Πορτογαλία και τα μυαλά στα κάγκελα

Καλή σου μέρα φίλε μου Πιτσιρίκο (σχώρα με που σε λέω φίλο κι ας μη σε γνωρίζω προσωπικά).
Σε διαβάζω κατά καιρούς αλλά ποτέ δε σου είχα γράψει. Μόλις διάβασα ένα άρθρο που, εν ολίγοις, περιέγραφε την κατάφωρη κατάλυση της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, για χατίρι των ματιών της Μέρκελ και της Λαγκάρντ, και δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Τα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών εκεί, έβαλαν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους, για το κοινό συμφέρον της χώρας τους και μαζί τα δύο κόμματα πήραν στις πρόσφατες εκλογές λίγο πάνω από 50%, ενώ τα δεξιά συντηρητικά κόμματα που ήταν με το μέρος της Ένωσης και του ΔΝΤ, γύρω στο 35%. Παρ” όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, που χλωμό το κόβω αν θα λέγεται πλέον Δημοκρατία, αρνείται λέει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας στον ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος επειδή οι σκοποί του αριστερού αυτού συνασπισμού είναι αντίθετοι με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα τους βάλουν κατά τα λεγόμενά τους σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Κοινώς, «στ” αρχίδια μου τι ψηφίσατε μαλάκες, εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να αναγκαστείτε να πουλήσετε και τα νεφρά σας στους δανειστές».
Ο άνωθεν Γενικός Γραμματέας μόλις ρωτήθηκε για την αντίδρασή του, απάντησε ότι, εάν σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τους δεξιούς, την πρώτη μέρα θα έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής και θα πέσει σε λίγες ώρες.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη μέχρι το δεύτερο μισό του 2016, γιατί το Σύνταγμά τους δεν τους επιτρέπει καπάκια εκλογές και μέχρι τότε η Πορτογαλία θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα είναι δηλαδή πρακτικά σε παύση.
Εκτός πάλι αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κανένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs για να επισπεύσει λίγο τα πράγματα πριν προλάβουν να τα κάνουν σμπαράλια οι αριστεροί.
Υπόψιν ότι το 50% που πήρε ο αριστερός συνασπισμός εκεί, το πήρε με την υπόσχεση να βάλει στην άκρη τα μέτρα λιτότητας και να επενδύσει σε 2 μόνο τομείς, την υγεία και την παιδεία.
Φαντάζομαι για να είχε τέτοια αντίδραση ο εκεί Πάκης, αυτοί μάλλον το λέγανε και το εννοούσαν και δεν ήταν αριστεροί του κώλου-πρώην πρασινοφρουροί όπως οι δικοί μας οι λεβεντομαλάκες εδώ.
Κι έρχομαι να σε ρωτήσω Πιτσιρίκο.
  • Λες να ξεκινήσει από την Πορτογαλία η διάλυση της Ένωσης που περιμένω πώς και πώς;
  • Οι Πορτογάλοι έχουν φάει το ίδιο σκατό με εμάς και πλέον είναι σε χειρότερη κατάσταση οικονομικά, αλλά δεν είναι ζώα και ραγιάδες όπως κάποιοι άλλοι (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε).
  • Τί αντίδραση περιμένει αυτός ο παπάρας ο Πρόεδρος ότι θα εισπράξει από τους πολίτες του;
  • Νομίζει δηλαδή ότι με αυτά που κάνει στις επόμενες εκλογές δεν θα καταφέρει να φτάσει ο όποιος αριστερός συνασπισμός το 80%; Αλλά ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας.
  • Ουσιαστικά, το πραξικόπημα που γίνεται τώρα στην Πορτογαλία (γιατί πραξικόπημα είναι και μάλιστα καραμπινάτο) είναι μια εικόνα του τι θα ζούσαμε κι εμείς αν ο Τζίφρας δεν ήταν ο οσφυοκάμπτης που είναι.
  • Γάμησέ τα, Πιτσιρίκο.
  • Μια ευχή μόνο στους Πορτογάλους. Να είναι γεροί, να έχουν την υγεία τους και να τους αλλάξουν τον αδόξαστο. Τους Έλληνες χεσμένους μας έχω.
  • Φιλιά πολλά και να είσαι καλά
Π.
(Αγαπητέ φίλε, δεν υπάρχει δημοκρατία. Υπάρχουν δημοκρατικά πολιτεύματα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το κόμματα της Αριστεράς στην Πορτογαλία είναι τρία και όχι δυο: Σοσιαλιστές, Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία και Αριστερό Μπλοκ. Στους Σοσιαλιστές δεν έχω καμία εμπιστοσύνη γιατί όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης είναι νεοφιλελεύθερα. Μετά το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ και την απάτη του Τσίπρα, δεν ξέρω αν πρέπει να έχω εμπιστοσύνη και στα άλλα κόμματα. Πάντως, είναι βέβαιο πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση -και η εξαπάτηση και το προσκύνημα που ακολούθησαν- έχουν κάνει μεγάλο κακό στα αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποδειχτεί μια απάτη, δεν θα ήταν πρώτη η Δεξιά στην Πορτογαλία. Και τα πράγματα μάλλον είναι ακόμα χειρότερα στην Ισπανία, όπου το Podemos πάει από το κακό στο χειρότερο από την ημέρα που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχει φτάσει πια στο 14%. Πλησιάζουν και οι ισπανικές εκλογές. Για μένα υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί ξεσκίστηκε ο Τσίπρας να ζητάει εκλογές τα τελευταία χρόνια, αφού ήξερε πως θα ήταν μόνος του στις συνόδους Κορυφής; Για να κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο και να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο; Γιατί, μέχρι τώρα, μόνο αυτά έκανε. Μήπως ο Τσίπρας ήταν ο Δούρειος Ίππος, για να εξευτελιστεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να μη σηκώσει ποτέ κεφάλι; Πάντως, αυτό το έχει καταφέρει ο Τσίπρας μέχρι στιγμής. Όταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ευρώπης αποδεικνύεται απατεώνας, αυτό μάλλον δεν είναι πολύ καλό για τα άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε από την Γερμανία. Η Γερμανία οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλυση. Να είστε καλά.)
Πηγή

Σχόλια