King (πρώην επικεφαλής BoE): Η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει - Είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Όπως υποστηρίζει ο King, οι διασώσεις και τα άλλα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να κρατήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε οικονομική αλλά και σε πολιτική κρίση
Καταδικασμένη να αποτύχει είναι η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Bank of England, ο οποίος προβλέπει την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης στο νέο του βιβλίο.
Όπως υποστηρίζει ο King, οι διασώσεις και τα άλλα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να κρατήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε οικονομική αλλά και σε πολιτική κρίση.
«Για να το θέσω ωμά, η νομισματική ένωση δημιούργησε μια σύγκρουση ανάμεσα στην κεντρική ελίτ και τις δημοκρατικές δυνάμεις σε εθνικό επίπεδο, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», αναφέρει ο King στο βιβλίο «The End of Alchemy».
Η Ευρωζώνη έφτασε κοντά στον διαμελισμό το 2012, όταν η ανησυχία για το χρέος σε πολλές χώρες της περιφέρειας έφτασε στο ζενίθ.
Ο King υποστηρίζει ότι ορισμένα μέλη θα μπορούσαν να είχαν υποβιβαστεί προσωρινά σε «δεύτερη κατηγορία», με στόχο να προωθηθούν και πάλι στην πρώτη κατηγορία μετά από ένα χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει: «Μπορεί να είναι πολύ αργά γι 'αυτό τώρα
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των χωρών και το πολιτικό κόστος από την αποδοχή ήττας είναι πολύ μεγάλες.
Όπως σημειώνει, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια «φοβερή επιλογή» και προειδοποιεί ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορεί δυσανασχετήσουν με τις ζημιές που τους επιβάλλονται από την ανάγκη στήριξης ασθενέστερων χωρών.
Αναμφίβολα ο ευκολότερος τρόπος για να διαιρεθεί η ζώνη του ευρώ θα ήταν η αποχώρηση της Γερμανίας.
Αλλά η πιο πιθανή αιτία διάλυση είναι ότι οι ψηφοφόροι του Νότου θα κουραστούν από το βάρος της μαζικής ανεργίας και της μετανάστευσης των ταλαντούχων νέων ανθρώπων, εκτιμά ο King.

Πηγήwww.bankingnews.gr
blogger: Νομίζω έχει ενδιαφέρον να ακούσετε μια συζήτηση σχετικά με το δομικό πρόβλημα της ευρωζώνης. (9/7/2015)

Σχόλια