H τρόϊκα επιδιώκει την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας.

... Είναι φανερό και στον μην ειδικό ότι οι φορολογίες και κοινωνικές εισφορές του είδους αυτού δεν έχουν πραγματικό στόχο την κάλυψη κάποιων ελλειμμάτων στο κοινωνικό σύστημα. Αυτό δεν επιτυγχάνεται, γιατί η καταστροφή των φορολογουμένων δεν αυξάνει, αλλά μειώνει του φόρους και τα έσοδα.
  • Πραγματικός στόχος είναι η καταστροφή τους και η παράδοση της χώρας σε ξένες πολυεθνικές. Το δημοσιονομικό χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εκβιάσει το ίδιο το ελληνικό κράτος να αναλάβει τον ρόλο του δημίου.
Η Μεγάλη Βρετανία όταν οικοδομούσε την Αυτοκρατορία της και είχε στη διάθεσή της τις απέραντες εκτάσεις των αποικιών της – τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία – είχα πάρει μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των αγροτών της. Η παραγωγή αυτή εθεωρήθη ως μη ανταγωνιστική και προβληματική. Η μητρόπολη της αυτοκρατορίας εξήγε στις αποικίες της βιομηχανικά προϊόντα και θα έπρεπε να εισάγει απ' αυτές τα πολύ φθηνότερα γεωργικά τους προϊόντα.
    Για τη Μεγάλη Βρετανία, η πολιτική αυτή ήταν μια εσωτερική υπόθεση, που ανταποκρινόταν στα γενικότερα συμφέροντα της αυτοκρατορίας, στο οφέλη της οποίας υποτίθεται, όλοι συμμετείχαν. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική του ελευθέρου εμπορίου που έχει υιοθετήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, προσομοιάζει σ' ένα βαθμό με την παλιά βρετανική αυτοκρατορία. Με τη διαφορά ότι η τελευταία ήταν μια αποικιακή αυτοκρατορία, που ομολογούσε την ταυτότητά της και αντιπροσώπευε επισήμως ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, που παρουσιαζόταν ότι υπηρετούσε ένα κοινό σκοπό δημοσίου συμφέροντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει διαφορετικά εθνικά κράτη, που έχουν κοινό παρονομαστή τη θέλησή τους να αποτελέσουν μια ενιαία πολιτική οντότητα. Στο πνεύμα αυτό, και ως πρώτη φάση για την ενοποίησή τους, προχώρησαν στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.
  • Περιέργως όμως, και ωθούμενοι από την πολιτική και την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης που εκπορεύθηκε από τις ΗΠΑ, έγιναν ζηλωτές πολιτικών ελευθέρου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν κατορθώσουν να ενοποιηθούν πολιτικά και ν' αποκτήσουν ενιαία ταυτότητα κοινού συμφέροντος.
Η κοινή αγορά χωρίς πολιτική ενοποίηση δίνει το πλεονέκτημα στις ισχυρότερες χώρες – μέλη και δεσπόζοντα, ηγεμονικό ρόλο στην ισχυρότερη. Δεν είναι απορίας άξιον ότι μέσα από αυτή την κοινή ευρωπαϊκή και ταυτόχρονα παγκοσμιοποιημένη αγορά, η Γερμανία κατέκτησε ηγεμονικό ρόλο.

Η τελευταία δεν διακρίνεται, άλλωστε από τη φιλοσοφία του μέτρου στη διαχείριση της δυνάμεως και της νέας ευρωπαϊκής εξουσίας που απέκτησε. Αντιθέτως εκμεταλλευόμενη πλήρως το πλεονέκτημα του ισχυρότερου στην κοινή αγορά, χωρίς τ' αντισταθμίσματα που θα επέφερε θεσμικά η κοινή πολιτική εξουσία σε μια πραγματικά ενοποιημένη Ευρώπη, προσπαθεί απροκάλυπτα να επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα σε βάρος άλλων λιγότερο αναπτυγμένων και λιγότερο ανταγωνιστικών χωρών.

Αιχμή του δόρατος της νέας αυτής επελάσεως είναι οι πολυεθνικές εταιρείες και τα χρηματιστικά Funds. Τα τελευταία μετατρέπουν τα παράγωγα της εικονικής οικονομίας και τη χρηματιστική κερδοσκοπία σε πραγματικό πλούτο, εξαγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τον εθνικό πλούτο μιας χώρας. Προβάλλουν γι' αυτό ως άλλοθι τα αγαθά των ιδιωτικοποιήσεων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και μια νέου τύπου ανάπτυξη, που είναι προσαρμοσμένη στα κριτήρια και στις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
  •     Η ευρωπαϊκή κοινή αγορά έγινε επίσης ένα όχημα για την ανάδυση μια νέας ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, χωρίς κανένα χαλινό, και την αναγωγή της ιδέας της αγοράς πάνω από την ιδέα της πολιτικής.
  •     Το κράτος είναι στο πλαίσιο αυτό απλός διαχειριστής. Δεν αντιπροσωπεύει τους πόθους, τους στόχους, το όραμα και τις πολιτικές ενός πολιτικού συνόλου και δεν πρέπει να έχει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στην ανάπτυξη ούτε να διαχειρίζεται σημαντικό δημόσιο τομέα.
Η ανεξέλεγκτη αυτή ελευθερία της αγοράς, μέσα σε μια κοινή αγορά χωρίς πολιτική ενοποίηση, καταλήγει βεβαίως στην οικονομική κατάκτηση των λιγότερο αναπτυγμένων και λιγότερο ανταγωνιστικών χωρών από τις ισχυρότερες χώρε-μέλη και από άλλα διεθνή οικονομικά κέντρα.

.....

Blogger: Πρόκειται για τμήμα άρθρου από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν - αριθμ. τεύχους: 326ο. Συγγραφέας: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ.  Αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο στο περιοδικό.

A. Αξίζει επίσης να ξαναδούμε ένα παλιό Video Γερμανικής τηλεόρασης για να εμπεδώσουμε το "κρυφό" σχέδιο που υλοποιείται σε βάρος της χώρας με τη βοήθεια της ντόπιας ολιγαρχίας....

B. Μια παλιότερη - 2008 εγγραφή - μαζί με τα σχόλια θα φωτίσουν αυτό που σήμερα συντελείται.
Γ.  Και εδώ η εγγραφή θα βοηθήσει στην κατανόηση του πλαισίου που υπηρετεί ο φόρος ΕΝΦΙΑ. (Θα ακούσετε πράγματα που δεν λέγονται στα ΜΜΕ. πχ. τι σχέση  έχει ο ΕΝΦΙΑ με την Ντοϋτσε Μπανκ;)
Δ. Και ο Βαρουφάκης εντοπίζει το πρόβλημα (που απλά δεν διορθώνεται...) Το μανιφέστο του DiEM25 του Βαρουφάκη: Η ΕΕ ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί!

Σχόλια