Σταματήστε το χαράτσωμα, ψαλιδίστε τις δαπάνες και πάρτε τα από την ντόπια κλεπτοκρατία

Σταματήστε το χαράτσωμα, ψαλιδίστε τις δαπάνες και πάρτε τα από την ντόπια κλεπτοκρατία
Ως γνωστόν, το διαβόητο κουαρτέτο αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM (European Stability Mechanism-Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σε πολιτικό  και γραφειοκρατικό επίπεδο, η πολύ δουλειά για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, γίνεται κυρίως από την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η Κομισιόν παίρνει εντολές κατά κύριο λόγο από την Γερμανία και το ΔΝΤ από τις ΗΠΑ. Άρα, από τον Μάιο του 2010 και έως σήμερα, ΗΠΑ και Γερμανία αποτελούν τους ουσιαστικούς πάτρωνες των εκάστοτε ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων. Το ΔΝΤ για να φύγει από το κουαρτέτο θα πρέπει να το αποφασίσουν ιδίως οι ΗΠΑ. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες ή τσιράκια των μυστικών υπηρεσιών, για να γνωρίζουμε τι παιχνίδια παίζονται στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κουαρτέτου. Αυτό που με ανιδιοτέλεια και ευσυνειδησία ξέρουμε να κάνουμε, είναι η ανάλυση και ο σχολιασμός των ποσοτικών και των ποιοτικών δεδομένων της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας.
Χθες (6.4.2016) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, σε εκτενή συνέντευξή του στο Capital.gr είπε τα εξής αξιοπρόσεκτα:  
  • «… Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές ... Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα … Οφείλω να πω ότι υπάρχει καθυστέρηση, η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015 … τα μέτρα μείωσης των δαπανών έχουν μικρότερη επίπτωση στους πολλαπλασιαστές, έχουν μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη σε σχέση με τις αυξήσεις φόρων. Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση, Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών …». 

Ο κ. Ντομπρόβσκις προβαίνει σε δύο σημαντικές διαπιστώσεις. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι το τρίτο μνημόνιο που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρείται πολύ σκληρότερο και απάνθρωπο από τα δύο προηγούμενα. Η δεύτερη παρατήρηση του κ. Ντομπρόβσκις σχετίζεται με την παρότρυνσή του προς την ελληνική κυβέρνηση, να πετύχει τη σταθερότητα των Δημοσίων Οικονομικών μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών και όχι με την επιβολή επιπρόσθετων φόρων. Η δική μας άποψη την οποία επί σειρά ετών υποστηρίζουμε, είναι ότι λύσεις για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των κρατικών εσόδων υπάρχουν και μάλιστα άμεσα εφαρμόσιμες. Απαιτείται όμως αλλαγή κομματικής νοοτροπίας και πολιτική βούληση. Περιορίστε κύριοι της κυβέρνησης στο ελάχιστο τους μετακλητούς υπαλλήλους στα υπουργεία, στη Βουλή, στις ΔΕΚΟ και γενικότερα στους χιλιάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ελέγξτε καλύτερα το σύστημα των κρατικών προμηθειών. Περικόψτε τις λειτουργικές δαπάνες. Ψάξτε να βρείτε τους χιλιάδες Παπασταύρους που τα ονόματά τους βρίσκονται  στα Panama Papers και στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, κ.ά., με τα δεκάδες ή μάλλον με τα εκατοντάδες δις ευρώ (€).
Βάλτε χέρι στις θυρίδες των τραπεζών των εχόντων και κατεχόντων. Αυτοί που λήστεψαν τα δημόσια ταμεία και τους ξέρετε με τα μικρά τους ονόματα, έχουν τα εκατοντάδες δις € για να επωμιστούν το κόστος των 20 δις € στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου.
Η συνταγή είναι απλή. Σπάστε το σπυρί της διαφθοράς, πατάξτε τις άνομες παραοικονομικές δραστηριότητες, μοιράστε τις τηλεοπτικές άδειες σε έντιμους πολίτες, σταματήστε το χαράτσωμα των πολιτών, ψαλιδίστε τις κρατικές δαπάνες και πάρτε τα από την κάστα της ντόπιας ληστοκρατίας.
Πηγή

Σχόλια