρξουν «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση» και επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στους Έλληνες :   "Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης
 Είναι σε θέση η Ελλάδα να συμβάλλει καθοριστικά στον διάλογο για αλλαγές; Έχουν άραγε ωριμάσει οι συνθήκες για μια αλλαγή πορείας. Η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για δυναμική συμβολή της Ελλάδας στις εξελίξεις, παρά τη διαθεσιμότητα του εγχώριου πολιτικού προσωπικού…..
Πηγή

Σχόλια