ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.

Οι Ελβετοί πολίτες θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα κληθούν να ψηφίσουν σχετικά με το νομισματικό σύστημα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες μιας εκστρατείας υπέρ της μονεταρικής εθνικής κυριαρχίας (pro-Sovereign Money).
Η «Πρωτοβουλία Vollgeld» έχει πλέον κατορθώσει να συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές. Σύμφωνα με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, εάν ένα αίτημα μιας πρωτοβουλίας πολιτών συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, προκαλείται αυτόματα ένα δημοψήφισμα.
Στην εκστρατεία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ακτιβιστές με συλλογή υπογραφών στο δρόμο. Οι υπογραφές θα παραδοθούν επισήμως στο Ελβετικό Κοινοβούλιο την 1η Δεκεμβρίου 2015. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι κι άλλες υπογραφές θα έχουν μαζευτεί έως τότε.

-> Η μεταρρυθμιστική αυτή πρόταση επεκτείνει το υφιστάμενο αποκλειστικό δικαίωμα της Ελβετικής Ομοσπονδίας για τη δημιουργία κερμάτων και χαρτονομισμάτων, ώστε να περιλάβει και τις καταθέσεις. Με την πλήρη εξουσία επί της δημιουργίας νέου χρήματος να περιέρχεται αποκλειστικά στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι εμπορικές τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τη δύναμη να δημιουργούν χρήμα μέσω δανεισμού.
  • Ο κύριος ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας γίνεται η διαχείριση της προσφοράς χρήματος σε σχέση με την παραγωγική οικονομία, ενώ θα ανήκει στην κυβέρνηση η απόφαση σχετικά με το πώς το νέο παραγόμενο χρήμα θα εισάγεται ελεύθερο χρέους στην οικονομία. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μεταρρυθμιστική αυτή πρόταση βασίζεται ουσιαστικά στις μονεταριστική πρόταση «Positive Money» positivemoney.org/ που είναι ένα κίνημα για τον εκδημοκρατισμό του χρήματος και της τραπεζικής πρακτικής, έτσι ώστε να λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας και όχι εναντίον της.
-> Με άλλα λόγια η πρόταση ορίζει ότι, μόνον η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία χρήματος της χώρας, όχι μόνο με κέρματα και χαρτονομίσματα, αλλά και με το λεγόμενο «ηλεκτρονικό χρήμα» που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με την πρόταση, το σημερινό σύστημα fractional reserve system -όπου οι τράπεζες «δημιουργούν» χρήμα κάθε φορά που χορηγούν δάνεια- είναι ασταθές, επειδή είναι εξασφαλισμένο από αποθεματικά που αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό κλάσμα του χρήματος που δημιουργείται από την Κεντρική Τράπεζα. Οι εμπορικές τράπεζες δεν θα είναι πλέον σε θέση να δημιουργήσουν δικό τους χρήμα, όταν επεκτείνουν πίστωση (χορήγηση δανείων).

Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα μιας κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς όλα τα κυκλοφορούντα χρήματα θα πρέπει να έχουν αντίκρυσμα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η πρόταση των πολιτών θα συζητηθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που αυτό αποφασίσει να νομοθετήσει αμέσως την πρόταση, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν από το δημοψήφισμα και συνεπώς να επιταχυνθεί η υλοποίηση της πρότασης. Ωστόσο αυτό είναι πολύ σπάνιο, καθώς οι περισσότερες πρωτοβουλίες τελικά υποβάλλονται σε δημοψήφισμα.

Πηγή:  neosyntagma

Σχόλια