King (πρώην BoE): Να επιτραπεί στην Ελλάδα να διαγράψει μέρος του χρέους - Έρχεται σεισμός

Επίκειται μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, επισημαίνει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας
Τη πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της, καθώς και ότι χρειάζεται να προχωρήσει με κάποιον τρόπο σε υποτίμηση του νομίσματός της, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Mervyn King.
Παράλληλα, μέσα από το νέο του βιβλίο προειδοποιεί για έναν τεράστιο «σεισμό» που επίκειται για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν τραβήξει τις νομισματικές πολιτικές στα άκρα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «μία ακόμη κρίση είναι βέβαιη και η αποτυχία να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να συμβεί ταχύτερα αντί για αργότερα».
Η θητεία του King ολοκληρώθηκε το 2013, αλλά ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τη νομισματική πολιτική της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, κατά την οποία επέβλεψε το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 375 δισ. στερλινών (519 δσ. δολ.) που βοήθησε στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας και έφερε την επιστροφή της ανάπτυξης.
Ο πρώην διοικητής της BoE μίλησε για μία «ανισορροπία» στην παγκόσμια οικονομία που γίνεται όλο και πιο σοβαρή.
Συγκεκριμένα, εστίασε στα μη διατηρήσιμα υψηλά επίπεδα δαπανών στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης, συγκριτικά με τα μη διατηρήσιμα χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία και την Κίνα.
Πιστεύει επίσης ότι αυτή η ανισορροπία έχει οδηγήσει σε ένα ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο επιτοκίων που έχουν πυροδοτήσει έναν «πληθωρισμό» περιουσιακών στοιχείων.
  • «Οι κεντρικές τράπεζες είναι παγιδευμένες σε μία πολιτική χαμηλών επιτοκίων, λόγω της πεποίθησής τους ότι η λύση για την αδύναμη ζήτηση είναι τα νέα προγράμματα νομισματικής τόνωσης της οικονομίας», σημείωσε.
  • «Αντιμετωπίζουν το δίλημμα ενός φυλακισμένου:
  • Εάν ο οποιοσδήποτε από αυτούς προέβαινε σε αύξηση επιτοκίων, θα διακινδύνευαν μία επιβράδυνση της ανάπτυξης και πιθανότατα μία επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας».
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μία αργή και επίπονη προσαρμογή στο δρόμο της προς την ισορροπία, εξηγεί, ή θα μπορούσε να σημειωθεί ακόμη και κατάρρευση των χρηματιστηρίων εάν τα πραγματικά επιτόκια ξεκινήσουν να κινούνται και πάλι προς πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Προσέθεσε δε ότι το «επίκεντρο του επόμενου οικονομικού σεισμού» είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά είπε επίσης ότι οι υπερχρεωμένες αναδυόμενες αγορές, τα ρήγματα στην ευρωζώνη, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ή ο κινεζικός οικονομικός τομέας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ραγίσματα στην επιφάνεια».
Πηγήwww.bankingnews.gr

Σχόλια